8241
Beatos virtuvė

Švara, sveikas protas ir „Londonietė“

(14)

Vienos kavinės savininkė pakvietė į naują kavinę ir pusiau tyliai elektroniniam laiške rašo – ateikite, Beata, jūs, nes aš Lapės bijau. Ir iš tiesų, ta mūsų Lapė nėra tokia baisi, tik teisinga. Va ir dabar, visai nenorėdama jokių bangų sukelti, parašė rašinėlį aktualia tema apie švarą virtuvėje, tik pasiteiraudama, ar normalu nesilaikyti ten operacinės švaros ir neiššveisti viryklės ar orkaitės. (O paskui ten tarp jūsų, mielos skaitytojos, kaip visada – karštoka diskusija:)).

Aš pasakysiu tik šitaip: normalu nešveisti visko, kaip apsėstai. Dar ir kaip, nes svarbiau yra ne blizgantys paviršiai, kurie, deja, ilgai neužsilaiko, o elementarus sveikas protas. Ir perdėtas rūpinimasis kiekvienu ne vietoj padėtu tušinuku, nugerta stikline ar nutiškusiu lašu, ir yra tik perdėtas rūpinimasis, kuris tik nervina aplinkinius. Lapė, nors tvarką myli ir tikrai nėra kokia nors nevala, nepuls tvarkytis, kai yra svarbesnių reikalų – pvz. pagulėti ant sofos ir pažiūrėti mėgstamiausią costume drama. Aš lygiai taip pat. Nors ir stengiuosi kiek galima laikytis taisyklės, kad kitam rytui nepaliktų neplautų indų, bet vistiek kartais atsibundu su indų stirta.

Kažkada skaičiau interviu su Anita Roddick, kuri pradėjo “Body Shop”, tai labai įsidėmėjau, kad viena ir jos gyvenimo taisyklių: nepaisant kokio didumo ir smagumo buvo balius, susiplauti indus iš vakaro. O, pagalvojau, čia yra labai gera taisyklė – reikia įsidėmėti. Įsidėmėjau, taikau, bet dar ne 100 proc., kad jau būtų ir mano gyvenimo taisyklė.

Antra vertus, kai visi vieni kitus nuolat ir visados kritikuoja, ypač dėl tokių dalykų, kaip švarumas ir tvarkingumas, ypač Lietuvoje…hmm….Manau, kartais yra daug svarbesnių dalykų, nei ta nelemta tvarka.

Tiesiog aš stengiuosi laikytis keletos taisyklių: indus sutvarkyt, išplaut vakare. Paviršius nuvalyt, kai išsitepa, nelaukt, kol pridžiūva, mėsą ir daržoves pjaustyt ant skirtingų lentelių ir plaut rankas, plaut rankas ir plaut rankas. Ir nepamiršt sveiko proto, jei jo yra.

O kalbant apie sveiką protą, jį atrasti ir juo pasiremti ne taip paprasta. Štai nepailstanti Austėja buvo pakviesta organizuoti SVEIKO PROTO SEMINARUS tėvams. Apie vaikų auklėjimą, aprangą, ligas ir visus kitus dalykus, kurie aktualūs. Nes vaikų auginimas, aišku, aktuali labai ir populiari tema, kuria galima, oi, kaip susikauti, susipykti ir prisidiskutuoti, nes visi žino savo metodą. Ir  vis kažkaip labai daug visokių senobinių bobutiškų įsitikinimų yra palikę bei naujų ultramodernių išprotėjimų atsiradę. Aš daugiau nepasakosiu, bet tie, kam įdomu, patys nueis ir pasiklausys.

(Man tik visada labai juokinga, kai mūsų tikrai puiki auklė Irena, visada Jurgiui sukiša maikes ir bliuskes į kelnes. Tai jis taip juokingai tada atrodo: toks visas baltapukis, su dviem maikėm ir megztiniu paprastai, pilvotas, raudonžandis, sukišta bliuze į treningus. Grietinės, mama, noriu – sako. Toks tikras lietuvis, ypač jei su mano tetos numegzta liemene. Tai čia vienas iš tų senų gerų lietuviškų vaikų auginimo būdų – turi būti šilta)

Per praėjusias dienas, kadangi užpuolė negalavimai, praleidau nemažai laiko lovoj. Ir dabar ten esu, tai prisiskaičiau visokių dalykų. Ir į mano skaitymo ratą pateko visai naujas žurnalas “Londonietė”. Tiesa, jis kažkada jau buvo pasirodęs popieriniu formatu, tada vėl išėjo į internetą, ten puikiai vystėsi ir tobulėjo ir dabar, susikaupęs, atsinaujinęs žurnalas “Londonietė” – vėl popierinis. Turiu pasakyti, kad aš esu visai ne prasta žurnalų vartotoja, nors esu uždraudusi sau besaikį vartojimą, ir kokį nors moterišką paimu tik kai skrendu (man labiausiai RED patinka). Lietuviškus perku gana plačiai.

Taigi dabar apie „Londonietę“ parašysiu trumpą atsiliepimo pastraipą. Aš žurnalus labiausiai vertinu pagal tai, ar yra ką skaityti, ar nėra. Nors teoriškai visuose turėtų būti, ką skaityti, bet ne visuose yra. Tai “Londonietėje” yra. Net penki interviu su naujom, sėkmingom ir įdomiom moterim. Visos gyvena/-o UK arba Londone ir turi, ką papasakoti apie savo veiklą. Gražuolė Ieva ant viršelio – ne koks jums ten modelis, o Sičio klubo prezidentė ir rimta profesionalė. Man labai patiko interviu su Gabija Grušaite (čia mano pirmas skaitytas interviu su šia nauja autore, kol kas neturiu jos knygos, bet ketinu įsigyti (draugo žmona skaitė, sakė, paleist negalėjo), o perskaičius interviu autorės mintis tikrai knygą nusipirksiu). Žodžiu, viso čia neišpasakosiu. Žinoma, yra visko, ko rasi ir visuose žurnaluose: apie madą, apie gyvenimą, apie renginius, apie bla bla yra, ir apie maistą (receptais dalinasi Saulius is manovirtuvė.com).

Užtenka čia girti, tik noriu pasidžiaugti. Žinau, kad jis išleistas vedinas vieno žmogaus idėjos, minties ir ryžto, ir juodo darbo. Ir giriu žurnalą nė dėl to, kad “Londonietės” redaktorė Dovilė yra mano kursiokė, o dėl to, kad tikrai patinka. Tiesa, net man, beraštei, matoma viena kita klaidelė, bet tai nieko čia tokio, kaip sako anglai – teething problems (dygsta dantys). Kitas dalykas, viename interviu gana dažnai pavartotas žodis “fainas”. Ir šiaip, matosi, kad kadangi žurnalas leidžiamas Anglijoje, jo nepasiekia jokių lietuvių kalbos komisijų rankos, bet, manau, kad iki kito numerio neliks tų mažų klaidelių. Žurnalas rodysis kas tris mėnesius, o įsigyti galima lietuviškose parduotuvėse. Arba užsiprenumeruoti ir gausite paštu, kaip aš.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (14)
Komentarai
  1. Ieva Slavia parašė:

    ‘Lapė’ galėtų būti ir Beata (bet turbūt tai visgi kitas asmuo.. ), nes kiek skaičiau, tai jos stilius kažkuo panašus…. Taip, aš labai mėgstu Meilės istorijas per BTV sekmadienio vakarais ir tikrai neaukočiau savo laiko valymo ir šveitimo procesams.. 🙂 Tie filmai tikrai ‘kostiumo/mados dramos/melodramos’, ir ten viskas taip švyti ir taip gražu, kad trūksta žodžių, trūksta oro, raibsta akys nuo grožmenų… Taip, Lietuvoje yra dar daug ‘kaimo’ tikro, atententiško, šūdino ir kalbėti apie švarą gal dar ir negalima, nes nėra jokio konsensuso tu klausimu, išskyrus „duok kelią tam, kuris vyresnis“. Bet palikime tą skaudoką temą. / Žurnalas Londonietė žurnalų jūroje yra savitas ir įdomus reiškinys. Aš irgi vakar pasiėmiau vieną ir nuoširdžiai įsiskaičiau, atradau įdomių dalykų, analizuodama panašiai kaip Beata – čia man yra ką paskaityti, čia įdomus asmuo ar interviu. Aš mėgstu ir kryžiažodžių žurnalus „Prie kavos“ ir šiaip kryžiažodžius. …. Tiesa, antroje pastraipoje yra klaidelė: „atsibundu su indų stirta“ parašyta be nosinės.. tai tiek..

  2. astu parašė:

    Apie sveiką protą ir perdėtą švarinimąsi/tobulumą.
    Gulėjau vakar prie užmigdama ir galvojau. Ir pagalvojau, kad visgi dar nė karto negirdėjau, kad kokia nors moteriškoji (na ir kaip aš), kuri nesuka sau galvos dėl nešveistos viryklės ir kuriai SUNKU pakelti rankas ir išplauti tris puodukus užsipultų kokią švaruolę, besišveičiančią nuolat ir išvadintų ją visaip taip kaip „gražiai“, kaip buvo anoj diskusijoj, kur viena nuolat besivarinanti puolė visas kitas. 🙂
    Kai pamačiau pas Austėją „Sveiko proto seminarus“, tai mane labai juokas pradėjo imti. Tokie seminarai oj kaip reikalingi, tik ar ten eis tie, kuriems tikrai to sveiko proto trūksta? Vaikų auginime ypatingai sveikos protas kažkur pabėga. Ir visgi, o kas yra tas sveikas protas? – Loginis mąstymas? Tolerancija? – turbūt viskas 🙂

  3. Vita parašė:

    „Su indų stirta“ yra inagininkas ir nosinės nereikia):

  4. Londonietė parašė:

    Ačiū Beatai už gražius žodžius:) Stengsimės, tobulėsime ir tuos dantukus auginsime:)) Ir tikrai versimės per galvą, kad tik Londonietėje būtų ką paskaityti:) Beje, dėl to žodelio ‘fainas’ interviu viename. Tai mes ilgai galvojome, svarstėme, už ir prieš rašėme, kol galiausiai nutarėme, kad jei taip pašnekovas sako, tai taip ir reikia palikti – juk svarbu atskleisti, parodyti žmogų, su visais jo pliusais ir minusais, neišdailinta kalba. Toks, koks žmogus yra – fainas:))
    Beata, linkime kuo greičiau pasveikti ir pasidžiaugti pavasariu!

  5. Kristina parašė:

    Isigijau ir as ‘Londoniete’, ka tik uzsisakiau internetu. Idomu bus paskaitineti 🙂 Aciu uz rekomendacijas 🙂

  6. Ieva parašė:

    Beata, kaip dziaugiausi si tavo irasa perskaiciusi! Po Lapes iraso komentaru jau buvau baisiausiai nusigandusi, kad kazkas su manimi ne taip, nes operacines svaros virtuveje nepalaikau ir virykles taip jau saziningai nesveiciu… Aisku, nesu nevala ir megstu svaria virtuve, bet toli grazu ne sterilia ir tikrai nematau tragedijos, jei neplautu indu kruvele kartais susikaupia. O tu, Beata, kazkaip puikiai sudeliojai taskus ant i ir nuraminai mane, kad net svarinantis reikia jausti saika :))

    • Jurgita parašė:

      Va va ir mane užplūdo ramuma kad aš tokia ne viena 😀 švarą mėgstu, bet tikrai šia liga nesergu. O Beata viską labai šauniai (kaip visada) juodu ant balto surašė, manau daugybės mūsų galvoje tos mintys šaukte šaukė, tik va taip gražiai tiksliai parašyti mums nepavyko. (Ir dar, čia prie P.S. esu iš psichiatrų girdėjus, kad padantizmas šiaip jau prie simptomų priskiriamas 😀 )

  7. Niciete parašė:

    del tos tvarkos ir svaros,tai kazkaip gyvenime esu pastebejus toki keistai juokinga dalyka,kad tie kurie pasakoja kaip megsta tvarka ir svara daznai labai viska pagrazina,o tie kurie nesigiria sterilia tvarka namuose, daznai buna labai tvarkingi.pvz mano mamyte tikrai arti pedantes,bet niekad negirdejau jos sakant kad yra labai tvarkinga,anaiptol daznai pasako kaip tingi tvarkytis ir pan,o stai viena pazistama nuolat girdavusi kaip megsta tvarka ir svara,nepakencia neplautu indu ir trupiniu,pasirodo nei is tolo nepanasi i ta kokia pasakojo esanti (viskas susideliojo nuejus i svecius).tokiu pavyzdziu zinau ne viena,tik nezinau kaip paaiskint toki dalyka,bet gal tai tiesiog skirtingas vertinimas situaijos:)

  8. Beata Nicholson parašė:

    ir taik ai ramybė:))

  9. Lina parašė:

    Turiu draugę, kuri pas mane atvažiavus sodybon vis valo ir valo, tai grindis, tai indus. Man tai netrukdo, galvoju, gal jai taip lengviau, tokia pedantė ir pan. Bet apsilankius jos nedideliame bute mane pribaigė be proto riebaluotos ir dulkėtos virtuvės lango žaliuzės, fui. Dabar į tuos jos mano namo valinėjimus žiuriu labai ironiškai. Pakazucha ir tiek 🙂
    Aš tai aišku visiška tinginė ir po audringo savaitgalio pagalba tvarkantis džiaugiuosi, bet iškeisti bendravimą su draugais ir t.t. į indų plovimą… va taip va

  10. Genija parašė:

    Beata, dievaz, tai tik dziaukis, kad mes diskutuojam komentaruose. gi tai reiskia, kad blogas gyvas, kad yra lankytoju/skaitytoju. Iki Delfio lygio nenusirita ir tai gerai.
    Valinejuos as namie. O sveciuos ne. Sveciuos sveciuojuos 🙂 Na, nebent vakarelio tema buna maisto gamyba.

  11. Beata Nicholson parašė:

    oi miela Genija, tikrai tik džiaugiuosi, dar ir sužinot visokių svarbių dalykų gali komentaruose…išminties klodai ne kitaip!! taigi ačiū ačiū nesustokit

  12. HAhahahah as visai ne i tema… nors blogas tampa forumu, kai pasirodo koks gyvybes ir mirties klausimas. As apie delfi… labai retai skaitau, bet karta pradejau skaityti butent komentarus tai taip prisijuokiau… Tai gal, jei visos raso su sypsena lupuose, tai net ikandimai nera baisus, nors gal kas minejo, o gal as pati? 😀 mes gi visos esame moterys ir taip is musu daug tikimasi, tai bukime vieningos. geros nakties

  13. JB parašė:

    But smagu kada paskaityt pamastymus apie sveika gyvensena, sveikesnius patiekaliukus (vegetariskus, veganiskus, zaliavalgiskus), aukso viduriuko radima. 🙂

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.