Aš esu Renata Malinauskienė, man 37-eri metai, auginu 13 metų dukrą ir šešerių sūnų. Vienoj kišenėj turiu Kūno kultūros edukologės, kitoje – Dietetikos specialistės diplomą. Žinau, ką reiškia antsvoris, ir žinau, kaip jo atsikratyti. Viską išbandau savo kailiu, ypač jei siūlau ką nors kitiems – nuo fizinių pratimų iki mitybos patarimų. Žinau, kaip gera ir malonu valgyti skaniai… Bet nepamirštu, kad skonio malonumą ir dailias kūno linijas galima suderinti. Nedraudžiu, nebaru ir negąsdinu moterų, kurios dirba su manimi norėdamos padailinti save, o tik pasuku jas tikslingu keliuku, kartais palaikau už rankos, kad neišklystų. 😉

Noriu pasiūlyti ne dietą, o tiesiog tokį pavyzdinį maitinimosi dienoraštį, kuris padės įgyti naujus įpročius varstant šaldytuvą, stovint prie puodų ar klaidžiojant tarp lentynų maisto parduotuvėje.

1 DIENA

PUSRYČIAI:  rytinė košė: verdame iš 3-4 šaukštų avižų su braškėmis (4–5vnt.)  ir cinamonais;

PIETŪS:    troškinys (jautiena (100 gr), rauginti arba švieži kopūstai (apie 200 gr), morkos (200 gr), džiovintos slyvos arba grybai (apie 50 gr);

VAKARIENĖ:    salotų lapai, ožkų sūris (iki 30 gr), pomidorai, alyvuogės, kaparėliai, žalumynai.

 

2 DIENA

PUSRYČIAI:    2 riekės juodos (RUPIOS!) duonos su avokadu, ridikais, svogūnų laiškais, krapais

PIETŪS:  galimi du variantai

a) troškinys (avinžirniai arba lęšiai (iki 50 gr), morkos, kalafiorai);

b) salotos (avinžirnių iki 50 gr su salotų lapais ir garintomis daržovėmis);

VAKARIENĖ:    šalta sriuba (kefyro apie 250–300 ml su agurkais, žalumynais).

3 DIENA

PUSRYČIAI:     verdame grikius (3-4 šaukštai), suvalgome džiovintų vaisių, pvz.: abrikosų sauja;

PIETŪS:       žuvis (apie 200 gr), brokoliai, pankoliai, žalumynai (apie 300–400 gr). Tai gali būti ruošiama kaip sriuba (žuvienė);

VAKARIENĖ:    varškė ar varškės sūris (iki 200 gr) su agurkais, krapais, pomidorais, salotomis (galima paskaninti natūraliu jogurtu).

4 DIENA

PUSRYČIAI:    kiaušinienė (1–2 kiaušiniai) su pomidorais (gali būti omletas arba gali būti virtas kiaušinis su daržovėmis);

PIETŪS:    makaronai (sausų 50–80 gr) su daržovėmis: žaliais žirneliais, žaliomis cukinijomis;

VAKARIENĖ:   kalakuto krūtinėlė (iki 100 gr), salotos, agurkai, paprikos.

5 DIENA

PUSRYČIAI:   vaisiai (melionas, arbūzas 200 gr), jogurtas iki 200 gr, riešutai (10–15 vnt), medus;

PIETŪS:  rudi ryžiai (3–4 šaukštai sausų), brokoliai, šparagai (apie 300 gr). Patiekalas gali būti ruošiamas kaip troškinys arba kaip sriuba;

VAKARIENĖ:  krevetės (apie 150–200gr), salotos, daržovės (gali būti ir ant grilio).

P.S. Gaminant galima improvizuoti, t.y. savo nuožiūra gardinti prieskoniais, naudoti įvairių rūšių aliejų,  garstyčias, balzaminį actą, citrinas, o privengti medaus bei sojos padažų.

 

Komentarai
  1. O ką daryti, jei netoleruoju laktozės, ką valgyti vietoj sūrių, jogurtų ir kefyrų ? Ir dar nuo miltinių produktų labai pilvą skauda, kas tada? Butu įdomu sužinoti, nes tas klausimas kamuoja seniai. Ačiū.

  2. Laba diena, o kas po 5-os dienos? Nežinau, bet gyvenant su šeima, man nepavyksta taip laikytis… Svert, matuot. Man nerealu. Sėkmės, jeigu kas to laikosi.

  3. man baisu net skaityt,tiek valgant isproteciau,cia viska kas surasyta dienai man ner kas per karta suvalgyt.

  4. aš išbandžiau valgyti pagal Renatos rekomenduotus valgiarasčius, man pavyko, tai tikrai nesunku 🙂 Ačiū, Renatai. Būtinai išbandysiu ir šį…

  5. uzkandziai galimi kartais butini: vaisius, darzoviu salotos, riesutai(saikingai), naturalus jogurtas, serbetas…

  6. cia parasytos kaip pvz 5 dienos, o del sverimo tai irgi kaip pavizdis, apitiksliai, nes daug kam kila klausymai: tai kiek tos mesos…ar varskes. Visoms ir valgiarastis ir kiekiai yra individualiai, nes ir ne visi megsta pieno produktu, ar kosiu.

  7. Noriu paklausti, o taip VISĄ GYVENIMĄ? Nes aš ne kart skaičiau tokias rekomandacijas,kažkiek bandžiau laikytis, bet kai nutrūksti nuo vadžių: draugių vakarėliai, vestuvės, Kalėdos ir kt. Tai viskas ir po dietos…. Ar tikrai įmanoma viską ir visada sverti? Ar nėra taip,kad nuo vienos problemos dėl viršvorio, atsiranda kita bėda „oi kaip aš nusidėjau…”. Ar turite žmonių, kurie ilgą laiką šito laikosi ir kiek metų jiems pavyko išlaikyti tą pasiektą svorį po Jūsų rekomendacijų?

  8. Renata, ar įmanoma (ir kaip?) suderinti Beatos receptus (kuriuose būna daug ingredientų ir neretai kaloringi) su šiuo ar panašiu maitinimosi planu? Galima bandyti vadovautis tokiu planu, bet štai Beata (ar kuri kita ‘bloggerė”) „įmeta” kokį skanaus patiekalo receptą ar išleidžia knygą – juk norisi išbandyti, pagaminti ir paragauti… ir dažniausiai visas planas sugriūva… 🙁

  9. Aš pateikiau valgiaraščius ir laiko grafikus toms, kurios pageidauja sureguliuoti savo svorį. Moterys (arba vyrai), kurie tokių tikslų nekelia, valgo įprastai. Jei Jums patinka gaminti patiekalus, jie Jums skanūs ir matote, kad nekenkia formoms – į sveikatą! Bet jeigu auga kilogramai, reikėtų tiesiog laviruoti tarp savo geismo ragauti įmantrius ir kaloringus patiekalus bei suvokimo, kad už tai reikės kažkuo sumokėti. Visa tai galėčiau palyginti su pasipuošimu. Tarkim, Jums patinka vakarinis makiažas, vakarinė suknelė, prašmatni bižuterija ir ryškūs kvepalai. Bet juk nenaudojate to kasdien, o tik tam tikromis progomis. Tas pats ir su Beatos receptais – pagal juos gaminame taip pat tam tikromis progomis. Juk neplušėsite nuo ryto iki vakaro su receptų knyga rankose…
    Normalu, kad darbo dienomis nėra laiko, nėra galimybių terliotis su maistu. Tuomet daug paprasčiau ir patogiau pasigaminti neįmantrų ir bent jau nekenksmingą formoms maistą (ką nors išvirti, kepti orkaitėje, ant garų ir pan.). Grožis slypi paprastume, o mums šis paprastumas tik į naudą!
    O atėjus progai (tai gali būti ir savaitgalis) nėra nuodėmė palepinti save gurmaniškais patiekalais! O nuo, tarkim, pirmadienio tektų pratęsti įprastą režimą. Visur turi būti balansas. Kaip gyvenime taip ir maiste.

Rašyti komentarą