8241
Beatos virtuvė

Vegetariška laida šeštadienį

(8)

Žinote, skirsdama per Atlantą paskutinių atostogų į USA, perskaičiau labai įdomią knygą. Apie tai, kaip mūsų valgymo įpročiai yra tiesiogiai atsakingi už planetos gerovę. Oi, negalvokite, kad tuoj iš Raisto bobutės, kuri vakar bumbėjo, išaugs Eko Karys, tikrai ne… Ir, aišku, toje knygoje autorius kaip pavyzdį dažniausiai pateikia būtent Amerikos valstijas, nes ten mėsa vartojama iš peties… Aš jau seniau esu užsiminusi apie „Bemėsių pirmadienių“ iniciatyvą, kurią pradėjo Paul McCartney su savo dukra, kuri dabar jau lygiai tokia pat garsi kaip tėvas – Stella McCartney. Man labai patiko ta mintis, ir pati, žinote, stengiuosi laikytis – nebūtinai pirmadienį, galima ir kokią kitą dieną, o iš tiesų, tai dvi ar tris galima apsieiti be mėsos laisviausiai. Tad ir šeštadienio laida yra apie tai – apie vegetariškus patiekalus… Štai, pavyzdžiui, vakar aš vakarienei valgiau kalafiorą (viena mėgstamiausių mano daržovių), supjausčiau, apviriau, nuvarvinau ant keptuvės su sviestu ir prieskoniais – fantastiška vakarienė… Aišku, vaikai žiūrėjo keistai: „Mama, ką tu čia valgai??“ Patys kirsdami spagečius su bolognese…Tad laidoje visi patiekalai, kuriuose nėra nė trupinėlio mėsos… Ir svečias – jau dešimtmetį mėsos nevalganti ir ajurvedos taisyklėmis gyvenime ir virtuvėje besivadovaujanti Eglė Kauneckienė. (Ji, be to, yra ajurvedos centro Shanti įkūrėja ir vadovė, ir aš ten buvau… ir labai norėčiau dar sugrįžti). Mes su Egle pažįstamos nuotoliniu būdu buvome, bet vieną kartą taip jau atsitiko, kad sėdėjome lėktuve iš Londono į Vilnių kartu ir visą kelią ką darėm??? Oi ne, nemezgėm… Manau, virbalų negalima būtų net įsinešti į saloną, nes gal būtų traktuojami kaip koks ginklas, nors gal jie mediniai??? Reikėtų pabandyti… Nenukrypkime. Tai mes, aišku, kalbėjomės beveik tris valandas… Labai laisvai pokalbis liejosi, neužtvenkiamai… Man visada yra įdomu nauji dalykai. Supratau, kad aš daug dalykų, kuriuos rekomenduoja ajurveda, darau intuityviai, natūraliai… Bet viena taisyklė-patarimas man labai tiko: gaminant jausti maistą… ir paragauti tik tada, kai viskas yra jau paruošta. Nežinau, kaip jums, bet man dažnai būna, kad gamini gamini, ragauji ragauji, ypač vakarienę po mokyklos vaikams… Tai ten kąsnį, ten kąsnį, ir nieko gero iš to kąsniavimo… Taigi, vis prisimenu Eglę ir kontroliuoju save…

Eglė apie vegetarišką mitybą papasakos įdomių dalykų. Gaminsime su ja man visai netikėtą ir naują dalyką – kiaušinienę be kiaušinių, nes jų šeima dar ir kiaušinių atsisakę yra… Ji bus nepaprastai skani…

Aš kepsiu blynelius su daržovėmis, juk nebūtina ten pridėti mėsos, vištienos, kumpio ar varškės, tiesa???

Taip pat vegetarišką lazaniją su moliūgu, kurią valgo ir vaikai, nesipiktindami, nei gramelio.

Be to, mano skaniausią dalyką, kuriuo galėčiau maitintis nuo ryto iki vakaro – tai tokius suktinukus (kuriuos reikia nuspirkti ir tik į vandenį pamerkti, vadinasi jie rice paper rolls, tikrai LT yra, aš pati pirkau)  su tokiu a la japonišku omletu ir daržovėm…

O kas norės rytoj iškart pasigaminti šiuos patiekalus, tai štai reikalingų ingredientų sąrašas.

Kiaušinienė be kiaušinių 

Reikės:

2 l pieno
1 citrinos sulčių
1 baklažano
2 pomidorų
aliejaus ar lydyto sviesto kepimui
šaukšto grietinės
šaukštelio kalendros grūdelių
šaukštelio kumino sėklų
šaukštelio ciberžolės
žiupsnelio juodosios druskos
kapotų petražolių

Moliūgų lazanija

Reikės:

lazanijos lakštų
800 g skardinėse konservuotų pomidorų ar pomidorų tyrės (passata)
gabalo moliūgo
poros šaukštelių kaparėlių
poro
saujos žaliųjų alyvuogių
100 g sūrio
alyvuogių aliejaus kepimui
3-4 česnako skiltelių
čiobrelių žolės
šaukštelio džiovintų raudonėlių
pusės stiklinės vandens
druskos
pipirų
keleto šaukštų balzamiko acto

Bešamelio padažui: 

20 g sviesto
300-400 ml pieno
šaukšto miltų
druskos
pipirų
60 g kietojo sūrio

Blyneliai su daržovėmis 

Tešlai reikės: 

2 kiaušinių
poros šaukštų aliejaus
poros šaukštų pieno
druskos
400 ml vandens
200 g miltų (6-7 šaukštai)

Įdarui reikės:

poro
1 morkos
mažos cukinijos
sviesto kepimui
kmynų
šviežių ar džiovintų čiobelių
ožkos sūrio
druskos
pipirų

Rytietiški suktinukai su daržovėmis

Reikės:

ryžių miltų paplotėlių
1 morkos
kalendros žolės
mėtų lapelių
1 žaliosios ar raudonosios paprikos
daigintos sojų pupelių
4 kiaušinių
cukraus
1 šaukšto saldaus sojos padažų  (Ketjap Manis)
4 šaukštų vandens
šaukšto sezamų aliejaus
alyvuogių aliejaus kepimui
pusės citrinos sulčių
čili pipiro
3 šaukštų sojų padažo

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (8)
Komentarai
  1. Justinas parašė:

    Labai mėgstu valgyt lazanijas, gal galėtumėte parekomenduot Jums skaniausios lazanijos receptą? 🙂

  2. vegetarai parašė:

    laida nuostabi,bet tai vegetarei reiktu pas daktara pasirodyti. 🙂

  3. GretaJasnon parašė:

    Kazhkaip labai jau Egle (atsiprassom) „Nepamiegojus“ gal ryte filmavot?

    Atsiprashom kad rassau su akcentu 🙂

  4. Aurelija parašė:

    Laba diena. Noriu pasiteiraut kaip gauti rytietiškų suktinukų tikslų receptą?:) AČIŪ

    • Beata Nicholson parašė:

      Aš jį publikuosiu kada nors, bet iš tiesų tai viskas LABAI paprasta, pamerkiate ryžių popierių į vandenį keletai minučių, o paskui sukate viską ką tik norite: morkas, žoleles, virtas krevetes, tik svarbu susukti tampriai

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.