8241
Beatos virtuvė

Apie egzaminą

(12)

Lenk medį, kol jaunas, blynus valgyk, kol karšti, reportažą rašyk, kol dar rašalas nenudžiūvo nuo užrašų knygutės. Tokie va, prisakymai būtų. Taigi aš greitai greitai pasidalinsiu savo egzamino įspūdžiais. Kurio belaukdama ir pasinervinau, ir paskui kažkaip visai nesinervinau tą rytą, ir prigalvojau, kaip tikra lietuvė, kurios galva prikimšta visokių būtų nebūtų prietarų: aha, jei nesijaudini, vadinasi, viskas bus blogai – reika jaudintis. Čia iš tos pačios serijos – jei pasigirsi, tai tuoj pasigailėsi.

Egzaminas įvyko. Visiems, pradedant mokytojais baigiant studentais (ypač man), sunkiausia buvo nekalbėti. Nors tas nekalbėjimas, aišku, padeda, bet kartais juk taip norisi kokia fraze persimesti, pvz.: nu tu tik pažiūrėk, kokie baisuokliai mano duoniukai??? Arba: ė, atsargiai, neperplak grietinėlės, paskui neįmaišysi. Arba: oi, koks nerealus oras šiandien, ką veiksi per atostogas?

Bet tokio pobūdžio kalbų nebuvo, galima kalbėtis tik apie orkaites. Per keturias maždaug valandas reikėjo padaryti septynis dalykus, kurie susidėjo į, galima sakyti, 3 dalių pietus/ vakarienę. Pradžioj – suflė, paskui pagrindinis patiekalas (steikas, ir tik nepradėkite čia man dainuoti dainų – oi, taigi, čia lengva) su padažu ir priedais, ir galiausiai – desertas, taip vadinamas bavarois arba lietuviškai kažkur esu mačius išversta – bavarinas.  Va, štai nuotraukoje ir būtų gerbiamas bavarinas, visas išmėsinėtas, nes egzaminuotojai jį operavo, norėdami apžiūrėti, ar viskas teisingai padaryta – ar grietinėlė tinkamu momentu įmaišyta ir t.t.  Šalia guli tokie mėnuliukai (beje, aš buvau padarius voverę ir sraigę, bet kažkaip pabijojau jas dėti ant lėkštės, nors labai jos gražios buvo, bet čia gi ne vaikų darželis).  Tai tie sausainiai  – išbandymas french pastry srityje ir pagaminti iš pâte sucrée tešlos, kurią pagaminti nėra labai sudėtinga, bet labai lengva sugadinti. Manau, kad man pavyko gal visai ir neblogai, nes tie sausainiai maloniai tirpo burnoje. Toliau apie lėkštės turinį: karamelizuotų rabarbarų padažas, čia mandras būtų pavadinimas, o jei paprastai, tai rabarbarų košė ir karamelizuotos braškės. Nes vaisiai turėjo būti būtinai termiškai apdoroti kažkaip, o ne žali. Visi galėjo rinktis, ką nori daryt, aš pasirinkau rabarbarus ir braškes, nes spalvoti, skanūs ir dainuoja vasarą.

Įdomiausias ir sunkiausias darbas tai buvo egzaminuotojų – mokyklos direktorės ir vyr mokytojo.  Šalia su jais vaikščiojo jauna mokytoja ir užrašinėjo jų pastabas. Tvarka tokia: gamini iki nustatyto laiko, tada service laikas, kai viskas turi būti gražiai išdėliota ant stalo (duoną dar irgi reikėjo kept) ir tepi slides iš virtuvės, kuo greičiau. Ant tavo vietos kabo numeris, nes egzaminuotojai nežino, kieno maistą vertina, kad nebūtų išankstinių nusiteikimų. Tada ateina, viską aprašo, įvertina mokytojai, kurie stebėjo tvarką, kaip viskas buvo gaminama. O paskui jau eina vyr. egzaminuotojai – direktorė vyr. mokytojas ir užrašinėtoja. Ir taip jie kokias 10 min  praleidžia prie stalo – tyrinėja, pjausto, apžiūrinėja, svarsto ir vertina dalykus. Tuo metu nieko negali būt virtuvėje (aš mačiau pro duris, kaip jie taip daro, nes vėlinosi mus įleist atgal į virtuvę). Rezultatai ateis laiške po poros savaičių. Tiems, kurie neišlaikė, pasakyta buvo iš karto – teks ateiti pirmadienį perlaikyt.

Atleiskite mielieji, aš bavarino receptą būtinai įdėsiu kada nors,  dabar tiesiog turiu jau bėgti nuo kompiuterio lauk, bet va, štai, jei įdomu, tai Saulius turi nuostabų bavarois receptą.

O čia, šiaip, nupūskime dulkes nuo patiekalų, jei savaitgaliui ką nors norite pasigaminti, mane kažkaip labai skumbrė pastaruoju metu traukia: ir rūkyta arba tiesiog apkepta greitai.

Na, o jei be mėsos negalite, tai va šitas vištienos patiekalas kažkaip visada visiems patinka.

Gero savaitgalio!

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (12)
Komentarai
  1. Marija parašė:

    Tai kaip supratau, Beatai pasakyta, kad neišlaikė, nebuvo? Vadinasi reik laukt laiško? Valio! 🙂

  2. Ieva Slavia parašė:

    kažkokia nuojauta… profesionalumo lygis labai netgi aukštas..

  3. Kristina parašė:

    Sveikinimai atlaikius egzaminų įtampą ir visus „nervadienius“.
    Lauksim žinių apie rezultatus, kurie ateis voke 🙂

  4. Jūratė parašė:

    Sveikinimai išlaikius egzaminą. 🙂

  5. Jolanta parašė:

    Sveikinu! Zaviuosi tavo pasiekimais ir tai, ka tu darai. Sekmes!

  6. pievu parašė:

    O aš turiu klausimą: čia baigtas semestras ar jau visi mokslai?

  7. aguona parašė:

    Dieve, o ką jie veikia tas dvi savaites, kol laišką parašo? Taigi viskas jau išoperuota ir suvalgyta (tikiuosi, toks buvo tų bavarinų ir kt likimas). Ko čia tiek nervus tampyt, taigi ne sąsiuvinius tikrint…

  8. Ignas parašė:

    Sveikinu islaikius egzamina.Ir stai nusipirkau pagaliau jusu knyga.Patiko paprastumas kazkuo jis ir zavi : )dabar liko viska ispildyti virtuveje

  9. Genija parašė:

    Sveikinu islaikius!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. grange parašė:

    Kaip fainai tokie mokslai!
    Sveikinu su išlaikytu egzaminu (kiek jų dar bus..?)

    O ką gaminti, pasako jie jau ten, ar pati gali rinktis?

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.