Tai štai, NAUJIENA – mano kepimo popieriaus produkcija! Vienas iš dalykų, kurį tyliai naudoju savo virtuvėje jau daugiau nei metus, dabar pavirto tikru projektu. Ir ne bet kokiu – tai ne tik kasdienybę palengvinantis dalykas, bet ir mažas žingsnis planetos link.
Juk kiekvienas mūsų, gamindamas, vienaip ar kitaip prisideda prie taršos – folijos, plastiko maišeliai, riebaluotos skardos, perdegę kepimo popieriai, kuriuos išmetam po vieno karto… Ir nors atrodo smulkmena, viskas kaupiasi.
Visi mėgstam, kad nereikėtų daug šveisti skardų ir orkaičių, kad buities prietaisai tarnautų ilgiau ir kad būtų kuo mažiau vienkartinių dalykų, kurie panaudojus tiesiog nugula į žemę, pavirsta į mikroplastiką arba apskritai tūno joje…
Tai šis projektas mane motyvavo dvigubai – nes nauda taip pat ne vienguba!
Lietuvoje pagamintas aukščiausios kokybės kepimo popierius, kepimo maišeliai maistui, kepimo maišeliai sumuštininėms ir kepimo popieriaus įdėklai mūsų visų jau taip pamėgtoms karšto oro skrudintuvėms. Visa graži, spalvota kolekcija, kuri ir palengvins kasdienybę, ir mažiau terš aplinką.






Nuo ko viskas prasidėjo?
Ir viskas prasidėjo labai paslaptingai. Nes pas mane dalykai dažnai ateina savaip – taip vieną dieną atėjo vyrukas į namus. Parašęs mano vyrui Tomui per mūsų parduotuvę beatos.lt , jis užsuko nešinas dviem maišais kepimo popieriaus…
Tą dieną grįžau iš filmavimų, visa nusivarius nuo kojų, ir nesupratau – kas čia per reiškinys?..
Na, bet Tomas papasakojo, kad yra kompanija, kuri Lietuvoje gamina popieriaus gaminius konditerijai ir kulinarijai – bet pramonei! Ir jų produktai jau įvertinti profesionalų. Jie tikisi, kad patiks ir man.
Tai aš noriu pasakyti, kad man didžiausias atradimas visų pirma buvo kepimo maišeliai. Popieriniai, silikonizuoti. Visi žinom – folija, celofaniniai maišai… Iškepei ir ką darai? Mesi lauk. O iš ko viskas padaryta? Iš plastiko… Dabar jau net žmogaus smegenyse aptinkama mikroplastiko! Tai žodžiu – nedraugiška gamtai, faktas.
O aš tuose popieriniuose maišeliuose pradėjau kepti viską – ir bulves, ir žuvį, ir sūrį. Ir man LABAI jie patiko. Kodėl? Nes jie pralaidūs orui, bet sulaiko didžiąją dalį drėgmės. Taigi, maistas ir apskrunda, ir pasitroškina, bet neišverda.
Dar vienas labai praktiškas atradimas – specialūs maišeliai karštiems sumuštiniams ar kesadilijoms, ar kam tik norit kepti kontaktiniame grilyje. Ir grilis lieka švarus, ir viskas – super!
Paskui – kepimo popierius. Tiesiog pavyzdinis.
Taigi, viską išbandžiau ir sakau: darom! Sukūrėme visą liniją kasdieniam naudojimui, kuri lengvina gyvenimą virtuvėje ir mažina poveikį aplinkai. Ir pagaliau – visa ši graži, spalvota kolekcija jau prekyboje: „Maxima“ tinkluose ir mūsų parduotuvėje.
Kepimo popierius (rulonėlis)
Ant jo gali kepti viską – bulves, sausainius, dėti į pyragų formas… Ir kas geriausia: jei kepat kokius neteplius sausainius, jį galima naudoti net du kartus!
Prie jo niekas neprilimpa, jis tikrai aukščiausios kokybės, nes būtent tokį naudoja profesionalai. Gražiai baltas, silikonizuotas.
Ką reiškia „silikonizuotas“? Tai reiškia, kad paviršius padengtas silikonu – todėl niekas neprikepa, popierius sulaiko drėgmę, bet kartu „kvėpuoja“. Pavyzdžiui, jei kepate vištą, uždengtą tokiu popieriumi, ji nepradus – iškeps skaniai, o odelė bus traški.
Taip, silikonas yra sintetinė medžiaga, bet ji pagaminta iš silicio (o tai – tas pats smėlis, kurio pilna prie Baltijos jūros!) ir kitų cheminių elementų.
Svarbiausia – jis yra biologiškai suyrantis. Suyra lėčiau nei pats kepimo popierius, bet suyra, todėl gali būti kompostuojamas.




Popieriniai kepimo maišeliai
Na, iš esmės jų esmė ir prasmė tokia – įdedi į maišelį tai, ką nori kepti, ir kepi. Aš dažniausiai taip kepu daržoves ir žuvį. Kepu bulves, burokėlius, mėsą – ką tik nori! Maišelis, kaip ir popierius, yra silikonizuotas, todėl sulaiko drėgmę – dugne net susidaro padažas. Produktai neiššunta ir neišsausėja.
Man labai patinka, kad viskas iškepa greičiau – tiek bulvės, tiek burokėliai, net kopūstai išsitroškina. Viduje susidaro garai, tokia kaip karšta atmosfera, todėl produktas išlieka sultingas.
Dažniausiai darau taip: daržovės, žuvis, prieskoniai – viską sudedu į maišelį, įmetu į karšto oro gruzdintuvę, 10–12 minučių – ir vakarienė paruošta!




Kepimo maišeliai sumuštiniams
Įdedi sumuštinį, tada jį – į grilį, ir pirmyn! Grilis neprikepęs nuo sūrio ar riebalų – nereikia gramdyti, o kai mažiau gramdai, ilgiau jis tarnauja. Tikrai taip!
Ir ant lauko griliaus galima sėkmingai kepti sumuštinius, kesadilijas ar ką tik sugalvosite. Vėliau patogu viską paimti ar net susipakuoti su visu maišeliu.
Jie draugiški aplinkai – natūraliai suyrantys, gali būti kompostuojami.
Be to, maistas viduje neprilimpa prie maišelio, o tai labai svarbu, kai kepate įvairius patiekalus.




Dviejų dydžių popieriaus įdėklai karšto oro gruzdintuvėms
Na, kas dar neturit? Aš turiu net dvi karšto oro gruzdintuves – ir dažniausiai jose gaminu visokius greitus patiekalus. Šitų įdėklų nauda akivaizdi: mažiau plauti, ilgiau tarnauja gruzdintuvė.
Yra dviejų dydžių – didesnėms ir mažesnėms gruzdintuvėms. Vienoje pakuotėje net 50 vienetų!
Tikrai patogu, švaru ir, žinoma, ta pati aukšta popieriaus kokybė – ir vėl draugiškai suyra.



Kodėl nėra folijos ir celofaninių maišų?
Aliuminio folija – nors ir populiari, bet aukštose temperatūrose tampa toksiška. Ji nesuyra gamtoje ir dažnai, būdama riebaluota, netinka perdirbimui.
Celofaniniai kepimo maišai – taip pat iš plastiko. O plastikas šiandien – net mūsų kraujyje. Mokslininkai jau aptinka mikroplastiko net žmogaus smegenyse. Tad rinktis natūralesnes, suyrančias alternatyvas – ne mada, o būtinybė.

Kodėl verta išbandyti?
- Naudoji mažiau, bet kokybiškiau.
- Saugai buitinę techniką.
- Taupai laiką (ir nervus) valymui.
- Tavo maistas – skanus, sveikesnis, gamtai draugiškesnis.
- Ir svarbiausia – pagaminta Lietuvoje, eksportuojama į daugybę pasaulio šalių.
Kur rasti?
🛒 Didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse
🛍️ Internetu mano parduotuvėje – beatos.lt