8241
Beatos virtuvė

Visvaldas: apie „Šechrezadą“

(3)

SechrezadaTurbūt nerasi Lietuvoje šeimos, kuri nežinotų geriausio, skaniausio, kvapniausio ir teisingiausio šašlyko recepto. Šis  „Kaukazo belaisvis“ nuo neatmenamų laikų  įsitvirtino lietuvių  „vasaros virtuvėje“ . Aš pats, kaip ir daugelis, turiu  bent kelis „tikrus“ ir „teisingus“ šašlykų receptus. Tačiau esminį perversmą požiūryje į maisto gamybą ant atviros ugnies  manyje sukėlė Staliko Chankišijevo knygos („Kazan, mangal  i drugie muzhskie udovolstvija“ ir kt.) bei jo patarimai tinklalapyje www.stalic.ru. Jo patarimų esmė – labai gera mėsa, teisinga ugnis ir teisingas kepimo „prietaisas“. Marinatai, garnyrai, padažai – svarbūs, bet jau šalutiniai dalykai.

Prieš porą savaičių išsipildė mano svajonė – įsigijau Green Egg‘ą (nors, tikrai gerą šašlyką galima iškepti ir teisingai „pastatytoje“ 12 plytų šašlykinėje) . Kartu su svajonės išsipildymu  įsigijau ir naują įpareigojantį iššūkį – skaniai ir greitai pavaišinti ne 5 ir net ne 15 žmonių, o minią. Po porą savaičių trukusio pasiruošimo, degustavimo,  ir kitų bandymų namų ir draugų aplinkoje, štai jau antra savaitė antradienio, trečiadienio ir  ketvirtadienio vakarais  „In vino“ terasoje kepu ir „teisingą šašlyką“,  ir kvapniai sultingą vištienos krūtinėlę, kurią mano žmona vadina „Šechrezada“.

Kadangi mano žmona, dažnai stebina skanėstais iš Beatos „aruodo“, tai atsidėkodamas už žmonai suteikiamą įkvėpimą, su Beata dalinuosi „Šechrezados“ receptu – jei nutarsit, kad turit laiko ir užsimanysite sodresnio skonio vištienos – šis receptas puikiai tiks. Rezultatas – kvapni ir minkštutė mėsa J

Įkvėpimo šaltiniai trys: Stalik‘as Chankišijev‘as , Steven Reichlen ir mano žmona. Beje, dviejų pirmųjų „autoritetų“ knygas labai rekomenduoju visiems besidomintiems kepsninėmis ir maisto gamyba „ant tikros ugnies“. Rašo įdomiai, daug vertingos informacijos (pvz., koks turėtų būti atstumas tarp anglių ir grotelių/iešmo; kokias mėsos dalis, kokiam patiekalui naudoti; kaip pasistatyti tobulą šašlykinę iš 12 plytų ir dar daug ko įdomaus).

Kvapni ir minkštutė vištienos krūtinėlė aptepta šafraniniu sviestu arba tiesiog „Šechrezada“ (garnyrui – bagetė, pakepta su česnakiniu-petražoliniu sviestu, ir smagiai traškios svogūnų laiškų ir „iceberg“ lapų salotos).

Kepa

4 valgytojams reikės:

4 vištienos krūtinėlių (maždaug po 250 g kiekvienam)

Marinatui:

 

100 ml  jogurtinės grietinės

50 ml aliejaus

70 g (maždaug pusė didesnio svogūno galvutės) sumalto arba per burokinę tarką sutarkuoto svogūno

1 šaukštelio druskos (6 g)

½ šaukštelio malto imbiero, kumino, juodųjų pipirų ir garam masala (indiškas prieskonis, yra visose prieskonių parduotuvėse)

nuo pusės apelsino nutarkuotos žievelės

2 skiltelių česnako

2 valg. šaukštai citrinų sulčių

Visus marinatui skirtus ingredientus tiesiog sumaišyti ir palaikyti jame vištieną bent 4 val., o galima ir visą naktį.

Bagetė: 1 bagetė supjaustoma gan storomis, maždaug 2 pirštų storio riekėmis.

Sumaišyti 80 g kambario temperatūros (t. y. gerokai minkšto) sviesto, 60 g (dosni sauja) labai smulkiai pjaustytų petražolių, 1 skiltelę smulkiai pjaustyto arba sutrinto česnako, ir 30 g kieto sūrio (pvz.  18 mėn. „Džiugo“), mišiniu aptepti bagetės riekeles  iš abiejų pusių ir apskrudinti jas orkaitėje.

Salotos: gūžė (500 -600 g)  „Iceberg“ salotų lapų (juos suplėšyti), 50 g svogūnų laiškų (sukarpytų arba suplėšytų 3 cm juostelėmis), 100 g alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto medaus, 1 nepilno  šaukštelio druskos, 1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių, pipirų pagal skonį; jei bus per saldu, galima įlašinti porą lašų citrinų sulčių.

Jei kepdami krūtinėlę nepabijosit dūmų, galite ją dar kepdami aptepti šafraninio sviesto aptepu  – bus LABAI LABAI skanu (tiesiog pamirkykite šaukšte vandens  1-2  šafrano „spygliukus“, leiskite pabrinkti  ir sumaišykite su šaukštu lydyto sviestu).

Eiga:

1.       Marinuojam vištieną (bent 3-4 valandas kambario temperatūroje arba 8 val. šaldytuve);

2.       Pamerkiam šafraną, išlydom sviestą (krūtinėlės aptepui);

3.       Pasidarom užtepą bagetėms;

4.       Užkaičiam grilių;

5.       Pasidarom padažą salotoms;

6.       Susiplėšom lapus ir svogūnų laiškus salotoms;

7.       Paskrudinam bagetes (po porą minučių abi puses 220-230 C laipsnių temperatūroje);

8.       Iškepam krūtinėlę

9.       Serviruojam

10.   Valgom 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. LinaLina parašė:

    O taip, šita vištiena labai praturtina įsibėgėjusį vasaros vakarą!

  2. Giedre parašė:

    As vieninteli karta gyvenime valgiau lb skanu saslyka, Sibire, visiskoje laukineje gamtoje. Matomai vis delto ten mesa kitokia nei mes perkame, tai ir yra pagrindas. Prie kelio stovejo du zmones, baltais chalatais:) : zmona – pardavinejo, vyras kepe. Mesa buvo pamarinuota tik su vietinem zolem ir iskepta. As ta skoni atsimenu jau 10 metu.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.