8241
Beatos virtuvė

„Beatos virtuvės“ duona jau iškepta ir patiekta!!!!

(36)

Praėjusį mėnesį skaičiau pranešimą Lietuvos moterų konferencijoje „Veikli“. Jį pabaigiau sakiniu, kurį jau ne kartą esu pakartojusi čia, savo bloge. Jis, sakyčiau, yra mano moto ar savęs padrąsinimas, kai atsiduriu gyvenimo etape, kai man ir baugu, ir nedrąsu vienu metu. Geriau pamėginti įgyvendinti idėją, naujieną ar žengti kitokį žingsnį, nei paskui dvi dienas ar net pusę gyvenimo gailėtis, kodėl to nepadariau. Nesvarbu, ar tai dideli sprendimai, ar tik klausimas, kokią suknelę rinktis. Reikia eiti pirmyn ir mėginti. Taigi tikiuosi, kad ir jus – nors vieną – šis mano pasakymas įkvėps padaryti tai, ko vis dar neišdrįstate.

Taip man ir su šia didžiąja naujiena buvo. Štai šią savaitę visų didžiųjų prekybos centrų lentynas pasieks „Vilniaus duonos“ iškepta duona, prie kurios kūrimo aš prisidėjau – ir receptas, ir pakuotė yra mano įgyvendinta vizija. Man tai buvo gera galimybė prisidėti ir pamatyti, koks iš tiesų yra duonos kelias nuo idėjos, nuo recepto, pradžioje tik namie kuriamo, iki visos duonos gamybos linijos.

IMG_0170

Šitas kelias nebuvo trumpas, pasiūlymo išmėginti save duonos kūrimo srityje aš sulaukiau dar šių metų pradžioje. Tame kelyje buvo minučių, kai aš tiesiog sproginėjau nuo gerų emocijų ir entuziazmo, ir tokių, kad gal vis tik nereikėtų žengti tokio žingsnio, gal susilaikyti, o kas, jei nepavyks, jei žmonėms nepatiks mano duona? Gal apsisukti ir grįžti atgal į savo virtuvę…

Bet dabar, kai jau pamačiau duonos pakuotę, kokios dar Lietuvoje nebuvo, ir paragavau, laikydama tą gaminį savo rankose aš negaliu patikėti, kad mano, mergaitės iš Kėdainių, rankose yra duona, iškepta pagal mano receptą! Žinoma, ir su „Vilniaus duonos“ technologės Audronės pagalba.

Tai štai toks mano kelias, tokie įspūdžiai ir tokia neįtikėtina galimybė bei iššūkis, kurį aš priėmiau, o dabar noriu pasidalinti su jumis, kaip viskas buvo.

Kaip kūrėme receptą?

Laba diena, Beata, rašo jums iš „Vilniaus duonos“, ar nenorėtum su mumis padirbėti ir pabandyti sukurti duonos recepto visai Lietuvai? Jūs juokaujate? AŠŠŠ???? Aš juk namų kepėja, aš rašau knygas ir kepu duoną namuose (nors tikrai ne kiekvieną dieną).

Aišku, suglumau ir apsidžiaugiau. Pirmiausia pasidalinau… Su kuo gi kitu? Gi su šeima. Buvo sausis, mes kaip tik tuo metu jau kūrėme kraustymosi į Lietuvą planus. Mano vaikai ir Tomas iškėlė klausimą, kokią duoną jie valgys Lietuvoje. Baltos duonos valgytojui Tomui mūsų ruginė – nelabai. Jis sako, pamėgink, bandyk, galėsi sukurti tokią duoną, kokią mes valgom kasryt Londone. O kokią mes duoną valgom? Vaikai valgo sumuštinius ir, aišku, anglišką išradimą Jam and Toast,  kurį mėgsta visi vaikai. O mes – forminę duoną, bet su visokiausiais sveikais priedais valgydavom ir valgom toliau. Su sėklomis ir sėlenomis.

Va štai taip ir pradėjau galvoti, kokia ta mano duona galėtų būti. Kūrybinis procesas buvo ilgas. Kepiau įvairius variantus namie, siunčiau savo receptus ir rašiau, kokia man duona patinka, ką aš norėčiau ten įdėti. (Va čia žemiau matot, kaip atrodė dar kovo mėn. mano namuose iškepta sumuštinių duona).

Beatos namie kepta duona

Pradėjom nuo didelių fantazijų ir norų su Chia sėklomis ir goji uogomis, auksiniais ir tamsiais linų sėmenimis, sėlenomis ir virtais grūdais. Aš idėjas ant stalo skleidžiau, o nuostabioji „Vilniaus duonos“ technologė Audronė viską bandė pritaikyti didžiulės kepyklos galimybėms. (Va čia, susipažinkite, Audronė).

Beata su Audrone

Kiek kartų ragavom? Tikrai ne kartą ir ne du, aš praktiškai buvau visą vasarą aprūpinta duona, nes testavom su tokiu raugu, su kitokiu, su vienokiu salyklu, su kitokiu, tada su daugiau sėlenų, su mažiau, su vienais sėmenimis ir su kitais, su uogomis ir be jų, su daugiau virtų grūdų ir su mažiau. Kai jau, atrodo, radome tai, kas patinka ir man, ir Audronei, buvo pajungta visa degustacijos taryba. Ar galite įsivaizduoti? Norėjome iškepti duoną, kuri būtų skani, patiktų žmonėms, kad kartą paragavę sugrįžtų jos į parduotuves.

Dar iš nuostabiosios Audronės išmokau, kiek daug, rodos, nereikšmingų dalykų gali nulemti duonos skonį. Sužinojau, kokią duoną mėgsta lietuviai, ir kuo jų pasirinkimas prie duonos lentynų skiriasi nuo, pvz., estų, kuriems „Vilniaus duona“ taip pat duonos iškepa.

Tai kokia ta „Beatos virtuvės“ duona?

Gera, kokybiška ir skani duona valgyti kasdien.

Beatos virtuves sumustiniu duona_mz

Visų pirma, tai yra sumuštinių duona, kokią valgo mano šeima ir kokią mėgstu aš pati. Iš jos gera gaminti sumuštinius, ji maloniai skani ir paskrudinta. Šioje duonoje būtinai privalėjo būti ir yra auksinių ir tamsių linų sėmenų, moliūgų sėklų, saulėgrąžų bei aguonų, kurios jaukiai pagardina, bet jų tik vos vos…

Duona ruginė, bet ne pati juodžiausia, su rugių grūdais. Man buvo svarbu, kad ji nebūtų kaip pyragas, nes pastebėjau, kad dabar labai populiaru juodą duoną užsaldinti iki begalybės. Saldumas mano duonoje sutramdytas, rugiai maišyti su kviečiais, bet ir virtų grūdų nepamiršta. Oi, rašau ir jau noriu ant jos užsidėti kokį silkės, avokado ir burokėlio gabalėlį. Kokybiška, skani duona ir aš ja didžiuojuosi.

Kuo išsiskirs?

Aš manau, kad Lietuvos duonos gamintojai visi iki vieno tikrai verti pagyrų, nes ko jau ko, o duonos gaminių tikrai yra plačiausia įvairovė. Džiaugiuosi, kad dirbu su rinkos lyderiu „Vilniaus duona“, kurie turi ilgametę patirtį ir tikrai gerbia bei myli savo klientą.

Jaučiu, kad mano duona lentynose švies iš toli, nes jos pakuotė tokia, kokios dar nebuvo Lietuvoje (kaip sakė „Vilniaus duonos“ kolegos Latvijoje, pamatę naują mano duonos pakuotę- pink, very pink, real celebrity bread…). Na ji tikrai tokia visa mano, panaudoti mūsų gražūs piešinukai – Barbora ir jos karvė, ir ta spalva… Cha cha cha, tikrai tokia beatiška, rožinė nuostabiausia. Rožinė man yra meilės spalva, ji mane maloniai nuteikia, aš noriu to gero jausmo ir jums perduoti truputį su duonos pakuote.

BV duona rugiais_2

Vartokite duoną apdairiai, planuokite, kiek jos suvalgysite, neprisipirkite per daug, o visokiausių idėjų ir dalykų apie mano duoną tikrai bus.

Ačiū jums už galimybę įgyvendinti savo svajones ir prisidėti prie dalykų, apie kuriuos net negalėdavau pagalvoti. Man jau nueiti į duonos kepyklą būdavo šventė, o būti didelio proceso dalimi – dar smagiau.

Tai ir jūs pasiryžkite savo permainoms ir iššūkiams.

Labai tikiuosi, kad jums mano duona patiks.

Beata-klipas bendras vaizdas

Na o štai čia vienas receptas iš praėjusio sekmadienio TV laidos – galite drąsiai tepti ant duonos.

Burokėlių, lazdynų riešutų ir karamelizuotų svogūnų paštetas_Beatos virtuvė

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (36)
Komentarai
  1. Agnė parašė:

    Mano šeimyna, vienas pusantrų, o kitas keturių, duoną įvertino teigiamai, vyras irgi neburbėjo o man kad tik su sėklomis ir be visokių E tai irgi labai skanu ir tiko. Ačiū Beata už tokią dovaną mūsų šeimai. Nuo šiol nereikia sukti galvos ką pirkti duoną, batoną ar sumuštinių duoną, Beatos forminis batonas mūsų šeimynai atstojo visus tris.

  2. Greta parašė:

    Nekantrauju jos nusipirkti, labai noriu jos paragauti. Tikiu, kad bus labai skani.:}

  3. Nerute parašė:

    Saunuole, Beata, Tu esi !! Kaip tik kaisdama kava skanauju Tavo duonele ir negaliu sustoti. 😀
    Pati 3 metus gyvenau Anglijoje, todel man tai pats tas viduriukas, kurio ieskojau! Na, zinoma, kad mamyte nesupyktu, zinoma, po jos kepamos namines duoneles. 🙂
    O siaip, 3 kart valio Tau ir Tavo maziems ir dideliems virtuves stebuklams!

  4. Liepa parašė:

    Nu bet jau Beatos saunumelis. Ne tik mus maitini geriausiais receptais, bet dar ir ikvepi siekti savo svajoniu. Aciu Beata. Myliu Tave!

  5. Lina parašė:

    Beata, duona-labai skani, bet nežinau, ar čia man taip pasitaikė tokia pakuotė, ar tokia partija iškepta pakliuvo-neįmanoma ištraukti riekelės iš pakuotės-sutrupa į trupiniusiš karto. Apie kažkokį sviesto užtepimą ant jos ar bandymą įdėti į skrudintuvę-nėra nei kalbos.
    Tai taip liūdna pasidarė, kad negalėjau tinkamai pasimėgauti 🙁

    • Beata Nicholson parašė:

      čia turbūt kalbate apie šviesią ruginę? ji kadangi yra gana aukštas rugių kiekis, o jie kaip žinia neturi tiek gliuteno tai nera truktura tampri…bet aš pasiklausiu Audronė kas galėjo ten būti, man tai kažkaip viskas gerai… Nes Sumuštinių tai kažkaip nebuna taip,

      • g.d. parašė:

        Man irgi sviesios rugines nejo isimti graziai is pakelio po riekele, viduriukai ju sulipe ir labai trapi nors ir dregna. Nesakau, kad neskani – skani, bet vartoti ja sudetinga buvo 🙂

  6. Ramune parašė:

    As irgi noriu pagirti rugine, su naminiu pastetu buvo tobula, o mano dvimetei desertas – si duona su sviestu:) tik va paantrinsiu komentarui virs, trupa tai nerealiai si duonele, sviesta jau iki koseles atsildau, bet ir tai tepant viskas trupa, nelabai patogu, ypac i kelione nepasiimsi, nes trupiniu issitraukt maziausiai norisi.. Gal dar patobulinsit?

    • Lina parašė:

      Aš dar pagalvojau, kad gal būt ją per plonom riekėm pjausto? Todėl trupa? Na bandau ieškot pateisinimo 🙂

      • Ramune parašė:

        Gal… Nors riekes storis normalus atrodo, juk neskanu irgi puse kepaliuko i burna sudeti:) as galvojau, kad pakuote sitai duonai netinkama, nes ji plastike tik dar labiau sudreksta, gal ja i popierine kazkaip? Nors cia turbut sanaudas iskeltu ohoho:)

  7. Jūratė parašė:

    Labai patiko duonelė visai mūsų šeimynai. Ačiū, Beata ir sėkmės Jums! 😉

  8. Jurgita parašė:

    Ačiū, Beata, jums už skanią duonytę su sėklomis. Likau sužavėta, norėjosi tepti sviestuku ir valgyti, valgyti 😀 liuks 😉

  9. Sonata parašė:

    Pagaliau ir mūsų šeimyna paragavom sumuštinių duonos, nes tik vakar užtikom Maximoje po savaitės ieškojimo. Antrosios dar neteko gauti. Duona tikrai skani, turtinga sėklomis, vaikams labai labai patiko, o man truputį per saldi, bet dėl to ir skani.:). Kas svarbu pakuotei, kad maišelis visai be skylučių, todėl duona drėksta, nekvėpuoja.

  10. RENATA parašė:

    Retai renkuosi šviesią duoną, bet paragavau Jūsiškės ir likau maloniai nustebinta: ne per saldi nei per rūgšti, puikiai tepasi, turtinga sėklomis. Puiki duona ! Tikrai ne kartą ją pirksiu.

  11. Jolanta parašė:

    Laba diena, Beata,
    Manau Jūsų puikus tandemas su Audrone 🙂 Nesustokite ir sukurkite skanias bandeles ar riestainius 🙂

    Myliu Audronę, mano draugytę, o su Jūsų pagalba gerėja mano kulinariniai gebėjimai :):):)

    Tik pirmyn mergaitės 🙂

  12. Daiva parašė:

    Labai skani duona , super:)))

  13. Loreta parašė:

    Pati netingiu išsikepti įvairios duonos ir teko ragauti kitų šalių duonelę, tačiau noriu tarti pagyrimo žodį Beatos sumuštinių duonai su sėklomis ir grūdais. Tiesiog skanu. Sėkmės naujose paieškose, o mes būsime ragautojai.

    • Beata Nicholson parašė:

      Ačiū Loreta, mes taip pat mėgstame savo duonos išsikepti, ir aš ir net Tomas, bet sumuštinių šita aš taip pat taip labai džiaugiuosi, vaikai pamėgo begalo, dabar nieko kito nebegaliu įsiūlyt ha ha ha

  14. Eglė parašė:

    Duonytė tikrai labai skani,tik ar nebuvo galima nenaudoti glitimo 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Oi miela Egle, deja kvietinės duonos be glitimo iškepti neišeina, jos reikia kaip statybinės medžiagos…Manau kad svarbiausia visur yra saikas, jei jūsų racionas yra turtingas daržovėmis skaidulomis vaisiais tai tikrai glitimas nėra tas siaubas kuriuo visi gasdina, aišku jei esate jautri, čia jau visai kita kalba, tada aišku turite rinkti specialius kepinius…Skanaus

  15. Erika parašė:

    Beata, nuostabaus skonio Tavo šviesi rugių duonytė, man tas trapumas kaip tik patinka 🙂 ją Londone gal galima kur įsigyti? Ačiū :)*

  16. Erika parašė:

    P.S. Norėčiau tuo pačiu padėkoti už Tavo receptukus, kiek ką esu gaminus, viskas gavosi labai skaniai – tiek man, tiek vyrui ir vaikams! Šiandien gaminsiu netikrą zuikį 🙂

  17. Regina parašė:

    Labai skani duonele,super 😉

  18. Laima parašė:

    Sveiki, Beata,
    Noriu paklausti apie duonos sudėties sveikumą 🙂 Man pasirodė visai gerai, bet štai mano vyras baisiausiai nusiteikęs prieš, maždaug pūstų miltų propagavimas, labai baisi sudėtis ir pan. Todėl norėjau paklausti, kaip ten yra iš tikro su ta sudėtimi?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Laima,
      geras klausimas, viska išsiaiškinsiu tiksliai, bet visi ingridientai yra aukščiausios kokybės, visada galima pasiginčyti dėl pustų miltų propagavimą, visada gyvenime reikia rinktis ir valgyti visko daug ypač daržovių ir kitų augalinės kilmės dalykų, tikrai vien duona gyvas nebūsi, ji yra padėklas ir nešėjas bet ne pagrindinis veikėjas… Manau kad tuo sveikumu yra labai manipuliuojama ir juo prisidengiama ten kur reikia ir nereikia. Visi turime pasirinkti patys ir tie visi šūkiai šitas sveikas, o šitas ne yra veikiau įrankis….

      • Laima parašė:

        Man irgi taip atrodo, kad svarbu gera nuotaika ir visko su saiku 🙂 Labai skani duonytė, jau nusipirkau ir išdegustavom 🙂

  19. Eglė parašė:

    Miela Beata, esu ištikima jūsų laidos žiūrovė, kiekvienas sekmadienis man prasideda su Beatos virtuve :)) Labai graži dienos pradžia, kai vos prabudusi su puodeliu kavos pabundu prie jūsų geros nuotaikos ir skanių laidų. Bet ne apie tai čia,
    norėjau pasidžiaugti ir padėkoti jums už mūsų su vyru naują mėgstamą duoną. 🙂 Šiaip mano vyras tikrai yra išrankus, tai kai parnešiau jūsų duoną pirmąjį kartą, kiek nerimavau (galvoju, sakys per daug čia visokių priedų ir sėklų), bet džiugiam mano nustebimui ji jam taip patiko, kad kai baigiasi mums balta duona, vyras jau visuomet pagriebia jūsų duonytę. Tai ačiū! O įpakavimas man ypač patinka – toks jaukus ir mielas.

  20. Neringa parašė:

    Labai skani,as ja ir viena valgau,prie arbatos pats tas nieko netruksta:)

  21. Rita parašė:

    Beata, tu ir tavo duona nuostabi, be taves mes butume niekas … Lietuvos kulinarija taip pat 🙂

  22. Julija parašė:

    Tikrai labai skani duona! Nei prideti nei atimti 🙂 Super!!!

  23. Inga parašė:

    Niekaip nerandu sumustiniu duonos recepto 🙁 kur galiu ji rasti?

  24. kornelija parašė:

    mieloji Beata,
    as dabar tik sios rusies duonyte ir perku, ypac kur pakramtyt daugiau reikia, su rugiais 🙂 tik va perduokite prasau gamintojams, kad suprastejo duonyte. as itariu, kad gali buti per daug dregmes tesloje, nes jau kokius gerus 2 menesius nusiperku visada per puse suluzusia duona. anksciau buvo geriau 🙂 kaip visada viskas Lietuveles parduotuvems skirtam maiste. 2 men skanu, veliau darom bizni 🙂 cia mano asmenine nuomone 😛 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.