Varškėtukai. Ką jau čia ir bepasakysi apie juos – klasika ir viskas. Šiandien viena draugė pametė raktus nuo savo namų ir tapo bename vienai dienai, aš ją priglaudžiau pusei dienos, paskui ji išėjo pas kitus. Pietums visiem dariau varškėtukus. Kadangi žmonių pilni namai ir šiaip, kažkaip neturėjau laiko ieškoti fotiko, tai nuotraukos nėra.
Varškėtukai, kad būtų geri, žmonės sako, reikia neperdėti miltų. Aš naujoviškai darau dar šitaip: dedu truputį lydyto sviesto ir kepimo miltelių, nes pastarieji iš vidaus varškėtukus papurena ir , net jei miltų daugiau, rezultatas puikus, tik aišku reikia žiurėti, kad miltų užtektų tešloje ir nebūtų kepimo miltelių per daug, nes jie tada suputoja ir išsileidžia – ir sriuba varškinė su miltais išeina, bet šiaip, tai geri varškėtukai yra sielos balzamas, ne kitaip …
250g varškės ( (aš imu pusriebę, ką ten su tom kūdom prasidėt )
1 didelis kiaušinis
cukraus, druskos,
pusę šaukštelio kepimo miltelių
miltai (apie stiklinę, sakyčiau, o gal mažiau, iš akies, kad tešla išeitų)
Varškę prasukti gerai, kad nebeliktų didelių gabalų. Kiaušinį su cukrum truputį išplakti keletą minučių, kad jis lengvai suputotų… sumaišyti su varške. Kartu į varškę įdėti porą šaukštų ištirpinto sviesto. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sijoti į varškę. Sumaišyti minkštą tešlą, vos vos prie rankų nelimpančią, bet lyg ir limpančią. Formuoti ilgą dešrą, kurią pjaustyti maždaug cm riekelėm ir į verdantį puodą keliom minutėm. Valgosi su grietine (tiems, kurie prijaučia zuikiam) ir uogiene (tiems, kurie prijaučia meškinam).
mėgsta medų meškinai, o kodėl, ar tu žinai?????
Komentarai
  1. na man nesirisa ko tais mintis kepimo milteliai…o paskui panardinam keliom minutem i verdanti vandeni…tai virt, o ne kept su kepimo milteliais? Beata, nemaisai nieko?!

  2. Kad būtų minkšti, galima truputi bulvių košes ar pertrintu virtu bulvių įmaišyti. O kepimo miltelių į verdamus nedėčiau.

  3. O, aš tokius kepu. Radau kažkada tokio Pachliobkino knygoje labai panašų receptą tik be sviesto. Ir kepamus.

  4. As gaminu visada stai taip: pakelis varskes, du saukstai manu kruopu, du saukstai krakmolo, cukraus kiek nori (man patinka, kad jauciasi vos vos saldumas) ir druskos. Isminkai, jei nelimpa kiek vandens pili… Galima ir peletruno ar metos vos vos mostelt… Verdi pasudytame vandenyje, kol iskyla i virsu + 1 minute. Isimi, idedi gabaliuka sviesto, dar druskutes ir grietines sauksta. Pasaka.

  5. Norėjau padėkoti už puikų receptą! Mano 1,5 m mažylis liko sužavėtas 🙂
    Tiesa, bandžiau ir virti, ir kepti. Vis tik kepti nugalėjo!

  6. Varškėtukai gavosi nuostabiai! 🙂 Tik sviesto nedėjau, nes naudojausi ne šiuo, o knygos „Beatos virtuvė” receptu, kur jis dar nebuvo įrašytas. 😉 O dėl kepimo miltelių, tai viskas tvarkoje su jais, dedasi ir viskas gerai gaunasi.
    Mes valgėm su ypatingu ir jau firminiu mūsų šeimos varškinių virtinukų padažu: mėlynes (šviežas arba atsileidusias iš šaldiklio) sutriname su grietine ir cukrumi. Kiekiai iš akies ir ragavimo. SKANAUS :))

  7. Varškėtukai gavosi visiška Tobulybė, Dangaus Palaima! Galvojau, kad nieko nesigaus… O dedu į burną ir tik girdžiu: MMmAMMmmmm!!! MmMmMMMmmm! Per visą gyvenimą skanesnių neteko ragauti…

  8. puikus receptukas, niekada nededavau kepimo milteliu, bet isejo puikus. Sviesto nedejau, bet padaza darau :istirpinu sviesta ir grietine ir uzpilu ant varsketuku. Anukas valgo ir praso dar :)))

  9. Gavosi super minkšti spėjau įdeti į puodą jau reikėjo išimti.Dar tokiu minkštumo ir skanumo niekur nesu ragavus.Bandykit net neabejokit!

  10. Va del to Beata ir kuria receptus, nes jus niekada nedetumet kepimo milteliu virti,juk aiskiai pasakyta, kad jie kepimui, ar ne:D? Aciu Beata uz nepaprastai paprastus ar paprastai nepaprastus receptukus 😉

  11. Dar tokiu minkstu varsketuku nebuvau valgiusi. Superiniai ir skanus, dali pasilikau uzsaldymui, tikiuosi bus tokie pat purus. Aciu Beata ❤️

  12. Sveika, Beata!

    norejau paklausti ar imanoma varske pakeisti pvz grudeta varske? ar skaniai gautusi ir ar is viso gautusi, nes as ne gimtinej, tai varskes cia nera…

    aciu uz atsakyma!

  13. Sveiki.viska gaminau kaip parasyta,del kokiu priezasciu jie man galejo isirti?ar gali but del.to,kad per ilgai viriau?

  14. Aciu uz recepta. Is pat pradziu pabijojau pradet gamint nes proporcijos is akies (labai nemegstu;) is akies) bet pavyko. Smaliziai prikirto ir man dar truputi liko.

  15. Na Beata kartais nusigrybauja su tais receptais. Varsketukams – tinginiukams nereikia nei sviesto nei kep. milteliu, jie ir taip kiek pasipucia. Nuo vaikystes pamenu si patiekala ir nuolat gaminu ji jau savo anukams. Varsketukai gaminami taip kaip siame recepte.

    Virti varškėčiai (sirnikai)

    Penktoj klasėj per darbų pamokas mokydavomės virti visokius šlykščius valgymus: duoną sutepėm lyg kokį tortą kelių rūšių užtepais,suslėgėm ir paskui gražiai pjaustėm, bet kadangi juose buvo virto kiaušinio, kurio aš nekenčiau, tai buvo fui fui. Į virtų varškėčių tešlą mokytoja kažkodėl liepė pridėti cukraus, ir vėl buvo fui fui. Perpjaudavom virtus kiaušinius, išimdavom trynius, sumaišydavom su visokiais priedais ir vėl tarp baltymų sudėdavom. Kadangi nemėgau virtų kiaušinių, man vėl buvo fui fui, nors mokytojai dėl to vienodai rodė.

    Teisingus varškėčius virti išmokė mama. Cukraus juose nepriklauso, o jei Ponas Didysis Ekspertas varškės patiekalo be cukraus nepripažįsta (ot keistuolis, ar ne?), gali jo sėkmingai pasibarstyti į savo lėkštę.

    Virti varškėčiai

    kiekiai apytiksliai

    500 g varškės
    2 kiaušiniai
    žiupsnelis druskos
    200 g miltų

    Varškė pakeliuose dažniausiai būna pernelyg šlapia. Reikia atminti tokį dalyką – kuo daugiau varškėje skysčio, tuo daugiau teks dėti miltų, kad tešlą galėtų normaliai suminkyti. Kuo daugiau miltų, tuo kietesnis rezultatas. Todėl geriau rinktis varškę maišeliuose ar kokiais nors briketais. Tačiau šiaip jau varškėčiai yra labai atlaidūs, kokią varškę benaudotume, gausis vistiek neblogai.

    Varškę reikia ištrinti su druska ir kiaušiniais. Įberti miltų, suminkyti. Padalinti į kokias 4 dalis ir kiekvieną dalį suvolioti į pailgą volelį. Tešla tebeturi šiek tiek lipnumo, todėl ant kočiojimo lentos reikia pasipilti miltų, kuriais padengti tešlos paviršių, kad neliptų prie rankų nei prie stalo. Tešlos volelį peiliu supjaustyti gabaliukais. Pjauti ne “džyru-džyru” judesiu, bet “spust – ir atstumiam”.

    Puode užvirinti apie 3 litrus vandens, jį pasūdyti. Po vieną sumesti tešlos gabaliukais, retkarčiais pamaišant mediniu šaukštu. Virti atidengtame puode. Varškėtukai tik sumesti į puodą nuskęs, bet po kurio laiko išplauks į paviršiaus. Dugne liks nebent koks lūzeris, prilipęs prie dugno, dėl visa ko prasukam per dugną mediniu šaukštu.

    Po išplaukimo į paviršių pavirti dar kokias 3 minutes. Visus išgriebti ir užmesti gabaliuką sviesto.

    Valgyti karštus su grietine ir/ar sviestu.

    Jei vienu prisėdimu neįveikiami, nuostabiai skanūs būna paskui pakepti ant keptuvės.

  16. Sveiki,
    Bandziau daryti pagal si recepta varsketukus,bet nesekmingai,tai mastau ka galejau padaryti ne taip..tiesa praktikos juos darant neturiu,nes seimyna ne miltiniu patiekalu megejai,bet sakau pabandysiu,gal patiks ir vakarienes meniu staiga reikejo pakeisti,nes verdant jie tiesiog istizo,kose gavosi:) tai sakykit ka blogai padariau,gal miltu per mazai?

  17. Jau 13 metu vašrkėtukai verdami bent po kartą savaitėje.. šeimyna dievina (happy) ! Bet aš visada dedu krakmolo. Tada jie būna „slidūs” ir niekada neišyra:). Tiesa, gaunasi kietesni, nes būtent tokių prašo „valgytojai”:)

    500gr varškės (9% rieb.)
    2 kiaušiniai
    5 šaukštai miltų
    5 šaukštai krakmolo
    Druskytes.
    Verdami vandenyje.

    Bet dabar būtinai išbandysiu ir Beatos receptą ! Ačiū !

  18. Ačiū Beatai, labai skanus gavosi iš pirmo karto, seniau virdavo kitokius o dabar galiu pasakyti šis receptas tobulas tik pagal jį virsiu. Ačiū!

  19. Ačiū už puikų receptą! Greita, nuostabiai skanu! Viskas gavosi super. Sviesto nedėjau, bet ir be jo labai skanu.

  20. Dariau šiandien savo dvyniams po vakar nevykusio bandymo padaryti pagal savo receptą ir kągi…pavyko puikiai! Vaikai suvalgė viską! O jie – geriausi vertintojai. Ačiū, Beata.

  21. Niekada gyvenime niekas niekada nedejo kepimo milteliu i varsketukus, jie ir taip yra minksti ir issipute, pats svarbiausias dalykas nepadauginti miltu.. Taigi Beata grybauja jau ne pirma karta…

  22. Tradiciniai virti varškėtukai
    14 įvert.:

    Paruošimo laikas:
    Apie 20 min.
    Porcijų skaičius:
    4
    Ingredientai:
    Varškė, 200 gr.
    Kiaušinis, 1 vnt.
    Miltai, 150 gr.
    Cukrus, 50 gr.
    Druska, 1 žiups.

    Gaminimo instrukcija:
    Varškę ištrinkite su cukrumi, druska, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir suminkykite lipnoką tešlą. Suformuokite rutulį.

    Jį padalinkite į 4 dalis. Iš gautų ketvirčių ant miltuoto stalo suformuokite dešreles. Jas supjaustykite nedideliais gabaliukais.

    Varškėčius dėkite į pasūdytą, verdantį vandenį ir virkite iki kol pakils į viršų + dar 5 min.

    Minkštučius varškėtukus patiekite su sviestu, grietine, uogiene ar šviežiomis, trintomis uogomis.

  23. Aciu uz dar viena puiku recepta, Beata. Gavosi labai skanus, tik vienintelis minusas -labai jau greitai is lekstes isgaravo 🙂

  24. Labiau nepatiko, nei patiko. Per daug miltų. Dėčiau max. 3/4 stiklinės, kad tešla dar būtų gerokai lipnesnė.

  25. Paprastai nerašau komentarų, bet šįkart neatsilaikiau. Virdavau skanius varškėtukus, o nuo šio ryto – ypatingai skanius. Ačiū, Beata, kad Jūsų dėka paaugau:))))

  26. Dariau varškėtukus ir jie ištižo beverdant..kodel? Dariau pagal recepta..na viriau 2 min.

Rašyti komentarą