8241
Beatos virtuvė

Penktadienio džiaugsmai ir rytojaus šokoladinė laida 17.40

(7)

Šiandien einu į pasimatymą su Džeimsu Bondu… Cha cha cha – kad būtų linksmiau, pasiimsiu ir savo vyrą… cha cha cha… Be abejonės tai yra filmas numeris vienas dabar visur, kur pažvelgsi. Kitas, kurio labai laukiu – Beno Afleko „Argo“, bet grįžkime prie Džeimso Bondo… Vien tik peržvelgus Facebook pranešimus jau beveik susidariau nuomonę… Iš tiesų, tai ne, tik žinau, kad Andrių Tapiną apėmė nusivylimas, nes kaip vaikas negavo to, ko norėjo, o vat štai Lavijai, kuri šiaip neabejinga… daug kam – cha cha cha – labai patiko. Visiems iš tiesų patiko, ir aš jau labai laukiu. Šiandien vakare. Pasiimsime butelį putojančio (negalvokite, kad aš mėgstu išgėrinėti kino metu, bet mūsų vietinis kino teatras na jau toks labai patogus ir priimantis su baru, ir – dėmesio – kino teatras yra social enterprise, o tai reiškia, kad dauguma čia dirba savanoriškais pagrindais, o visas kino teatro pelnas atitenka vienai bendruomenei Pietų Afrikoje, tai dar smagiau eiti į tą kino teatrą)…

Šokoladiniai dantys – labai pakelia nuotaiką…cha cha cha

O dabar leiskite papasakoti trumpą istoriją, kai aš mačiau beveik iš arti Daniel Craig. Buvo laikas, kai jis filmavosi Vilniuje… ir važiavom mes su sese Odeta sau nuo Katedros Pilies gatvės link… ir žinote tą perėją, kur visi eina nuo Pilies gatvės link Katedros aikštės??? Taip taip… Taigi ten, per tą perėją, mums prieš nosį perėjo Daniel Craig su savo tuometine ilgamete drauge (su kuria išsiskyrė vėliau ir dabar yra su labiau glamūrine Raichel Weilch). OJEEEEEEEE trenkė mums žvaigždės stabligė – reikia dar kartą jį geriau apžiūrėti… Apsisukom ir sekėm iš paskos… Cha cha cha, ot kaip juokinga… Visada prisiminus krizenu kaip senė ragana…laukiu vakaro…

O dabar apie rytojaus laidą… Ji iš esmės šokoladinė.

Atsimenate tą virusinį juokelį, kad šokoladas yra daržovė??? Visi (ypač merginos) siuntinėjosi vieni kitiems tarsi pasiteisinimą – oi šokoladas kaip morkos, daržovė, valgykite kilogramais. Ir tikrai – šokoladas yra augalinės kilmės produktas, nes jis užauga ant medžių, bet lygiai taip pat ir cukrus, tik ne ant medžių, o Lietuvoje dažniausiai iš cukrinių runkelių, tačiau apie cukraus naudą ne tiek jau ir daug pasakyti galima būtų.  Taip ir su šokoladu, jei jis grynas ir su nedideliu kiekiu būtent to cukraus bei kitų priedų, jis netgi yra rekomenduojamas kaip antioksidantas, ir yra vienas sveikesnių, jei taip iš viso galima pavadinti, saldumynų. Man tas klasifikavimas „sveikas“ ar „nesveikas“ nepatinka, nes gali valgyti viską, kas sveika, ir būti labai nesveikas ir labai nelaimingas. Kalbant apie sveikatą ir produktus man labiau patinka holistinis požiūris, kad viskas turi būti harmoninga. Geru šokoladu pasimėgauti reikia. Žinote, aš neseniai viešnagės USA metu, pastebėjau kakavos esencijos papildų reklamą, (bet aš tik žurnale mačiau, nieko panašau nesu mačius UK, tik USA). Ir nežinau, ar man čia šiaip tiesiog ant šokolado pramušė, ar tiesiog iš tiesų yra šokolado amžius – kur beeičiau, visur matau šokolado parduotuves, ryškiausiai turbūt jos pastebimos oro uostuose. Man, dažnai oro uostų lankytojai, tikrai užkliuvo, kad dabar ne tik „Harrods“ ir „Duty free“, ir „Whsmith“, bet ir šokolado parduotuvių ten galima aptikti, plačiausiai įsitvirtinęs turbūt yra „Hotel chocolat“, bet vakar ir  Briuselio oro uoste mačiau didžiausią pasaulyje šokolado skyrių, o lėktuvui besileidžiant į oro uostą skrydžio palydovė visiems išdalino po šokolado plytelę… Na negrūdo per prievartą „prašau, imkite“, bet perėjo su krepšiu, tai negi neimsiu??? Kažkaip anksčiau tokį eksliuzyvinį šokolado brand‘ą kaip „Godiva“ buvo galima pamatyti tik Briuselyje, dabar jis per pastaruosius metus žengė tokį šuolį, kad „Godiva“ dėžutės sudėtos nukainuotų dizainerišų šmutkių parduotuvėje Niujorke, „21 century“… kuri įsitaisius šalia buvusio Pasaulio prekybos centro… Aš apie tą parduotuvę esu girdėjus dalykų ir į ją užsukau, bet radau tik skudurų kalnus, kurių net ir dykai neimčiau… (gerai gerai, nusipirkau ir dvi poras džinsų). Bet nuo džinsų – prie šokolado… ir išparduotuvių. Taigi, tos „Godiva“ dėžutės gal trečdaliu pigiau nei įprastai man visai nepadarė įspūdžio. Vadinasi, taip stipriai gamintojas išsiplėtė ir tiek prigamino, kad dabar perteklių turi išpardavimų parduotuvėse siūlyti… hmmmm… Čia lygiai taip pat, kaip esu girdėjusi, dar ir Vilma matė ir nufotografavo, kaip pigienų parduotuvėje čia Londone, kur viskas po svarą, pardavinėjamos „Pergalės“ saldainių dėžutės… Aš, žinote, mėgstu „Pergalės“ produkciją, jie gamina mano vaikystės saldainius, ir nenorėčiau, kad jų produkcija būtų va taip už svarą pusvelčiui… Kinija, kuri dabar vis labiau  vystosi į vakarietišką skonį („Starbucks“ Kinijoje yra daugiau nei JAV) taip pat yra didžiulė vyno ir šokolado rinka, kuriai Vakarai pumpuoja savo gourmet produktus… Bet apie tai rytojaus laidoje nekalbėsim. Visą dėmesį skirsiu tikram šokoladui ir koks tai iš tiesų yra subtilus ir vertingas produktas, ir kaip verta jį pažinti iš naujo.

Laidoje sulauksiu dviejų svečių. Su drabužių dizainere Julija kepsime šokoladinius suflė. Iš tiesų šokoladinis suflė yra tiesiog kepti šokoladiniai putėsiai. Aišku, variacijų yra įvairių, bet jei pasižiūrėsime į, tarkime, klasikinius prancūziškus receptus, tai ir vieno, ir kito dalyko, jie panašūs… Taigi, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.

Kitas svečias (nenustebsite) yra Domas iš „Chocolate Naive“. Mes su juo kalbėsime apie šokolado gamybą ir darysime triufelius. Domas sako, kad triufeliai yra gana pelningas reikalas šokolado gamintojams. Bet jei gaminsite patys, tai iš mūsų pusės kiekio išėjo 24 triufeliai, o tai visai nemažai.

Na ir dar vienas patiekalas – klasikinis prancūziškas receptas: vištiena troškinta vyne, tiksliau pagal prancūzišką orginalų pavadinimą ir receptai tai turėtume sakyt Gaidys vyne, arba coq au vin, bet skoniui intensyvumo pačioje pabaigoje padažui suteikia šokolado šaukštas. Būtent mūsų su Domu tikro šokolado šaukštas. Viskas suintensyvėja ir pasidaro intensyvios burgund spalvos ir skonio, kadangi mūsų šokoladas nesaldintas, tai šokolado citrusinės natos ir skrudinta gelmė puikiausiai susijungia su raudonuoju vynu padaže… Oi stovėjo eilės prie šio patiekalo – nieko geriau ilgėjantiems vakarams ir nesugalvosi.

 

 

Taigi, pasiruošę būkite. Štai čia ingredientų sąrašas…

100 g Šokolado juodo kuo aukštesnė kakavos masės

4 kiaušiniai

100g cukraus

50g sviesto

1 šaukštas konjako

Triufeliam

Sviesto 100g

Šokolado 100g

cukraus apie 80g gerai būtų jį susmulkinti su kavamale

cukraus pudros

ir kakavos keleto šaukštų triufeliam apvolioti

Vištai

1 arba puse vištos priklauso nuo to kiek darysite, aš laidoje dariau puse, bet siūlau jum iš karto daryti visą

svogūnas

keletas morkų

česnakas

100g šoninės

200g šampinjonų

1 butelis sauso raudono vyno,

čiobrelio

druskos ir pipirų

lauro lapų

pora šaukštų nesaldinto gryno šokolado

O jei šiandien norėtųsi jums šokoladinio įkvėpimo, štai keletas receptų iš lentynų: apie šokoladinę laimę,  tinginys  arba visiškas slunkius su šokoladu,  arba mokyklinukų mėgstamiausias šokoladinis pyragas su šokoladiniu padažu..

Pasimatysime rytoj, laida 17.40 TV3

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (7)
Komentarai
  1. Vilija parašė:

    Tai kaip sudomino tas kinoteatras. Butinai apsilankytume ir dar draugu prigriebtumem. Gal galima adresa suzinoti?

  2. Jura parašė:

    Oi, tas Godiva tai tikrai ne koks sokoladas – paprasciausiai per saldus. Mano megstamiausias yra Lindt, na, o Chocolate Naive dar neragavau, bet butinai paragausiu prie progos.

  3. del sokolado parašė:

    labas miela Beta,noriu paklausti kur parsiduoda jusu gamybos sokoladas.lietuvoje.Aciu

  4. Del nesaldinto grynojo šokolado gavimo. parašė:

    Labas, Beata, šiandien Šiauliuose ieškojau nesaldinto grynojo šokolado, niekur neradau, kur jo rasti?

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.