8241
Beatos virtuvė

Varškės spurgiai

(13)

Tai kaip nepradėt įrašo apie spurgas kokiais nors miltuotais vaikystės atsiminimais? Mes visada pas savo Jonušavos bobutę kepdavom spurgas, atsimenu, arkliukus ir beleką ten iš tos tešlos darydavom… Bet aš šiek tiek proziškiau toliau pasisakysiu, nes poezija ir maistas – man kažkaip  skirtingų dvarų paukščiai… Žodžiu, paprastai tariant, nusipirkau varškės daug ir spurgas padaryti reikėjo būtiniausiai…. Blogiausia, tai, aišku, tas aliejus. Viena draugė man aiškino, kad jos mama spurgas kepdavo orkaitėje, ant skardos tiesiog… Tai nežinau, ar ten spurgos, ar varškėtukai buvo, bet mano įsitikinimu, varškės spurga orkaitėje neišeina. O riebaluose virta tešla nuo seno yra, buvo ir bus nuodėminga silpnybė. Visi maivosi, kaip nesveika, bet valgo, kad net ausys linksta. Net puikioji/gražioji/plonoji/nepakartojamoji Gwyneth Paltrow (ar visi jau skaito jos prabangų GOOP) kažkuriame interviu pasakė, kad jaučia begalinę silpnybę fried dough….

Pvz., gerb. italai turi kažką panašaus su rikotos sūriu (varške), aš vienoje itališkoje knygutėje aptikau, kaip ir itališką mūsiškų žagarėlių atitikmenį…

Kiek aš žinau ir suprantu apie tešlą, tai vienas didžiausių pavojų čia – miltų kiekis, nes labai sunku yra išspręsti teisingai šį klausimą, kad įmanoma būtų formuoti spurgas ir kad jos būtų skanios, o ne kietos, ir vos varškė matytųsi/jaustųsi.. Taigi mano išeitis būtų tokia: spurgų tešla tirštesnė nei blynų, bet kaip rupūžė limpa prie pirštų… Rankom minkyti beveik neįmanoma, taigi formavau ne spurgas, o spurgius – tokius pailgus, beveik cepelino formos su dviem šaukštais… Čia aš iš vienų savo kulinarinių kursų išmokau taip daryt. Ir šiaip – prezentuojant maistelį ant lėkštutės praverčia…

Technika elementari ir paprasta labai. Į kiekvieną ranką – po šaukštą. Pasemiame tešlos vienu šaukštu, kitu šaukštu ir vienu šaukštu nugriebiame, lyg norėtume pasemti šonu, ir taip vėl kitu šaukštu, kol šaukštais suformuojame lygiais kraštais spurgį, kurį metame į karštus riebalus… Ar aišku? Ar visai neaiškiai pasakiau? Reikėjo nufotografuot…

Dabar dėl spurgų. Receptų maistinėje blogosferoje yra ne vienas. Kad nebūčiau kaltinama plagijavimu, dariau pagal save. O kai padariau, tai paieškojau, ką kitos merginos ir vaikinai – maisto blogintojai/blogeriai – padarė… Ir varškės spurgų receptų yra ne vienas ir ne du, ir ne trys, o daug ir puikių… Bet mano varškės spurgių receptas yra toks.

P.S. Esu labai patenkinta išradusi varškės spurgius 🙂 Mano Tomui labai patiko pavadinimas spurga. Nes jis mūsų poną JG vadina Mr. Spurgis.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (13)
Komentarai
  1. Daiva parašė:

    Super spurgiukai.Bet aš vietoj paprastų miltų įdėjau extra(vadinamos krupčiatkos) ir tada spurgytes formavau aliejuotomis rankomis.Gavosi tikrai nerealios. 🙂

  2. Inga parašė:

    radau 🙂 siandien taip uzsimaniau spurgyciu- ne tas zodis 🙂 o recepto tai nepamenu,nes knyga mamai daviau pasidziaugti 🙂 reik kibti i varskes paieskas cia,anglijoj, ir pasilepinti 🙂
    Beata,o kur jus perkat varske,ar jos buna vietinese parduotuvese?nes as esu naujoke sioje salyje…

  3. Dalia parašė:

    Viskas su tuo receptu būtų gerai, jei ne viena smulkmena, kam reikalingas alkoholis? Jis tarp sudedamųjų dalių paminėtas, o kai skaitai gaminimo technologiją – paslaptingai „išgaruoja“ 🙂
    Aš kepiau, jau kelis kartus ir šeimyna liko patenkinta, o tą stiprų alkoholį palikom šventėms 🙂

  4. irma parašė:

    mes pilamame slakeli spirito, kad spurgos ne taip trauktu i save alieju 🙂

  5. Vika parašė:

    O viskis tiktų? 🙂

  6. laima parašė:

    ačiū Beata už tokių skanių spurgikių receptą. Spurgos fantastiškos.

  7. Birute parašė:

    Mano močiutė visada įpila spirito arba kokio nors stipresnio alkoholio į tešlą.. Spurgos išeina nerealiai skanios.

  8. […] puikiuosius Caneloni ir jokiu būdu negalima pamiršti turbūt mėgstamiausio varškinio skanėsto spurgų… užbaigsiu šį varškės asorti taip: jei nevalgysi varškės visi dantys išbarškės…Ir […]

  9. kamile parašė:

    ar butina deti varske mazose pakeliose ar galima deti ir kur yra iskarto viename pakelyje? ir ar alhogolio butina pilti? 😀

  10. inga... parašė:

    superinės spurgytės… tik aš nepilu jokio alkoholio, o kad neprisigertu riebalų tai į aliejų įdedu nuskusta bulvę.

  11. […] p.s. štai keletas blyniškų idėjų: Bulviniai blynai, Savaitgalio blynai su bananais, Cukinijų, varškės ir lašišos blynai, Blynai su varške: vienokie ir kitokie.  O čia spurgiai. […]

  12. Siga parašė:

    Pačios pačiausios spurgytes, nelieka su vienu šeimynos prisėdimu 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.