8241
Beatos virtuvė

Rankom mazgojamų indų laimė – Linksmų Švenčių

(10)

Po Kalėdinio pasibūvimo, kitą dieną atsikėliau anksti, kažkaip mes su Jurgiu esame ankstyvi paukščiai, nors gal Jurgis čia ankstyvas, o aš jau jo priversta keliuosi?? nors iš tiesų, man visada diena labai gera, jei lovoje nedrybsau. Taigi, atsikėlėm anksti, kitas 50 proc šeimos dar miegojo ir penktą sapną sapnavo. Ir ėjom tvarkytis, tiksliau, vienaskaita reikėtų pasakyt. Rinkau aš iš visų kampų lėkštes, stiklines, mandarinų žieves ir visus kitus daiktus, mečiau šiukšles į maišus, pritrombavau indų plovimo mašiną, visa kita, kas liko, ploviau rankomis ir suprantau, kad plauti indus, rinkti šiukšles ir galvoti apie vakar pavykusį vakarą ir kuoptis, yra didžiulis smagumas ir malonumas. Laiminga ir patenkinta gyvenimu buvau. Vakar viskas pavyko,  dabar niekas netrukdo tvarkytis, dar ankstyvas rytas ir laiko pilna. Plauti rankom indus ir pavykęs vakaras – štai jums tikroji laimės formulė. Juk labai dažnai pasitaiko tokių laimės momentų, kasdienybės buityje įterptų, ne visada juos pavyksta nufotografuoti, t.y.  įamžinti galvoje, ir atmintyje. Tai aš tada, plaudama tuos indus, sugalvojau, ką darysiu kitais metais: užsivesiu buitinę laimės užrašų knygutę. Nes juk kai pagalvoji, kaip mes dabar visi esam apsiginklavę fotoaparatais ir fotografuojančiais/filmuojančiais/šokančiais ir dainuojančiais telefonais. Kadangi minčių nufotografuoti dar nėra įmanoma, tai jas reikėtų užrašyti turbūt… Nes fotoalbumą ar bent jau nuotraukas kompiuteryje gali peržiūrėti, o kaip su mintim ir gerais jausmais? Reikia užrašyti, kitaip dingsta jos…

Kadangi prieš šventes niekas neturi laiko ir visi laukia stebuklo, tai aš taip pat per daug netrukdysiu jūsų…

Aišku turbūt daugelis jūsų jau susirašėtė meniu planus, ir žinote kaip viskas bus, silkė supirkta, aguonos užmerktos, žąsis ar kalakutas užsakytas…. o gal kepsite vištą? Višta labai skanu. Bet man kalėdinis joks paukštis neapsieina be spanguolių padažo,– tas,  kur knygoje, tai paprastesnis, o kur čia, bloge, jau truputį įmantresnis, bet visuomet galite jį supaprastinti ir apsieiti be porto, o pakeisti jį trupučiu raudono vyno.. Spanguolių padažas ir pačios spanguolės labai tinka ir šventiniam Kalėdų paštetui. Oi, koks gardumynas!  Spanguolės dar vaidina ir kitą svarbų, jokį ne antraplanį, vaidmenį Šventiniame varškės pyrage, kur jo padas – kaip imbierinių sausainių beveik…. Aišku, labai svarbūs ir visi kiti kepiniai, nors Kalėdoms visi masiškai dabar jau kepa kokius meduolinius sausainius ir aišku, – kūčiukus (šiandien valgiau itin skanių kavinėje Piazetta Italia Vilniaus centre, kavinės šeimininkė sakė, kad jų kepėjas vos spėja juos kepti, tiek visi kaunasi dėl tų kūčiukų, spėju, laukia nesulaukia jų kepėjas naujų metų, kada galės pailsėti, ha ha ). Na, o jei kūčiukų nekepsite, manau, Kalėdoms nereikėtų palikti nuošaly ir kitokių – paprastų sviestinių, jaukiausių sausainių pasaulyje. Ir žinoma, kaip galėjau pamiršti, gi kol mes visi virškinsime silkę aguonų padaže, didžiausią darbą dirbs Kalėdų senis, taigi nepamirštam jam po egle ko nors padėti. Tinka visokie sausainiai, bet čia turime tokį labai greitą sausainių receptą. O jei nenorite jokių tokių šventinių kepinių, manau, Kalėdų senis tikrai nesupyks, jei jam paliksite gerą gabalą šokoladainio. Tik jį kepant, svarbiausia neperkepti, ir palikti dar beveik liūlantį ir vos vos stingstantį, vėsdamas jis sukietės ir tada įgrūskite į šaldytuvą… Ir pabaigai, aš šiais metais visus nustebinti ketinu ir kūčių stalui pristatysime debiutantę iš tolimųjų kraštų silkę filipinietiškai

Taiva: linksmų švenčių ir kad viskas būtų netobulai tobula, kitaip tariant, nereikia per daug stengtis, kad jūsų silkė būtų skaniausia, ir kad smagumo, gerumo ir laimingumo jausmą atrastumėt ne tik vyniodami ir išvyniodami dovanas, bendraudami, plepėdami ir kartais besiginčydami su savo draugais, svečiais ir šeimos nariais, bet ir prie krūvos nešvarių indų, nes juk šventė pavyko !!!!!!!! Linksmų švenčių.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (10)
Komentarai
  1. Septyni virtieniai parašė:

    Čia yra labai teisingas sprendimas dėl laimingų momentų užsirašymo. Kartais taip darau – užrašau, kas vyko, kuo kvepėjo ir kas zvimbė ore….
    Paskui galima kilnoti ir kedenti tuos įrašus liūdnesnėmis minutėmis

  2. inga parašė:

    Šventinis meniu buvo puikus, silkė marinuota, silkė su morkomis, paštetas,nors turiu labai panašų receptą ir pati, aguonų vyniotinis. O angliškas kalėdinis vaisių pyragas, tai jau kažkas nepaprasto, labai buvo sunku patikėti, kad galima taip ilgai laikyti, iškepiau prieš 3 savaites ir kalėdų pirmą dieną jau ragavom, puikumėlis, pavyko iš pirmo karto.
    Naujiems metams bus kepamas „Danuko tortas“, tiesiog turiu tokią taisyklę, kad naujiems metams, tik naujo recepto tortas.
    Gaminti visada labai patiko, o šiuo metu ypač, labai jau daug puikių receptų aplinkui „skrajoja“.
    Užgavėnėms parašysiu mielinių blynų receptą, „išduosiu“ paslaptį:) aš juos kepu tik per užgavėnes, gal kam bus ir žinomas, bet labai puikūs blynai gaunasi.
    Ačiū Beata, už puikius receptus ir gerų mokslų ateinančiais metais!!!

  3. Emili parašė:

    Angliškas kalėdinis vaisių pyragas – kvapnus, skanus, ilgai galima laikyti ir tik nuo to geresnis darosi :), imbieriniai sausainai – super, sausainiai Kalėdų seneliui puikūs, džiovintų abrikosų uogienė – nepaprasta, silkių receptai liuks….net Tėčio šašlykus kepėm – patiko…ir t.t, ir t.t…
    Ką galiu pasakyti, taip viską gaminant ir džiaugiantis, laukiu tik vieno – trečios knygos 🙂 (cha, cha, cha)
    Gero starto, Beata , Naujaisiais 2011- ais metais ! Gerų užmojų ir visų planų bei svajonių išsipildymo (deimantų irgi :)…..)

  4. Lina parašė:

    Su Sventemis visas seimininkes! As labai sutinku,kad pagal spalovtas,grazias,turtingas Beatos knygas, gaminti kur kas smagiau. Linkiu tau nauju ideju,Beata! Vis pagalvoju,kokia gi bus tavo trecioji knyga.
    O visu merginu prasau pagalbos gaminant Napaleona. Sugalvojau naujuju sutikimui,pagal sena gera tradicija, iskepti sveciams napaleona. Bet pastaraji karta man jis visai nesigavo,teslos paplociai nepakilo,nors lyg tai viuska dariau gerai. Gal kas nors turite geru patarimu,kaip kepti,kas svarbu,pagal koki recepta kepate,kad tesla butu tikrai gera, o ne sukritusi. Jei tesla nesigauna, tai pertepus kremu is vis kose gaunasi. SOS!

    • Beata Nicholson parašė:

      mano teta kepa labai gera napoleona, bet as deja neturiu jo recepto, tiksliau turiu, vienoje iss savo knyguciu, bet dabar taip ant greituju nerasiu…bet planuose yra shitas dalykas

    • inga parašė:

      Nezinau ar dar padesiu:
      Napaleono receptas
      700g miltu
      500 sviesto
      1 kiausinis
      4 saukstai grietines
      5 g druskos
      Virtas vanilinis kremas:
      500 g sviesto
      120 g miltu
      350 g cukraus
      1 stikline pieno
      2 tryniai
      20 g vanilinio cukraus
      Si recepta radau labai senoj uzrasu knygelej ir labai nustebau, kai vienam populiariam zurnale pamaciau toki pat, tik zurnale i tesla ir krema dar dedama po 50 g konjako.
      Manau , kaip tesla daryti zinot, tad parasysiu tik apie krema:
      sviestas istirpinamas, beriami miltai ir maisoma kol pagelsta miltai.Atskirai uzvirinamas pienas su cukrumi ir supilama i sviesto kose smarkiai maisant. Dar kiek pakaitinus nukeliama nuo ugnies ir maisoma, kol atvesta.Tada po viena sumusami tryniai ir gerai issukama, kartu pilamas konjakas arba citrinu sultys, vanilinis cukrus, kol kremas tampa purus.
      Pertepus, palaikoma suslegus apie pora valandu,aptepama likusiu kremu, puosiama trupiniais.
      Paplocius kepti apie 2 -3 min 180 laipsniu orkaitej, o deti i vandeniu suvilgyta skarda arba popieriumi isklota ir butinai paplocius subadyti sakute.
      Turi pavykti, nes esu bandziusi, tikrai pavyko, pasirodo tik reikia gerai pavartyti senus uzrasus ir oj ko galima surasti.
      Sekmes

  5. Aš irgi noriu padėkoti už anglišką džiovintų vaisių Kalėdų pyragą. Antrą kartą kepiau, sluoksnis paviršinis gal kiek ir per daug apkepė, bet šįkart man skonis buvo geresnis, kai nedėjau riešutų. Na, ir žinoma, labai patinka, kad jis gali stovėti kiek tik nori be jokio streso, o su laiku tik geresnis darosi, super.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.