8241
Beatos virtuvė

Piligriminė picos kelionė arba greitai visi važiuojam į Italiją!

(17)

Aš, tiesą sakant, į šią kelionę įsiprašiau. Prisiprašiau, nes kelionė yra skirta „Jurgis ir Drakonas“ komandos nariams, kaip tobulėjimo ir horizontų praplėtimo kelionė. Aš labai džiaugiuosi, kad mano Tomas, kuris neapolietiškos pizzos mokytis važiavo visu rimtumu Vera Pizza Neapoletana mokykloje, ten tos tikros pizzos pavalgyti veža ir savo dabartinius JD kepėjus ir padavėjus. Pirmąsyk važiavo Tomas su komanda, dabar važiavau aš ir trys JD herojai, kurie su JD nuo pirmų dienų: Dovilė – Pylimo g. restorano direktorė, dabar ji jau ruošiasi naujo restorano „Akropolyje“ atidarymui, Rūta – nuostabioji, linksmoji, smagioji Pylimo JD virtuvės vadė, ir Gilbertas, kuris taip pat vienas iš pirmųjų JD picų kepėjų, pizzas moka išsukti labai puikiai ir sako, kad jas galėtų valgyti (ir valgo) kiekvieną dieną visada. Ir mes su Dovile. Dovilė mano fotografė.

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza_Francisco

Tai tokia buvo mūsų komanda ir tokia kelionė. Trumpa, bet toookia intensyvi, kad oro uoste lipdami į lėktuvą, kad skristume į Vilnių, visi nusprendėme, kad Lietuvoje turbūt nebuvome savaitę, o ne dvi su puse dienos…

Taigi, apie viską iš pradžių, nes iš tiesų tai viską gana sudėtinga sudėti į vieną įrašą, bet pasistengsiu. Planas toks:

Antradienis – lėktuvas į Romą. Romoje į viešbutį, pasidedame daiktus, ir turime aplankyti tris skirtingas vietas, kurias išsirinkome iš anksto. Viskas, aišku, susiję su pizza. Dar aišku, jei esi Romoje – turi pamatyti Romą.

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Trečiadienis – ryte traukinys į Neapolį. Visa diena ten, su Francisco, kuris buvo mūsų gidas ragaujant Neapolio pizzą.

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Ketvirtadienis: Vatikanas ir dar viena pizza vieta. Kiek pizzų suvalgyta??? Daug! Pusryčiai viešbutyje, be duonos. Pietums pizza, vakarienei taip pat. Tiesa, vieną kartą ragavome gnocchi

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Beata Neapolyje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Trumpai labai apie Romą. Tikrai jau nesakysiu, kad neapsakomo gražumo, amžinasis miestas arba visi keliai veda į Romą. Reikia ten nuvažiuoti nors kartą gyvenime, visiems. Prieš važiuodami, žinokite: imkite tik labai patogius batus, geriausiai – dvi poras. Būtinai nusipirkite knygą. Važiuoti nežinant, ką darai ir ką manai, reiškia neįvertinti savo laiko tinkamai. Man tai buvo antroji kelionė į Romą. Tiesą sakant, aš norėčiau dar grįžti į Romą ir būtinai imčiau tikrą, gyvą gidą, bet mums tokiam trumpam apsilankymui užteko ir rašytinio gido. Labai rekomenduoju knygą „Sava Roma“. Tikrai išsamus, puikiai parašytas gidas. Tik gal sunkokas nešiotis, bet kaip kitaip sužinosi esminius dalykus?

Nenorėkite aprėpti visko iš eilės.

Taigi, apie vaikščiojimą. Per tas dvi su puse dienos Romoje ir Neapolyje mes nuėjome tikrai labai labai daug kilometrų. Buvome užsispyrę kaip tikri lietuviai. Nors Tomas rekomendavo imti taksi, mes visur ėjome pėsti. Ir tikrai, vaikščioti yra kur, ir taip yra geriausiai pasiekti viską, ką norite.

Neapolyje savo gidui Francisco, kuris pasiūlė mums imti taxi, atsakėm taip: „Mes norime eiti!“ Ir kai jau išėjome iki pajūrio, kur dar nei taxi, nei autobusų… Ir teko kokius penkis kilometrus eiti, tai pasigailėjome. Tai turbūt iki tos savo galutinės picerijos nuėjome belekiek kilometrų! Vienu metu ėjome tylėdami, jau net be juokų ir kalbų, nes buvo kova dėl išlikimo… Bet atėjome.

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Neapolis. Nesitikėjau, kad toks didelis ir toks šarmingas. Mums, kurie senamiesčio turi nedaug ir jį labai vertina, ten apsisuka protas ir norisi fotografuoti kiekvieną aptrupėjusią sieną.

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Visi iš anksto kažkaip gasdino, kad – oi, Neapolis purvinas nešvarus ir visoks koks, bet tai netiesa. Buvo visokių vietų, bet Neapolis turi tiek geros dvasios ir tokį gražų reljefą, ir kalnus (ir net funikulierių, beje, – ant kalnų yra prabangiausi rajonai)!

Beata Neapolyje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Beata Neapolyje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Beata Neapolyje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Ketvirtadienis: iki išvykos į oro uostą turėjome laisvą rytmetį. Pasirinkome – eisime į Vatikaną, Šv. Petro baziliką. Gyvenome viešbutyje gana netoli Vatikano, tai atėjome pėsčiomis. Žinote, aš prisimenu, kai buvau prieš 12 metų Romoje, tai nebuvo nei vieno žmogaus. Dabar eilė per pusę aikštės, kad patektų žmonės į Baziliką, bet tai nieko tokio – su kompanija ir saulei maloniai šildant neprailgo laukimas. Bet įėjus, ten atima kvapą ir pakerta kelius, sunku nupasakoti…Galėtumei ten praleisti visą dieną…

Beata Romoje_Jurgis ir Drakonas_pizza

Tai tiek. Apie pizzą parašysiu kitą kartą. Nes dabar netilps…

Važiuokite į Italiją. Ji ranka pasiekiama. Va taip galima, šmaukšt į lėktuvą tiesiai iš Vilniaus… Įtariu, kad dabar pats tas laikas, nes vasara gali nuo karščio išsilydyti po Romą bevaikščiodamas…

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Sigita parašė:

    „vasara gali nuo karščio išsilydyti po Romą bevaikščiodamas…“ cha cha cha, gerai pasakyta, pamenu kaip mano sportinių batelių padai išsilydė ant karšto itališko asfalto. Tiesa tai buvo Sicilijoje, liepos pabaigoje, pirmoji kelionė į Italiją man ir paskutinė mano sportinukams 🙂

  2. Sigita parašė:

    „vasara gali nuo karščio išsilydyti po Romą bevaikščiodamas…“ cha cha cha, gerai pasakyta, pamenu kaip mano sportinių batelių padai išsilydė ant karšto itališko asfalto. Tiesa tai buvo Sicilijoje, liepos pabaigoje, pirmoji kelionė į Italiją man ir paskutinė mano sportinukams 🙂

  3. Ieva parašė:

    Miela Beata, as buvau kelis kartus Romoje. Maistu labai nusivyliau. Gal galima butu gauti keleta rekomendaciju, kur skaniausia Romoje Pica. Dievinu italiska maista ir Italija, bet kazhkaip Romoje nepasiseke:) Visur kitur jokiu problemu:)
    Aciu!

  4. Viktorija parašė:

    Oho koks skanus straipsnis. Buvau Neapolyje, bet labai trumpai tai tikriausiai ir pamačiau tik negražiąją jo pusę.
    P.S suknelė nuostabi. 🙂

  5. T. parašė:

    Italija nuostabi, o Neapolis tooooooks šarmingas 🙂 Aišku, kas ką nori, tas tą mato – ar šiukšles, ar daugybę kitų dalykų, kurių čia apstu. Visiems dar važiuosiantiems į Neapolį labai noriu rekomenduoti picą Vesuvio – ją atneša visą išsipūtusią kalno formos,gerai apskrudusią – įspūdis, kad Vezuvijus tikrai atsidūrė lėkštėje. Gaila, kad tas grožis akyse subliūkšta ir lieka pica su plonu tešlos sluoksiu ant viršaus, tačiau vaizdas nepamirštamas 🙂 Ech, kad Lietuvoje kas tokią iškeptų… Būtume nuolatiniai klientai 🙂

  6. Justina parašė:

    Liepos mėnesį Romoje smagiausia, nes naktį visi išeina į gatves ir miestas tampa dar gyvesnis, nei dieną. Aišku, liepą ten išgyvena tik karštį be galo mėgstantys keliautojai 🙂

    • Sigita parašė:

      A6 pernai buvau liepos mėnesį. Na kažkaip neištirpom 🙂 net nejaučiau to karįčio alinančio. Nes kažkaip dienos metu tai Vatikane, tai Koloziejuje, dar kažkur viduj būni, tai išvengi to alinančio karščio. O vakarop vienas malonumas vaikščioti. Aš labai bijojau, tikėjausi, kad bus labai sunku, bet viską aplankėm ką planavom, ir nepervargau visai.O karščio nepernešu pati, pati turiu migreną, todėl labai saugojuosi nuo saulės.

  7. Agne parašė:

    Miela Beata,

    Skaitau labai daug jusu straipsniu, bet sito laukiau labiausiai. Vaziuoju savaitei i Italija, ir aplankysiu ir Roma ir Neapoli. Keliones tikslas, zinoma daug pamatyt, bet svarbiausia – pavalgyt!! Gal galetumet papasakot kokius jus ten restoranus aplanket? Tiek Romoj tiek Neapoli?

    Dekokoju!
    Agne

  8. meta parašė:

    Laukiam nesulaukiam apie pica ir kuo greiciau! 🙂

  9. Margos paraštės parašė:

    Ačiū, Beata, mintimis nuvežėte ten, kur važiuoju, kai tik galiu. Kadangi dabar negaliu, nes darbų kalnas didesnis už Pizos bokštą, tai teleportavausi mintimis.
    Aš taip pat už vaikščiojimą pėsčiomis. Taip viską gali išuostyti, iščiupinėti, išragauti, išstovėti ir išsėdėti, kur tik akys mato ir kur tik širdis kojas veda.
    Dėl knygos-gido išdrįsiu nesutikti. Tampytis storas knygas ir sunkią fototechniką keliaujant – tai viena didžiųjų nuodėmių už kurias yra deginama pragare. Patiriu dideles kančias, kai reikia skirtis su fotoaparatu, tačiau įsijungiu sveiką protą ir vėliau džiaugiuosi pasirinkimu. Dėl guide book: visų pirma, nešiotis yra nepatogu. Antra, tokios knygos veda turistų numindžiotais takais. Trečia – užeini į bet kurį tourist info, maloniai pasiplepi, susidedi reikiamą info į galvą, žemėlapį dar pasičiumpi ir pirmyn!
    Pizza… o taip! Jeigu kas yra skaniau, tai tik gerai pagamintas plovas. Tiesa, pamenu, kaip kažkada psichologų porelė iš Milano man visą vakarą apie šį patiekalą pasakojo, bet apie tai kitą kartą, prie jūsų teksto apie pizza. O dabar einu mažinti Pizos bokšto. Su geriausiais pirmadieniniais linkėjimais – Rūta.

  10. Beata Nicholson parašė:

    butinai parašysiu, suprantu visiem įdomu kur suvalgyti tą super pizzą:))

    Susikaupsiu, bet tiesa sakant ypač Romoje yra labai sudėtinga nes ten restoranų daugiau nei visoje Lietuvoje sudėjus ir padauginus, o turistų tiek kad nesvarbu ką gamintum parduosi….
    AŠ visuomet pasitikiu internetinėmis ir knygų rekomendacijomis..

  11. inga parašė:

    Visiems, esantiems Neapolyje ar keliausiantiems į jį, labai rekomenduočiau picerija Da Michele. Man paliko įspūdį viskas, o labiausiai, žinoma, picos. Tie, kas joje lankėsi, žino apie ką kalbu:) Esu buvusi Italijoje ne kartą, jos virtuvė labai skiriasi priklausomai nuo regiono, bet štai Neapolyje apsilankiau pirmą kartą ir, žinoma, privalomai ragavau picos. Nuo to laiko, jokios picos valgyti nebegaliu:) Tiesa, nesu buvusi JD(kol kas:)). Beje, labai geros picos ir netoli Neapolio esančiame miestelyje Ercolano, kuris garsus Ercolano Scavi – griuvėsiais ne ką mažiau įspūdingais nei Pompėja (man, beje, jie net labiau patiko – mažiau žmonių, kompaktiškiau, geriau išsilaikę). Atrodytų miestelio gatvė, vedanti nuo stoties iki griuvėsių, kaip tik skirta turistams, todėl ir restoranėliai turėtų būti turistiniai, tačiau picos ten ne ką prastesnės nei Neapolyje. Turbūt vietiniai tiesiog kitaip (blogai) kepti nemoka:) Visą stebuklą sukuria produktai, krosnys ir italai:)

  12. Aida parašė:

    Smagu,kad taip rimtai žiūrite į gaminamų patiekalų kokybę.Toks labai jau „itališkas“požiūris.Gyvenu Italijoje 16 metų,dirbu gide ir tikrai prisiragavau pizų tiek Neapolyje,tiek kituose miestuose ir miesteliuose.Buvau JD restoranuose ir galiu garantuoti ,kad Jūsų pica labai skani ,tikra itališkai-neapolietiška.O Jūs dar mokotės!Fantastika.
    Jei Neapolyje visur geras maistas ir skanu visada ir viskas,Romoje labai svarbu žinoti vietas.Tai ko gero pats pavojingiausias miestas „turistiniu“vietų pavalgyti prasme .“Turistinės“vietos blogos,nes brangios ir orientuotos į pirmą-paskutinį apsilankymą.Tipo: užsieniečiui gali sukišti bet ką ,vistiek daugiau negrįš.Gelbėja tokiais atvejais socialiniai tinklai ,Fortuna(sėkmė).Žinoma ir vietiniai draugai.Kelionių vadovai ne visada, nes situacija greitai keičiasi.Atsidaro naujos vietos,užsidaro senos,keičiasi šeimininkas ir t.t.
    Ačiū už rimtumą ir Complimenti!

    • Margo parašė:

      Kaip gyvenanti Italijoje, gal galit rekomenduot kur gi Romoj paskanaut picu ir neprasaut? Vyksim jau greit ten.
      Aciu!

  13. meta parašė:

    Jei kas klausia apie picerija Neapolyje, tai neabejotinai Da Michele! Kaip tik netrukus ten vaziuosime 🙂 o Romoje su restoranais sunkiau, bet pries kuri laika mums visai patiko ant hotel Rafaëlo(ar kazkaip panasiai) netoli Navonos aikstes stogo esantis vegetariskas restoranas – siulau pabandyti! 🙂

  14. Meta parašė:

    Nagi, beata! Laukiam nesulaukiam straipsnio apie pica! jau ir patys spejome nuvaziuoti i Neapoli ir roma ir uzsukti i Da Michelle per ta laika! :)))

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.