8241
Beatos virtuvė

Pjauk cukiniją, kol ji jauna

(14)

Oi, manęs tikrai negalėtumėte apkaltinti, kad šiai daržovei skiriu per mažai dėmesio. Jau vien mano naujausioje knygoje „Daugiau daržovių“ gausu patiekalų su cukinijomis, o Akompanimentų skyriuje net trys būdai, kaip patiekti cukinijas, tai kas jau turite, pasinaudokite receptais, kurie padės naikinti rudeniškai gausų cukinijų derlių. Vienu receptu iš naujausios knygos jau dalinausi anksčiau, tai kol dar cukinijų ir skaniausių pomidorų iki soties – gaminkite šias salotas.

cukiniju ir pomidoru salotos_maza

Kodėl vėl apie cukinijas? O todėl, kad gi ne visas jas galima išsaugoti šviežias, o iki šio laiko, tai tikiu, kad ne tik šuns dydžio jų priaugo daržuose, bet ir paršiuko dydžio galima lengvai rasti po lapais. Tas, kurios užsiaugino gana storą ir kietą žievę, galima sėkmingai guldyti į rūsį, jei jis tvarkingas – net iki naujų metų galima jas šviežias išsaugoti. O tos, kurių žievė plona – jautrios kaip mergelės ir jas reikia suvartoti čia pat.

Nemažai cukinijų reikia visada nepakartojamai cukinijų duonai.

Cukiniju duona

Kai priminiau šį receptą bloge, tai viena mano draugė prisipažino, kad šį pyragą kepa kas antrą dieną, cha cha cha… Kad visai nenusibostų, tai kartais dalį miltų keičia kakava ir prideda juodojo šokolado gabaliukų – išeina šokoladinis keksas.

O štai vakar kalbėjom apie krepšinio žiūrėjimo užkandžius, ir va cukinijų lazdelės liko pamirštos visai nepelnytai.

Cukinijų 'chips'ai' arba lazdelės

Pusryčiams niekada neprašausite su blynais, tai štai gerieji varškiniai su cukinijomis ir lašiša.

Cukinijų, varškės ir lašišos blynai

Tikras vegetarų rojus yra cukinijų, špinatų ir bulvių apkepas.

Špinatų, cukinijų ir bulvių apkepas

 

O kas ne vegetaras – prašom cukinijų suktinukai su jautiena ir daržo ponu moliūgu.

Po pertraukos / Cukinijų suktiniai su jautiena ir moliūgais

Arba galite gaminti cukinijų ir obuolių pagardą (chutney), kuris tiks gardinti ir sūrį, ir mėsą, ar tiesiog tepti ant skrebučio.

cukiniju ir obuoliu pagardas

Skanaus!!!

O gal jūs jau visus šiuos receptus išbandėt ir turit savo mėgstamiausius? Gal užauginot kokio rekordinio dydžio cukiniją – 3, 5 ar net 10 kg??? Ką iš jų darote?

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (14)
Komentarai
  1. Gitana parašė:

    labas Beata, visada patiko cukinija, o receptu nelabai zinojau, kad galeciau ka nors is jos „sumesti“, todel su malonumu visus Jusu receptus su cukinija bandau pasigaminti. Ypatingai suintrigavo sis obuoliu ir cukiniju pagardas (chutney), kuri puoliau gaminti, kai tik jis pasirode internete. Ir ka…??? susimoviau…:) vietoj 600g uogieniu cukraus – sliukstelejau visa 1 kg.?? aisku, viskas gavosi „ziauriai“ saldu, bet juk neispilsi ??supilsciau i stiklainukus ir palikau ziemai 🙂 dabar klausimas – gal galima kazkaip ta skoni pataisyti, ragaujant ji ziema? gal citinos sultys kazkaip gali padeti cia ar dar kazkas?? aciu.

  2. Lina parašė:

    aš kaip tik šiandien pietums gaminau varškės ir cukiniju (bet dėjau cukinijos brolį moliūgą) blynus su lašiša. SUPER receptukas 😉

  3. kapuci parašė:

    o man labai patiktu kad miela Beata ikeltu cukiniju receptu ziemai:-)

  4. Inga parašė:

    Sveiki, aš darau cukinijų uogiene nem nem kokia skani gaunasi 🙂

  5. Eugenija parašė:

    Drįstu siūlyti savo mėgstamiausią: Sutarkuoti gabalą cukinijos, įmušti kelis kiaušinius, įtarkuoti fermentinio sūrio. Viską sumakaluoti ir drėbti kokius 2-3 kupinus šaukštus ant storai atriektos batono riekės. Riekę (žemyn cukinijų tarkiais) vožti į keptuvę su jau karštu aliejumi. Ant kitos batono pusės vėl drėbti tarkių ir kepti iš abiejų pusių. Puikus patiekalas vakarienei… Kiaušinių mušu 3-4 vnt., priklausomai nuo dydžio, sūrį šeima mėgsta, tai negailiu. Cukiniją dažniausiai naudoju „prinokusią“, t.y. didelę, ~15 cm… Pagaminu per 10 min. Vienintelis trukdis – reikia ieškoti nepjaustyto batono. SKANAUS!

  6. Juste parašė:

    Cukiniju blynai su lasisa , gavosi laaabai skanus 🙂

  7. Aurima parašė:

    Sveiki, galiu vienu receptu pasidalint. Iškart atsiprašau už tik apytikslių kiekių buvimą, nes šiaip man receptai būna tik fantazijos atsiradimui, o po to tik nuojauta, improvizavimas ir ragavimas. Mano mišrainė žiemai. Taigi, čia bus maždaug 7l puodui, kurį pripjaustau su kaupu, nes po to sukrenta. Recepto bazė yra padažas: pomidoru padažas apie puse, kas gaili, trečdalis indelio, stiklinė aliejaus, kartais ir nepilna pilu, jei mažai turiu, acto pusė stiklinės,galima ir mažiau, kas rūgštelės nalabai mėgsta, druska- ant tokio kiekio dedu apie7 arbatinius šaukštelius, bet dažniausiai dar tenka įdet paragavus. Viskas, ateina fantazijos ir turimų išteklių laikas. Į puodą pjaustau ką turiu pasirinktinai, aišku, primetu, kad dar viskas kažkaip derėtų, o ne balaganas būtų. Didžiąją dalį dažniausiai dedu cukinijos arba moliūgo, žodžiu, kas šiuo metu darže didžiausias, o toliau derinu: paprika,pomidorai, agurkai, šparaginės, morkos, svogūnas ir t.t. Pas mane kiekvienas „reisas“ skirtingas buvo. Su prieskoniais taip pat: česnakas, pipiras, gvazdikėliai, salieras ir t.t Daržovės puode, užpilu padažą, išskyrus acta, ir troškinu apie 40min.ant mažos ugnies, baigiant supilu actą, užvirinu, dar kartą paragauju, jei trūksta įdedu ir į stiklainius žiemai. Ragaukit pastovėjusius, kai jau viskas susigėrę.

  8. rita parašė:

    Sveiki cukinijų mylėtojai visai nesenai ir aš įstojau i jų būrį. Labai pamėgau cukinijas, dedu jas visur ir i kiausiniene ir i blynus, apkepus, troskinius ir netgi karstus sumustinius (todel ir norejau pasigirti). Labai skanus sumustiniai gavosi. Tik aisku gaminti juos reikejo ilgiau nes: nulupau svogūna supjausciau pusziedziaus taip pat supjausciau kubeliais cukinija ir viska kartu i keptuve, idejau traiskyto cesnako zalumynu ir viska pakepinau kai truputi apkepe ipiliau slakeli vandens ir uzdengusi keptuve dangciu patroskinau, kad viskas sukristu. Tada nukelusi nuo ugnies palaukiau kol atves, dar ipjausciau pomidoro (nzn kodel bet kepti kartu si karta nenorejau) idejau dar pora saukstu majonezo ir uztarkavau daug daug surio (suri aisku galima ir atskirai uzdeti), zinoma viska ismaisau. O dabar linksmoji dalis, imame skrudinto batono tepame mase ir i orkaite, kad suris issilydytu. As aisku dariau pagreitinta varianta ir sumustinius kepiau mikrobangeje. Ir gavosi laaabai skanus sumustinukai

  9. Dalia M. parašė:

    Mliela Beata, fantastiški receptai su cukinijomis. O gal galima tokių idėjų su moliūgais. Radau šiame tinklalapy, bet daugiau sriubų yra. Kokie dar skanumynai galimi iš šių gražuolių. Ačiū.

  10. Agnė parašė:

    sveiki 🙂 receptai iš cukinijų labai skanūs, kas be ko gi iš cukinijos…norėčiau pasiūlyt ir cukinijų žiedų neišbrokint – jie iškepti labai labai skanūs…

  11. taVi parašė:

    Pabandžiau paeksperimentuoti su cukinija ir labai gerai gavosi, vis gaminu kitaip, dedu tą, ką turiu, todėl įkeliu alternatyvų receptuką.
    Daržovienei reikės 1 didelės cukinijos; žiūpsnis druskos; žiūpsnelis citrininių žuvies prieskonių arba cirtinpipirių ir džiovintų žolelių (peletrūno, baziliko, krapų, patražolių, čiobrelio, ar ką turite, galite pabaigoje, pagal skonį įspausti citrinos sulčių ir užtarkuoti puse citrinos žievelės); šlakelis graikiškų riešutų aliejaus; alyvuogių aliejaus kepimui; sviesto gabalėlis apie 50 gr. svogūno kepimui; 1 didelis svogūnas; 3-4 skiltelės česnako; 10 mažų morkyčių (apvirti neluptas, po to nuimti žievelę) arba 2 dideles morkas truputį apkepti juostelėmis supjaustytas aliejuje ir 1 šaukštu medaus; 2 mažos arba 1 didelė paprika; saliero stiebas, arba lapai; pomidorų padažas, arba gerai sunokusių pomidorų, tinka ir konservuoti, tik nuimkite žievelę 🙂
    Kadangi turėjau didelę ir peraugusią cukiniją, tai nulupau, isemiau seklas ir supjausčius kubeliais, apiberiau druska ir citrininiais žuvies prieskoniais (manau, galima užberti citrinpipirių ir džiovintų žolelių), uždengusi puodą dangčiu, stipriai išpurčiau, kad lygiai pasiskirstytų prieskoniai ir palikau kelioms valandoms, vis papurtydama, kol atsirado skysčio. Keptuvėje įkaitinau šlakelį aliejaus, įdėjau gabalėlį sviestuko ir pakepinau supjaustytą svogūną, baigiant kepti įmečiau kapotus česnakus , permaišius sudėjau cukinijas, uždengusi pakaitinau sudėjau pjaustytą papriką, galima sudėti pomidorus, pjaustytą salierą, apvirtas morkytes, graikiškų riešutų aliejų, paragavus, jei trūksta rūgštumo įspaudžiau citrinos sulčių ir patarkuotos pusės citrinos žievelės, viską permaišai ir patieki su saulėje džiovintais pomidorais, ar kaip garnyrą prie žuvies ar vištienos.
    Galima tokią daržovienę pasigaminti žiemai, tik vietoje citrinos dėti 0.5 st. acto ir vietoje medaus, kepti viską alyvuogių aliejuje, į morkas įdėti į keptuvę 1 valg.šaukštą cukraus bei baigiant, paragauti, ar nereikia daugiau druskos, sudėti pomidorus blanširuotus ir po šaltu vandenuku, kad lengviau nuluptumėt žievelę, viską pakaitinti 15 min. ir supilstyti į stiklainiukus. Esu dariusi žiemai su apkeptais aliejuje baklažanais (pries juos apkepant padruskinus palaikyti kaip cukinijas pastovėti ir po kepimo juos dėlioti ant sugeriamojo popieriaus), viską sumaišius irgi kaitinti maišant, kad neprisviltų apie 15 min. Įdėjus daugiau pomidorų daržovienė gaunasi skystesnė ir rūgštesnė, net acto galima nedėti, jei po to supylus stiklainiukus įdėti 1 min. į mikrobanginę pakaitinti, po to iš karto užsukti.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.