8241
Beatos virtuvė

Ieškantys mėnulio: šaldyti ar džiovinti?

(10)

Sveikas maistas visada siejasi su šviežiomis daržovėmis, vaisiais ar žalumynais. Sezono metu visada galima užsiauginti, nusipirkti pas ūkininkus ar iš bėdos parduotuvėje. Ne sezono metu maistas ant mūsų stalo patenka nukeliavęs tūkstančius kilometrų, praradęs savo maistinę vertę ir apdorotas ne pačiais geriausiais žmonijos išradimais. Alternatyva – pasiruošti atsargas, todėl mes kasmet 5 asmenų šeimai užšaldome du pilnus didelius šaldiklius daržovių (brokolių, kalafiorų, šparaginių pupelių, mangoldų) ir uogų (braškių, aviečių, mėlynių, serbentų ir gervuogių) bei papildomai  prisidžioviname pilną spintelę visokio gėrio (obuolių, kriaušių, slyvų, pomidorų, dilgėlių, salierų ir morkų lapų, garšvų, pienių žiedų, beržų lapų, špinatų ir tt). Konservavimas kažkaip visai negundo, o kaip su džiovinimu ar šaldymu? Kuris būdas pranašesnis? Šiek tiek teorijos ir asmeninės patirties.

 

Šaldymas

Šaldant prarandama mažai maistinių medžiagų. Esminiai nuostoliai susidaro blanširavimo metu (nuplikymas verdančiu vandeniu ar garais, siekiant išlaikyti spalvą) – prarandami karščiui neatsparūs vitaminai, pvz B1 ar C. Jei visgi blanširuosite, geriau blanširuoti garais – taip prarasite mažiau maistinių medžiagų.

Kadangi vitaminas C prarandamas ir sąlyčio su oru metu, kuo ilgiau šaldysime, tuo daugiau prarasime, todėl kuo šaltesnis šaldiklis ir kuo mažiau šaldomo maisto, tuo geriau. Vidutiniškai vitamino C prarandama apie 50%. Palyginimui – šviežios daržovės praranda 10-75% vitamino C po savaitės laikymo. Užšaldžius maistas tinkamas naudoti apie metus.

Nors populiariausia šaldymo tara yra plastikinė, plastikas nėra pati sveikiausia medžiaga, todėl galima šaldyti ir stiklainiuose. Tik reikia nepamiršti palikti laisvos vietos stiklainyje, jei šaldote skysčius, kad jis nesutrūktų.

Atšildymui geriausiai tinka šaldytuvas arba šaltas vanduo. Taip atšildant mažėja bakterijų augimo rizika. Nors tam tikro šaldyto maisto, pvz. daržovių, galima ir neatšildyti – dedam tiesiai į puodą ar keptuvę ir gaminam.

Džiovinimas

Džiovinant daugiausiai prarandama vitamino C – dėl sąlyčio su oru ir karščio. Džiovinimas taip pat stabdo bakterijų, esančių šviežiame maiste, augimą. Džiovintą maistą reikia saugoti nuo drėgmės, todėl sandarūs ir drėgmei nelaidūs stiklainiai ar maišeliai yra geriausias pasirinkimas. Laikyti geriausiai tamsioje ir vėsioje vietoje – maistas praras mažiau šviesai jautraus vitamino A. Saugokitės kandžių – jos ypatingai mėgsta džiovintą maistą :).

Džiovintas maistas pradeda prarasti savo maistinę vertę po metų, nors yra šaltinių teigiančių, kad net ir po kelių metų džiovintas maistas išlaiko savo pirmines savybes.

Prieš vartojant džiovintą maistą, geriau jį pamirkyti – tai pagerins skonį ir palengvins virškinimą.

Džiovinto maisto privalumai – sumažėja maisto tūris ir jam laikyti (priešingai nei šaldytam maistui) nereikalinga elektra. Dingus elektrai ilgesniam laikui atsiranda rizika prarasti visas savo atsargas. Aišku tai retas atvejis, bet įmanomas. Uogas (avietės, mėlynės, šaltalankiai ir tt) džiovinti galima, tačiau vėliau geriau naudoti kepiniuose ar kokteiliuose – valgyti vienas bus nelabai skanu. Išimtis yra braškės – nuostabus džiovintas saldėsis :). Tačiau dėl didelio vandens kiekio ir „žievelės“, uogų džiovinimo procesas bus labai ilgas (iki dviejų parų).

Žaliavalgiai, siekiant išsaugoti maksimalų maistinių medžiagų kiekį, siūlo džiovinti ~45°C temperatūroje. Taip pat galima pradėti džiovinti ~65°C temperatūroje, nes maistas iš karto neįkaista, o džiovinimas pasidaro efektyvesnis. Bet mano akimis, atsiranda rizika pamiršti sumažinti temperatūrą :).

Patogiausia džiovinti specialiai tam skirtoje džiovyklėje – orkaitėje sunku palaikyti žemesnę temperatūrą.

Išvados

Jei neblanširuojate, maistinių medžiagų praradimas tiek šaldant, tiek džiovinant yra minimalus. Mes naudojam tiek šaldymą, tiek džiovinimą, priklausomai nuo maisto tipo ir nuo to, kaip jis bus vartojamas. Pavyzdžiui, jei brokolius planuojame virti ar troškinti, galim drąsiai blanširuoti ir šaldyti – juk vis tiek prarasim nemažai visokio gėrio gaminant maistą. Ir atvirkščiai, džiovinti brokolius nepatogu – procesas užtruks ilgai arba teks labai smulkiai supjaustyti.

Nors daržoves patogiau šaldyti, tačiau paprikas ar pomidorus galima ir džiovinti – vėliau išmirkius aliejuje gaunami puikūs „saulėje džiovinti“ pomidorai. Paprikos – tinka troškiniams ar sriuboms gardinti.

Uogas patogiausia šaldyti, tačiau žaliems kokteiliams labai gerai tinka džiovintos mėlynės ar avietės.

Vaisius geriau džiovinti – obuoliai, slyvos, abrikosai puikiai džiūna :). Džiovinti bananai ar kriaušės – gera alternatyva saldainiams :).

Žalumynus vienareikšmiškai geriausia džiovinti, ypač jei planuojate dėti juos į žalius kokteilius. Šiuo atveju galima sudžiovintas žoles sumalti blenderiu – žolių „miltai“ užims 3 kartus mažiau vietos.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (10)
Komentarai
  1. […] ir išmintingai pasiruošti atsargų žiemai. Visi žinom, kada reikia tepti slides žiemai, taigi, paskaitykite, […]

  2. virginija parašė:

    Labai ačiū už puikų straipsnį, jau seniai planuoju įsygyti džiovyklę, bet vis atidėliodavau, dabar tai bus pirmas artimiausias mano pirkinys. Labai susidomėjau braškių ir pomidorų džiovinimu. Oj kaip nekantrauju išbandyti !!! :)))

  3. Laura parašė:

    patiko! geras straipsniukas ir labai laiku 🙂

  4. Kristina Nielsen parašė:

    Norėčiau patarimo dėl cukinijų. Kaip jas galima užšaldyti? Ar padėtų blanširavimas? Pernai užšaldžiau pjaustytas kubeliais, tai atlaidinus konsistencija buvo kaip trintukų. Neįmanoma niekur panaudoti…

  5. lina parašė:

    cukinijas saldau jau ne viena ziema. Pjaustau griezineliais, siaudeliais, kubeliais ir t.t. Puikiai suvartosite tiesiai i verdanti vandeni ar keptuve/kepimo skarda. Skanaus

  6. Sigita parašė:

    Sveiki, gal kas turit pasiulymu kokia dziovykla naudoti ar pasidaryti? Tos, kurios yra pardavime, plastmase atsiduoda

  7. Ramunė parašė:

    Patogiausia džiovinti specialios džiovyklės pagalba, pati įsitikinau. Beje, tai tikrai gera alternatyva saldainiams.

  8. Amanda parašė:

    Labai įdomu buvo paskaityti. Mes ir mėgstame prisidžiovinti įvairiausių gėrybių. Tiesa specialus vaisių džiovintuvas pukiai atlieka savo darbą, dar nenuvylė. Viską ką bandėme džiovinti, tas ir pavyko. Džiovintas maistas skanu ir sveika. Man net keista buvo sužinoti, kad džiovinti vaisiai yra sveikiau, nei švieži.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.