8241
Beatos virtuvė

Rimta džiovintų baravykų ir perlinių kruopų sriuba

(11)
Man perlinės kruopos yra super dalykas. Dažniausiai naudojam sriubom. Paprasta ir aišku. Truputį elementarių daržovių (svogūnas, morka, bulvė) ir puiki sriuba paruošta. Perlinės kruopos, sakyčiau, dabar yra netgi in vogue. Čia mano vietinėje kavinėje (kuri labai jau stengiasi sveikai ir skaniai įtikti vietinei mamų ir vaikų, ir šiaip gyventojų faunai) neseniai mačiau wild mushroom ir pearl barley soup, lietuviškai: baravykai ir perlinės kruopos. Netgi genialusis Heston Blumenthal savo knygoje „Family food“ parašęs receptą perlinių kruopų risoto. O mano anyta kažkada mus nustebino ir labai pamalonino pilvus ėriuko koja, kepta kartu su perlinėm kruopom. Jos išpampo ir nuostabių ėrienos, ir rozmarino, ir česnako kvapų prisigėrė – geriau nesugalvosi, bet čia, aišku, žieminis maistas. Taigi, kadangi oficialiai dabar žiema ir temsta jau kokią ketvirtą valandą ir visi persisuko laikrodžius atgal, aš parašau apie sriubą, kuri labai paprasta, žiemiška, kaimiška, na, kokia tik nori… bet tikrai gera. Svarbiausia, reikia grybų džiovintų lietuviškų, kiaulienos šonkauliukų ir šoninės geros lietuviškos. Ir pirmas, ir antras patiekalas viename.
Reikia turėti:
Perlinių kruopų
Kiaulienos šonkauliukų
Džiovintų baravykų
Svogūno, morkų, bulvių (savaime suprantama)
Šoninės, druskos, pipirų, lauro lapų
Sriubai išvirti prireiks turbūt pusantros valandos, o gal ir daugiau..
Šonkaulius sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu, puodą pastatytį ant vidutinės ugnies ir leisti šilti. Bet labai neatitolti per toli nuo viryklės, kol užvirs, grybų porą saujų sudėti į dubenį ir užpilti verdančiu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų. Susipjaustyti svogūną smulkiai, morką, bulves nulupti… Per daug neįsisiautėti su paruošiamaisiais darbais – reikia budėti prie puodo su šonkauliais, nes vandens paviršiuje pradės kauptis visokia puta pilkai ruda, ir ją reikia nuolatos nugriebti ir mesti lauk. Nes iš šonkaulių išverda visokie dalykai, kurių sriuboj tikrai nereikia. Čia esminis dalykas, nes jei pražiopsojimas įvyksta ir puodas pradada nevaldomai kunkuliuoti visas , šita puta pasiverčia tokiais rudais siūlais, kurie tiesiog sugadina sriubą. Taigi, nugriebti putas ir visokį marmalą būtina, kol paviršiuje niekas nebeplaukios… lengviau padaryti tai, kai puodas verda ant nedidelės ugnelės…. kai jau viskas nugriebta, įdėti lauro lapų porą ir pipirų juodų tris keturis ir druskos. (mano vyras negali pakęsti ir skundžiasi, kai randa cielą pipirą sriuboj, bet aš negaliu nedėt, nes aš taip nuo vaikystės išmokus esu ir nieko padaryt negaliu). Ir dabar jau kartu su šonkauliais dėti perlines kruopas. Ir leisti viskam virti, o per tą laiką pasidaryti kitus darbus.
Šoninę supjaustyti smulkiai, pačirškinti ant keptuvės, kad riebalai pasileistų, tada pakepinti tuose riebaluose svogūną. Dabar grybai: jau po kokių dešimties – penkiolikos minučių jie turi būt išbrinkę. Vandenį, kuriuose mirko grybai, galima pilti į sultinį su mėsa, bet aš darau šitaip: grybus ištraukiu iš vandenes, nugręžiu truputį, o tą vandenį tik viršutinę dalį įpilu į sriubą, nes jei grybuose buvo kokio smėlio ar šiaip miško liekanų, tai jos nusės ant dugno, ir jų visai nereikia į sriubą pilti…..
Grybus supjaustyti smulkiau ir dėti kartu su svogūnais ir šonine į keptuvę, pakepinti keletą minučių. Gali būti, kad pritrūks riebalų, tai aš visada truputį sviesto įdedu, tikrai reikalo negadina. Ir beveik viskas, bulves supjautyti taip senoviškai, – t.y. su peiliu į bulvę įpjauti ir laužti – kad gabalėliai būtų nedideli ir kreivom briaunom, tada jie sriuboje pasileidžia, ją sutirština ir beveik apvalūs būna. Morkas taip pat smulkiai supjaustyti ir į puodą. Dabar beliko tik keptuvę su grybais, svogūnais ir šonine suversti į puodą ir viskam dar leisti pavirti gal net 45 minutes. Labai lietuviška manau, ypač tinka, kai ruduo eina į žiemos pusę… 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (11)
Komentarai
  1. Renata parašė:

    Gėrizzzzzz, o ne sriuba! Prisivalgėm kaip kriuksiai. Nereikėjo net šonkauliukų – paršelio sprandinė tiko. Ačiū, Beata 😉

  2. […] baravykų sriubos, bet kadangi šviežių ar konservuotų baravykų neturiu, tai teks pasitenkinti sriuba su džiovintais baravykais ir perlinėmis kruopomis, ji tokia stipri ir galinga, kad ji viena puikiai atlieka visą vakarienės funkciją. Pas mus […]

  3. Nebloga sriuba, tokia rimta žieminė. O kokie prieskoniukai tinka? Man kažkaip vien pipirų, lauro lapų ir druskikės mažokai pasirodė.

  4. Ema parašė:

    Aciu uz recepta ! Viriau pirma karta ir tikrai patiko, skanu.

  5. Kristina parašė:

    Receptas atrodo gardus, tačiau recepte nenurodyta kokiais ingridientų kiekiais gaminti sriubą. Beata, gal galite patikslinti? Ačiū

    • Virginija parašė:

      Cia turbut tiesiog palikta musu fantazijai. As tai imeciau pora sonkauliu, juos pagal instrukcijas paviriau. Tada naudojau 1 diiidele morka, 2 diideles bulves, ir dvi geras saujas dziovintu baravyku. Perliniu kruopu mirkymui naudojau gal 1 puodeli. Arbatini. Dejau su nedidelius svogus. O siaip daugmaz viska „is akies“. Kadangi siandien dariau sia sriuba ir plova, tai supratau, kad kita karta darysiu tik sia sriuba. Nes ji gaunasi pakankamai tirsta ir soti. Tikiu kad pavyks ir Jums 😉

  6. Virginija parašė:

    Beata, siandien viriau sia sriuba. jau pradejus deti pakepintas darzoves ir grybus seiles tyso 🙂 tobulas variantas ziemai 🙂 aciu Mieloji 🙂

  7. Virginija ir vėl parašė:

    Jau vel siandien Jusu sriuba dziuginsiu seima. Liko virti 15 min:)*
    O teksta recepto toki jauku kai skaitau, tai su jusu balsu jis man minty skaitosi.
    Sekmes ir vel Jums aciu!

  8. Jurgita parašė:

    Labai superine sriuba

  9. Virginija ir vėl parašė:

    Ir vel verdu ! 🙂 kvepia visi namai!!! Siu metu grybai paciu rinkti!!:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.