8241
Beatos virtuvė

Lapė Patarėja pataria: bado maistas

(41)

Ot matosi, kad Beata atsikratė knygos rengimo rūpesčių – taip intensyviai blogą pradėjo rašyti, kad pusę temų nušvilpė, kuriomis norėjau aš pasisakyti.

Bet yra viena tema, kur ji net ir norėdama negalėtų pasisakyti, ha ha ha (piktosios fėjos juokas): tai — bado maistas. Kulinarines knygas leidžiančios namų šeimininkės su tokia sąvoka tikrai nėra susidūrusios. Bado maistas – tai tokie, eee, vadinkime, patiekalai, kurie pagaminti: a) nusikalus, bet labai norint valgyt;  b) tingint, bet labai norint valgyt; c) labai norint valgyt, bet kai šaldytuvas tuščias. Sakydama tuščias, aš rimtai sakau – tuš-čias. Nes kiek teko susidurti su, pvz., mano mamos, tetos arba Beatos supratimu apie tuščią šaldytuvą, tai reiškia, kad jų šaldytuvas pritrombuotas visko ir bet ko, tik nėra šią minutę paruošto šilto valgio. O manuoju atveju tuščias šaldytuvas reikštų beveik tuščias lentynėles, ant kurių mėtosi surūgęs pienas, supelijusi duona, koks nors majonezo indelis ir beviltiškai seniai gulinti konservų dėžutė su šimto metų galiojimo terminu (pati Beata kažkada apie mano šaldytuvo būseną yra porą žodžių tarstelėjusi).

Tai štai. Tokiems kaip aš – kurie ilgai dirba, turi dar milijoną reikalų ir gyvena vieni – garantuotai būna vakarų, kai vos pavilkdamas kojas grįžti namo ir nori tik dviejų dalykų: pavalgyti ir kuo greičiau prigulti ant sofkutės. Ir dar kad visi atstotų. Tikriausiai suprantate, kad tokiomis aplinkybės visi šiaip jau labai geri variantai – nueiti kur nors pavakarieniauti, nuvažiuoti į parduotuvę arba užsisakyti maisto į namus (šitą galimybę visada pamirštu) – yra net nesvarstytini dėl nenorėjimo  su niekuo bendrauti būklės (čia tokia gan sudėtinga būsena :)).  Štai tada ir eina į trasą bado maistas: valgis, kuris pagaminamas aukščiau išvardintomis aplinkybėmis, ir dar pratęsiu sąrašą: d) gamyba nereikalauja jokių laiko ar jėgų sąnaudų. Tiesa, ir dar būtina sąlyga – vis tiek turi būti skanu ir turi atnešti paguodą (besotės mergos kaip aš tiki valgymo psichoterapija).

Būkit žmonės, nepašiurpkit, bet štai kuo aš gelbėjuosi tokiais vakarais:

1. Virtas kiaušinis, kiaušinienė arba omletas. Tiesą sakant, kiaušinis yra toks nuostabus reikalas, kad jam ne vieta šiame sąraše, tačiau įrašau pirmu numeriu dėl to, kad jis toks visada patikimas ir nenuviliantis. Aibę receptų apie kiaušinius ir kiaušinienę rasite šitame bloge.

2. Keptos morkos. Skamba baisiai, bet labai skanu, ir, kaip įsivaizduoju, turėtų būti sveika arba bent jau sveikiau už, tarkim, cepelinus (karotinas, kiti reikalai). Kas investavo į gerą skustuvą, tam morkų skutimas nebaisus (įrašas apie virtuvės prietaisų nešamą naudą yra mano būsimų temų sąraše). Tada tik čpok čpok čpok supjaustai apystoriais griežinėliais, sumeti į keptuvę su pakaitintu aliejumi, uždengi ir eini gulėt ant sofkutės. Po kokių 10-15 minučių atidengi, pamaišai, pasūdai. Jei netingi, dar pakepini/patroškini. Jei tingi, dediesi į lėkštę ir valgai. Gyvenimas iš karto pagerėja.

  • 2a. Beje, šitas bado maistas įgyja savitumo ir egzotikos, ir tada jau būtų vertas atskiro pristatymo solidesniame sąraše, jei į morkas įpjaustoma džiovintų pomidorų ir įmaišoma šiek tiek grietinės. Dar galima prieskonių (neklauskit, kokių – aš turiu jų tikrai daug, ir kas kartą improvizuoju). Receptas netikėtai gimė, kai morkų buvo labai mažai ir teko ieškoti, kaip dar prikimšti skrandį, o rezultatas išties nustebino ir dabar drąsiai šį derinį rekomenduočiau prie, pvz., mėsos.

3. Žirnelių-agurkų mišrainė. Pamenu, mano vaikystėje konservuoti žirneliai ir agurkai buvo baisus deficitas, todėl kai kam gali pasirodyti nuodėmė šį derinį vadinti bado maistu. Na, bet mes, išpindėję XXI amžiaus miestiečiai, jau nebežinome, kad yra deficitas, ir konservuotos žirnelius laikome įprastu dalyku (čia iš tos serijos, kur 100 metų guli pamiršti šaldytuve) ir net naudojame juos štai tokiam, eee, patiekalui: šaukštas žirnelių, kubeliais pjaustytas nemažas raugintas arba marinuotas agurkas, truputis maltų juodų pipirų ir majonezas. Oo-opa, galima jau su lėkšte ir ant sofos.

4. Bado makaronai. Iš karto pasakau, kad esu didelė ir priekabi makaronų gerbėja, kuri be galo vertina juos ir galvoja, kad gerai paruošti jie gali būti tikras šedevras. Ir todėl visiškai nesuprantama, kaip aš sau galiu leisti taip išsityčioti iš makaronų, kaip vat šiuo atveju. Išverdame spagečius, būtinai al dente (nepervirkit, būkit žmonės). Tada į keptuvę ant pakaitinto GERO aliejaus, jei norit, kad būtų skanu. Jei norit, kad smirdėtų ir būtų neaiškaus skonio, tinka koks nors optima-šmoptima  aliejus, kur 2 litrai už 3,99 Lt. Tada prieskonių, paprastai nežaidžiu ir imu „Santa Maria“ Viduržemio jūros prieskonių rinkinį, kur visokios žolės, ir kokį šaukštą pomidorų pastos, ne šlykštaus krakmolingo kečupo, irgi kur 2 litrai už 3,99 LT. Gerai išmaišome. Jei turit ir norit, užsitarkuokit parmezano. Viskas.

Gal tiek. Šiaip įrašyčiau dar ir košes, bet košės, kaip ir kiaušiniai, yra šventas maistas, todėl jo negalima dėti į tokį negarbingą sąrašą.

Na, kokiais dar bado patiekalų receptais pašiurpinsime šio blogo šeimininkę? Ha ha ha… (aidi piktosios fėjos juokas)

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (41)
Komentarai
  1. Lina parašė:

    Mūsų šeimoj bado maistas – blynai. Su įdaru, be jo ir pan. Būtinai lietiniai arba su tarkuota cukinija. Viena problema, truputį užtrunka kepimas, ypač, jei visi labai ėdrūs. Įdaras – grybai sumaišyti su trupučiu sojos padažo ir grietinės, tarkuotas sūris, bananai, žiūrint ko turim. Tiesa, virtų grybų, konservuotų savo sultyse visada yra.

  2. sanzar parašė:

    Pritariu Beatai. Kiaušinis visada geras pasirinkimas. Dar aš ruošiu tuno salotas, kurias valgome dažnai. Tuno dežutė, kukurūzų pusė dėžutės, paprika ir agurkas (šviežias, marinuotas ar net raugintas) ir majonezas, kuri taip pat galima pakeisti grietine ar net philadelpia sūreliu. Dar visada skanu šiek tiek citrinos sulcių ir krapų.Tuomet tepi ant duonos.

  3. REnata parašė:

    Bado maistas, karsti sumushtiniai. surio visada yra ir batono. Batona sutepei, griezineli surio, imetei i ciklonke (ciklonine konvekcine krosnele) nustatai kad keptu 7min, ir vualia.

  4. dalia parašė:

    Na mano bado maistas, tai yra tikras bado maistas :)) Dar kartais ji vadinu tinginio maistu, kai netingiu jo taip vadinti 🙂 Vadinasi- kelios riekutes batono (geriau butu kietesnes), lengvai pamirkome jas piene, kuriame yra truputis cukraus ir cinamono, dedame i keptuve, kurioje katik istirpdeme maza gabaleli sviesto, ir apkepame is abieju pusiu. Labai skanu uzkandziauti su saldzia arbata. Tinka ir velyviems naktipieciams, ir ankstyviems pusryciams.

  5. Eglė parašė:

    o bado maistas dar yra toks. Bulves nusiskutam, sutarkuojam per barštinę tarką ir viską kepam keptuvėj. O kai iškepa (beje iškepa laaabai greit kotaiz) tai dedam į lėkštę, tada užsidedam grietinės ir pabarstom santa marijos bulvių prieskoniais. Suuuper skanu, mano vyras tai daros ir daros (nes paskutiniu metu dažnai aš tingiu 🙂 ). Bet tiems, kad laikosi dietos, tai laabai tos bulvės aliejų sugeria, tai ni ni ni negalima tadum 🙂

    Skanaus

    • Jurgita parašė:

      šitą bado maistą aš irgi daraus ir greita ir skanu,tik kad retai galiu pasimėgaut,nes tikrai,labai riebu gaunasi,o aš….laikausi dietos 😉

  6. jolka parašė:

    musu bado valgis – kiausinio plakinyje apkeptas batonas. pliusas tas, kad batonas gali buti sudziuves …

  7. Bacilah parašė:

    bado valgis – tuno salotos. Eiga tokia atidaromos 3 skardinės – tuno, raudonų ir baltų pupelių, plius papjaustyti rauginti agurkėliai, svogūnas ir išspaudžiama citrina. Viskas sukrečiama į dubenį ir „vualia“!
    PS jei tunas nebuvo augaliniame aliejuje, tai dar reik aliejaus.

  8. Migle parašė:

    Ach, nepamainomosios beans on toast! Visada ju turiu sandeliuky, kad nepritruktu angliskiems pusryciams. Bet labai gelbeja ir velu vakara parbegus po darbu – sukratai pupeles i keptuve (man skaniau, nei mikrobangej sildytos), imeti duonos riekele i skrudintuva ir po penkiu minuciu sau skaniai vakarieniauji. O jei dar uzmeti sauksteli majonezo ant virsaus….mmm – rojus ! Na, o po to, zinoma, megaujiesi karsta arbata su sausainiukais ( kazkaip pastaruju pas mane niekuomet nepritruksta…)

  9. bea parašė:

    Bado maistas: karšti sumuštiniai, čirviniai blynai, paprasti blynai, kepta duona su česnaku, virti ryžiai kepti su kiaušiniu, omletas, kiaušinienė…

  10. Bado makaronai parašė:

    Bado makaronus ruošiu labai panašiai, bet dažniausiai bado metais šaldytuve neturiu pomidorų pastos, tik kokį durų kišenėje užstrigusį apdžiuvusį kečupo buteliuką. Ketčupo likučius, maždaug 2 valg. šaukšus sumaišome su 1 valg. š. garstyčių ir į spagečius. Tokie gaunasi „pikantiški“ makaronai. Teko jais net netikėtus svečius vaišinti ir komplimentų susilaukti 🙂

  11. Nena parašė:

    Su draugu tokiam maistui sugalvojom kita pavadinima-„jovalotos“:) (salotos is jovalo supraskite:). Tad mano „jovalotos“ buna i inda (toks su dangciu, kur i orkaite dedamas) sumesti ivairiu darzoviu likuciai (cukinija, paprika, baklazanai, bulves, morkos ir pan., perkam daug svieziu darzoviu, ir daznai lieka nesunaudotu), koks gabalelis uzsigulejusios desros, prieskoniai plius pomidoru pastos (ne kecupo). Imetu i orkaite, nieko maisyti ar sekti nereikia, visada skanu gaunasi, tik gal ilgokai uztrunka, apie 40min. Tad cia gal labiau tinka, kai daug ivairiu likuciu

  12. Ieva parašė:

    Aš tai dar ipaišyčiau mišrainę – su ryžiais ir visa kuo, ka turiu – gal virtas kiaušinis, gal truputį surio, agurkai, pomidorai, paprika, žirneliai, kukurūzai, netgi dešrytė ar užsigulėjęs kotletas, įdedam prieskonių pagal nuotaiką ir sumaišom su majonezu 🙂 dar šitas variantas su grikiais man visai neblogai sueina, nes visada nuo pietų/vakarienės lieka šitų kruopų tiek, kad atskirai valgyt per mažai, o su kažkuo maišyti pats tas 🙂

  13. Ruta parašė:

    Kaip pasidaryti du patiekalus is vieno? Kad sociau butu:) Kai verdam bulves tai daznai pasidarom ir bulviu nuoviro sultinuka.Bulvems isvirus vandenuka neispylam lauk,o i sriubines lekstutes,idedam nedideli gabaliuka sviesto,viena bulvyte(but gerai ja pasmulkinti) ir papjaustom krapu(jei svieziu nera,tiks ir dziovinti). Ir gaunasi toks darzoviu sultinukas… Skanaus!
    P.S.:verdant bulves galima ideti svoguno pusele ar lauro lapo,o gal net ir darzoviu sultinio kubeli.

  14. Erika parašė:

    Musu bado maistas pirato akis 🙂 duonos riekeje ispjaunama rombo formos skyle, dedam i ikaitinta alieju, imusam i skyle kiausini, druskyte, pipiriukukai, dziovinti krapai, apkepam is abieju pusiu ir i pilva 🙂 o viduriukai apkepti buna desertui 🙂

  15. Inga parašė:

    Na pats tikriausias bado maistas, tai ir tiesiogine prasme, ir tyngejimo prasme man yra kruopos: ryziai apkepti su kiausiniu, grikiai su grietine, perlines krupos su gabaleliu sviesto… Na o jeigu laikas spaudzia, skrandis gurgia, ir net 20 min negalima palaukti dedam i verdanti vandeni makaronus ir kertam sau 😉

  16. :) parašė:

    didesnį bado patiekalą, kaip maniškis, ko gero nėra lengva surast 🙂 :

    nuplaunam kokias 3-4 neluptas bulves, odelę kur ne kur pabadom šakute ir sudedam į mikrobanginę krosnelę. Įjungiam kokiom 4min.
    ir vualia: karštos bulvės su lupenom … nusilupam ir valgom. galima vienas, galima su tuo, ką randi šaldytuve.

    (subadyt reikėjo, kad išeitų garas), nekurie pataria mikrobanginėj keptą maistą prieš valgymą ištraukus palaikyt 1/3 kepimo laiko…

  17. Lape patareja parašė:

    Ajei, blogo seimininke turbut jau gavo sirdies smugi nuo tokiu receptu, todel tyli 🙂 Tarp kitko, nustebino bulviu nuoviro sultinys — skamba baisiai, bet, manau, kita karta virdama bulves isbandysiu. Dar labai juokiausi is savokos „jovalotos“ 🙂 O siaip pirma vieta uz recepta atiduodu bulvems su lupena is mikrobanges — genialus paprastumas, o svarbiausia — fantazija! juokiausi balsu.

  18. Ruta parašė:

    Mūsų bado maistas vadinasi „čempionų pusryčiai“, nes labai sotu:)
    Keptuvėje pakepinam cibulį, įmetam per burokinę tarką sutarkuotas dvi bulves ir maišant kepam. Kaip jau kažkas rašė, iškepa gan greitai, tada įmušam porą kiaušinių, papjaustom porą dešrelių ir toliau maišom/kepam. Su pomidorų padažu – mmmmm, kaip skanu!

  19. Vita parašė:

    Oj prisijuokiau beskaitydama tiek linksma blogo irasa, tiek receptus:) Taip gera zinoti, kad ne vien pas mus buna „bado vakarienes“ 🙂 Mes su vyru dazniausiai imetam makaronu i puoda ir jiems bebaigiant virt sudedam desreles. Viskas isverda, vandenuka nupilam ir su keciupu suvartojam.

  20. Varla parašė:

    Prisimenu vaikyste – is mociutes meniu – kai ziemos vakarais virdavo bulves vakarienei – butinai visada palikdavo sultinuka – dupildavo i dubenelius, i ji ipjaustydavo rauginto agurko smulkiais gabaliukais, svoguno laisku siek tiek, valgydavom kaip sriubyte, o uzkasdavom virta bulve rankoj – skanu nerealiai!!!

  21. Varla parašė:

    Bulviu sultinuka pabandyti tikrai verta, tik nepamirskit, kad jis turi but ir padruskintas ir papipirintas 😉

  22. Lape patareja parašė:

    Ir cia vadinasi geros virtuves megeju blogas, ha ha ha 🙂

  23. Once parašė:

    Mano bado maistas:
    1) Pakepti svogunus su aliejuku, vartoti su duona.
    2) Jei yra varskes uzsilikusios, sumaisyti su pienu ar kefyru, imesti druskos ir kokio zalumyno. Tinka zalias agurkas, svogunu laiskai, petrazoles. Issivirti bulve, dvi ir vartoti.

  24. Luxeat parašė:

    Dievinu keptas morkas! Dar skanu kepta duona su rupia druska ir cesnakais.

  25. Kristina parašė:

    Atradau visai naujų bado maistų, kurie yra išties paprasti ir netgi šiek tiek gurmaniški.

    1. Avokadą su keliomis džiovintomis slyvomis „pakišu“ po blenderiu, įpilu alyvuogių aliejaus (galima druskos, pipirų, bazilik) ir tepu šitą mišinį ant tosteryje pakepintos rugines, grūdėtos duonos. SKANUMAS NEIŠPASAKYTAS! o sugaištas laikas viso labo 5 minutėlės.

    2. Atsidarau raudonų „Bonduelle“ pupelių Čili padaže ir irgi visą šitą masę sublenderiuoju ir valgau arba su duona arba su itališkomis duonos lazdelėmis. 3 sugaištos minutėlės.

  26. Jolita parašė:

    Mes „badaujam“ su orkaitėje keptomis bulvėmis – nuskustas ir supjaustytas griežinėliais bulves sudedu į kepimo indą, ten pat – žiedais supjaustytą nemenką svogūną, pabarstau druska ir ciberžole (turbūt taip lietuviškai vadinasi curcuma; ji bulves nudažo labai gražia gelsva spalva ir suteikia tooookį švelnų skonį), iki pusės užpilu grietinėle ir geram pusvalandžiui įkišu į 200 laipsnių karščio orkaitę. Jei šaldytuve randu kieto sūrio – beriu ant viršaus :)))

  27. Lape parašė:

    Manau, kad Beata i nauja knyga truks plys dar turi ideti skyriu tinginiams su visais sitais „receptais“, nes tikrai yra geru.

  28. Jolitos bado receptukas parašė:

    kai norisi konors saldaus, o saldytuve tik pele pasikorus, as gaminu toky maistely.Isverdu bulves ,jas sumalu,dedu miltu, kiausinuka ,cukraus,truputuka druskos ir kepu blynelius .Visai neblogai galima apgauti skrandy.Maniskis juos valgo uzsigerdamas kava.Sako superiniai sausainukai…:)

  29. rasine parašė:

    hahaha juokas ima iš kai kurių receptų :), o ypač iš bulvės keptos mikrobangų krosnelėje :))) mes ir mėgstam patingėt, tai va skanu yra duonoje keptas kiaušinis : duonos riekėje išpjaunam skylutę, dedam į keptuvę, į skylutę įkulam kiaušinį ir kepam. apkepti reikia iš abiejų pusių 🙂 iškepus pabarstom prieskoniais ištepam pomidorų pasta ir/arba majonezu, pabarstom krapais, svogūnų laiškais arba smulkintais svogūnais 🙂 skanaus

  30. Eglė parašė:

    Aš dar prisiminiau labai gerą maistą – pasipjastau cukiniją iš daržo išsirovus, susipjaustau riekėm ale blynai 🙂 Ir pakepu keptuvėje aliejuje saulėgražų su bišk sojų padažo ir viskas. Kai iškepa tai pabarstau česnakų granulėm. Jalus kaip skanu ir nieko daryt nereikia :d Na tik sėklų nusipirkt, pabert kur darže, nes kaip žinia cukinijos ant lt gerai auga 😀 😀
    Skanaus 😉

  31. Bacilah parašė:

    „Pirato akies“ variacija – duonos riekei „neišmušti“ skylės, o tiesiog sumerkti duonos riekeles į plaktą kiaušinį/ plaktus kiaušinius plius šlakelis pieno ir pakepti.
    Dar vienas tingusis patiekalas – sublenderuoti alyvuoges be kauliukų (geriau juodas) su kepintu svogūnu ir ančiuviu, košele aptepam duoną :). Arba saulėj džiovinti pomidorai plius kepti svogūnai ir duona.

  32. Lina parašė:

    Beata, o kaip atrodo tas stebuklingas bulviu/morku skustuvas?

  33. soad parašė:

    Pieniskas desreles supjaustai ir i keptuve, paskrudinam (3 min.), ant virsaus skardine italisku (arba Heinz) pupeliu pomidoru padaze, dziovinto baziliko – pakepam dar viska ~3 min. Kas megsta astriai – ilasinam Tabasco. Valgom su batonu ir saltu alum.

  34. Lina parašė:

    O man straipsnelyje užkliuvo aliejus pomidorų padažas už 3,99 Lt ir pagalvojau, kad galbūt ironiška, tačiau man tas prabangus extra virgin aliejus gadina patiekalų skonį kur kas labiau nei paprastas beskonis optima aliejus, o geresnio pomidorų padažo kaip Daumantų karališkas su pomidorų gabaliukais už ~3,49 Lt dar nemačiau..

  35. Bulvinis medalis parašė:

    Vienam badaujančiam: 1 didelė bulvė (sutarkuota burokine tarka), 1 plaktas kiaušinis, mėgstamų prieskonių, žalumynų, druskos. Kepti nedidelėje keptuvėje suformavus „medalį“ abi puses, kol gražiai apskrus. Pagardinti grietine ar sviestu, tinka rūgpienis, kefyras ar alus.
    Greita, sotu, pigu.
    Viename restorane šitą patiekalą „nukopinau“ prieš tai sumokėjusi 6 litus 😀

  36. Samelka parašė:

    Mūsų „bado patiekalai“ ( o tiksliau – baisingo skubėjimo, ir žudančio alkio jausmo) namie yra tokie:

    1. Makaronai su virta dešra ir sūriu. Labai greitas patiekalas. Užkaičiame makaronus, virtą dešrą (šlapenkę) sutarkuojame burokine tarka, sūrį – taip pat burokine tarka į kitą indelį. Išvirusius makaronus nukošiame, tuo metu užkaičiame keptuvę su trupučių aliejaus, beriame virtą dešrą, apkepiname, beriame svogūnų granulių, pipiriukų, prieskoniukų (nėra kada svogūno belupti), dedame keletą šaukštų grietinės (kad šioks toks skystokas padažiukas išeitų), verčiame į keptuvę makaronus, išmaišome, beriame per porą kartų sūrį, pamaišydami makaronus. Ir – viskas. Per 20 minučių – šilta ir soti, ir nebrangi vakarienė.
    2. Antras badmaistis – ryžiai su krabų lazdelėm, sūriu ir majonezu. Kol ryžiai verda, išsitraukiame iš kameros krabū lazdelių (bent keletas visuomet būna užsilikę), papjaustome griežinėliais. Ryžiams baigiant virti užkaičiame keptuvę, ten keliauja krabų lazdelės, šiek tiek žolelių prieskonių, apkepame, verčiame išvirtus ryžius, dar truputį apkepame, tuomet – beriame sūrį. Susivertus į lėkštę įsidedame ir pora šaukstų majonezo ir išsimaišome. Viskas. Vakarienė garuoja.
    3. Trečias badmaistis – mano vyro „firminis patiekalas“ virtos bulvės su dešrelėm ir varške. Bulves nuskutame, arba nuplauname neluptas. Dedame į puodą ir verdame. Varškę patriname, įdedame grietinės, druskytės, pipiriuko. Išmaišome. Baigiant virti bulvėms, į ta patį puodą švystelime ir dešreles. Po penkių minučių nukošiame ir serviruojame: bulvės, dešrelės, varškė. Ir žiaumojam :))

  37. […] o laidoje šeštadienio rytą paprašysiu viryklei diriguoti kokios nors draugės. Manau, Lapė patarėja labai sėkmingai susitvarkytų su užduotimi. Gero savaitgalio visiems ir būkite […]

  38. […] Turiu pasakyti, kad oi kaip trūksta Lapės įrašų. Nežinau, ar ją atsimenate, bet tikrai trūksta. Vienas esminių jos įrašų buvo apie Bado Maistą. […]

  39. seniausias badmaistis parašė:

    O aš pamenu dar savo prosenelės ir senelės badmaistį vasarų metu. Tada senelė paimdavo padžiūvusios juodos duonos, supjaustydavo ją gabalėliais ir sudėdavo į šaltą vandenį paskanintą cukrumi. Turbūt tai greiciausia ir pigiausia ką galima pasigaminti 🙂

  40. irma parašė:

    skirtumas- bado maistas ir tingėjimo maistas. Bado- tai jau sory- iš viso nieko nėr ir nėr iš ko pagaminti. O šiaip- košės- gan taupus maistas . pvz grikių košė- žinot kiek iš kilo porcijų išeis??? ir sotu- o jei dar turite pvz užsilikusios rūkytos pažandės tai iš viso- riekelę nupjauni- susmulkini iškepi su svogūnu ir užpili ant ką tik išvirtų grikių… mmmmm . skanu ir kaloringa- o dar ir apysveikei. o kur dar šiškos- taip vadinami tinginiai- vanduo + miltai išverdi ir valgai su grietine- jei turi dar su spirgučiais- pasaka. Seniausias badmatis- tai vadinama „MUTINIU“ ir tai ne badmatis- o dažnai spec daroma būdavo- užmiršote tamsta uogas- mutinys būtinai su uogomis būdavo.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.