8241
Beatos virtuvė

Rosita: Ką valgo brazilai?

(2)

Man neseniai teko laimė lankytis Brazilijoje, todėl šiandien papasakosiu apie tai, ką mėgsta ir kuo maitinasi brazilai, nes, mano nuomone, nėra malonesnio dalyko pasaulyje nei pažinti šalį per maistą. Kažin ar dėl kokio specialaus maisto jie tokie gražūs? Nors ne, gal ne tiek gražūs, kiek savimi patenkinti ir atsipalaidavę. Kaip ir galima būtų įtarti, kalorijų jie neskaičiuoja…

Feijoada (tariasi feižuada) – tai ypatingai populiarus troškinys iš kiaulienos ir pupų, dažnai pateikiamas su ryžiais, sūriais kiaulių odos traškučiais, kepintais bananais, žalumynais ir apelsino skiltelėmis. Paprastai valgomas sekmadieniais. Nepasakyčiau, kad man labai patiko, bet buvo verta pabandyti vien dėl to, kad tai turbūt vienas populiariausių tradicinių patiekalų.

Pão de queijo (pažodžiui – „sūrio kepalas“) – mažos bandelės, pagamintos iš tapijokos miltų, bet skonis kaip sūrio bandelių. Visur parduodamos, visų labai mėgstamos.

Sūrio kepalas

Açaí – mažos violetinės uogos, augančios ant tam tikros rūšies palmių. Pirmiausia išpopuliarėjo Amazonės miškuose, po to mada pasklido po visą pasaulį, nes tos uogos neva tai turi labai daug antioksidantų, padeda mesti svorį (nors iš tiesų, turi labai daug kalorijų), jos yra ir maistas, ir vaistas. Tiesa tai ar ne, nežinau, bet kad jos baisiai skanios, tą galiu patvirtinti. Ir brazilai jas labai mėgsta – sumaišytas su kitomis sultimis kokteiliuose, su granola pusryčiams. Paprastai jos pateikiamos dubenyje ir kabinamos šaukštais. Niam!

Churrascaria (tariasi „čiuraskarija“) – ne tiek maistas, kiek maisto valgymo būdas.  Tokie steikų restoranai ypač populiarūs visoje Brazilijoje –  atsisėdi prie stalo ir lauki, o taip, kaip kokiam princui į lėkštę plaukia… ne, ne kepti karveliai, bet panašiai – steikai, dešros, šlaunelės, vištų širdelės ir kitokie mėsų pjausniai ir kepsniai. Tu sau sėdi ir valgai. Tiek, kiek gali suvalgyti, tiek, kiek sugebi sutalpinti iki kol pirštu netenka grūst.

Comida A Kilo – konceptas panašus, tik kaina skiriasi. Ateini į restoraną, prieš tave didžiausi gėrybėmis nukrauti stalai (suši, mėsos, salotos, desertai) – prisikauni į lėkštę ir moki pagal svorį.

Caipirinha – braziliškų kokteilių dievas, pagamintas iš laimo, cukraus ir kašasos (cukranendrių romo). Kažkodėl net ir pigiausiame pakelės kioske visada būna baisiai stiprus, todėl pasekmes galima jausti dar kurį laiką. Tačiau brazilai dėl to nepergyvena, nes, pasak jų, žino geriausią būdą pagirioms gydyti – šviežias kokosų sultis (gal reikėtų sakyti kokosų vandenį?). Pageidautina, kad jos būtų geriamos žvelgiant į vandenyną.

Brigadeiro

Brigadeiro – populiariausis braziliškas desertas, be kurio neapsieina  nė viena vakaruška, nė vienas vaikiškas gimtadienis.  Pagaminti vos iš kelių produktų ir parduodami kiekvienoj kavinėj.  Sudėtin įeina šokoladas, sviestas ir kondensuotas pienas, o kondensuoto pieno, kaip sakė Beata‚ turėti pravartu visada (Kepinių knyga, 358 psl. Cha cha). Jie paprastai atrodo kaip maži šokoladiniai kamuoliukai, bet dabar galima aptikti ir brigadeiro skonio tortų (kai masė naudojama vietoj glaisto arba pertepimui), ir perteptų sausainių, ir brigadeiro skonio ledų. Mes  vieną iš pirmųjų dienų Rio, kalbėdami su vienu draugu apie maistą, užsiminėm, kad norim paragauti. Tas pakilo nuo kėdės ir ištraukė naminių iš šaldytuvo. Tai nesu tikra, ar kiekvieno šaldytuve jie slepiasi, bet tie buvo labai skanūs . O pabaigai jis net ir receptu pasidalino!

Brigadeiros

Reikės:

1 skardinės kondensuoto pieno

1 valgomo šaukšto sviesto

2/3 puodelio šokolado (rekomenduotina 60 %, kitaip gaili būti per saldu)

Šokolado arba kokoso drožlių, skaldytų riešutų ar bet ko kito brigadeiros apvolioti.

Gaminame:

  1. Pilam į puodą kondensuotą pieną, , šokoladą, sviestą ir gerai išmaišome.
  2. Ant mažos ugnies dedame puodą ir nuolat maišome nesustodami, kol nebelimpa prie dugno.
  3. Atšaldę apie gerą valandą kambario temperatūroje, imam masę ir minkom mažus kamuoliukus. Jie paprastai limpa prie rankų, tai geriausia prieš imantis darbo rankas išsitepti sviestu.
  4. Apvoliojam kuo tik norim. Galima dėti tiesiai į lėkštę, o galima tupdyti į mini keksiukų popierėlius, nes tada būna patogiau valgyti.

Skanaus!

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (2)
Komentarai
  1. […] kokį tūkstantį kartų ryškiau nei mūsų pilkšvos sermėgos. Taigi, Užgavėnių belaukiant, Rositos reportažas apie tai, ką valgo brazilai. Rositos pristatyti nereikia, jos rašiniai man yra […]

  2. Agne parašė:

    lb smagu pasiskaityti apie ispudzius ir maisto nuotykius Brazilijoje! 🙂 Mano vaikinas Brazilas yra pakvaises del bbq ir tikrai, kad nei vienas gimtadienis ar svente neapsieina be brigadeirao 🙂 mm…skanumas neispasakytas! Isvis visi Braziliski saldumynu receptai yra gaminami su kondensuotu pienu 🙂

    Zinau viena lb gera ir lb lb paprasta:

    1 indelis kondensuoto pieno
    1 indelis plakamos grietineles (nlb riebios)
    10 marakujos vaisiu (kas gyvenate UK, TESCO yra tokie Passion Fruit Caulis (Finest firmos)…sitas lb lb tinka. Reikia vieno buteliuko 🙂 )

    Tai vat, sumaisome piena kondensuota su marakujos vaisiais. Butu geriau, kad marakuju vaisiu minkstima pertrintumete per sieteli. Nlb malonus tas seklyciu traskejimas besimegaujant situo kremu 🙂

    Isplakite grietinele iki standziu putu, bet tik neperplakite per stipriai. Paskui sumaisykite plakta grietinele su kondensuoto pieno ir marakuju misiniu. Isdeliokite i grazius indelius (arba tiesiog palikite dubenyje ar kokiame kitame inde) ir patalpinkite i saldytuva! 🙂 Apytiksliai porai val.

    Tikrai lb lb skanus ir gaivus desertas! Ir beprotiskai lengva pagaminti :))

    SKANAUS!

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.