8241
Beatos virtuvė

Visuotinis skaitytojų surašymas ir varškinis gyvenimas – blynai

(19)

Turiu eilinį kartą prisipažinti, kad nelabai suprantu visų kompiuterinių subtilybių: interneto srautų (trafikų)  ir kitų dalykų. Moku labai tik elementariai pasijungti pas Google analitikus ir pasižiūrėti, kas ir kur,  labai bendrai…. labai įdomu pasižiūrėti, iš kokių šalių ateinate, gerbiamieji… Aišku, be abejonės, pirmauja Lietuva, paskui  šalys rikiuojasi šitokia tvarka: JK (UK), Airija, JAV, Norvegija, Vokietija, Belgija, Danija, Prancūzija ir Italija – tai čia top 10.  Toliau, aišku, rikiuojasi visos kitos Europos šalys, o paskutinėje vietoje yra Monakas. Visame saraše 105 berods šalių – yra ir Seišeliai, ir Maldyvai, ir Brazilija, ir Argentina, ir Peru, ir netgi Nikaragva…  taip pat Vietnamas, Thailandas, Honkongas, Singapūras, Malaizija ir net Pietų Korėja! Neatsilieka ir vidurio Azija – Bahreinas, Iranas, Turkija, be abejonės, taip pat Jungtiniai Arabų Emyratai… Sąraše puikuojasi ir Kazakstanas, ir Uzbekistanas, ir Gruzija, ir Armėnija. Žodžiu, aš netyčia žvilgetėlėjau į šitą geografinę lankytojų statistiką (Nigerija ir Pietų Afrikos Respublika, ir Egiptas taip pat savaime suprantama yra). Turbūt yra ir tokių, kurie netyčia užklydo, nesuprato ir iš karto dingo, bet kiti iš tų svečių šalių yra gi tautiečiai (tautietės, spėju, daugiausiai:))!! Visiems kurie toli, siunčiu linkėjimų daug ir va, štai šitas receptas yra jums ir man. Visiem tiem kurie toli nuo Lietuvos (skamba kaip kokie dainos žodžiai, ha ha, reikės bėgt ieškot nosinės) ir ilgisi paprastų dalykų, kaip varškė ir juoda duona. Arba visai nesiilgi.  Bet bent jau man didžiausias deficitas yra varškė ir silkė, ir jei aš jau atsiduriu lietuviškoje parduotuvėje,  čia, Londone, tai pirmiausia imu, taip, atspėjote – varškę ir silkę. Bet tiesą sakant, nors varškės ir nėra angliškose parduotuvėse,  bet yra pilna cottage cheese arba quark arba fromage freis – visi šitie dalykai yra varškės giminės. Taip sakant, jei nėra Jono, tai pavaduos jo brolis Petras… Mieloji sese varške, tik neužpyk, bet su Petru, hmm, t.y. cottage cheese išeina tiesiog fantastiški, netgi (ššššš… tik tyliai) beveik tokie patys skanūs ir gal (ššššš……. dar tyliau) beveik geresni blynai… Cottage cheese arba grūdėta varškė yra plačiai paplitusi ir gardi, tokia gero rūgštumo, bet švelnesnė nei paprasta varškė, šlapesnė ir gerokai liesesnė, nei lietuviška grūdėta varškė, kuri tokia grietinėlėje plaukiojanti. (Ar jau yra liesesnės grūdėtos varškės ir LT? Ar tik ta pati riebi? Prašau, informuokite) Atsimenu, mačiau per TV reportažą apie vieną pieninę, kuri pirma Lietuvoje pradėjo gaminti tą grūdėtą varškę – kaip jie atsivežė šitą technologiją iš užsienių ir pirmieji ją pritaikė ir kalbėjo tada technologas, labai garbus specialistas, toks respektabilus dėdė apie tą grūdėtosios varškės atsiradimą. Bet ne apie tai kalba, kalbu apie tai, kad tiems, kurie yra toli nuo lietuviškos varškės, bet arti prie cottage cheese, tai gali taip, kaip aš, savaitgaliais ramiu veidu kepti sau ir vaikams varškės blynus ir nesukti galvos. Paprasčiau nebūna – varškė, kiaušiniai, cukrus ir truputį miltų, sumaišytų su kepimo milteliais ir geriausi blynai paruošti. Tiesa, panašų efektą dar galima išgauti su rikota arba quark, bet  cottage cheese yra artimiausia, nes yra varškės gumuliukų. O šiaip, užmačiau vieną komentarą apie tai, kad galima pasidaryti varškės namie, aš tik teoriškai žinau apie šitą galimybę, ir niekada nebandžiau, bet gal yra, kas galėtų pasidalinti patirtimi. Apie rikotos gamybą iš užšaldyto ir paskui atsileidusio kefyro girdėjo turbūt jau visi, kas kada nors matė kompiuterį? Ar ne taip? Žodžiu, mieli pienininkai ir pienininkės, pasidalinkite partimi, o aš dalinuosi labai paprastu varškės be varškės blynų receptu, kodiniu pavadinimu „Egzodas“.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (19)
Komentarai
  1. Julė parašė:

    Mes varškę namuose gaminame taip: užverdame daug pieno, o jam jau beveik verdant, pilame rūgšties (pvz, citrinos rūgšties arba citrinos sulčių; arba išrūgų, likusių nuo senesnės gamybos) ir maišome. Ima atsiskirti varškės gumulėliai ir išrūgos. Nukošiame. Jei tai, ką turim, paslėgsime – turėsime žymųjį indišką panyrą, kuris, mano kuklia nuomone, esti vienas gardžiausių dalykų virtuvėje. Apskrudintas aliejuky, įmaišytas į kokius šlapius daržovių troškinius.. Skanumėlis.
    Bet nukrypstu 🙂

    Jei neklystu, tradiciškai varškė gaminama iš rūgusio pieno, papildomos rūgšties ir nededant. Bet štai toks variantas, kaip aprašiau, gana greitas ir paprastas. Tiesa, turėkime omeny, kad išeiga ne tokia ir didelė – iš litro pieno gauname mažulytį liauno moteriško kumštuko dydžio panyro gabalėlį. Nespaustos varškės – kiek daugiau..

  2. Genija parašė:

    Laba, skaitytoju statistikai – Ispanija ir Belgija (vis migruoju 🙂 )

  3. Apie varškę ir kt. gerus dalykus parašė:

    Aš irgi varškę darau taip, kaip aprašė Julė. Ir pritariu jai, kad ta varškė arba suslėgtas panyras yra gėrių gėris! Pastarąjį dar galima visaip marinuoti – jis prisigeria prieskonių ir tada kepti visą arba gabaliukais į troškinį kokį. Tokiu būdu gali netgi pavykti įtikinti vyriškuosius namų gyventojus, kad bent retkarčiais galima išsiversti ir be kokio padaro nudobimo, kad neliktum alkanas 🙂
    Varškę (tokią namie gamintą arba raugintą pirktinę) mėgstu išsukti su kokiais prieskoniais ir aliejum – gaunasi toks pate ant duonos tepti.
    Ir dar prie pieno produktų jaučiu pareigą paagituoti už lydytą sviestą ghee. Aš nei jogė, nei vegetarė, bet šį produktą irgi dedu į virtuvės garbingiausiųjų sąrašą. Jau minėtas panyras gabaliukais šiame svieste kepintas bus žymiai skanesnis, nei aliejuje. Jo gaminimas yra terlionė, išeiga nedidelė, bet jis to vertas!

  4. Virginija parašė:

    Na, čia rašote apie papildomą rūgšties įpylimą į pieną… Bet paprasčiausiai yra užkaitinti puodą rūgpienio, tada į jį supilti beveik tiek pat užvirinto saldaus pieno, pavirti maišant, tuo pat metu pradės formuotis varškės gumuliukiai ir atsiskirti išrūgos, kurias taip pat galėsite labai puikiai panaudoti virtuvėje, o dar geriau – vonioje, nes nusiprausus veidą ir rankas išrūgomis, oda tampa neregėtai švelni! Alternatyva įvairioms kaukėms!

  5. Inga parašė:

    Iš užšaldyto kefyro tikrai gaunasi varškė panaši į tepamąją, tik aš šaldau kefyrą, kuris yra riebesnis, „Šaltibarščiams“. Pastebėjau, kad skirtingų gamintojų kefyras atšilęs pavirsta į skystenę, kitas-į tirštesnę varškę. Bet iš pvz. 1 litro kefyro gaunasi tikrai nemažai varškės, turbūt daugiau nei 200g. Tą gautą varškę naudoju sūrio pyragams, vietoj Mascarpone sūrio.Skanaus!

  6. Zosyte parašė:

    Radau Sainsburyje tokio dalyko kaip „curd“ pirkti. Jis paprastai guli prie suriu, salia quark. Man primine lietuviska varske. Taip pat neriebus ir tinka varskes pyragams. Pati isbandziau kepdama obuoliu pyraga su varske. Pabandykit!

    • Lenkiskas "Curd cheese" Tesco parduotuveje parašė:

      As irgi radau ir perku lenkiska „Curd cheese“ vietineje dideleje Tesco parduotuveje. Man ji tikrai primena lietuviska varske ir yra net dvieju riebumo rusiu.

  7. Indre parašė:

    Kaip tik norejau apskelbti, kad Sainsbury’s curd t.y. varske pardavineja, bet Zosyte buvo pirma 🙂 Mano itarimu tai gerai pertrinta varske (vadinasi, maziau darbo gaminant pyragus :)) Naudoju ‘curd’ visuose varskiniuose kepiniuose ir galiu pastebet, kad skonis tikrai ne prastesnis gaunasi, nei su Lietuviska varske.

  8. Judita parašė:

    Šiaip mano manymu skaniausia namie gaminta varškė yra iš paprasčiausio kefyro. Bet kadangi jo Londone įsigyti greičiausiai nepavyks, galima bandyti surauginti pieną (palapkyti virtuvėj, kur nors arčiau viryklės, kad šiek tiek šilčiau jam būtų, kelias dienas, kol natūraliai surūgs), tada pakaitinti jį ant mažos ugnies vis pamaišant maždaug iki 60 laipsnių ( ne daugiau, nes perkaitinus varškė bus sausa, sprangi ir biri) ir perkošti per tankią medžiagą, pvz., marlę. Puiki švelnaus skonio varškė garantuota!

  9. Jolita parašė:

    Dėl Beatos šalių statistikos – gyvenu Liuksemburge :))
    Na, čia yra visokia galybė fromage frais (šviežaus sūrio su pretenzijomis vadintis varške) supakuoto į plastikinius didesnius ir mažesnius panašius į jogurto indelius, tik skonis – toks šiaip sau, o cottage cheese apskritai baisokas, nes patys varškės grūdeliai keistai sprangūs ir plaukioja tokiame gana riebiame baltume 🙁
    Skaniausią lietuviškos varškės giminaitį radau prancūzišką Caprice des Anges fromage frais nature (fromage – prancūziškai sūris, bet savo konsistensija labiau panašus į tokį švelnų vos sūrstelėjusį nei per riebų nei per liesą varškės kremą) Aišku, varškės grūdėtumo jame nei su žiburiu nerasi, bet man būtent šis skaniausias, o aš gana priekabi pieno produktų valgytoja :DD
    Aha, dar apie naminę varškę ir sūrį: mano močiutė kaime juos gamindavo irgi panašiai, kaip Virginija rašė: raugindavo nugriebtą pieną (t.y. prieš rauginant pieną, nuo jo nugriebdavo grietinėlę), paskui atskiruose puoduose kaitindavo surūgusį pieną ir šviežią pieną (tik jiems jokiu būdu neleisdavo užvirti, proporcijos – maždaug 10 l rūgpienio ir 5 l šviežio pieno) , kai rūgusio pieno puode pradėdavo formuotis panašūs į varškę debesėliai, tą puodą nuo viryklės nukeldavo ir į jį supildavo karštą šviežią pieną ir visą procesą (t.y. lėtą maišymą mediniu šaukštu) baigdavo jau ne ant ugnies. Paskui tuos varškės debesis sugaudydavo kiaurasamčiu, sukrėsdavo į sūrmaišį ir pakabindavo, kad nuvarvėtų išrūgos. Ir kartais valgydavome varškę, o kartais – nuostabų saldų sūrį, jei ta varškė atsidurdavo tokiuose archaiškuose spaustuvuose… Tik su parduotuviniais pienu ir rūgpieniu to proceso nelabai įsivaizduoju :DDD

    • Jolita parašė:

      hm.. be galo daug prirašiau, bet dar prisiminiau, kad jei močiutė gamindavo ypatingą sūrį, tai iš karšto rūgusio pieno tik tuos besiformuojančios varškės debesėlius išgriebdavo ir į karštą šviežią pieną juos sudėdavo. Ir tik tuo atveju, jei to pieno „nesutraukdavo“, pildavo po truputį išrūgų. Tada sūris iš išorės toks gelsvas, o prapjovus kaip marmurinis būdavo…

  10. Laura parašė:

    Beata, tave sekame ir Kanadoje. O apie varske tai jau svaigau dienu dienas, ir is vietinio turgelio nusipirkau quark, kuri man pagal kvapa ir skoni kaip lietuviska varske. Bandziau virti varskecius, bet kita sestadieni butinai kepsiu blynus pagal tavo recepta. Blynai musu namuose megsta mano dukra Dominyka ir vyras Markas. Kai vaziuoju i Lietuva , visiems isakau gaminti patiekalus is varskes, man ji tapatinasi su namais ir vaikyste. Sekmes visiems ir visoms beieskant ir gaminant su varske!

  11. Laura parašė:

    Dar apie varskes daryma…Kazkada meginau daryti varske taip kaip mama ir mociute darydavo, bet tam naudojau pirktini pie na ir buttermilk (nes tada galvojau , kad buttermilk tolygus kefyrui, aisku, klydau). Nieko nesigavo ir nuo to laiko nesu meginusi. Irgi abejoju , kad pasterelizuoti pirktiniai pieno produktai tinka varskes darymui…Bet reiks pameginti su ta rugstim, gal kas iseis ir su pirktiniais..

  12. Is kokio pieno??? parašė:

    Merginos o is kokio riebumo pieno daryti varske? Ar parduotuvinis tinka ar reikia kaimisko? Ir gal galit konkreciai kokiam pieno kiekiui kiek rugsties deti ir t.t.? Nes gyvenime nesu su tuo susidurus ir norisi smulkmenu.

  13. a la brinza parašė:

    mane drauge ismoke, man – ziauriai skanu, reikia naudoti termiskai neapdorota piena ir grietine, tai as Lietuvoj pas ukininkus perku,
    1 litrui pieno reikia 200 gr. grietines ir 2 kiausiniu, saukstelis druskos. piena uzvirinam puode, dubenelyje ismaisom grietine su 2 kiausiniai ir druska, kai pienas uzverda grietines misini po truputi supilam i piena ir verdam ant mazos ugnies nuolat maisydami, kad nepridegtu, paverdam kokias 5 minutes, turi sukristi i stambius gabaus, tada nukosiam, nusunkiam atvesinam ir turim skanu suri, tik
    iuosi kas pabandysit, skanu

    • Giedre parašė:

      Laba diena,
      Rasau jums is Airijos. Pas mus varskes irgi nera pirkti, tik lietuviu parduotuvese. O as varske is pieno ir butter milk darau. Pakaitinu piena ir supilu butter milk. Tik pieno uzvirinti nereikia. Imu 3 dalis pieno ir 1 dali butter milk, jei turiu kefyra , tada naudoju ji. Ir i jokius riebumus as neziuriu:).

  14. ruta parašė:

    Labas,
    Aš varškę gamindavau kažkada iš negriebto pieno ,bet čia priklauso kokios nori varškes ,jei riebios tai naudoji negriebta tai yra su grietinėle, tiek rūgusio pieno tiek šviežio pieno imdavau lygiomis dalimis viska supildavau vienu metu į puodą ir kaitindavau. Jokiu būdu neužvirinti nes tada gausis varškė kaip guma .Vos tik imdava šiek tiek trauktis ,tuo pat reikia nutraukti kaitinimą.Viska tokiu būdu gaminat man gaudavosi puikei.

  15. Vaida parašė:

    ahhh!mane suskaiciavo! :)) Dabar prisiminiau toki sena multika,kaip gyvunus suskaiciavo… Linkejimai is Italijos 😉

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.