Turime mes čia tų gimtadienių ir vasario mėnesį, ir tikrai ne vieną. Mano krikšto dukra vasarinė ir tėtis mano taip pat, ir Lietuva nepriklausomybę švenčia. Čia pirmas Lietuvos gimtadienis, o kitą turėsime dar po mėnesio. Pavasariui braižantis aplink (aišku, dabar atrodo, kad jis niekada jau nebeateis), užplūsta papildomos energijos antplūdis dideliems darbams nuveikti. Arba nieko neveikti, tiesiog gulėti ant pečiaus arba pasislėpus po šluota. Neretai daug energijos iššvaistom rūpindamiesi ir galvodami apie reikalus, kurių mums nereikia, ir kurie niekuo mūsų nepraturtina (čia aš apie kitų ir savo rūpesčius). Arba tiesiog perkam dalykus, kurie nėra pirmo būtinumo prekė toli ir gražu (taip taip, aš kalbu apie save ir apie tuos princesės batelius, kuriuos ką tik nusipirkau. (Gera kaina, aišku, suviliojo ir ta spalva… pati nuostabiausia – truputį pienu atmiešta raudona). Kada aš tais bateliais pasipuošiu, niekas nežino, bet turiu… Ir su kaspinėliais, taigi, esu pasiruošusi visoms šventėms, jei netyčia gaučiau pakvietimą į kokią šventę… Juk negaliu eiti į parduotuvę miltų pirkti taip pasipuošus, kvanktelėjus atrodysiu. Aš neseniai mačiau merginą, bėgančią į autobusą su pastolio dydžio aukštakulniais, atrodė ji graudžiai…
Bet nuo raudonų aukštakulnių suku vairą link rikotos, žinau, kad internetuose slankioja daug visokių patarimų ir būdų, kaip pasidaryti naminę rikotą. Nors niekada nebandžiau, bet skaičiau: užšaldai kefyrą, atitirpdai ir turi. Pasidalinkite įspūdžiais tie, kas turi namie tokį pieno produktų gamybos cechelį. Na, pasakysiu, niekada nesu bandžiusi, bet rikotą naudoti kepiniuose labai mėgstu. Teoriškai, ir varškė, ir rikota yra iš tos pačios šeimos. Bet jei varškė yra ūkiška, tvirta, tokia rimta kaimo mergaitė, kuri, jei reikia, ir malkas sukapoti gali, ir ežerą skersai išilgai perirkluoti, tai rikota yra ta, kuri, atseit, gležnutė ir su aukštakulniais… Ji švelni, liesa ir tokia…. hmmm kaip oras ką tik nulijus. Nežinau, kas yra mano favoritė – varškė ar rikota, abi vienodai geros ir brangios. Varškė dėl savo tvirtumo, įvairiapusiškumo, nes ji kartais puikiausiai gali pavaduoti rikotą kokiame sūrio pyrage ar marmaliūzėje, na o štai rikota – nuostabiai minkšta ir švelni ne visada, o tiksliau, tai daug rečiau pakeis varškę… Su ja ir varškės pyragas tas, kur Vilmos gerasis, nelabai išeis, ir į cepeliną jos neįgrūsi, net per prievartą – per minkštakūnė panelė ji yra. Bet jei varškę reikia tašyti ir manierų mokyti – per mėsmalę malti, blenderiu vanoti, per sietelį trinti, kad ji sušvelnėtų – rikotai tokių priemonių nereikia pritaikyti, jos natūra tokia, ji tiesiog kitokia… Bet va štai rikota šiame kepinyje, kuris gali būti ir keksiuko forma, ir pyrago, yra tiesiog kaip kokia fokusininkė. Ištirpsta kepinyje, tik palieka jame savo gerąsias savybes švelnumą, minkštumą, ir valgydamas negali suprasti, kaip čia taip? Ar tikrai čia būta rikotos??? Net neįtartum, kad kažkaip tas kepinys pagerintais taip, bet kaip???? Tuo tarpu, jei čia įdėsite varškės, kad ir gerai prakultivuotos ir sutrintos, be ryškių gabaliukų, ją vis tiek pavyks aptikti, nes ji ryškesnė rūgštumu ir kepinys bus savo tekstūra sunkesnis….
Na užteks čia gražbyliauti, štai receptas… Jis, beje, iš praėjusių metų kalendoriaus…. Ne visi turi, o man tikrai negaila pasidalinti… Ir štai, žiūrėkite, kaip nuotraukoje teisingai Barbora tempia tas roges išsijuosus, kaip toliaregiškai atspėtas oras ir vasario nuotaikos…
atsistojau:) turiu nerealaus smetoninio torto recepta is giminaites, kurios gimt. irgi budavo vasari, zodziu, kepasi morengai so kava dideli tokie ir labai ilgai, darosi kremas su kava, visur dedasi cukatai…….is tikro nerealus, vyksta nuozmi kova iki paskutinio gabalo kiekviena karta, manau israsysiu ji greitu laiku:) visiems gimusiems vasari dideli linkejimai!
Atrodo, lyg asmeniškai man būtų priminta apie artėjantį jubiliejų ir manau, labai smagu mums visiems, gimusiems vasarį, priimti linkėjimus ir sveikinimus, nes metų laikas gimtadienio šventimui pats šalčiausias su netikėčiausiais orais ir t.t. Yra buvę visko: ir sniego, kad praeiti neįmanoma, ir gripo protūkių , o buvo metai, kai draugės rinkosi su bateliais vasarį mano gimtadienio švęsti. Taip, taip, tokiais su kaspinėliais, kaip Beata aprašo :). dėl tos preižasties ir išlekiu kur šilta, torto nekepsiu, bet labai labai laukiu Karolės torto recepto ir gaminčiau kitai progai. Sėkmės ir geros nuotaikos visiems, ne tik gimusiems vasarį. Vis tiek jau pavasariu dvelkia (aš bent įžvelgiu sau) – saulė labai gražiai šviečia, dienos ilgėja.
Ir aš esu ne kartą gaminusi naminę rikotą. Iš tiesų nereikia nieko daryti tik įkišti į šaldiklį nakčiai pakelį kefyro ir viskas. Ryte išėmus perkirpti pakelį ir įdėti į kiaurasamtį (o jį i dubenį, kad būtų kur skysčiam išbėgt) bet tik tokį ,kuris visai menkom skylutėm. Kitos šeimininkės į kiaurasamtį deda marlės, bet man puikiai pavyksta ir be jos. Paliekam tą šaldytą kefyrą ištirpti, o tai netrumpai užtrunka. Tik nepamirškim vis nupilt atsiradusio vandens. štai ir visas receptas 🙂 . Gautą rikotą maišau su prieskoninėm žolelėm, česnaku, uogiene. Skanu su šiltu skrebučiu 🙂
dabar bandysiu šiuos keksiukus
Labas, Beata!Pasidalinsiu ir aš savo patirtimi, kaip gaminu varškytę iš kefyro. Šiaip paprastai ją gaminu ne kažkokiems kepiniams, bet savo mažajai pupai. Taigi perku kuo riebesnį kefyrą – paprastai skirtą šaltibarščiams. Manau, kuo riebenis kefyras, tuo daugiau varškytės gaunasi 🙂 Kišu maišelį į šaldymo kamerą, per naktį palaikau, o ryte prakerpu ir dedu į sietelį, su kuriuo miltus sijoju – taip daug patogiau nei su marle – lengviau išplauti. Štai ir viskas 🙂
A to pernykščio kalendoriaus niekur nebeparduoda? 😀 😀 (Baika čia, jei ką)
Kitą sav. pažadu receptą, gal pavyks nufotkinti visą ciklą bedarant jį.
Visiems gero savaitgalio
beata,šį penktadienio vakarą labiausiai norėčiau pamatyti tavo batelius.
As ir pries kelias dienas gimtadieni atsvenciau 🙂 Kadangi nemoku gaminti tortu, tai kepiau keliu rusiu sausainiu is Beatos knygos ir is sio blogo . Visiems labai patiko 🙂
miela Beata, Gosford park yra panasus i Jusu mineta seriala Downton abbey, labai rekomenduoju 🙂
Bandžiau jau tris kartus. Ir su rikota, ir su ta kremine varške iš šaldyto kefyro – tikrai ne tas pats, su rikota daug geresnė tekstūra.
Ir dėl tos „rikotos“ iš šaldyto kefyro… Tai tikrai ne rikota, mano supratimu, nes rikota gaminama iš išrūgų, t. y. iš šalutinio produkto, skystaliuko, kuris lieka iš po varškės gamybos.
Kalvariju turgaus indu parduotuveje yra pirkti nukainuotu (vietoje 15 lt, dabar 7 lt.) silikoniniu formeliu. Supakuota po 6 formeles. Kazkada ziurejau parduotuvese, tai brangios tikrai. Siandien isbandziau Beatos keksiukus, – viskas pavyko super duper. Svarbiausia, kad neprilimpa, kaip popierinese formelese. Lengvai issieme. Sekmes visoms ir aciu Beatai uz receptus!
Miela Beata ir visos mergaitės- šiemininkaitės:)
Tiesiog noriu pasidalinti, kad labai nebloga yra Vilkyškių pieninės lietuviška rikota. ( rūpestingoji „mama- Maxima“ ją parduoda:))
Ir kepiniams ir desertams gaminti išbandžiau..Liuks!
Labai labai skanu. Kitą kartą dėsiu daugiau vaisių ir uogų (dviejų riekelių persiko ir 1-2 vyšnių pasirodė mažoka). Super paprastas paruošimas, kas man labai aktualu, nes turiu mažai laiko. Ačiū už puikų receptą. Būtinai dar ne sykį gaminsiu.
Taip, taip. Tikrai rikotą galima pagaminti iš užšaldyto kefyro. Jau du kartus gaminau, puikiai pavyksta! 😉