8241
Beatos virtuvė

Šiltos sriubos sezonas

(8)

Šiandien mano draugė klausia: gal esi išradus kokį naują sriubos receptą? Ne, tikrai nesu, ir ką jau čia išradinėti? Na nebent dviratį dar galima būtų išrasti, sriubos tai jau tikrai ne. Pastebėjau, kad pas mus namuose jau keletą savaičių vis sriuba ir  sriuba, o kartais  – žin0t, kaip būna — tiesiog fiziškai laužo kaulus, kaip norisi šiltos sriubos.  Tada privalomąja tvarka užsirišu tos dienos mėgstamiausią prijuostę (vakar tokia buvo Martynas), ir greitai prie sriubos. Šiandien ryte gerbiama žolė buvo lengvai pražilusi šerkšnu, ir mašinos stiklą turėjau nupurkšti nuledintoju (de -icer) — tikrai labai geras daiktas, aš atsimenu anksčiau tai pildavau ant mašinos lango vandenį (ir karštą, ir šaltą) arba gramdydavau su CD dėžute (kažkaip vis neturėdavau gramdiklio ir pirštinių, aišku), o tas skystis, tai purkšt purkšt ir švarus langas. Kadangi iš spintos buvo ištrauktas tas ledo nutirpintojas, kuris ten sėdėjo nuo praėjusios žiemos/pavasario, galima tikrai jau pasakyti, kad sriubų ir šiltų ilgai troškintų troškinių sezonas atidarytas.

Mes vakar išsikepėm keptą vištą, tada, panaudojęs vištos liekanas puikiam sultiniui, sutuoktinis išvirė puikios moliūgų sriubos. Aš keletą dienų vis gaminau brokolių ir visokių žalumų trintą sriubą. Ir šiaip sriubų mano virtuvėje dažnai būna: neseniai išbandžiau gardžią  Rositos  alaus sriubą, taip pat greitai, gal net rytoj, išsivirsiu pomidorų ir lešių sriubos, aišku, labiausiai norėčiau Marijos baravykų sriubos, bet kadangi šviežių ar konservuotų baravykų neturiu, tai teks pasitenkinti sriuba su džiovintais baravykais ir perlinėmis kruopomis, ji tokia stipri ir galinga, kad ji viena puikiai atlieka visą vakarienės funkciją. Pas mus koridoriuje riogso bulvių maišas, Tomo mama iš kaimo atvežė, apsileidimas, vis nenutempiam į garažą, bet dar kol nutempsim, tikrai spėsiu išvirti bulvių ir porų sriubos.

Prieš dvi dienas buvau kirpykloje, ir žinote, kaip paprastai būna tokiomis akimirkomis — kai į kirpyklą ėjau, tai buvo gražuoliškas saulėtas spalvotas ruduo, o tik išėjau iš kirpyklos su naujais plaukais, kaip mat debesys atsivarė ir kad pradės lyti…. Aišku, nei skėčio, nei plastikinio maišelio neturiu, įpuoliau į pirmą pasitaikiusią kavinę ir ten užsisakiau fantastiškos saldžių bulvių ir kokosų pieno sriubos, tokia aštroka, spėju, su thai red curry paste, saldžiom bulvėm ir kokosu, esu virusi panašią, reikės kada užrašyt receptą. Saldžių bulvių ir perlinių kruopų su špinatais sriuba yra viena mėgstamiausių, kas turi knygą,  joje yra visa puokštė mano garbinamų sriubų.

O nuotraukoje — sriuba iš keptos vištos sultinio ir morkų. Keptą vištą šį kartą paskaninau čiobreliais, kmynais ir lauro lapais. Iš kauliukų ir likusių mėsyčių išsiverdam sultinį, sultinį verdam su svogūno galva, keliomis česnako skiltelėmis ir saliero lapkočiu. Kai išverda, po kokios valandėlės nukošiam viską, pasiliekam sultinį, pritarkuojam arba pripjaustom smulkiai morkų ir kokią vieną kitą bulvę išverdam ir labai paprasta, bet labai nuostabi sriuba paruošta. Arba galima bulvių nedėti, bet kad būtų to tokio smagaus tirštumo, šaukštas manų kruopų padės.

Nei dienos be sriubos — gal ir pernelyg ambicingas pareiškimas, bet dabar vis stipriau rudenėjant bent du kartus per savaitę sriubos išsivirti nepakenks.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (8)
Komentarai
  1. Saulias parašė:

    Sriubos – puiku! .. bet tas nuledintojas.. tai juk chemija ir tikriausiai ne pats sveikiausias aplinkai ir zmogui skystis. Gal geriau gramdukas? Intensyviai gramdant visai nesalta 🙂

  2. zivile parašė:

    mano megstamiausios sriubos-su grybais, dievinu visas sriubas su grybais, ypac baravykais, jau nuo kvapo tokiu sriubu, seile tysta:))isbandziau ta su perlinem kruopom ir baravykais, fantastiska sriuba:))

  3. Virginia parašė:

    Uoj jau neturite ko rasyti tai prisikabinote prie nuledintojo :DDD tikriausiai kai ekologiskuoju gramduku nugramdote langus ir vaziuojate i darba tai aplinkui tvyro eko oras nuo ismetamuju duju ir t.t. zodzu aplink mus daug nesveiku dalyku :DDD nuledintojas vienas ir daugelio, tikrai ne vienintele ‘blogybe’ ir beje reikia purksti ant masinos stiklo o ne i akis ar burna tada ir kenks maziau :))))))) geros dienos ;))))

  4. Urne parašė:

    Beta, tavo sriubos man patinka, bet tavo aprasymas apie masinos stiklu grandyma – iskart sukele sypsni ir prisiminima apie saltus Michigano ir Minnesotos laikus…

    Sekmes tau ir toliau,
    sypsenele

  5. Egidija parašė:

    I ta morku sriubyte labai tinka ideti imbiero ir ziupsneli cili pipiru – truputis astrumelio ir apsaugos nuo visokiu virusu :)) Dar uzbarstyt petrazolem ir trupuciu tarkuoto surio….. Ir visa vakariene……

  6. Ieva parašė:

    Vakar viriau Beatos pomidoru sriuba is knygos. Fantastiskai skani!!! Tik kita karta reikes virti dviguba doze, nors esam tik du valgytojai, nes mano brangiausias nezinojo kada sustot:))) O dar as „garlick bread“ is orkaites istraukiau, tai is viso skanumelis buvo!!!

  7. su imbieru parašė:

    pamirsau pridet – svarbus akcentas – pabarstyt moliugu seklomis ir paslaksyt moliugu aliejumi ir plakta grietinele – ot tada ir vaizdas ir skonis

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.