8241
Beatos virtuvė

Savaitės aktualijos ir nuostabi Vytenio silkė

(16)

Iš tiesų, kokia laimė, kad man  pavyko atvykti į Lietuvą, nors oro uoste prasistumdžiau su dviem mažais vaikais beveik 8 valandas, dar kokias 3 val. sėdėjom lėktuve ir 2,5 valandos skridom. Nors aš nesu labai prietaringa, bent jau taip viešai deklaruoju, bet iš tiesų esu. Ir kai BA, man įsiregistruojant į skrydį, davė 13 eilę sėdėti skrydyje į Amsterdamą, tai truputį pagalvojau: „Hmmm… na, ką gi čia galėtų reikšti?“, ir dar kai jau visiems anonsavau savo atvykimą, keletą kartų pridėjau – „jei viskas gerai, turėčiau būti Vilniuje 13 val.“ Na, nebuvo viskas jau taip labai gerai, todėl atsiradau tik 20.30 ir tai  – tik Rygoje. Visa laimė, kad mano tėčiui nieko nereiškia atvažiuot į Rygą mūsų pasiimti. Kai Amsterdamo oro uostas užsidarė dėl sniego, ir mes, pasėdėję BA lėktuve kokias 1,5 val., buvom išsodinti ir grąžinti su lagaminais prie jų bilietų pardavimo/klientų aptarnavimo punkto, negalėjau patikėti tokia savo „sėkme“. Visi atsikėlę 3 ryto, aš viena su dviem mažais vaikais užstrigusi.  Ir Tomas, ir Odeta išsiaiškino, kad kitas būdas patekti iki mūsų kraštų yra 13 val. skrendantis lėktuvas į Rygą, tai aišku, sėkmė ir laimė, kad po ilgo ilgo klaidžiojimo ir klavišų barbenimo, maloni akiniuota raudonplaukė BA darbuotoja, vis tik surado mums tris vietas lėktuve į Rygą. Labai apsidžiaugėm, ir spėkite, – lėktuve vėl, ne pagal užsakymą, sėdėjom 13 eilėj, tik tiesa, ji buvo pažymėta 14… nes 13 iš viso nėra. Lėktuvui jau važiuojant į pakilimo taką, pakilo tokia tiršta balta sniego pūga, vaikai iš karto užmigo (žiūrėti aukščiau – atsikėlėm 3 ryto), aš dar turėjau vilties (žinom, kieno motina jinai yra), kad šaunieji  latviai su savo naujutėlaičiu lėktuvu ims ir nepabūgs sniego ir išskris, bet buvo aišku, kad britai jokiu būdu jokiam lėktuvui neleis nei kilt, nei leistis per sniegą, taigi savaime suprantama, partursėjo lėktuvas  atgal ir dar pastovėjome 2 valandas, kol lėktuvą nuplovė. O kai jau galų gale lėktuvas pakilo, tiesiog ore galėjai jausti džiugesį ir susijaudinimą tarp sėdynių… O dar daugiau laimės ir atsipalaidavimo atodūsių buvo, kai lėktuvas nusileido Rygoje, ypač tarp tų keleivių, kurie buvo iš to neįvykusio Amsterdamo skrydžio. Kaip ten bebūtų, tikra sėkmė ir laimė, kad atskridom, tikiuosi, kad visiems pavyks patekti, ten kur jie nori per šias šventes… O dabar – apie kitas aktualijas…

Na, tai spėjam dabar visi kartu, kas yra ir bus svarbiausia savaitės žuvis? Ir kiek tonų silkės bus suvartota Tėvynėje ir už jos ribų per artėjančias šventes? Aš esu didelė silkės mėgėja ir pilnai pritariu kažkada vienos skaitytojos pasakytai minčiai, kad geriausias tortas yra silkė. Taigi ji, gražuolė, įvairiausiais pavidalais ir kailiniais apsiklojusi, nuguls ant mūsų šventinių stalų. Vieni pirks jau išdarinėta be odos ir kaulų, kiti, kaip aš, pirks iš bačkos ir vargs su pincetu rankiodami kaulus ir maudami lauk odą, bet neliks nei vieno, neragavusio silkės. Aš silkei esu visada ištikima. O mano užsienietis vyras iš viso šventą reikalą – Kūčias vadina Silkės ir Aguonų Puota ir demonstratyviai visko tik ragauja. Silkės pasaulyje aš esu labai konservatyvi ir nieko naujo nepapasakosiu dabar, nes mano visi mėgstamiausi receptai yra sudėti knygoje „Metai Beatos virtuvėje“, tie patys būtinai puikuosis ir ant Kūčių stalo. Bet tai dabar jau nuklydau nuo temos, nes iš tikro, tai norėčiau atkreipti dėmesį ne į savo jau publikuotus silkės receptus, kaip pavyzdžiui, nuostabioji ir visada visiem patinkanti marinuota silkė, arba mano mėgstamiausia silkė su razinom ir morkom, bet pasidalinti su jumis Vytenio  Pauliukaičio silkės receptu. Nuotrauką radau, oho, net turbūt trijų metų senumo iš LRT,  kai mes su Vyteniu vedėme tokią smagią laidą „Reikia pakalbėti“ (ten daug kalbų, graži muzika, sūpynės, žavusis ir iškalbingasis Vytenis ir storėjanti (Jurgis) aš). Apie Vytenį galiu pasakyti tik pačius geriausius žodžius – jis mano mėgstamiausias ir visoks pačiausias, ir niekas nėra toks įdomus pašnekovas ir toks svetingas šeimininkas, kaip jis. Kartą, Vytenio namuose vakarieniaujant, jis mus pavaišino  nuostabia silke, paskui paprašiau jo, kad pasidalintu receptu ir jis pasidalino, ir dabar paprašiau leidimo ir jis mielaširdingai leido pasidalinti  receptu su jumis. Taigi dalinuosi. Man tikrai negaila, juolab, kad silkė pasakiška, tik svarbiausia, ją virti/troškinti nedidelėje kaitroje, nes kitaip ji suirs, aš tai dariau tokiam dideliam sunkiam puode, užkaitinau iki tų Vytenio siūlomų 150C palikau 15 -20 minučių ir leidau atšalti, išjungus ugnį. Tiesa, aš dėjau mažiau svogūnų… o štai čia  – orginalus Vytenio man atsiųstas receptas.

(LRT nuotrauka)

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (16)
Komentarai
  1. Julė parašė:

    Valio, šitas receptas nuo pat knygos pristatymo iš galvos neišeina, nepaisant to, kad aš žvėriukų (žuvyčių irgi) nevalgau.,-bus šeimai .}

  2. doma parašė:

    ,,susijaudinimą tarp sėdynių…“ čia tai gerai gavosi

  3. Renata parašė:

    Užuojauta (ne dėl silkės ir užsieniečio vyro, kuris jos nemėgsta) dėl ilgai užtrukusios kelionės ir patirto streso – įsivaizduoju – kas tai yra su dviem vaikais.

  4. Lina parašė:

    Koks man juokas paeme, kad,Beata tavo vyras, visko tik demonstratyviai reaguoja. Mano draugas,nors ir ne britas, jis skandinavas, daro lygiai taip pat. Kaip as del to pykau pirmais pazinties metais!!! Nebudavo jokios prasmes is vis ruosti koki nors maista,nes jis vis vien demonstratyviai nevalgys. Iki dabar jis mane kartais uzknisa su tokiu savo „issidirbineju“. Kaip pvz. demonstratyviai nevalgo mano iskepto surio pyrago,nes jis nemegsta surio pyragu. Ne karto neragaves!!! Nors cia ir ne i tema tas klausimas,bet kaip tu,Beata,su tuo tvarkaisi? O tai su vyrais tvarkytis sunkiau,nei su silkemis…:-)

  5. Gailute parašė:

    Kazkaip nelabai supratau. O cia per Amsterdama i Vilniu turejo buti skrendama??? Ar cia taip skrydzius sukeite? Ar prie ko cia tas Amsterdamas? Kodel ne iskarto is Londono i Kauna ar Ryga?

    Pati ruosiuos skristi, todel bandau suvokti situacija…

  6. Silkę naudoti sūdytą ar ne? parašė:

    Ačiū už intriguojantį patiekalą! Norisi pasigaminti, tik klausimas iškilo, ar šiam skanumynui reikia naudoti sūdytą silkę, ar ieškoti šviežios žuvies? Tiesą sakant, neįsivaizduoju, kur jei ne jūroj rasti šviežią silkę?
    Dėkui!

  7. Šarūnė parašė:

    Labas Beata,

    Norėjau paklausti o kaip dėl knygos pristatymo Kaune, nes šeštadienį 12 h buvau atvykusi į MEGĄ Vagos knygyną, kur turėjo vykti knygos pristatymas, bet knygyno darbuotojai pasakė, kad tu neatskridai dėl pūgos. Nors dabar rašai, kad buvai grįžusi į Lietuvą. Gal kažką pražiopsojau?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Šarūne, susitikimas, buvo atšauktas dar kol nežinojau, ar pavyks atskristi, atskridau visai vakare į Rygą, tai dar reikėjo iš ten parsigauti, tikiuosi daugiau taip neatsitiks…
      🙂

  8. Vita parašė:

    Nuosirdziai sveikinu Jus ir Jusu siema su sv. Kaledom, linkiu dosniu ,dziaugsmingu ir kurybingu metu. Kaip gera, kad Jus esate!Klestejimo, klestejimo, klestejimo!

  9. liuda parašė:

    norejau paprasyti ar galit man atsiusti silkes torto recepta aciu

  10. Silkės tortas parašė:

    aš irgi norėjau paprašyti nurodos į silkės torto receptą. Įvedus į paiešką kažkodėl jo neduoda 🙁 O per laidas visas žiūrėti nemažai laiko truks. Iš anskto dėkoju 🙂

  11. Jusc parašė:

    Kur man rasti tą Pauliukaičio silkės receptą? Ši jūsų nuoroda neatsidaro 🙁
    Mama visas ausis baigia išūžt…

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.