8241
Beatos virtuvė

Šventinis stalas už 150 Lt

(16)

Odeta ir Beata vaikystėje

O dabar – truputėlis asmeniškumų. Labiausiai pasaulyje aš myliu savo sesę…. Kai su ja kalbu telefonu (kiekvieną dieną) ir tariuosi Kalėdų senelio klausimais, ji visada man pabrėžia: neišlaidauk, nesitaškyk, taupyk… Ir iš tikrųjų – mokausi ir mokausi iš jos taupyti… Štai neseniai Odetos vadovaujamas „Swedbank“ Asmeninių finansų institutas, kuris moko taupiai ir apdairiai tvarkyti savo finansus, paskelbė tyrimus apie šventinį stalą…

Jei jau pradėjote galvoti apie šventinį Šv. Kūčių vakarienės stalą, ieškoti receptų, skaičiuoti būsimus patiekalus iki 12 – pats laikas susidaryti racionalų sąrašą: vakarieniaujančių, patiekalų ir jiems reikalingų produktų. Juk tikrai norite išleisti mažiau (dar nesutikau tokio žmogaus, kuriam būtų pamaišę užsilikę litai piniginėje po švenčių) ir tikrai visai netrokštate nesugrūsto (nes tais atvejais tokio maisto sudorojimą sunku pavadinti valgymu) maisto likučiais savaitę maitinti konteinerines kates ar šunis.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad dažniausiai šiemet Šv. Kūčių ir Kalėdų patiekalai bus gaminami už vidutinę 150 Lt sumą. Daugiau nei ketvirtadalis apklaustųjų sakosi, kad šventiniam stalui nudengti išleis iki 100 Lt, o 20 iš 100 Lietuvos gyventojų ketina palikti 200-300 litų už šventinį maistą. Žmonių, kurių šventiniai maitinimosi ypatumai atsieina nuo 500 iki 1000 litų ar dar daugiau, yra tiek mažai, kad juos beveik galima pavadinti išskirtiniais išlaidautojais (bendrai sudėjus, tokių išlaidautojų būtų tik 15 iš 1000).

Kad Asmeninių finansų institutas nebūtų „nuteistas“ ir išvadintas teoretikais, praktiškai išbandė, kokius ir kiek produktų nusipirkti, ką pagaminti už 150 litų bei kiek žmonių pavaišinti.

Įrodyta: už 150 litų tikrai galima pagaminti tradicinius Šv. Kūčių patiekalus: kelių rūšių silkes, žuvį, įvairius pyragėlius (su grybų įdaru, obuoliais ar su lašiša) – keptus ir virtus, mišraines-salotas. Be to, iš vaisių galima pagaminti valgomų stalo puošmenų (skamba beveik kaip „valgomi sienų apmušalai“ iš Roald Dahl knygos vaikams „Čarlis ir šokolado fabrikas“, bet šiek tiek magijos čia nepamaišys). Vaišėmis mėgavosi ir repetavo Šv. Kūčių vakarienę 18 žmonių. Ir jie tikrai neišdrįstų meluoti „nieko burnoj neturėjau“. Be to, maisto liko.

Kad šventės nesibaigtų ilgu kredito kortelės minusu ir nereikėtų varstyti vaistinės durų, ieškant „virškinimą gerinančių vaistų ar papildų“, verta skaičiuoti.

Odeta pataria šitaip:

„Planuojant patiekalus atkreipkite dėmesį į tai, kiek žmonių vakarieniaus. Taip pat naudinga prisiminti, galbūt koks giminaitis taip bijo silkės, kad šiukštu negali prie jos prisiliesti – vadinasi, jam silkės pirkti ir gaminti tikrai nereikia. Galbūt pusė šeimynos yra iki gyvos galvos nuteisę grybus, todėl ieškoti turguje prabangiųjų baravykų 10 žmonių irgi nebūtų racionalu. Skaičiuojant taip pat verta žinoti, kad vieno valgymo metu suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti 200-300 g maisto. Kisieliaus, aguonų pieno nereikėtų ignoruoti ir „nepastebėti“ kaip maisto. Ir dar – niekas kitas taip gerai neįtvirtina planavimo, kaip raštiškas jo įrodymas – pirkinių sąrašas“.

Be to, reikėtų prisiminti, kad labai pasistengus tą žmogaus skrandį pratempti galima, bet nebūtina, juolab, kad gerokai populiaresnės yra skandžio mažinimo, o ne skrandžio didinimo operacijos…

Jei jūsų šventės yra „sumestinės“, vakarienės direktorei nepabijokite pasiūlyti dalintis (net jei vakarienei vadovauja uošvienė). Juk neverta kiekvienai įrodinėti savo gebėjimo per dieną pagaminti 12 patiekalų, kad galiausiai ant stalo atsidurtų 12 + 12 + 12 (apie skrandį čia net baisu bet kokią mintį įsileisti galvon)… O kad vakarienės programa nebūtų tik iš karštų, šaltų ir saldžių ar siūrių patiekalų, iš anksto pasidomėkite tradicijomis, kurios apima ne tik valgymą. Pažaiskite (kurie negali skirtis su maistu – yra žaidimų ir su valgomais „žaislais“).

Jaukios, išradingos ir finansiškai protingos vakarienės jums linki Odeta.

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (16)
Komentarai
  1. Asta parašė:

    pastebėjimas.. „Skaičiuojant taip pat verta žinoti, kad vieno valgymo metu suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti 200-300 g maisto. Kisieliaus, aguonų pieno nereikėtų ignoruoti ir „nepastebėti“ kaip maisto. “
    tai gautųsi, kad stiklinaitė kisieliaus, puodelis aguonų pieno – ir suvartojamo maisto „dozė“ vos ne viršyta, kam beruošti kitus patiekalus, kam išlaidauti perkant grybus, silkę, žuvį..
    Šventės yra šventės, ir maistą ruošiam šventiškai, nelabai išskaičiuosi, kiek kas ko suvalgys..

  2. Laima parašė:

    O aš vis galvoju – kur man Beatos sesė matyta??? Štai ir išaiškėjo, kažkaip nesuvedžiau galų iki šiol :)))))
    Taupymui ruošiant vaišes pritariu šimtu procentų, juk ne prisivalgyme visa Kūčių esmė! Kažkodėl labiausiai įkalbinėti taupyti tenka mamas ir anytas, jos kaip įsivažiuoja, tai galima trejas Kūčias surengti iš to kuklumo, ir vis sako: taigi nedaug čia visko, šiek tiek to, šiek tiek ano… Labai jau kuklios šiemet Kūčios :)))
    Kartą teko lankytis Anykščiuose, kur dalyvavome senoviškų Kūčių žaidimuose ir vaišėse, patikėkit, buvo nuostabu, nors lauke buvo labai šalta, o ant stalo puikavosi „tik“ krosnyje troškinti kopūstėliai, bulvytės su lupenom, virtos pupelės, obuoliai, medus, silkutė (be nieko :).
    Visoms ir visiems linkiu taupių, bet šiltų Šv. Kūčių ir saikingų, bet linksmų Šv. Kalėdų!

  3. VK parašė:

    Pritariu – išgražios,šeimyniškos šventės nereikia daryti apsiėdimo fiestos, kuri neabejotinai kerta ir per kišenę, ir per sveikatą, ir dar figūrai kenkia. Pagamint šio to kukliai (kiekio prasme), skaniai (pagal Beatos receptus) ir smaggiai pasibūt su šeima!

  4. Kristina parašė:

    Ir as keturiom uz saikinga Kuciu stala, nebutinai apkrauti taip, kad savaite po Kaledu reiks valgyti tas pacias misraines. Lietuviai yra tiek iprate prisikimsti pilvus per Kucias ir Kaledas, kad pamirsta tikra sventes esme! As vaziuoju namo Kaledoms siais metais ir pagelbesiu mamai saikingai pasiruosti 😀 Geru svenciu!! 😀

  5. Ieva parašė:

    Skamba gražiai, bet kažkaip nesitiki, kad 18 žmonių galima pagaminti šventinę vakarienę už 150 Lt

    Kai dabar tokios kainos, tai vien „išėjęs duonos nusipirkt“ panašiai išleidi :/

  6. Giedre parašė:

    Labai teisingai. Švenčiame ne tam, kad persivalgytumėme. Susirenkame pabūti su artimais žmonėmis, pabendrauti, o maistas skirtas alkiui numalšinti, pasimėgauti, bet ne prisikimšti pilvus. Jaunoji karta tai jau supranta ir vis rečiau balius kelia su dešromis, šakočiais bei cepelinais nukrautais stalais. Deja, vyresni žmonės vis dar galvoja, kad jeigu svečiai neprivalgys tiek, kad nuo stalo nebegalės pasikelti, tai jau blogai.

  7. Laima parašė:

    Labai ačiū, mieloji linksmoji Beata 🙂

  8. Laima parašė:

    Gražių, linksmų švenčių! 🙂

  9. Roma rašo parašė:

    Mielai pritariu ir Beatai ,ir jos sesei , ir visoms komentavusioms ……daryti kuklesnes Šv. Kūčių vaišes. Ir aš šiais metais pasiruošusi gaminti įvairesnius , bet mažesniais kiekiais valgius! Linkiu visiems ramių ir gražių Šv.Kūčių ir Šv. Kalėdų

  10. Kristina parašė:

    Tikra tiesa. Šiais metais pirmą kartą švęsim šventes savo namučiuose (ne pas tėvelius/uošvius), tikiuos pavyks atsispirt pagundai per dideliam vartotojiškumui..
    p.s. Nuostabi foto! Sese užtikrintai žvelgia į priekį, atsakingai prilaikydama mažąją sesutę 🙂 Ech pas mane šiandien kaip tik atvažiuoja mano mažoji sesutė, pavaišinsiu ją Beatos cinamoninėm bandelėm 🙂
    Jaukių jaukių, šiltutėlių su apkabinimais visiems švenčių 🙂

  11. Giedre parašė:

    Nu as irgi sunkiai isivaizduoju kaip suruosti stala 12-ai zmoniu uz 150 lt? Ir jeigu yra koks vienas giminaitis nevalgantis silkiu, kitas nevalgantis grybu, tai cia ne ekonomija gaunasi, o kaip tik atvirksciai – jiems tada tenka sugalvoti po kazkoki personalini patiekala.
    O kad per didelio kiekio maisto reikia neprisidaryti, tai sutinku – pasenusias misraines ir apgliaumijusias silkes „grusti“ nieko gero 🙂

  12. Reda parašė:

    O kur būtų galima sužinoti tų patiekalų tikslesnius receptus?Stalas tikrai neblogai atrodė. O taip pat labai įspūdingai atrodė žvakidė iš obuolių.

  13. Daiva parašė:

    Jūs jau man atleiskite brangiosios, bet viskas cia skamba kaip kažkoks mistinis išsigalvojimas, tikrai, net pikta skaityti, kokie 150 lt. 18 žmoniu??? Pagaliau yra moterų, kurios dirba ir negali praleisti virtuvėje tiek laiko, kad vaikams dar ir šokoladinių saldainių prigamintų (žinau kiek tai laiko užima), nes ponia Odeta rekomenduoja susilaikyti nuo šokoladukų pirkimo, skatindama taupymą . O gal nežinote kad svetinga šeimininkė galvoja apie kiekvieną svečią, štai anas mėgsta silkę, o kitas kaip tik dievina grybus, vaikai laukia saldumynų. Nebeįmanoma nutylėti: pigiausias variantas atšvęsti- nusipirkti Beatos knyga uz 50-60 Lt., plius dar kisieliaus išsivirt, aguonpienio pasitaisyt ir neišleisit nė tų 150 lt. Visiems jaukių ir sočių svenčių!

    • Giedre parašė:

      Miela Daiva, kam taip nervintis? Kučiu vakaras nera apsivalgymo metas. Kisielius, blynai su silke (mano mamos firminiai), burokeliu misraine su pupelem, silkute su cinamonu ir razinom, silkute su grybais, kuciukai, aguonpienis, zele, kepta zuvis, pyrageliai su grybais ir priskaiciuojam duona ir arbata. Va Jums 12 patiekalu. Ir kas cia mandro? 20 procentu is reikalingu produktu turime savu :), tad pirkti nereikia. Va jums ir 150 Lt.

  14. gfghgh parašė:

    na kai uzdarbis per menesi 800 Lt, namie – du vaikai, tai is kur istraukti tuos 150lt vienam vakarui? Milijonieriaus vakariene cia, o ne taupanciu.. nejuokinkit..

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.