8241
Beatos virtuvė

Risoto su kvapiuoju moliūgu (buttenut squash)

(6)
Taip skanu, kad nepavyksta nufotografuoti, nes iš karto reikia valgyti 🙂 iš tikrųjų, tai vienas valgytojas paklausė šitaip: does it have mango in it??? Suprask, – ar čia įdėta mango. Va štai, tokio skanumo yra moliūginis (kirčiuoti kaip tulpinis:) butternutsquash, kuris, lietuviškai, berods, vadinamas kvapiuoju moliūgu. O kad tas moliūgas būtų toks skanus, tai jį reikia prieš tai orkaitėje iškepti… ir kai jau jis visas iškepęs ir minkštas, ir kvapnus, ir saldus kaip mango, tada jį įmaišyt reikia į paruoštą risoto. Oi, risoto tai yra tikras puikumėlis, kurį galima daryti su bet kuo….. tik svarbiausia, pagrindinį risoto nebijot ir mokėt paruošt. Aš savo risoto visada maišau nesustodama, nes mane tai ramina…. mano nuomone, geras risoto – kiekvieną ryžio grūdelį kaip korys apjungia tirštu klampiu padažu, jei pavieniai styro ryžių grūdeliai, tai jau čia turbūt antros dienos risoto (na, kaip pvz. šitoj nuotraukoj, nes fotkinti likučiai nuo praėjusios dienos). aš risoto išmokau daryti iš knygos, dabar kokios jau nebepamenu, nes kažkaip kai pirmą kartą dariau, tai atrodo, ohoho, koks pasiekimas, bet paskui tai taip naturalu ir paprasta, ir lengva yra iš tikrųjų, kad galima užsimerkus… ir šiaip, risoto ryžių visada reikia laikyti namie, ir kai nėra fantazijos, arba badas namie, tai labai lengva – viens du trys ir risoto padarytas, o paskui galima visokių priedų pridėti ir visiems įspūdį padaryti 🙂 mano mėgstamiausi yra – su grybais ir su kumpiu ir žirneliais, bet iš viso skaniausia yra su kvapniuoju moliūgu.
Dalykai reikalingi:
Kvapnusis moliūgas (butternutsquash)
Alyvų aliejus
Šalavijas
Druska, pipirai
Česnako dvi skiltelės
Moliūgą nulupti, supjaustytį kvadratėliais maždaug iki poros cm skersmens, tada apšlakstyti aliejum, įdėti šalia česnko skiltelių, šalavijo keletą lapelių, druskos, pipirų, galima ir lauro lapą ir viską įdėti į orkaitei tinkamą indą ir stumti į orkaitę maždaug 45 minutės, orkaitė turi būti karšta iki 200C.
Per tą laiką, kol moliūgas keps, reikia pasidaryt risoto.
Svogūnas, česnakas, vištienos arba daržovių sultinys, apie 300g risoto ryžių (arborio populiariausi, su jokiais kitokiais, t.y. ne risoto ryžiais, nesigaus, čia užteks keturiem žmonėms labai sočiai pavalgyt), parmezano, sviesto, stiklinės balto vyno, alyvuogių aliejaus.
Į keptuvę įpilti porą šaukštų aliejaus, ir pakepinti labai smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnas suminkštės ir taps permatomu, dėti smulkiausiai pjaustytą arba trintą česnaką, leisti jam truputėli apkepti ir išleisti aromatą. Tada pilti ryžius ir leisti jiems šiek tiek pasivolioti su svogūnais ir aliejumi. Ryžiai turi apskrusti lengvai, tapti vos vos peršviečiami. Tada pilti stiklinę balto vyno ir leisti vynui gerai paburbuliuoti, vis pamaišant, palaukti, kol beveik visas vynas susigers į ryžius. Dabar prasideda ilgoji dalis, kurioje po truputį reikia pilti karštą sultinį ir vis maišyti, kol sultinys susigeria į ryžius, o ryžiai paleidžia savo krakmolą. Sultinio reikia maždaug 700ml. .Užtruks visas reikalas gal dvidešimt minučių. Svarbu nepervirti, kad dar jaustųsi ryžių stangrumas, bet jau nebūtų jie kieti… Kai jau beveik pabaiga, tai įdedam šaukštą sviesto ir porą saujų smulkiai tarkuoto parmezano. Uždengiam risoto su dangčiu ir leidžiam pailsėti keletą minučių (jau išjungus viryklę). Iš orkaitės ištraukiam moliūginį, kuris jau bus minkštas ir kvapnus, išmetam lauk česnako skilteles ir lauro lapą, ir moliūgą įmaišom į risoto…. Dedam į lėkštes, dar ant viršaus užtarkuojam parmezo ir šviežiai malto pipiro, ir niam niam niam niam… Idealus maistas, kai lauke šalta, lyja ir tamsu….
Aš kartais dar vištienos krūtinėlės iškepu šalia. Tiesiog paprastai – truputį apkepti keptuvėje ir pabaigti orkaitėje su minimaliais prieskoniais…
Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (6)
Komentarai
  1. […] metu – fantastišką pupelių ir chorizo sriuba, o iš 2008 ųjų spalio archyvo traukiu risoto su kvapiuoju moliūgu. Desertui dažniausiai pasitaikantis ir visuomet pamaloninantis – apple crumble. Kitą […]

  2. Akvile parašė:

    Miela Beata,
    Netycia 😀 radau namie risoto ryziu ir nutariau pameginti. Pavyko! 🙂
    Isties dievu maistas, kitaip nepavadinsi 🙂
    Tik neturejau namie jokio surio, (iki parduotuves eiti tingejau), tad jo nedejau, bet, manau, gavosi ne kiek neprasciau, nei su suriu,vietoj jo pabaigoje uzbarsciau svieziu krapu, labai tiko 🙂
    Aciu uz recepta 🙂

  3. Malwina parašė:

    Ačiū už TOBULĄ receptą 🙂 Mano šeimai jis ŽIAURIAI skaniai ir greitai susivalgė!

  4. […] jų neragavau… Laukiu sezono. Matyt 🙂 O moliūginiam daugiaryžiui įkvėpimas iš čia ir čia, žinoma […]

  5. Ingrida parašė:

    Aciu uz recepta, bandysiu,kaip tik arteja niurios dienos.

  6. Eva parašė:

    Šiandien gaminau… Tikrai atrodo kaip su mango. Nuostabus skonis, šis moliūgas tikras atradimas. Turėjau lb nedaug parmezano, tad dar įdėjau varškės sūrio su kmynais (tokio nebiraus, nežinau kaip tiksliai pavadinti). Labai tiko. Ir gavosi puikus bemėsis pirmadienis mano mėsėdžiams.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.