8241
Beatos virtuvė

Deimantė: Išbandymas daržovėmis

(10)

Gerbiu kiekvieno įsitikinimus ir požiūrį į maistą, tačiau asmeniškai aš nesu iš tų, kurie pasisotina pietums sukirtę salotų dubenėlį. O ir užmigti man sekasi gerokai sunkiau, jei vakarienei esu gavusi tik rinktinę salotų lapų ekspoziciją. Tad Daržovių knyga, nors ir nebuvo grėsminga kūno formoms, didelio entuziazmo viską išragauti iš pradžių nesužadino. Ir vis dėlto, išbandžius daugiau nei 90 knygos receptų, ne vienas jų surado kelią į mūsų virtuvę ir jaukiai įsitaisė mūsų kasdieniame ir proginiame valgiaraštyje.

Geresnio pakaitalo situacijoje, kai reikia „sūraus torto“, tartui su pievagrybiais ir sūriu dar neatradau. Be to, pripažinimą jis pelnęs netgi tarp mėsėdžių mano antrosios pusės ir jo draugų 🙂 Pamenu, kai pirmą kartą jį gaminau, naudojau Gruyere sūrį, kaip ir nurodyta recepte, ir tada siųsdama pastabas pridėjau „kas per smarvė to sūrio..“ 🙂 Dabar jam naudoju kiek pigesnius ingredientus nei siūlo Beata, tačiau dar niekad jis nebuvo toks skanus, kaip atostogų Provanse metu, kai grįžus po pasivaikščiojimo pajūriu, vakare iškepiau šį tartą su pajūryje prisirinktais akmenukais vietoj žirnių „balasto“ ir tikru prancūzišku Gruyere sūriu.

Salotos, sugebančios patenkinti vakarienės poreikį ir visada maloniai nustebinančios namų svečius – Cezario su minkštai virtais kiaušiniais.

Beatos cezario saotos

Kai namų sienos braška nuo susirinkusių draugų, nepakeičiami galimai dar iš vakaro paruošti pagardai – visų draugų ir artimųjų išliaupsintas zaalouk bei burokėlių paštetas su naminiais lavašo traškučiais.

Geriausia atgaiva vasarą – obuolių ir graikinių riešutų salotos, ridikėlių gvakamolė arba šalta pomidorų sriuba, ir niekas žiemą taip nesušildo pėdų kaip turtinga moliūgų sriuba. Kai jaučiu poreikį likviduoti moralines skolas antrajai pusei, prisiruošiu jam pagaminti aštroką ir pikantišką tailandietišką sriubą. Išrišimas garantuotas. Be to, sriuba – man vienas tų patiekalų, kurių užtenka ilgam ir negriaužia sąžinė, kai vėlyvą vakarą iškabliuoji dosnesnį dubenį nei norėjai sau leisti.

Teminėms ar tiesiog neeilinėms vakarienėms labai rekomenduočiau antrojoje filmo „Seksas ir miestas“ dalyje pikantiškai į siužetą įpintą Vidurio ryto pagardą Muhammara arba baklažanų ir avinžirnių karį, kuris savo sotumu bei aštrumu buvo labai gerai įvertintas netgi vyriškos valgytojų auditorijos.

Tuo tarpu netikėčiausi skonių deriniai, kurie vis dėlto įtiko net ir tradicinio maisto šalininkams, buvo špinatų ir braškių bei keptų burokėlių ir vynuogių salotos. Manau, puikiai tinka, kai reikia nustebinti.

Šią knygą bandymu etapu buvau pavadinusi kopūstų knyga, nes atrodė, kad receptai su kopūstais (baltagūžiais, savojos, raudonaisiais, brokoliais, kalafijorais) buvo neišsemiami.

kopustai

Vis dėlto kopūstai – retas svečias mano virtuvėje, bet maloniausio netikėtumo titulą galiu atiduoti brokolių omletui.

Didžiausiais iššūkiais bandant knygos receptus laikyčiau tris:

a) pirkinių sunešimas,

pirkiniu maisai

b) nesibaigiančių indų stirtų plovimas,

Indai po gamybos

c) ir pyragėliai su samosų įdaru.

Tuo metu man juos reikėjo ruošti tik iš recepto teksto, bet iliustracijų. Ir, patikėkite, sprendžiau gilias lingvistines ir geometrines problemas svarstydama, kaipgi vis dėlto juos iš tiesų reikia sulipdyti. Ir kaip tuo metu man tai pavyko (žr. nuotrauką žemiau) yra nesulyginama su tuo, kaip vis dėlto turėjo būti – atsiverskite ir pamatysite knygoje… 🙂 Tad niekada nenuvertinkite receptų knygos iliustracijų!

Mano antroji pusė, neišvengiamai dalyvavusi šioje bandymų laboratorijoje ir prisiėmusi pagrindinį vaidmenį kaip pirkinių nešikas bei ragautojas, po viskam džiaugėsi, kad pažįsta bent keliomis daržovėmis daugiau nei prieš tai. Ir dabar, paprašytas iš parduotuvės ar kito skyriaus parnešti batatą ar pankolį, prie štai į tokį klausimą atsakydavęs „ką pakviesti???“, dabar jau tik pasitikslina, „ar čia tas, panašus į svogūną?“ ir net kartais pats paprašo įvairumo dėlei garnyrui iškepti saldžiųjų bulvių 🙂 Tad linkiu malonių netikėtumų virtuvėje ir išdrįsti išbandyti savo šeimą bei draugus daržovėmis 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (10)
Komentarai
  1. Janina parašė:

    Nuostabus straipsnis 🙂 (y) suintrigavo. dabar ir aš noriu tos knygos, ypač kadangi mėsą išbraukiau iš savo valgiaraščio su visam…

  2. Giedrė parašė:

    Labas Beata,

    Aš dabar pradėsiu gamint pagal Jūsų knygą..
    Susipirksiu po darbo daržovių kokių reikia….
    Labai skaniai atrodo, ir manau labai skaniai bus..
    Ačiū Jums už idėjas…

  3. AS parašė:

    Taip, darzoviu knygos receptai tikrai yra puikus, tik butu labai malonu (ir tikriausiai sazininga), jei deklaruotumete savo receptu „ikvepimo saltinius“. Na, pvz., kad ir ridikeliu gvakamoles recepta, pikantiskojo tarto su kriausemis ir melynuoju pelesiniu suriu receptus, ar vienos is 2013 metu kaledinines laidos atskirus receptus „pasiskolintus-perrasytus“ is „Vilkyskiu pienines“ internetinio puslapio. Tuo labiau, kad ankstesnese knygose, dar nurodydavote, jog pvz. aguonu torto recepta „pasiskolinote“ is knygos „Metai uz stalo“:)

    • Beata Nicholson parašė:

      Oi oi oi miela Rugile, vaje vaje kaip nemalonu, aš visada nurodau šaltinį, Aguonų tortas nurodytas ir Nijolės sutikimas gautas…O dėl Vilkyškių, tai Vilkyškių puslapyje yra MANO SUKURTI IR KAI KUR MANO KOMANDOS NUFOTOGRAFUOTI RECEPTAI. Ir ridikėlių gvakamolė ir tartas su kriaušėmis, viskas mano pagaminta ir aprašyta ir Vilkyškėm duota, žinau, ten nėra nurodyta kad čia Beatos receptas, nes puslpis yra Vilkyškių produkcijai juk skirtas…Bet smagu kad sekate ir pastebite ir mano receptus naudojate…

      • Jurga parašė:

        Be visų straipsnių, receptų ir visų kitų smagių dalykų, dar man labai patinka Beatos rekcija į nemalonius komentarus. Netgi tais atvejais, kai turėtų pilną teisę supykti ant amžinai ieškančių prie ko prisikabinti personų, sugeba labai gražiai ir tolerantiškai atsakyti. Pagarba. Jau daug kartų tai pagalvojau, o dabar nusprendžiau ir parašyti, nes tai irgi talentas.

        • Beata Nicholson parašė:

          ha ha ha ačiū miela Jurga, žinote geriausia yra išlaikyti blaivią galvą ir nepasiduoti blogom emocijom, mokausi kiekvieną dieną… supykti ir atgal putoti yra lengva, ir man labai lengva, bet aš tobulinu save, kiek tik išgaliu, ir tikrai bjaurumu nieko niekada nepasieksi….

    • Alvilė parašė:

      Niu, niu, niu, nepulkite čia mūsų Beatos, man atrodo, kad jau ji tikrai kaip niekas kitas sąžiningai nurodo tuos šaltinius.

  4. Alvilė parašė:

    O Deimantės tekstas labai labai smagus, reiks būtinai išbandyti jos pamėgtus receptus!

  5. R parašė:

    „ką pakviesti?“

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.