8241
Beatos virtuvė

Dainos apie meilę ir cukraus derinimo ypatumai

(15)

Sugar, yes, please… Dainuoja mano ir vaikų mėgstama daina, kurią atlieka Maroon 5. Klausome visu garsu. Kažkada pamatėme klipą, paskui jau dainą įsimylėjome, iš pradžių, kaip ir priklauso, fanėmis tapome aš ir Izabelė, dabar jau ir Jurgis pamėgęs, tai klausome ir automobilyje. Daina, žinoma, ne apie cukrų, o apie meilę, nors meilė ir cukrus kažkaip dažnai vienoje vietoje būna. Šioje dainoje tas cukrus reiškia ir mylimąją, ir cukrų, kuriuo saldintumei kavą ar arbatą. Aš pati cukraus nei į kavą, nei į arbatą nededu, jei norite man sugadinti kavą, – prašom, pasaldinkite ją. Manau, kad visą saldumą geriausia palikti tiems maloniems dalykams, kuriems jo tikrai reikia.

Beatos virtuve_Dan Sukker_cukrus_pyragas

Jei kalbėtume apie cukrų, – mano namuose jo yra visokių rūšių: ne tik įprasto, runkelinio ar cukranendrių, bet ir visokio kitokio – kokoso žiedų, beržų ir agavų. Ir apie šiuos pakalbėsime, bet dabar noriu aptarti populiariausias cukraus rūšis, kokios jos ir kur kokį cukrų geriausia naudoti. Lietuvoje, be abejonės, populiariausias baltasis cukrus, gaminamas iš visiems mums gerai pažįstamų cukriniu runkelių. Tuo tarpu rudasis cukrus gali būti gaminamas ir iš cukranendrių, ir iš cukrinių runkelių. Gamybos metu sukuriami du dalykai: granuliuotas cukrus ir cukraus sirupas – melasa. Kai melasa grąžinama atgal į cukrų, gauname rudąjį arba tamsųjį cukrų. Kuo daugiau melasos, tuo lipnesni cukraus kristalai, tamsesnė spalva, intensyvesnis aromatas. Žodžiu, sukuriamas toks produktas kaip rudasis drėgnasis cukrus „Farinas“.

Aš, rinkdamasi cukrų, visada vadovaujuosi dviem taisyklėmis: a) spalvų derinimas, b) malonumas.

Spalvų derinimo taisyklė galioja visur, nuo vyno iki maisto derinimo ar cukraus. Jei darote baltus morengus, kepate baltą biskvitą, gaminate citrininį želę tortą ar kokosinę panakotą, o gal saldžius gaidelius gaminate, aišku, kad rinksitės baltą cukrų ar cukraus miltelius.

Jei jūsų tikslas šokoladinis – karamelinis, šlapias, sunkus ir svajingas kepinys – iš karto tieskite ranką link tamsesnio cukraus. Visi obuolių pyragai iškepti su ruduoju drėgnuoju cukrumi „Farinas“ bus labiau obuoliniai, labiau karameliniai, gilesni ir gardesni.

Nepamirškime, kad cukrus – puikus konservantas, neleidžiantis plisti mikroorganizmams uogienėse. Na, o specialus cukrus uogienėms, kuriame yra pektino, tai jau visiškas garantas gerai uogienei.

O kas link malonumo, tai svarbu nepamiršti, kad cukrus yra ne tik saldumo garantas, jis konditerijoje užtikrina kepinio struktūrą, kietumą. Pamėginkite įsivaizduoti morengus su medumi?.. Jie tiesiog neįmanomi, nes tik ištirpęs cukrus sutvirtina baltymo sienas taip, kad ten esantis oras būtų įkalintas kaip balione. Todėl geriau jau rečiau lepintis saldumynais, bet jau kai valgai…patirti visą įmanomą malonumą.

Beatos virtuve_Dan Sukker_cukrus_pyragas

Taigi, kam geriausiai tinka naudoti tamsųjį, rudajį ir baltąjį cukrų?

Tamsus, drėgnas, ryškaus bei karamelio skonio cukrus “Farinas” geriausiai tinka kepiniams, trupiniams ant pyragų, skrudintiems riešutams, taip pat mėsiškiems patiekalams kepti ant grilio, padažams ir gėrimams, košėms pagardinti.

Beatos virtuve_Dan Sukker_cukrus_farinas

Rudasis cukranendrių cukrus, dažnai žinomas kaip „Demerara” cukrus (dėl kilmės vietovės – Demeraros upės Pietų Amerikoje) geriausiai atsiskleidžia gėrimuose, kokteiliuose, kepant sausainius ar duoną.

Beatos virtuve_Dan Sukker_cukrus_Demerara

Baltasis cukrus naudojamas beveik viskam: uogienėms, sultims, šaltiems ir karštiems gėrimams, marinatams, kepiniams… Kartais žiupsnelio prireikia salotų padažui ar pomidorų padažui, mat cukrus subalansuoja maisto rūgštumą.

Štai čia keli nemaistiniai atvejai, kai cukrus – nepamainomas:

  • Įsipjovėte pirštą – pabarstykite, kad sustabdytumėte kraujavimą;
  • Žagsite? Žiupsnelis cukraus ant liežuvio ir pranyks;
  • Žiupsnis cukraus į gėlių vazą prailgins gėlių gyvavimą;
  • Suvalgėte labai aštraus maisto? Šaukštelis cukraus padės užgesinti gaisrą burnoje;

Tai tiek dainų apie cukrų. Vartokite atsakingai! Galbūt yra dar kokių nors klausimų, į kuriuos norėtume gauti atsakymus? Visada pasiruošusi ieškoti atsakymų. Nes ir pati dar daug turiu sužinoti.

O jei klausimų neturite, tiesiog sudalyvaukite konkurse. Ar turite tradicinių tik Velykų stalui skirtų kepinių?? Kas jūsų giminėje saldina didžiausios pavasario šventės akimirkas? Pasidalinkite savo velykiniais įpročiais ir 3 iš jūsų iškeliaus visas Dansukker cukraus rinkinys (rudasis drėgnasis cukrus „Farinas“, cukranendrių cukrus „Demerara“ ir baltasis cukrus  „Panevėžio plius“)

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (15)
Komentarai
  1. Silvija parašė:

    Oi kaip reikėjo tokio trumpo apibendrinimo šia tema. Beje, gal kažkur galima rasti nuotraukose besipuikuojančio tortuko receptą rasti?

  2. Gabija parašė:

    Beata, gal pasidalintumėte nuotraukoje esančio torto receptu?
    Ačiū!

  3. Gintarė parašė:

    Sveiki, Beata, jei jau prabilote apie Velykas, norėjau paklausti, ar bus Jūsų pavasarinis žurnalo numeris iki Velykų?

  4. Astule parašė:

    Sveiki, Beata, o jeigu vaikai yra alergiški rafinuotam cukrui, medui, naudojam fruktozę, iš ko rekomenduotumėte gaminti glajų ant keksų? Labai nori ryškios spalvos…

    • Beata Nicholson parašė:

      na jei nesat alergiški agavos ar klevų sirupui, tai galima iš jų glaistą daryt (kokosų pienas, bulvių krakmolas, sirupas ir citrinos rūgštelė, plius burokėlių sulčių keli lašai spalvai)

  5. lina parašė:

    o tai-SUGAR, YES, PLEASE…. taip pat musu megstamiausia daina-ir plesiame ja visu garsu ir sokame su dukryte 🙂 net judesiukus jau turime siai dainai 😀 o ir cukrus, bei taip kas saldu-jos silpnybe 🙂

  6. Ieva parašė:

    Velykom mes kepam avinelius ir perrisam juos kaspinelias. Tesla tokia pati kaip keksui. Avinelio forma gerai istepti sviestu, o iskepus apibarstyti cukraus pudra. Dar mano Velyku kepinys , Beata, is tavo knygos – aguonu pyne is mielines teslos! As dedu dvigubai daugiau aguonu ir riesutu:) Nepakartojama.

  7. Justina parašė:

    Velykos, tai šventė, per kurią susirenka visi prie bendro stalo 🙂 Žinoma, dominuoja kiaušiniai ir su jais pagaminti patiekalai. O gražiausius ir tvirčiausius ridename dieduko sukonstruotu loveliu, o kiek visiems džiaugsmo. Kepame įvairius gardėsius, tiek mielines bandeles, riestes. Bet pats skaniausias ir „mandriausias“ – Pascha. Gaminu kiekvienais metais prieš velykas. Gražiausia stalo puošmena. Improvizuoju, naudoju cukatas, džiovintus vaisius, riešutus, apelsinų, citrinų žieveles. Labai skanus ir gražus desertas 🙂

  8. Nele parašė:

    Labai noretusi daugiau info apie kitokius saldiklius, o ne tradicini cukru.

  9. Raminta parašė:

    Tikrai butu idomu apie paminetus kokoso žiedų, beržų cukru ir agavų, klevu sirupus bei kitus. Ar tikrai jie sveikesni vaikams?

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.