8241
Beatos virtuvė

Rita nuostabioji, Filipinai ir silkė

(5)

Sveiki mielieji, atidarome svečio rubriką. Jau sakiau, kad čia kviesiu svečius kurie dalinsis savo receptais ir patirtimi. Šį skyrių iškilmingai atidaro mano nuostabiausia draugė Rita, akylieji prisimins, kad apie Ritą kažkada esu rašiusi. Rita šita silke pavaišino visai neseniai, ir turiu pasakyti, kad ji buvo fantastiškai skani, įdomi, netikėta, taip ji gražiai buvo citrina užsimaskavusi, pomidorais prisidengusi ir imbieru išsipuošusi, kad beveik buvo neįmanoma jos atpažinti. Iš kuklios pajūrio kaimo merginos ji virto egzotiška  gražuole degančiomis akimis. Ir aš net gal surizikuosiu Kūčių stalui ją taip paruošti (jei bus labai nuotykių ištroškusi nuotaika, nes šiaip aš tradicijų mėgėja ir saugojota) ir dar aš esu tas išprotėjęs žmogus kuris dar pylėsi druskos…

Taigi galų gale, kalba Rita….

Kinilaw arba filipinietiška silkė iš gegutės lizdo

„Niekad nebūčiau pradėjusi gaminti, jei ne Beata ir jos Virtuvė“ – taip turėtų prasidėti visi šios rubrikos tekstai, tiesa? Mano tiesa tokia ir yra – įkvėpta Beatos, ilgainiui persikvalifikavau iš pakelinių sriubų fanės į greitai paruošiamo ir dar greičiau suvalgomo šeimyninio maisto gamintoją. Todėl visi mano receptai, net šis egzotiškas, parsivežtas iš Filipinų, yra trumpi ir paprastai gaminami paprasčiausių namų sąlygomis. Bet net tai svarbu, svarbiausia – už kiekvieno recepto pasislėpusi istorija, emocija ar prisiminimai.

Kinilaw – tai tradicinis filipinietiškas patiekalas, tiksliau net ne patiekalas, o procesas, kuomet žalia žuvis, apipilta actu ar citrinos sultimis, ima įgauti marinavimosi būseną. Pilipinos, gyvendami salose, savaime suprantama, turi begalę valgomo gėrio iš vandenyno, viso jo gi neiškepsi, o karštyje žuvis greitai genda, taigi jie ją marinuoja acte ir pateikia su svogūnais, imbieru ir čili pipirais.

Man šį patiekalą pagamino britė Nikki, gyvenanti Filipinuose jau daug metų ir su vyru priimanti svečius nuostabaus grožio Negros saloje esančiame kurorte „Kookoo‘s nest“ . Gegutės lizdus iš bambukų ant privataus paplūdimio primenantys nameliai mums buvo prieglobstis keletą dienų praėjusį rudenį. Be to, kad iš mūsų bambukinio namuko terasos atsiverdavo beprecedentis pietų jūrų vaizdas, saulėlydžiai kas vakarą nustebindavo naujomis spalvomis, o dieną galėdavom netrukdomi suptis hamake ir niūniuoti malonią nieko neveikimo dainelę, Nikki mus lepindavo stebuklingu, gomurį medumi tepančiu maistu.

 Taip, Azijoje maistas – nuostabus, bet ilgainiui tikrai pabosta ryžiai, kokosų pienas ir tenykštės daržovės, kad ir kaip šventvagiškai tai skambėtų. Todėl kasdien pasigardžiuodami kišdavome Nikki kepamą duoną su majonezo padažu (mmm!), jos pačios pagamintą granolą su naminiu jogurtu ir senus gerus trikampius sluoksniuotus sumuštinius.

 O patikėkite, Nikki gamino – nuostabiai. Jos tikroji profesija – virėja. Ir laisvu nuo pagrindinio darbo Filipinuose metu (priminsiu, jos pagrindinis darbas – egzotiško kurorto savininkė) ji vyksta į tėvynę, Didžiąją Britaniją, ir vadovauja visai didelei virtuvės eskadrilei, vykstančiai į gastroles paskui žvaigždes. Nikki tai darė visą savo gyvenimą ir, pasakojo, kad gamino valgį gastroliuojančiam Robiui Viljamsui, Filui Kolinsui, grupei Metalicca ir jų komandoms. Su kažkokia sunkiojo roko grupe Nikki yra lankiusis net ir Vilniuje.

Nors mėgstamiausio Robio patiekalo Nikki neišdavė, bet mes labai džiaugėmės jos kulinariniais šedevrais. Taip vieną gražų vakarą sėdint jų terasoje ir klausantis geros europietiškos muzikos mes buvome beužsisaką vėl kažką labai europietiško, kai Nikki mus paakino paragauti kinilaw. Na, paskaičiusi patiekalo aprašymą nelabai susižavėjau – eksperimentai su neįprastu maistu, kaip pavyzdžiui žalia žuvimi, šiltuose kraštuose mums jau ne kartą baigėsi liūdnai, bet Nikki labai įkalbinėjo, kad tikrai labai skanu ir labai filipinietiška, kad privalau tai paragauti.

Na, ir žinokite nenusivyliau. Nikki man jį pagamino iš vietinės žuvies lapu-lapu vadinamos (angliškai tai – grouper, o lietuviškai – gal kokia ešeriukų rūšis?), bet sakė, kad kinilaw puikiai tinka tiek iš tuno, tiek iš įvairių jūros blogybių (krevečių gal labiausiai). Man taip paruošta žuvis labiausiai priminė SILKĘ, kuo neišpasakytai džiaugiausi! Pasižadėjau sau ir vyrui, kad kinilaw gaminsiu ir namie, su silke, kad šis patiekalas man gūdžiais žiemos vakarais primintų Gegutės lizdo rojų.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. Odeta parašė:

    Nuostabi rubrika, Beata! Esu tikra, kad ji bus ypatingai populiari. O pirmoji svete jau sublyzgejo! Maladiec Rita.
    O tas recepto gerumas, o jau tavo nuotraukos grazumas!
    Jega, atnaujinta svetaine/blogas!

  2. Laura parašė:

    Pirmas šios rubrikos įrašas tikrai vertas būti pirmuoju, o jau vien įžanginis jo sakinys: Niekad nebūčiau pradėjusi gaminti, jei ne Beata ir jos Virtuvė! patikslinčiau pagal save: niekada nebūčiau patikėjusi, kad galiu gaminti padoriai, jei ne Beatos virtuvė! Taigi Beata, komplimentas Tau už įkvėpimą ir komplimentas Ritai už filipietiškos tradicijos perteikimą lietuviškai…na kaip gi mes be silkės:) Perskaičiusi Tavo receptą supratau, kad nors tai ir kažikur gyvenančių filipinų maistas, šį patiekalą pasigaminti namuose nėra jokių problemų! Štai kur raktas į kiekvienus namus, kuriuose iš virtuvės lentynos į mus žvelgia geroji Beata:), o dabar iš šio puslapio – ir nuostabioji Rita:) Man patinka!

  3. […] pirmosios svetės Ritos pėdomis, turėčiau pradėt nuo Beatos pašlovinimo apie tai, kad ir aš gaminu tik Beatos dėka ir kad jau […]

  4. Ieva parašė:

    Pagaliau parašysiu atsiliepimą apie kinilaw silkę. Nuostabi silkės transformacija!!! Kai pirmą kartą perskaičiau šį receptą pagalvojau, kad reikai pasigaminti, bet niekam neduoti ragauti, nes silkė ir imbieras tai tas pats kas lašiniai su pienu….Bet kadangi aš esu viso ko nenormalaus valgytoja ir gerbėja tai pabandžiau ir dabar pamiršau visus silkės receptus išskyrus šį 🙂 tobulas skonis! tiksliau dieviško skonio silkė! tikrai visiems siūlau gaminti ir kabinti šaukštais šalia išsivirus kalną bulvių 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.