8241
Beatos virtuvė

Bronė: Į kokius kailius įsukus vaikus žiemą peržiemavoti

(17)

Vienas nesmagiausių mano mamos vaikystės atsiminimų – jos, judrios ir smalsios mergaitės apranga žiemą: balti kailinukai, baltos pirštinaitės ir kelnės, žinoma, iš karto atspėsite, tos pačios tobulai baltos spalvos be jokio leidimo išsipurvinti… Tokia buvo ir yra mano močiutė, mano mamos mama. Visiška estetė, su įgimtu drabužių, baldų ir sienų atspalvių bei modelių derintojos genu, bet ribotu vaikystės poreikio būti laisvu ir nevaržovu suvokimu. Manieji vaikai tuom jau tikrai negalėtų skųstis. Lipti į medžius, taškytis purve ir išmatuoti balų gylį jiems griežtai leidžiama.

jurgis purve

Aš esu įsitiknusi, kad būtina leisti vaikams saugiai judėti ir mažiau riboti juos gamtoje. Ir, žinoma, žinoma, parūpinti siautėjumui ir pažinimui gamtoje reikalingus drabužius. Visais metų laikais. Žiemą – būtiniausia.

Dažnais iš savęs pasijuokiu ir visiems padejuoju, kad neturiu anei šiltos striukės anei batų. Lyg visą gyvenimą būčiau leidusi Italijos provincijoje!!! Taip rengiau ir savo pirmąjį sūnų – gi svarbu, kad gražu, kad džinsai stilingi, marškinėliai sukišti. Ir ačiū patirčiai bei savo vaikystės draugei Eglei, kuri jau daugelį metų su šeima gyvena Švedijoje. Ji ir įpūtė, atskleidė ir įskiepyjo šiaurietišką – paprastą, logišką, ekonomišką vaikų rengimo metodą. Antrasis mano sūnus – auga ir rengiasi jau kitaip. Tad pasistengsiu paprastai ir aiškiai atskleisti tą gero rengimosį patirtį – gal kam, kaip man kažkada pirmakartei mamai, taps lengviau ir aiškiau. O ir pigiau, nes drabužių reikės tikrai mažiau.

Jau girdėta ne kartą ir tai visiška tiesa, žiemą į kiemą – rengiame vaiką sluoksniais. Ir iš kur jį beparvestume, jei jaučiame, kad  sušilęs – nurengiame tik patalpoje be jokių skersvėjų ir vėjų šiaurių. Taigi rikiuojam sluoksnius.

Apatinis sluoksnis – marškinėliai, apatinės kelnės arba pėdkelnės – tas kas arčiausiai kūno privalo būti iš merino vilnos, merino vilnos ir sintetinio pluošto arba tik sintetinio pluošto su nuoroda, kad tai termo audinys. Kodėl? Medvilnė gerai sugeria drėgme ir ją savyje sau maloniai laiko. Vaikas šyla, apatiniai drėgsta – kam malonu žiemą drėgnam? O visi kiti paminėti dregmės savyje nekaupia ir ją išgarina. Be to išlaiko kūno tempetarūrą. Dabar technologijos yra kosmoso lygio ir vilnos gaminiai jokiais kandžiojimais negrasina, yra skalbiami skalbimo mašinose su visais kitais normalios prigimties drabužiais. Mano vaikai su jais ir miega, ir vėsesnę vasaros dieną leidžia. Jie malonūs, kaip antra oda.

Vilna

Vidurinis sluoksnis – bliuzonas, megztukas labai paprasta ir nieko naujo – vilna arba sintetinis pluoštas. Jei temperatūra +4–5 laipsniai rengiu savajam rankomis tetų megztus megztinius. Žinoma, siūlų sudėtyje turi būti vilnos. Jei lauke vėsiau – pats geriausias pasirinkimas plonesnis ar storesnis bliuzonas su pūkeliu. Vadinamas „flyzas“ – lietuvių kalba šitos peliuko medžiagos kažkaip neišeina pavadinti. Maniškiam papildomų anei jokių kelnių nereikia – dar nesušalo su vilnos pėdkelnėmis.

Viršutinis sluoksnis – kombinezonas arba striukė bei kelnės. Iki 4 metų vaikus rekomenduojama rengti kombinezonais. Ar namuose augtų, ar darželį lankytų. Taip patogiau aprengti, šilčiau ir patogiau judėti. Neapsinuogins nugara anei prilįs sniego kur jo ir neturėtų prilįsti. Kokį kombinezoną rinktis? Aišku, jei yra galimybės skandinavišką. Jie geriausi. Kaip juokauju, gerai ,kad man labiausiai patinkančių prekės ženklų Lietuvoje nėra – vis tiek jie neįperkami…Mane visada žavi skandivanų požiūris ir vertybės – gamintojai atvirai deklaruoja, kad jų kombinezonai yra ilgaamžiai, o ne skatina pirkti, pirkti, pirkti. Nupirkai vieną, nešios du, trys tavo vaikai ir draugams dar atiduosi.

 photo (6)

Įperkamų prekių ženklų gamintojai taip pat stengiasi ir galima rasti visai neblogų kombinezonų ir mūsuose. Trys raktiniai žodžiai – jis turi būti nepraleidžiantis vėjo „windproof“, kvėpuojantis, laidus orui „breathable“ ir nelaidus vandeniui „waterproof“. Paprastai tai nurodoma ant etiketės arba net išsiuvinėta drabužio viduje. Tai jei tokį radote – auksas! Pamirškite tuos pūkų kimštus gaminius – nei plauti juos patogu, nei džiovinti. Beje, labai svarbu  – kvėpuojančių drabužių nevalia minkštinti skalbinių minkštikliu. Sugadinsite jo savybes.

Pats geriausias variantas – kombinezonas su išsegamu pamušalu – tokį galima dėvėti ištisus metus. Ir neapsigaukite – kokybiškas kombinezonas neprivalo būti pagalvės storumo. Šilumą užtikrina pluoštas, audiniai, o ne putlumas.

Untitledmotiejus

Pirštinės – tik iki alkūnių, neperšlampamos. Nes kam vaikui pirštinės, jei negali imti sniego ar šiaip kokią balą pakrapštyti… Maunamos ant kombinezono viršaus.

Kepurė – nieko patogiau už kepurę-šalmuką dar neradau. Patogu, patikima ir šilta. Kaklas visada uždengtas. Tik svarbu rasti patikimo gamintojo, kad gerai saugotų ausis. Su dvisluoksne plonos vilnos kepure praleidom visas buvusias žiemas. Jei labai šalta ar vėjuota – kapišonas budi!

Batai – prisipažinsiu populiarieji ir visai nepigūs daugumai žinomi odiniai batai, kad ir su kokio žvėries kailiu viduje – nepasiteisino. Taip pat ieškau skandinaviškų, su sintetiniu vandeniui nelaidžiu paviršiumi ir gore-tex technologija. Vilnos kojinaitės (plonos, ne bobulytės megztos) ir kojos šiltos net ir prie -18. Kaip pati dar tokių neturiu!!!

Na ir smagumui filmukas. Kad dar būtų aiškiau ir įtikinamiau.

Čia būtinai turiu pasisakyti ir apie vis populiarėjantį pasaulyje reiškinį Sharing Economy. Tai yra daiktų perpardavimą, nuomojimą ar dovanojimą. Socialinį dalinimąsi. Beveik 60-70 % čia išvardintų drabužių savo vaikams perku iš antrų rankų. Tai užima šiek tiek laiko, bet mane džiugina, kad randu kokybiškų, Lietuvoje neparduodamų ir dažnai be jokių dėvėjimo žymių drabužių ženkliai pigiau. Galų gale tai socialinė iniciatyva ir teisingas požiūris – kuo mažiau varginti mūsų mielą žemę besaikiu prekių poreikiu. Juk reikia pradėti nuo savęs. Ir mąstyti ir rengti vaikus.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (17)
Komentarai
  1. […] klausimais? Taip, taip, taip – viską galinti ir viską mokanti Bronė. Todėl paprašiau, kad ji parašytų tokį straipsnelį: kaip ir kiek rengti. Taigi, ar jūs iš Lietuvos, ar iš Anglijos,bet dar viena patirtis […]

  2. lina parašė:

    Kaip tik dtaugei pasakojau kad atėjo šventė į mano gyvenimą ir nesąlu kaip vaikystėje, paauglystėje, jaunystėje, kai net nebuvo normalių batų pasiūlos, aš tarkim darželyje žiemos pradžioje ėjau su…..sandaliukais, vilnonėm koinėm !!!!! ir kailinukais. tėtis batus man parvežė….iš Maskovos. o dabar pagaliau atėjo ir pasiūla ir galimybės.
    Man tai labia aišku kodėl vaikus Lietuvoje apmuturiuoja – dėl to kad geri, termo drabužiai, kombinezonai, batai kainuoja kosmosą, o jei vaikų ne vienas tai ir kelis kosmosus. Dar dėl to, kad pas mus dar ir tradicijų susiformavusių nėra ir supratimo nėra (darželyje rudenį viena mama prašė vaikų nevesti į lauką – šalta, aš akis išpūtus klausiau ar jie žiemą į lauką neina???). Galų gale pigiau striukė „kaldra“, nei kombinezonas su visais navarotais. ar šilčiau – neeee, bet faktas kad labai toli gražu kas tai sau leisti gali. na ir kas kad nerealiai patogu, gerai, naudinga, nuostabu, nepakartojama – negali sau žmonės leisti ir tiek. o kiti net ir nežino-garantuoju. o treti pamato kad vilnonė maikutė kainuoja 100 lt ir stabas ištinka. puikiausių kombinezonų galima rasti dėvėtų prekių parduotuvėse. dar vienas dalykas – kažokių mitų pilnos galvos – kad vaiaks tur eiti su kepure kai tuo tarpu nei tėtis nei mama nei močiutė kepurės nenešioja. kodėėėėl ta kepurė būtina? nuo saulės taip. bet kai lauke 5? juk ne dėl galvos sušalimo vaikai serga :)))) aš pati kepurę nešioju tik per šalčius – kai iš tiesų šalta galvai :)))))) iki tol plaukai apsuago puikiausiai 🙂

    • Indrė parašė:

      Per šalčius vaikštant be galvos apdangalo netenkama itin daug viso kūno šilumos – apie 70 proc..

  3. inga parašė:

    Labai geras straipsnis. Butu idomu tiksliau suzinoti, kokiu skandinavisku firmu tie kombinzonai?

    • Irute parašė:

      Nuotraukoje auksciau matau kombinezona Reima (suomiu firmnos), turejom ir mes ju firmos, nusipirkom is antru ranku bet po dvieju sezonu jis vis dar atrodo, kaip naujutelaitis. Toliau Polarn och Pyret (svedu), turi parduotuve Rygoje, o mes siemet isbandom Ticket to Heaven(danu) pirkom nauja bet per ispardavima puse kainos. As visada taip darau perku per ispardavimus kitam sezonui-ir pirstines, ir guminius batus. Praeita sezona pirkome ne ypatingos kokybes kombinezona uz 40lt labai purvinoms dienoms ir jau mineta Ticket to Heaven snieguotoms grazesnems dienoms. Dar verta pamineti Didriksons(svedai), siu nieko neturejom,bet atsiliepimu daug geru girdeta. Sekmes rinktis!

  4. Egle parašė:

    Che che, oi kaip anądien buvau pagyvenusios tetos išbarta, nes šaldau savo vaiką, kaip negalvoju ką darau, jų laikais vaikai rengdavosi kailiniais, žodžiu baisi mama… O aprengta mažoji buvo va taip kaip Beata rašo. 🙂 bandžiau įtikinti – nosį lietėm, rankas… Bet neįtikinau 🙂

  5. lina parašė:

    per šalčius taip-kepurė reikiama. bet kai yra plius 5?

  6. lina parašė:

    o firmos tai huppa, reima, lindex geri kombinezonai, Columbia man atrodo amerikiečių

  7. Ieva Jatulytė parašė:

    puikus straipsnis, viskas tinka ir suaugusiems – kokybiškos medžiagos, nebūtinai labai storos akivaizdžiai, bet su naujausiomis technologijoms draugaujančios.. arba vilna, mochera (sudėtyje, arba visu 100 proc.).. aš taip pat vaikštau su normaliais (ne baltais rūbais kasdieną), nes tai neracionalu.. puoštis reikia, bet tik kelis kartus per metus, o ne kasdieną.. kasdieną reikia jaustis patogiai, jaukiai.. ir jų juk neskalbiame kas tris dienas, atvaikštome ilgesnį laiką.. nes skalbimas senovėje tikrai nebuvo dažnas ritualas..

  8. Ingai parašė:

    Suomiski Finnkid kombinezonai ir visi rubai neperspjaunami.

  9. Ina parašė:

    Vilnonius rubus, ypac norint kad jie tarnautu ilgiau, tai reikia atskirai skalbti svelnia programa ir spec.plovikliu. Ir as visada kelnes antras maunu: fleece ar vilnos storesnes, nes vaikas juk ant zemes sedi ir tt. O del viso kito sutinku. Rubai foto is Helly Hansen, Reima ir pora maziau zinomu. O video praktiskai vien Polarn o Pyret rubeliai.

  10. joana parašė:

    Labai smafus straipsnelis 🙂 ir rūbai atrodo kokybiški.

  11. Sanyserda parašė:

    Kaip ir minėta straipsnyje, keli vaikai dėvės ir nesudėvės. Ir jie yra labai universalūs – nei per stori, nei per ploni, apsirengimo šiltumą reguliuojam patys pagal lauko oro sąlygas. Neperrengiam iš tos meilės per daug sluoksnių, rengiam taisyklingai nuo pat kūno kvėpuojančiais drabužėliais. Šaltuoju periodu visai nėra tinkami medvilniniai apatiniai. Kokie tinkami, jau paminėta straipsnyje, nebesikartosiu.
    Kelnės, striukės ar ištisiniai kombinezonai gali būti pašiltinti šaltesniam orui arba ploni be pašiltinimo pavasariui/rudeniui.
    Lietaus drabužėliai gumuotu paviršiumi universaliausi yra ploni be pašiltinimo, o šilti su flisu viduje tinkami tik šaltesniu oru, pvz. žiemą. Taip pat yra tokios gumuotos pirštinės ir skrybėlės – ir vaikas bus pilnai apsaugotas nuo lietaus, drėgmės.
    Kepurės šalmukai tikrai superiniai! Yra ir šiltų žieminių, ir visai plonų pavasariui/rudeniui. Dar labai smagios iš kombinezoninio audinio kepurės su ausimis susegamos apačioje ar šone. Prie tokių labai tinka apykaklės, nereikia muturiuoti jokių šalikų.
    Labai geri skandinavų gamintojai, jau minėtieji ir dar ne: Polarn O.Pyret, Ticket To Heaven, Stadium (Everest), Didriksons 1913, Helly Hansen, Jack Wolfskin, Stormberg (Leke Toy), Katvig, Burton, Bergans Of Norway, The North Face, Molo, North Field, Celavi, Reflex, Minymo, Marmot, Altitude 8848. Dar yra trigubai tiek, ir visi jie vienas už kitą geresni 🙂
    Batai jau minėtieji įvairūs goreteksiniai ir dar labai superiniai a la guminiai su pašiltinimu – pati patogiausia avalynė mūsų pliurzinėmis sąlygomis! Gamintojai – Slusher, Skofus, Tretorn, Viking, Nokian, Vincent, DinSko, Trigger, Kavat, Kuoma ir kiti.
    Išsiplėčiau… 🙂 Bet tikrai smagu, kad vis daugėja ir pas mus propaguojančių tikrai labai teisingą skandinavišką apsirengimą!
    Lietuvoje tikrai yra galimybė įsigyti šių kokybiškų skandinaviškų drabužėlių dėvėtų (sanyserda@gmail.com).

  12. aura parašė:

    O kas man labai patinka ir kitoms mamytėms rekomenduoju merino vilnos rūbus vaikams. Tai nepamainomas dalykas žiemą. Labai puikūs smėlinukai.

  13. Gedvilė parašė:

    Siūlau išbandyti visiems merino vilnos drabužius iš GREEN ROSE! Labai gera kokybė, tai esu labai patenkinta!

    • Saulė parašė:

      O mane Green Rose nuvylė.
      Smėlinukas po pirmo plovimo rankomis susivėlė o kelnyčių raudona spalva nudažė šviesų jų liemenį… sumokėjau daug, padėvėjom trumpai. Liko tik išmest…

  14. Lukrecija parašė:

    Pritariu, kad kepurė – šalmukas yra nepamainomas dalykas. Abiems vaikams jau 2 šaltuosius sezonus tik jas naudojau. Labai gražių siuva mamytės auksarankės, tikrai nenusivyliau. Prieš tai bandėm ir šalikus – movas, kurie yra labai madingi, tačiau jei nepriglunda prie kakliuko ir nematau didelės naudos apart grožis. Aš ir pati visad žiemą nešioju kepurę. Žinoma šukuosena nukenčia, bet šiluma nei kaulų nei ausų nelaužo 🙂 Mėgstu kažką išskirtinio, žaismingo. Šią žiemą pirkau patriotišką kepurę https://www.citysouvenirs.lt/ziemos-kolekcija/ziemines-kepures manau puikiai tarnaus dar vieną sezoną tai tikrai. Arba įsigysiu kažką pakeitimui, bet būtinai su bubulu 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.