8241
Beatos virtuvė

Apsėdimas

(20)

Jei jau turiu kokią maniją, tai ji vadintųsi “Knygų kaupimas”, ypač virtuvinių/ receptų knygų. Neseniai dariau pertvarką virtuvėje ir knygų lentynose ir vieną kampą namuose skyriau vien tik tom knygom sudėti… Ir iš įdomumo, sudėjus jas į lentynas, suskaičiavau, nežinau – ar daug, ar mažai – man tai atrodo, labai mažai, nes praktiškai nėra ten ką skaityti/gaminti… (čia iš tos pačios serijos, kai stovi fyfa priešais spintą, prigrūstą rūbų ir žliumbia – nėra ką apsirengti). Taigi jų yra apie 150 plius minus… Dabar turiu prisipažinti, kad jau visas naujas perku slapta nuo vyro ir mūsų bendrą Amazonės account’ą pakeičiau taip, kad emailai eitų į mano dėžutę…. žodžiu, kaip ir kiekvienas, turintis priklausomybę, mėtau pėdas ir neigiu …. nes šiaip tai visada, kai padarydavau kokį užsakymą, tai visada klausimas kildavo – kam tu tas knygas perki, juk vistiek neskaitai?….. Na, dėl to neskaitymo, tai nėra tiesa. Aš prie visų esu prisilietus tikrai, galbūt ne visas nuo pirmo iki paskutinio puslapio perskaičius, bet žinau tikrai puikiai, apie ką jos ir ką jose galėčiau rasti… Labai daug knygų ir senų žurnalų esu nukovusi visokiuose sendaikčių turguose. Vasarą, kai vyksta tas turgų sezonas, visada grįždavau iš Tomo mamos kaimo su pelesiais dvelkiančiomis šešiasdešimtųjų – septyniasdešimtųjų metų, senovinėm knygom. Pavyzdžiui, vieną ar net dvi turiu su autorių autografais… Taigi savo knygas galėčiau skirstiti į tris grupes: senos nemadingos, bet naudingos, lietuviškos  ir naujos madingos. Aš jau kurį laiką galvoju, kad man reikia truputį dažniau pakedenti tų knygų puslapius. Be to, dabar tai jau tikrai turėsiu nemenkai kedenti, nes turėsiu mokyklai savo ruošti visokius porfolio ir meniu ir t.t. O ten reikia bibliografijos ir panašiai… Tai va, aš dabar pristatau naują skyrių bloge, kuris vadinsis “Virėjų knygos” arba “Virėjų biblioteka” (?), kuriame trauksiu aš knygas ir gaminsiu iš jų –  pati naujienų mokysiuos ir su jumis dalinsiuos… Iš tiesų, tai vienintelė knyga, iš kurios gaminu daugiausiai ir po keleto mėnesių, tikiuosi, mokėsiu mintinai, tai mokyklos “Leiths kulinarinė biblija”.  Bet pasistengsiu per daug jūsų neužkrauti receptais…

Taigi pirma knyga jūsų dėmesiui:  Tessa Kiros “Falling Cloudberries. A World of Familie Recipies”

 

 

Man apie šią knygą papasakojo viena draugė ir labai išgyrė, tai aišku, aš ilgai nelaukiau ir nusipirkau. Ir turiu pasakyti, kad šią knygą vertinu dešimtuku, labai graži, jausminga knyga – maisto, gyvenimo istorijos persipina su labai plačios geografijos receptais. Autorės mama suomė, tėvas – graikas, jie gyveno Pietų Afrikoje, taigi tikra pasaulio pilietė. Todėl ir receptuose yra ir Skandinavijos, ir Viduržemio jūros… Galbūt netgi galima būtų pasakyti, kad tai valgoma biografija – knygos tokia ir tema – šeimos receptai….Tai berods yra trečia jos knyga, iš viso ji parašius turbūt 7.

Aš, kadangi vis esu tobulų bandelių su cinamonu paieškose, pirmas receptas, kurį išbandžiau, buvo Cinamono ir kardamono bandelės. Man dabar toks net apsėdimas įvykęs, kaip surasti tą tokį vienintelį super receptą, kaip iškepti tobulas bandeles su cinamonu. Taigi, išbandžiau Tessa Kirros receptą.

 

 

Turiu pasakyt, kad man naujiena buvo jų pjaustymas ir suspaudimas, bet tikrai labai geras – verta išmokti.  Šiaip tai aišku, anokie čia stebuklai: pagerinta mielinė tešla ir prieskoniai. Bet, kaip sakoma, stebuklai būna paprastuose dalykuose… Į tešlą, tiesa, dedame kardamono ir jis puikiausiai tinka,  o ant tešlos tepame sviesto ir pabarstome cukrumi bei cinamonu. Tiesa, autorė siūlo tešlą dalinti į keturias dalis, aš dalinau tik į dvi ir aš iškepiau truputį mažiau bandelių, nei ji žadėjo (35), bet manau, kad manosios buvo šiek tiek didesnės, nei jos… Viskas paprasta, kaip ir su kitom bandelėm. Padarom tešlą, leidžiam jai pakilti, kai tešla pakyla, padalinam į dvi dalis, iškočiojam (ištampom, jei nesikočioja ir šoka atgal) stačiakampį apie pusės centrimetro storio, jį ištepam minkštu sviestu, pabarstom cukrumi ir cinamonu. Suvyniojam į dešrą. Supjaustom truputį įstrižai, taip, kaip krokodilo dantis pieštume. Tada tą gabaliuką statome, kad stovėtu plačiuoju galu ant žemės (kaip krokodilo dantis) ir pirštu spaudžiam per vidurį, kad tie susukimai išvirstų gražiai lauk, kaip kokios varlės akys… ar aišku? Jei ne, tai darykite, kaip išeina. Papraščiausias būdas supjaustyti tą dešrą ir kepti susukimais į viršų. Tiesa, dar pries kepant, joms reikėtų leisti pakilti ir perbraukti su teptuku, pamirkytu į kiaušinio plakinį, ant viršaus dar cukraus pabarstyti… Detalus receptas čia.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (20)
Komentarai
  1. aguona parašė:

    Visada apeidavau visokius mielinius receptus, kad pati įsismaginusi į mielinę bandelę nepavirsčiau. Bet šįsyk, spėju, būsiu pagauta, ir jei ingredientai nėra super duper, reiks išbandyti tas išverstakes bandutes… Oi kiek džiaugsmo bus namuose…
    Bet yra maža smulkmenėle – receptas man neatsidaro…

  2. Evelina parašė:

    Jetau, kaip suprantu. As pati negaliu nepirkt.. pamatau ir REIKIA 🙂 Jau susidariau eile receptu, kuriuos TURIU isbandyt is jau turimu knygu ir zurnalu iskarpu, nes jau geda 😀 reikia truputi sazine apraminti, kad pinigai leidziami ne veltui 😉

  3. Jurga parašė:

    Beata, šneki apie „Leiths Cookery Bible“? O toj knygoj yra vien receptai ar daugiau dėstoma technika? Įsivaizduoju, kad turėtų būt panaši į „Professional chef“. Noriu knygos, kuri man išaiškintų basic’ą. Ir niekaip negaliu apsispręst, kurią pirkt.

  4. krokodilo dantys :D parašė:

    Palyginimas su krokodilo dantimis ir varlės akimis – SUPER 😀 ka gi, mėginsim 🙂

  5. giedre parašė:

    as irgi turiu sia liga!!irgi nuo vyro slepiu,kai pamato nauja knyga sakau,kad seniai pirkta:)) visgi kol laukiausi,tai irgi stengiausi nuraminti saziine,varciau knygas,sudariau sarasa,ka turiu pagaminti,turiu pasakyti ejosi puikiai,tik dabar su maziuku jau,tai reikalas vel sustojo kuriam laikui..

    PS bet tai receptu knygos toookios grazios,neimanoma ju nepirkt, save guodziu,kad kiti komiksus perka,o ten tai jau is esmes tikrai vien del paveiksliuku,zodziu as kolkas dar laipteliu auksciau:))

  6. Eglė parašė:

    ooo, Beata, aš į šitą “Falling Cloudberries. A World of Familie Recipies” taip senokai jau dairausi (psst… dalį knygos galime books.google.com pavartyt). man ji labai labai tokia. Kaip ir kitos dvi šitos autorės knygos: Apples for Jam:Recipes for Life ir Venezia: Food and Dreams.

    Kad tave kur ir suvedžiojai čia mane dabar su tom knygom. Galvoju dabar kaip čia savo būsimąjį apgaut… ir kaip tas knygas parsisiųst 🙂

  7. Raima parašė:

    Sergu ir aš knygų pirkimo manija, tik mano fondas žymiai mažesnis. Reiks vytis. Tik ačiū Dievui, mano žmogus nieko prieš tą mano maniją neturi.

  8. Pelėda parašė:

    Beata, turiu žvėrišką prašymą: jei kartais bevartant konditerinius puslapius akį užkabintų kas nors panašaus į mufinus su mėlynėmis (LT tokie parduodami „Marks&Spencer“, Londone turbūt kiekvienoj parduotuvėj), labai prašyčiau išduoti esminę paslaptį, kaip po galais gaminama jų tešla. Visi eksperimentai eina perniek – tokių purių ir minkštų kaip pirktiniai niekaip nepavyksta iškepti, o kaskart pirkti – per didelė prabanga. Į jų tešlą, kiek studijavau sudėtį, lyg ir vandens pilama. Būčiau labai dėkinga, jei galėtum ką nors patarti šiuo klausimu, nebežinau, kur ieškoti atsakymo.

  9. Birute parašė:

    Sykį jau Beat palietė tokią aktualią temą, noriu klaust, gal kas galėtumėt pasidalinti iš savo patirties, kuri knyga labiau verta dėmesio: „Leiths techniques bible“ ar „Leiths coocery bible“?

  10. Ziu parašė:

    Oi koks saunus skyrelis!!! Laukiu daugiau irasu jame 🙂

    Pati noriu toki ‘atidaryt’, bet kaip neprisiruosiu taip neprisiruosiu.

    Ir as sita liga turiu, o dabar kai niekas kitas be manes nemato, ka, kur ir kiek prisipirkau, tai isvis baisumai darosi! O die kad tik krausytis neprireiktu greitai!!! 😀

  11. Eglė parašė:

    Šiam blog`ui skiriu „Stylish Blogger Award“ išsamiau čia:

    http://angelo-mamos-puslapis.blogspot.com/2011/01/stylish-blogger-award.html

  12. vija parašė:

    >Pelėdai

    Aš nesu ragavusi M&S mėlyninių keksiukų, bet pačios Beatos mėlyniniai keksiukai (I knyga, nežinau, ar yra blog’e) ne ką prastesni turėtų būti: purūs, minkštučiai, kol šaldytų mėlynių yra – kepam ir kepam. Siūlau išmėgint, ir gal nebereiks ieškoti tų markspencerinių…

    • Pelėda parašė:

      Vija, ačiū tau. Bloge šio recepto neaptikau, o knygos, deja, neturiu. Gal prie progos galėtum atsiųsti tą receptą (redaktore@llkc.lt), būčiau be galo dėkinga.

  13. Emili parašė:

    Po šių įvairiausių komatarų noriu grįžti prie „Bandelių su cinamonu „temos: NEREALIOS jos, bet ir dariau viską pagal instrukciją, o kaip tešlą ilgai kildinau, permaišiau ir antrą kartą kildinau, svarbiausiai neperkepiau. Vaikai sakė, kad tobulos – viduje minkštos, o išorė lengvai traški.
    Turiu puikią vietą tešlai kildinti. Aišku, galima įjungti orkaitę ant pvz . 50-60 laipsnių C ir iškils, bet aš dedu tešlą į indą (dabar tokie Berghof labai geri indai su dangčiais yra IKI už lipdukus ), uždengiu ir svetainėje įdedu, pakėlusi groteles, į radiatorių – tokį kur būna įleistas į grindis prie vitrininių langų – žinokit, pati geriausia vieta tešlai kildinti :).
    Šitas pjaustymo būdas – Krokodilo dantys (aš jį vadinčiau zigzagu), po to pavertimas, paspaudimas – ir grožis tada tų bandelių.
    O aš tešlą dalinau į 4 dalis ir dariau mažesnes, jos man patrauklesnės – gavosi gal 30-40, tikrai neskaičiavau…Na, bet tobulos, tikrai tobulos.
    Puikus receptas , Beata:)
    Vakar visi gyrė Tavo mielinius blynus (iš antros knygos)…bet kas čia pas mus su tom mielėm??? B vitamino trūkumas ?….o šiandien TOKIOS bandelės :). Gero savaitgalio 🙂

  14. Almama parašė:

    na aš kaip visada savo trigrašį įkišiu..aš į tokių bandelių vidų dedu marcipano. Gal , kad aš jį labai mėgstu , bet man jis čia laabai tinka ir patinka.Ant to stačiakampio krašto nuo kurio pradedame vynioti padedu marcipano „dešrelę“ suvoliotą tarp rankų ,paskui cukrus ir t.t.. ir joms iškepus belieka pasiimti stiklinę pieno . Šiaip ar taip tai labai super receptukas,aš jį kepu vakarais kai norisi kažko tokio šilto ir jaukaus.Namai kvepiantys bandelėmis man asocijuojaasi su močiute:)
    Tiesa,Beata , na labai išraiškingai aprašei bandelių pjaustymo būdą-nuo šiol jį vadinsiu „krokodilo dantys-varlės akys“,ha gaunasi beveik indėniškas vardas 🙂

  15. knyga parašė:

    skubu pasigirti, kad siandien gavau sia knyga !!! is kart puoliau vartyti, ir ji pranoko mano lukescius: stora, graziai pateikta, jaukus receptai ir ju tikrai nemazai, puikios nuotraukos!!! !10 balu TIKRAi:)

  16. Okeana parašė:

    Ta knygų pirkimo manija ir mane kamuoja. Jaučiu malonumą vartydama jas knygyne ir dažnai neatsispiriu įsigyti. Nors kai nežinau, ką gaminti valgyti, lekiu paspoksot į knygą, o tada kyla minčių ir niekada identiški patiekalai nesigauna – greičiau improvizacijos. Su konditerija šiek tiek kitaip – neekperimentuoju, bet vėlgi vieno torto papuošimas gražesnis, kito biskvitas skanesnis, o įdaro norisi vėl kito… 🙂

  17. jadvyga parašė:

    Na taip, stebiesi savim, nes budavo pirkdavau visa knyga vien tik del vieno recepto, kuris itin suzavedavo. Bet su tuo knygu kaupimu, tai vienakart nusprendziau, kad jom neapsikraut, jei jau nesinaudoju, per 10 metu nieko taip ir neiskepiau is knygos, drasiai dovanoju, draugems, net vestuviu proga, jei nenusidevejusios, kazkam pravers labiau gal.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.