8241
Beatos virtuvė

Rita: Trys filmai, kuriuos būtinai reikia pažiūrėti prieš Kalėdas

(16)

 

Ar pasiilgote Ritos, kurią aš jaučiuosi pasisavinus kaip kokią asmeninę savo svetainės filmų apžvalgininkę, geriausią patarėją ir verčiausių filmų išmanytoją? Cha cha cha, manau, kad pasiilgote, nes jos populiarumas, kai atvirai pareiškė apie filmus, per kuriuos labai norisi paverkti, neabejotinai mušė visus blogo svečių populiarumo reitingus.

Rita štai surašė jums ir man rekomendacijas, ką reikia pamatyti prieš Kalėdas. Na gal nieko tokio, jei ir kokią antrą Kalėdų dieną žiūrėsite.

O jūs pasidalinkite savo rekomendacijomis – taip kiekvienas galėsime sukaupti po labai gerą filmų sąrašą ateinantiems metams.

„Apsukęs laiko ratą, nupliko kalendorius“ – taip dainuojama vienoje dainoje ir neišvengiamai vėl esame gruodžio vidury. Kol kas dar bėgte, bet labai tikiuosi, kad visi rasime minutėlę ramybės – kai užrištas paskutinis kaspinėlis ant dovanų pakuočių, vaikai ramiai miega laukdami Kalėdų Senelio, namuose dar tvyro prieskoninės  tešlos kvapas, o figos jau mirksta brendyje…. Tuomet jūs susirangysite su karšto vyno taure krėsle ir klausysitės, kaip gruodžio tyloje ateina Kalėdos.

O pasiklausę žiūrėsite savo mėgstamiausius prieššventinius filmus, kurie kasmet, privalomąja tvarka, turi būti peržiūrėti ir dar kartą pergyventi. Ir nėra čia nieko gėdingo – tradicijos padeda gyventi.

Kalėdinių filmų sukurta begalė, raudonai žali sąrašai mirga nuo blogų Kalėdų senelių, šventes norėjusių pavogti elfų ir romantiškų meilės istorijų, įvykusių kaip tik per šventes. Kad ir koks filmas yra jūsų mėgstamiausias, rekomenduoju prieš šventes būtinai pažiūrėti vieną romantišką, vieną senovišką ir vieną stebuklingą filmą.

Filmas apie meilę būtų mano pirmasis pasirinkimas belaukiant švenčių, ir tinkamesnio filmo, kaip „Tegyvuoja meilė“, mano manymu, nėra dar sukurta.

Tai tobulas romantikos, muzikos, šventinės nuotaikos ir stebuklų, šiokio tokio kičo ir, o dangau, britiško humoro lydinys, pabarstytas talentingų aktorių vaidybos perliukais. Mano giliu įsitikinimu, šis filmas niekada nepabos, jei žiūrėsite jį tą ypatingą kartą – gruodžio mėnesį su taure vyno rankoje. Ir jei ašarą išspausite toje pačioje vietoje (mano ašaringasis epizodas yra tas, kur „to me you are perfect“)…

To me you are perfect

O prunkštelėsite eilinį kartą iš šokančio premjero aka Hugh Granto, ir eilinį kartą negalėsite patikėti, kad ta pilka ofiso pelytė atsisakė gražuolio Karlo, nes norėjo būti gera broliui… tai žinokite, kad viskas tvarkoje, nugyvenote dar vienus metus ir jūsų vertybės nepasikeitė. Ir būtinai nepraleiskite galutinio epizodo iš oro uosto laukimo salės – jį pažiūrėję mintyse padėkokite šalia esantiems artimiesiems, nes „God only knows, what I’d be without you“.

Kalėdos visuomet yra apie gerumą ir dar apie artimuosius. Apie tai ir filmas „It’s a wonderful life“, sukurtas dar 1946-aisiais.

It's a wonderful life

Man labai patinka jį žiūrėti prieš šventes, nes jis toks naivus, paprastas, bet kartu ir prasmingas. Ir juodai baltas ­- ach, kokia atgaiva akims po raudonai-žalio kalėdinio triukšmo. Tik iš šito filmo galima sužinoti, kaip angelai gauna sparnus, ir įvertinti savo kasdienio gyvenimo džiaugsmą.

It's a wonderful life II

Dar prieš šventes siūlau pažiūrėti kokią gražią stebuklinę pasaką. Aš visada esu už Hario Poterio epopėją ir kasmet žiūriu bent po vieną filmą iš Poteriados. Taip taip, galima sakyti, kad šie filmai visiškai komerciniai „blokbasteriai“, prifarširuoti specialiųjų efektų, tačiau pagrindinės šių filmų idėjos yra universalios: juk mamos meilė iš tiesų veikia kaip apsauginis šydas per visą mūsų gyvenimą, o su gerais draugais kalnus gali nuversti. Juk vis tiek gėris kada nors laimi, ir kiekvienas mes turime kokią nors pabaisą, tūnančią pasąmonėje, Tą, Kurios vardo nevalia minėti. Ir beje, iš H. Poterio filmų žinomi stebukliniai reiškiniai egzistuoja realiame gyvenime: jau sukurtos judančios fotografijos, o po kelių metų bus sukurtas ir nematomas apsiaustas.

Gerai, jei Haris Poteris nepatinka, pažiūrėkite „Žiedų Valdovo“  trilogiją – čia irgi kalbama apie draugystę, gėrio kovą su blogiu, teisingus pasirinkimus ir jų įtaką mūsų gyvenimui, galų gale, meilę. Arba „Narnijos kronikas“, kuriose po vaikiška istorija paslėptos krikščioniškos vertybės.

O iš esmės, tai galima žiūrėti ir „Terminatorių“, jei tik tai yra tradicija, privaloma JŪSŲ šventėms. Nes tradicijos ne tik padeda gyventi, bet ir suteikia šventėms šventiškumo.

(Panaudotos svetainės imdb.com foto.)

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (16)
Komentarai
  1. Gaby parašė:

    Kaip tik Dvylika mėnesių užvakar su malonumu ir pažiūrėjau:)

  2. inga parašė:

    Man Kaledos ir Naujieji neisivaizduojami be „Trys riesuteliai pelenei“. Visada visada ziuriu, nes sis filmas man siejasi su stebuklu, su laukimu ir galiausiai su pasaka. Ir pacio filmo veiksmas vyksta ziema, tikra ziema, kai daug sniego, salcio ir saules. 🙂

  3. Dovilė parašė:

    O aš per Kalėdas žiūriu visad „Gražią moterį“

  4. Violeta parašė:

    o as Dinner for one

  5. erika parašė:

    O man mieliausias Kaledu filmas „Atostogos“….mmmmm:)

  6. Rita parašė:

    O mes su vyru sestadieni net Vienas namuose paziurejome. Ir tokiu metu laiku labai smagiai susiziurejo…

  7. Ieva parašė:

    Aš žiūriu Bridžitos Džouns dienoraščio pirmą dalį. Filme vaizduojamos Kalėdos, be to, užkrečia gera nuotaika:)

  8. Zivile parašė:

    3 riešutėliau pelenei:) nuo pat vaikystės..
    Merginos(Devčiata) rusų juodai baltas, nerealus, naivus su daug daug sniego ir juoko..
    Bridžita Džouns iš naujoskartos filmų..:)

  9. privaloma parašė:

    muzikos garsai

  10. meilec. parašė:

    As laukiu nesulaukiu “ Downton Abbey“ serialo antros dalies. Net nezinau, ar tai jau rodoma Lietuvoje.
    „Pamote“ ir “ tai prasidejo rugseji“ (cia net Winona Ryder man patinka) -filmai asarojimui.Visos matem, visos zinom greiciausiai mintinai, bent jau as..Kaskart duodu zodi neverkt, bet dar niekada nepavyko jo islaikyt.
    O naujuju as neisivaizduoju be “ Likimo ironijos…“ Tos visos dainos.
    Ir kalnai „multiku“ is senosios animacijos. Pvz. „Senelis Saltis ir vasara“.
    O sausio pirma turime susikure su vyru tradicija, kurios nelauzome jau daug metu: ziureti naujametini klasikines muzikos koncerta is Vienos per TV ir gerti sampana.

  11. Coco parašė:

    Ir vaikams ir tėveliams, ir seneliams – The Polar Express.

  12. Dzzius parašė:

    meilec.,
    „Downtow Abbey“ internetu jau galima pažiūrėti visus 4 sezonus.
    O man Kalėdos nuo šių metų asocijuosis su filmu „Džiaze tik merginos“.

  13. meilec. parašė:

    Mielas Dzzius,

    labai aciu uz gera informacija. Bet man paprasciausiai smagu laukti.

  14. […] kino kritikės laurai priklauso, aišku, Ritai, bet kodėl gi aš negaliu pasidalinti savo nuomone? AaaaA? Visi gali, ir tai daro socialiniuose […]

  15. Lina parašė:

    Hmmmm. Rita Stanelyte, Sounds of music!!!???
    Na gerai- Sounds of music = antrąją Kalėdų dieną

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.