8241
Beatos virtuvė

Mano anyta Paddy ir karališkas jos kiaulienos receptas

(9)

Kai pasisakiau anytai, kad jos vardą minėsiu viešai visai Lietuvai, kad iš jos rapsų aliejų pamėgau naudoti, labai ji gardžiai juokėsi. Aš manau, kad mes daug dalykų išmokstame vieni iš kitų. Aš tikrai daug išmokau iš savo anytos. Ji puiki moteris. Jai, kaip ir man, labai patinka geras maistas, taigi apie jį pasikalbame, ji man įdomesnius receptus iš žurnalų surenka ir geriausias vietas savo apylinkėse parodo.

Ir, aišku, kai jau lankomės, tai tikrai alkani nebūnam. Žinoma, nėra to lietuviško nukrauto stalo dvidešimt keturias valandas. Tiesą sakant, kai aš pirmą kartą sutikau Kalėdas Anglijoje, tai galvojau, gal čia mane kas ant dietos pasodino, nes kažkodėl nebuvo aštuoniolikos  valandų sėdėjimo prie stalo. Po taurės šampano su blynukais su rūkyta lašiša laukė kalakutas, ir viskas. Bet visada gardumynų būna apsčiai. Pastarąjį kartą niekur nėjom, pietavom namuose. Prieš tai, tiesa, Paddy (mano anyte) nupešė dieną prieš tai sumedžiotą laukinę antelę, ir vaikams parodė, kaip tai daroma.

Anyta priklauso vietiniam medžiotojų būreliui, bet ne ne, nevaikštinėja po miškus su dvivamzdžiu. Ji varovė, eina mišku ir baido anteles ar fazanus. Paskui pasidalina. Oi, ta antele tokia mažutė. Mums niekaip nebūtų užtekę jos vakarienei.

Pietums valgėm nuostabiausią kiaulienos troškinį su konjaku, obuolių sultimis ir karamelizuotais obuoliais. Na nebūtinai tai kiaulienai konjako – ir geros kokybės brendžio stiklas bus labai maloniai priimtas…

Cha, cha, cha, receptas paprastas, bet genialus. Nieko per daug, visko, tiek, kiek reikia. O ko reikia? Reikia atidžiai atlikti keletą etapų: pirmas ir labai svarbus yra gerai apskrudinti, karamelizuoti mėsą. Skrudinant mėsą joje vyksta ta pati reakcija, kas atsitinka ir cukrui, šokoladui ir kavai. Mėsoje, kaip ir visur kitur, yra cukraus, kuris vandeniui garuojant, ant ugnies kepant, gražiai nuspalvina mėsą ir suteikia tokio skonio, kokio nesuteiks jokie prieskoniai – anei grietinėlė, anei brendis. Taigi, verta truputį kantriai pastovėti ir neužkrauti pernelyg didelės atsakomybės vargšelei keptuvei… Tai yra, nepridėti per daug mėsos ten vienu metu. Tiesa, dar galima šaukšteliu miltų pabarstyti mėsą… Prieskonių minimaliai, tik druska ir pipirai.

Paskui, kai mėsa jau apskrudus, bet nesudeginta, ji keliauja į didelį sunkų puodą, kuriame toliau troškinsis.

Į keptuvę dedam smulkiai supjaustytą svogūną, leidžiam lėtai pasikepinti ir suminkštėti kokias septynias minutes, paskui jau susmulkintą česnako skiltelę šalia dedame.

Dabar – konjako eilė. Pilam 50 ml, tegul šnypščia su svogūnais ir žiemos aromatais vilioja tuos, kurie virtuvėje arba antrame aukšte… Ir viskas. Done.

Dabar jau viską dedam prie kiaulienos ir užpilam stikline obuolių sulčių ir puse stiklinės vandens. Leidžiam lėtai ir po truputį troškintis apie valandą. Pabaigoje – porą šaukštų geros standžios grietinės.

Aš nemeluoju, tai yra vienas geresnių būdų paruošti kiaulienai. Mes valgėm su bulvių koše. O pabaigai, žinote kas? Keptuvėje karamelizuotos obuolių skiltelės su sviestu ir ruduoju cukrumi, taip taip ant mėsos… Karališka.

anytos_kiauliena

Receptas – čia.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (9)
Komentarai
  1. vilija parašė:

    įdomu,kiaulieną pakeisti kaimiška riebia (tikrai tokius užauginau) kalakutiena ar tiktų?

  2. Vilma parašė:

    Ačiū Beatai ir jos nuostabiąjai anytai Paddy už genialų, bet kartu ir paprastą receptą. Bandžiau, viskas gavosi, šeimyna buvo sužavėta. Kaip sakoma, genialumas paprastume.

  3. Rima parašė:

    tikiu kad skanu ir manau as pabandysiu pagamint.

  4. Ilona parašė:

    Jei neturiu obuoliu sulciu kuo galiu jas pakeisti?

  5. Daiva parašė:

    Nuostabus receptas. As tik vietoj brendzio skotiska viski panaudojau. Ir dar , pabaigoj truputeli ( 1 kavos saukstelis bulviu krakmolo) patirstinau padaza . French touch :). J“adore.

  6. Daiva parašė:

    Norejau tik uzklausti kokius riebalus naudojat mesai skrudinti , ar visai be ju? As apkepiau isvalytame svieste, nes daznai zuvi kepu jame, tai apskrunda graziai ir visai nedega.

  7. Marija parašė:

    Beata, o ar galima butu kazkuo kitu pakeisti brendi (namie jo nera, o zinau, kad jei nupirksiu buteli, tai taip ir liks stovet.. arba teks daryti daug daug kiaulienos :)) o jei pilti pvz. raudona vyna??

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.