8241
Beatos virtuvė

Rekomendacijos, ką pamatyti ir aplankyti prie olimpinių vietų

(1)

Jau pasakojau jums, kad ir mano draugė Vilma, didžioji Londono žinovė ir Londono gido „Savas Londonas“ kūrėja, dirba Olimpiadoje. Tai štai šį kartą jums labai naudingos Vilmos rekomendacijos, ką galima pamatyti Londone prie olimpinių „taškų“. Jūs tik paskaitykite – nepatikėsite, kiek grožio ir gėrio aplink!

Olimpinio miestelio krepšinio arenoje žaidžiamas krepšinis ir rankinis, Veloparke ir BMX trasoje lenktyniauja dviratininkai, Olimpiniame stadione – lengvaatlečiai, Vandens sporto centre – plaukikai.

Olimpinis miestelis yra įsikūręs Rytų Londone, Stratfordo rajone. Pačioje miestelio pašonėje – didžiulis prekybos centras Westfield, kuriame apie 250 parduotuvių ir 70 vietų užkąsti. Tarp jų ir lietuviška kepyklėlė Karaway.

Netoli Olimpinio miestelio, vos už kelių stotelių keliaujant London Overground traukiniais – meniškosios Londono Laukų (London Fields) vietos ir puikus šeštadieniais veikiantis Broadway turgus, šiek tiek toliau – Dalstonas ir Hokstonas (Hoxton). Šiuose rajonuose – ubercool restoranai, kavinės, galerijos ir klubai. Karštą dieną atsigaivinkite Londono Laukų atvirame baseine, kuris angliškai vadinasi Lido. Užsukite į Hokstono skverelio kampe esančią White Cube galeriją, „Kario mylia“ vadinamą gatvę Brick Lane bei Spitalfilds turgų netoli Liverpool Street stoties.

Jei iš Stratfordo važiuosite Docklands Light Railway traukiniais (DLR) nuvažiuosite į Kanarų prieplauką (Canary Wharf), kur prie Temzės krantinių kadaise veikė judriausias pasaulio uostas, o dabar dirba finansų ekspertai. Šiame rajone gražu, švaru, kvepia korporacijomis, pinigais ir naujumu.

ExCelcentras ir Šiaurės Grinvičo arena (North Greenwich Arena):ExCelgalima pažiūrėti boksą, fechtavimąsi, dziudo, stalo tenisą, taikvando, imtynes. O2 centre, kuris oficialiai vadinasi Šiaurės Grinvičo arena – krepšinio finalas ir gimnastika.

Šiuos du pramogų ir sporto centrus jungia liepos mėnesį atidarytas Emirates Air Line funikulierius – pirmasis miesto funikulierius Jungtinėje Karalystėje. Kelionė į vieną pusę kainuoja 3,20 £ su Oyster kortele (4,30 £, jei mokėsite grynais). Drąsuoliai taip pat gali pasivaikščioti ant paties O2 centro stogo (bilieto kaina – 22 £) 52 m. aukštyje esančiu 380 m. ilgio taku.

BulvarasThe Mallir promenada prie Raitosios gvardijos rūmų (Horse Guards Parade).Prie Raitosios gvardijos rūmų privežus tonas smėlio įrengta paplūdimio tinklinio aikštelė. Šalia ir svarbiausia ceremonijoms skirta gatvė visame mieste, pavadintaThe Mall. Ja lenktyniauja ėjikai, maratonininkai ir vyksta dalis triatlono varžybų.

Vienoje The Mall pusėje pamatysite didingus Bekingemo rūmus, kuriuose gyvena karalienė Elžbieta II (britai juokauja, kad karalienė paplūdimio tinklinio varžybas pro žiūronus gali stebėti iš rūmų balkono). Priešingoje pusėje yra Trafalgaro aikštė, kurioje ant aukštos kolonos stovi Trafalgaro mūšį laimėjusio ir jame žuvusio Lordo Nelsono skulptūra.

Čia pat įsikūrusios  Nacionalinė ir Nacionalinė portretų galerijos, o aikštės viduryje Olimpiados metu rengiami koncertai. Netoliese, arčiau Parlamento ir britų premjero kontoros Downing gatvėje esančiame St. James parke rekomenduočiau prigulti ant žolytes ir pailsėti.

Užsukite išlenkti taurelės į seniausią mieste vyno barą Gordon’s Wine Barar pasiklausyti linksmos gyvai atliekamos muzikos Charing Cross teatre, esančiame bare Players Bar and Kitchen.Užkąskite Covent Garden rajone už Trafalgaro aikštės. Netoliese ir žymusis Pikadilio žiedas (Piccadilly Circus), Soho ir parduotuvių gerbėjų dievinamos Oxford ir Regent gatvės.

Haid parkas (Hyde Park): jame esančiame Serpentino ežeriuke varžosi plaukikai ir triatlonininkai. Šiame parke gyvena gražios gulbės, veikia nedidukė, bet smagi Serpentino galerija, o Kensingtono soduose šiemet publikai atverti naujai suremontuoti Kensingtono rūmai, kuriuose veikia paroda apie karalienę Viktoriją ir eksponuojamos princesės Dianos suknelės.

Grinvičo parkas (Greenwich Park): jame lenktyniauja jojikai ir modernaus pentatlono sportininkai.Šiame Londono rajone gimė modernus laikas ir driekiasi nulinio dienovidinio linija, ant kurios atsistojus viena koja galima pastatyti rytų, kita – vakarų pusrutulį. Užsukite į Laiko galerijas, Senąjį karališkąjį jūrų laivyno koledžą, Jūrų muziejų ir pasigrožėkite XIX amžiaus burlaiviu Cutty Sark. Jūrinis Grinvičas (Maritime Greenwich) įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą.
Hamptono dvare (Hampton Court) lenktyniauja dviratininkai.

XVI amžiuje statytame dvare klestėjo žymusis karalius Henrikas VIII. Moteris ir linksmybes mėgęs karalius šiuose rūmuose puotas rengdavo tiems svečiams, kuriems norėdavo palikti neišdildomą įspūdį. Ir dabar galite apžiūrėti įspūdingus gyvatvorių labirintus ir Tiudorų dinastijos virtuves, kuriose buvo ruošiama maistas prašmatnioms puotoms.
Earls courtekspozicijų centre rengiamos tinklinio rungtynės.

Netoli stadiono yra prašmatnusis Čelsio rajonas, kurio pagrindinėje gatvėje gausybė parduotuvių, kavinių, restoranų ir puiki bei nemokama Saatchi galerija. Paskanauti kokteilių užsukite į vieną „slaptųjų“ Londono barų, praeitą mėnesį atidarytą Evans & Peel Detective. Prohibicijos laiku stiliaus baras įrengtas kaip detektyvo agentūra, o į jį pateksite pro slaptas duris, kurios atsidaro stumtelėjus knygų lentyną.

Kriketo stadioneLord’s šaudo iš lankų.

Šis stadionas įsikūręs gražiame St John’s Wood rajone, kur iki šiol veikia legendinė Bitlų studija Abbey Road studios. Netoliese gražus Regento parkas, kuriame teatre po atviru dangumi rodomi spektakliai. Šią vasarą galite pamatyti miuziklą Ragtime ir „Vasarvidžio nakties sapną“.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (1)
Komentarai
  1. Anabele parašė:

    Kai tik bus galimybė būtinai pasinaudosime šiais naudingais patarimais!

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.