8241
Beatos virtuvė

Jautiena raudonam vyne/beef bourguignon

(26)

Svarbiausia čia yra kantrybė ir laikas, nes dalykas turi bent kokias kelias valandas lėtai troškintis... Jei neturit laiko, tai geriau neprasidėt…

Reikės:
  • Jautienos (veršienos, jei labiau patinka)
  • Raudono sauso vyno (gali tekti supilti ir visą butelį, bet vynas privalo būti geras, o ne acetoninis, toks, kokį su malonumu gertumėt patys, o ne už du litus)
  • Miltų porą šaukštų
  • Morkų
  • Kelių svogūnų
  • Kelių skiltelių česnako
  • 10 pievagrybių
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • Aliejaus, čiobrelio, lauro lapo, pipirų, druskos

Kai nemoki prancūziškai, tai negali pasimaivyti normaliai, kad esi labai kietas virtuvėje… Nes net ir kiaušinienė prancūziškai pavadinta iš karto sutaurėja 🙂 Jau pavasaris – ir šilta, ir smagu, ir greitai visokie troškiniai pasitrauks iš valgiaraščio pagarbiai užleisdami vietą salotom ir bbq mėsom… Taigi, jautiena raudonam vyne arba jautiena burgundiškai, arba beef bourguignon

Svarbiausia čia yra kantrybė ir laikas, nes dalykas turi bent kokias kelias valandas lėtai troškintis… Jei neturit laiko, tai geriau neprasidėt…

Kaip paruošti:

Svarbiausia, mano manymu, yra turėti tinkamą puodą. Geriausiai tinka sunkus metalinis (špižinis) puodas, kurį ramiu veidu galima statyti į orkaitę kelioms valandoms. Jei neturite puodo be plastmasinių papuošimų (rankenų ir t. t.), tai galima bandyti troškinti ant viryklės, bet… negarantuoju, kad rezultatas bus toks pats.

  1. Mėsą supjaustom gabaliukais, truputėlį apvoliojam miltuose su druska ir pipirais. Puodą statom ant viryklės ir įkaitinam riebalus (aš naudoju žąsies taukus dėl skonio, bet kai nėra tų žąsies taukų, tai tinka ir aliejus) ir per keletą kartų apkepam mėsą gerai, kad gražiai apskrustų. Pusę kilogramo mėsos pavyks apkepti per du-tris kartus…. Aišku, riebalai taškysis ir miltai trauksis prie dugno, bet nepanikuokit… Apkepusią mėsą sudėti į lėkštę pailsėti…
  2. Tada tuose pačiuose riebaluose apkepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Svogūnų išskirta drėgmė padės nuo dugno atšokti prikepusiems miltams.
  3. Svogūnams suminkštėjus, dėkite kitas pjaustytas daržoves: saliero stiebą, morkas (2-3), grybus (pjaustyti nebūtina, nebent per pusę).
  4. Į puodą sudėkite atgal mėsą, įdėkite prieskonių: druskos, pipirų, čiobrelio (šviežio geriausia), lauro lapą ir jautienos sultinio kubelį. Taip pat pomidorų pastos, viską dar pamaišykite ir supilkite vyną. Vynas turi apsemti viską gražiai ir ant stiprios ugnies leiskite vynui gerokai paburbuliuoti (kad išgaruotų alkoholis).
  5. Uždenkite dangtį ir – į orkaitę 160 C  2–3 valandoms.

Yra dar toks triukas – iš sviestinio popieriaus iškirpti tokį savotišką dangtį, kurį įdėti į puodą virš mėsos. Padeda išlaikyti drėgmę…

Kantriai laukite… arba nelaukite, o veikite ką nors, kol mėsa lėtai troškinasi.

Po poros valandų patikrinkite, kaip sekasi troškiniui. Jei mėsa netirpsta burnoje, tai dar palikt reikia ją orkaitėje… Labai skanu su daržovių koše (morkos, salierai, bulvės).

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (15 balsai, vidurkis: 4,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (26)
Komentarai
  1. Saule parašė:

    Jei gaila vyno, tai jo galima pilti tik stikline, o ipilti sultinio kad ir puse litro.

  2. Bu parašė:

    O kokia jautienos rūšis labiausiai tinka šiam patiekalui ruošt?

  3. Saule parašė:

    Sveika, Beata,
    Jau kelis kartus gaminau ir ryt vel darysiu, bet vis dvejoju, ar galima duoti vaikams, kai tiek vyno supilam. Ar gali patiekalus su vynu valgyti nesciosios, maitinancios, vaikai – ka sako kulinarijos mokyklose?:-) Turbut alkoholio jau nebelieka, nugaruoja?

    • Jose parašė:

      Saule, alkoholio garavimo (virimo) temperatūra yra ~+78C, todėl įvertinus kad troškinio virimo temperatūra turėtų būti virš +100C (vis tik ne visai vanduo gaunasi kai pridedi mėsos, svogūnų ir morkų), troškinant ~3 valandas visas alkoholis manau turėtų būti senai nugaravęs.
      Kitas dalykas jeigu darai ką nors iš tiesų su alkoholiu ir po to nekaitini (Tiramisu, pvz., kur į kavą dedasi dosnus „šlakelis“ likerio).

  4. Vika parašė:

    superinis receptas, labai patiko ir kvapas labai geras, aciu labai Betai 🙂

  5. Monika parašė:

    Esu bandžiusi gaminti šią jautieną pagal Julia Child, ten šiek tiek daugiau žaidimo – pvz. mėsą reikia nusausinti servetėle. Pabandžiau šiandien pagaminti pagal Beatos receptą, bet dariau avieną, nes maniškis mėgsta. Tai galiu pasakyti, kad tobula gavosi.
    Ir dar – aš prieš gaminimo pabaigą įpilu su vandeniu sumaišytų miltų, kad padažas būtų neskystas, o toks tirštesnis.

  6. Jose parašė:

    Miela Beata, būtų konkrečiau jeigu įdėtum bent orientacinius kitų produktų kiekius (kiek jautienos, kiek morkų kurios jeigu padaugini yra linkusios duoti patiekalui saldumo).
    O šiaip – užskaitau receptuką, šiandien trečią kartą darau (aliejaus prisitaško iki pat sienų ;>>>)

  7. Indre parašė:

    Labai skanu! Tik kadangi laukiuosi vietoj vyno pyliau suktini ir pomidorus savo sultyse- nuostabiai gavosi!!!

  8. Seimininke parašė:

    Jau 5 val troskinu, bet mesyte burnoje netirpsta, kieta nors tu ka. Matyt senas jautis pasitaike 🙁

    • Beata Nicholson parašė:

      Nustokite troškinti ir leiskite pastovėti per naktį šaltai, rytoj turėtų būti minkštesnė

      • Seimininke parašė:

        Nepagerejo situacija ir kita diena. Mesa kaip ir lengvai atsiskiria su sakute pagnybus, bet labai sausa, sunkiai kramtoma. Gal klaida padariau, kad supjausciau mesa mazdaug 3 cm kvadrateliais? Nes kitam guliaso recepte siame puslapyje radau parasyta, kad mesa supjaustyti kuo ploniau. O gal riebalu reikia daugiau ideti, gal tai turi itakos? Nes kepiau po nedideli kieki labai karstoje keptuveje ir man nieko prie dugno nepritrauke, graziai apskrudo, tai aliejaus visai nedaug pyliau.
        Jautiena labai retai gaminu, tiesa sakant, jau keleta metu negaminau, tai dabar toks „zlastis“ ima, kad nesigavo.
        Nes siaip daug labai nauju patiekalu pritapo seimoje is jusu knygu 🙂

  9. Bendravarde parašė:

    Fantastinis kvapas po namus pasklido! Jau valandėlę troškinasi,einu ruošti daržoves košei. Nuostabūs šventiniai pietūs!

  10. Alvyda parašė:

    Nuostabus patiekalas tiek sventiniam sekmadieniui, tiek romantiskai vakarienei, tiek vestuviu metinems! Mano vyrui noris po tokios vakarienes is naujo man pasipirst 😉

  11. Bandau gaminti parašė:

    Fantastika. Praejo dvi valandos, paragavau, niam niam niam. Laukiu vyro griztant. Aciu,Beata

  12. Lolita parašė:

    Kaip manote, elniena tiktų? Jautieną dariau, fantastiškai gavosi.

  13. justina parašė:

    Kaip manot, jei vyną pakeisčiau obuolių sultimis?

  14. Ieva parašė:

    Pradejau daryt ekspromtu, ir nepaskaicius recepto jautiena apkepiau ant aliejaus ir ipyliau vyno.. tada pagalvojau kad eksperimentuot bijau 😀 ir netycia radau sita recepta, tai nupyliau sultis (dabar galvoju kad reikejo palikti, buciau panaudojus paciam gale gamybos). Apkepta jautiena nusausinau ir miltuose apvoliojus dar apkepiau, kadangi darzoves jau buvau apkepusi pries tai tai beliko sudeti kartu su jautiena,apkepti ir pasauti i orkaite. Laukiau laukiau ir po 2.5 valandos isjungiau, mesa nepasakyciau kad tirpo birnoje, bet nebuvo ta gumine neikandama (del to jautienos praktiskai nepirkdavau, nes nemokedavau paruosti). Siaip viskas liuks tik visgi ant galo pritruko skysciu, viskas isgaravo, nors uzdengus troskinau.. bandysiu dar kelis kartus, gal ranka igusti turi. Beje mano vaikams patiko (1m ir 2m), o patiekiau su grikiais, labai tiko 🙂

  15. Laura parašė:

    Beata, ar galima troškinti stikliniame inde. Turiu nemažą stiklinį indą su dangčiu. 🙂

  16. Asta parašė:

    labai geras, patikrintas ir uztikrintas receptas. Labai svarbu pasirinkti tinkama vyna…visada renkuoi prancuziska bordo. Dziaugiuosi receptu- tai mano ziemos sezono savaitgalio patieklas 🙂

  17. Marius parašė:

    Norejau paklaust kiek laiko turi paburbuliuot vynas ?

  18. Nesta parašė:

    Iš savo patirties galiu pasakyti, kad vaikams toks maistas netinka… Maniškiams sustojo skrandis.

  19. Monika parašė:

    Sveiki, Beata, kazin ar sugadinau mesa, jei uzpyliau ant mesos raudoną vyną? O ne isemusi mėsą is puodo

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.