8241
Beatos virtuvė

Penktadienio receptas: kakava ir cinamoniniai traškučiai

(0)

Oi sniegamedonas (sniegas + armagedonas)  ateina rytoj.  – Oi, miela ponia, man atrodo, kad jūs šiek tiek perdedate, tai tik žiema…Čia pokalbis iš radijo. Aš penktadienio receptą rašau ketvirtadienį, nes rytoj dienai išvažiuoju iš Londono. O rytoj pranašauja sniegą… Anglijoje, taigi visi turi būti pasiruošę. Bet aišku, kiekvienas vertina ir šaltį, ir sniegą skirtingai – kas yra normalu suomiui, lietuviui ar švedui, yra armagedonas anglui, net orų pranešėja sako,“ its going to be very very cold“… ha ha ha, suprask, bus minus du… OI, juokiuosi aš, o iš tiesų nesijuokiu, bet pamanau, kad kiekvienas vertina pagal savo patirtį. Tarkime man geriausias būdas sugadinti gėrimą – jį pasaldinti, saldinta kava ar arbata man yra visiškai netinkamas vartoti dalykas, truputį salstelėjusi latte dėl pieno saldumo – puiku, sušvelnėjusi arbata dėl to paties taip pat puikiai tinka, bet nei gramo papildomo cukraus. Aš mieliau saldumą tą atiduočiau kam nors kitam, tarkime sausainiui, ar mažam šokolado gabaliukui. Taip ir su šalčiu ar sniegu, kas vienam yra per daug, kitam neužtenka. Vienintelis karštas žieminis  gėrimas, į kurio gamybą įsileidžiu cukrų arba, dar geriau, agavos sirupą, yra kakava. Sakykite, ar neatsimenate tų didelių puodų kakavos, kuriuos gerdavom vaikystėje vaikų darželiuose/mokyklose? Įdomu, ar ten vis dar taip pat? Mano vaikai iš Tomo išmoko gerti hot chocolate, nes angliškai hot chocolate yra tai, ką mes paprastai vadiname kakava. Vėlgi skoniai yra skirtingi, štai mano vaikai, kai einam išgerti karšto šokolado/ kakavos į kavinę, pageidauja, kad būtų uždėta kaip įmanoma daugiau marshmellows, tiksliau, Izabelė yra saldžiamėgė, o Jurgiui nepatinka, todėl ji gauna dvigubą porciją. Bet aš dažnai kakavą verdu ir namie. Na ne kas rytą, bet kartais ryte ir ypač savaitgalį… O šiandien net sau pasidariau, kas yra negirdėta, nes tai gėrimas su trupučiu cukraus. Aš vaikam gaminu visada su daugiau pieno, sau visada tik su vandeniu, ne dėl to, kad skaičiuočiau kas ten kur yra, bet dėl to, kad man pusiniai dalykai yra pusiniai. Nes jei karštas šokoladas, tai turi būti tirštas ir turtingas, tikras skystas karštas šokoladas, toks, kokį mes su Domu verdam, bet jei tik gėrimas, tai tegul šokolado jaučiasi truputį, vos vos, ir nebūna per saldu. Taigi kaip padaryti kakavą???

Aš pripažįstu ir prisipažįstu, kad kai tik pasirodė iš užsienių tos kakavos, kurios saldžios sumaišytos paprastai su pieno ir cukraus milteliais, vaikystėje aš jas galėjau valgyti be jokių skysčių, taip taip, tikrai taip – su šaukštu.

Dabar aš kakavą geriu taip:

a) jei yra, tai į karštą pieną arba karštą pieną/vandenį beriu pora šaukštų šokolado drožlių, tada truputį cukraus, pageidautina rudo ir minkšto, arba jau minėto agavos sirupo, arba klevų sirupo;

b) naudoju paprastus tamsius kakavos miltelius (pvz tokius) be jokių priedų. Taip gaminant svarbu yra vienas dalykas – jei bersite kakavą į didelį kiekį pieno/vandens, tai bus gumulų gadynė ir kakava neištirps dorai, todėl darau šitaip. Tarkime gaminu trims žmonėms: imu apie 500 ml pieno/vandens, pusę to, pusę kito, arba tik kurio nors vieno, bet aišku – pienas yra pienas… jis kakavos negadina, tikrai. Taigi, du  kakavos šaukštus ir šaukštą ar du cukraus dedu į puodelį, užpilu karštu vandeniu, bet tik tiek, kad truputį apsemtų ir viskas išsimaišytų į tyrelę, tada jau tyrelę pilu į šildomą, karštą pieną, išmaišau ir vualia…

c) yra dar, aišku, pirktinių pagamintų mišinių, kurių sudėtyje yra kakava, pieno milteliai arba ne, ir cukrus, tai juos tik dedi į puodelį, užpili vandeniu ir viskas. Ne visada manau, kad jų reikia, nes puikiausiai tą patį galima pasidaryti su jau mano minėta kakava ir cukrum, ar kitu saldikliu, bet… tai aš, kai pirkau Izabelės ir Jurgio mokytojams Kalėdines dovanas tokioj parduotuvėj, paėmiau iš ten ir taip vadinamo karšto jų šokolado, (va štai tokio)  čia iš tokios Whittard of Chelsea vardo dalykų….ir turiu pasakyt, kad jis tikrai labai man patiko.

Kakava yra gerai, dabar kakavos laikas.

Cinamono traškučiai plius kakava

 

O šalia kakavos, super žaibiška gudrybė vietoj sausainių – cinamoniniai traškučiai. Kaip padaromi? Ogi vienu rankos mostelėjimu… Žinote plokščiaduones, tortilia vadinasi, tokie paplotėliai, bet puikiausiai pasigamina ir iš lavašo, tik jis plonesnis, tai reik žiūrėt, kad nesudegtų. Tortiliją patepame su lydytu sviestu, pabarstom cukrumi su cinamonu ir su sezamo sėklom, (kiek ko dėsite, priklauso nuo jūsų saldžiamėgiškumo) ir, supjausčius patinkančios formos gabaliukais, labai trumpam ant skardos į karštą 200 C orkaitę.., bet žiūrėkite erelio akim, kad nesudegtų, nes labai linkę sudegt. Suskrunda ir tampa kaip tik tuo, ko reikia prie karšto šokolado… Oi saldaus jums savaitgalio apsikabinus mylimiausius savo žmones, pagalves, dalykus, puodelius, laikraščius, lyginimo lentą ar knygą.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (0)

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.