Nuotrauka tai tikrai ne kokia, bet tai negi neleisi žmonėms valgyti ir lakstysi su fotoaparatu, kaip išprotėjus???

Mūsų mažoje lysvėje yra gal dešimt braškių krūmų. Tiksliau, keli braškių ir daugiau žemuogių, negu braškių. Vakar ėjome žemuogių skinti, nes jos jau raudonos ir gražios, bet mažos… Ir atsitiko, kas visada atsitinka, ir kas mane, tiesą sakant, LABAI atbaido nuo tokio uogavimo… Ogi VARLĖ atsitiko, kaip šoko ji man iš braškių krūmo, o aš – cypti ir kaip mat dingau tolyn… Reikėjo matyti mano vaiko veidą po tokių mamos pasirodymų, liko ponia visai nieko nesupratusi… Nes jai varlės – visai nieko tokio… Taip yra įvaromos vaikams visokios durnos baimės. Bet aš nieko negaliu su savimi padaryti – man varlės tik paveikslėliuose patinka, bet Tomas sako, gerai, kad jos braškėse gyvena, nes suėda/atbaido šliužus ir sraiges…

Braškių sezonas prasidėjo ir po truputį įsibėgėja. Dabar, kai braškės gražios ir brangios, tai jas reikia sveikas arba nedaug pjaustytas vartoti, na, o vėliau, kai jų bus per akis, tai tada įdėsiu varškės pyrago su braškėmis ir varškės muso (putėsių) receptus, o dabar Pavlova

Sukurtas balerinos Annos Pavlovos garbei, daugiau apie istoriją sukūrimo ir ginčus dėl to, kas savininkai, pasiskaitykime čia.

Pavlovą atradau UK, žinoma. Ir nuo to karto, turiu pasakyti, tai yra geriausias, lengviausias, vasariškiausias desertas ever… Tik vienas dalykas yra tas, kad reikia pasidaryti morengo padą iš vakaro ir kepti jį per naktį, tiksliau, kepti apie valandą ir tada palikti jį sėdėti orkaitėje per naktį, taip morengas turės traškią, trapią plutelę ir tąsų, minkštą, kaip koks zefyras, viduriuką. Tuomet belieka tik išplakti grietinėlę, nuplauti braškes ar kokias kitas uogas. Ant morengo – grietinėlės bangas, uogomis pabarstyti ir puikumėlis. Geriausia yra tai, kad galima Pavlovos padaryti visą didelę skardą ir pamaitinti visą krūvą svečių. Idealus vasariško bbq finalas. Tik dabar to vasariško oro beliko sulaukti…

Tiesą sakant, aš paprastai darau šitaip, jei gaminu kokį kiaušininį kremą (custard) arba ledus, arba šokoladinį ar braškinį musą ir lieka baltymų, tai iš karto Pavlovą padarau…

Man paprastai užtenka kokių šešių-septynių (apvali torto forma) ar kartais aštuonių (kvadratinė skarda) baltymų pamaitinti net iki kokių penkiolikos žmonių…

Komentarai
  1. Morengu daug parduotuvese gatavu jei ka, o siaip tai cia mano skaniausias desertas, as ji dar pavadinciau Eton Mess, skanaus visiems.

  2. Beata, labai aciu uz recepta!!! Super, super! Vakar ekspromtu turejau sugalvoti deserta visai desimciai zmoniu, tai staigiai parduotuveje nupirkau morengini pada ir padariau pavlova. Pirma karta. Jo beveik iskart neliko, visi norejo pakartoti, o ir as pati suzaveta. Dar siandiena saldytuve yra grietineles ir braskiu ir dar vienas morengo padas,kuris suluzo vakar. Labai vilioja dabar vel padaryti, nes tai dieviskas skonis!!! Bet bliamba, toks kalorijos… Aciu, Beata!

  3. o koks turi buti morenginis padas? nes man gavosi minkstas minkstas ir baltas viduje. Morengas tai buna kiek zinau kietesnis. Gal del to kad dariau is kaimisku kiausiniu, o ju baltymu daugiua nei pirktiniu ir per mazai jiems valandos kepti? Labai noriu pakartoti si kepini:)

  4. Dekui Beata uz atsakyma.Butinai kepsiu tol ,kol iskepsiu kaip turi buti! 🙂 Geru kulinariniu ideju,geros nuotaikos gaminant!

  5. Man, kaip ir Ingai, niekaip nepavyksta iškepti morenginio pado. Pradėjus kepti gražiai pakyla, pasidaro storas storučiukas. Praėjus gal valandai po orkaitės išjungimo jis ima ir supliūkšta. Ryte pavirčius būna beveik guminis. Svarstau ar negali taip atsitikti dėl drėgmės susikaupusios orkaitėje? Pastebėjau, kad orkaitės durelės aprasoja….

  6. Man morengas irgi subliusko, gavosi ne kietas, o tasus netgi sakyciau. Bet man LABAI patiko. Darysiu dar ir dar, ir netgi jis vistiek gausis toks pats. O valgem savo Pavlova su pirstais, ir nuo to skonis ne kiek nesuprastejo 🙂 Dariau is sesiu kiausiniu, bet vargiai uzteko trims zmonems 🙂 Saldumynu megejams porcija reikia didinti:)

  7. Na ir as isdrisau pasidaryti Pavlova 🙂 Tiksliau dar tik morenga dziovinu… Kilo klausimas: o padziovinus valandele tas morengas jau turi buti traskiu pavirsium ar jis toks pasidarys veliau, kai atves? Nes jau kepu valanda, bet pavirsius, kaip cia kazkas rase, toks guminis truputuka… Zodziu, eksperimentas 🙂

  8. Pamenu, tevai kepdavo (tiksliau, dziovindavo) morengus pradare orkaite – matyt tam, kad dregme iseitu. Tai gal per nakti nereikia palikti orkaiteje, o isemus ir taip sudzius?

  9. Man taip pat vieną kartą išėjo idealus morengas, o daugiau niekaip. Nesusigaudau kur darau klaidą. Indai ir šluotelės tikrai švarūs ir pradžioj kepimo/džiovinimo vaizdelis idealus, o paskui padas prilimpa prie viršaus.

    Norėjau paklaust koks orkaitės režimas naudojamas. Aš jungiu viršaus ir apačios kaitinimą ir ventiliatorių. Lino knygoj buvau išskaičius , kad naudoti tik ventiliatorių be viršaus ir apačios pakaitinimo ir temperatūrą 135, tai išvis nesigavo 🙁

  10. Beata,
    Kaip ilgai gali stovėti šitas nuostabus Pavlovos tortas? Na nuo 10 val ryto iki 19 val jo stovis nepasikeis? Kaip Tu galvoji?

    Kristina

  11. Sveiki, kiek ilgai galima laikyti iskepta morengini pada? Ar butu galima tarkim kepti pirmadieni, o sutepti tik sestadieni? Ar jis jau bus pasenes?

  12. O aš ne apie ponią Pavlova pirmiau, o apie varles… Mane ir nuo sodininkystes tos žavuolės atbaido – žviegiu ir bėgu per arimą… Ir mergaitei baimę įvariau.Pernai gaudė ir glostė žaliasias, šįmet – bėga kartu su gimdytoja ir dar garsiau rėkia :/ O į savo debiutinę pavlovą dantis išsilaužus būčiau. Nežinau ka ne taip dariau, bet vos įdėjus burnon gabalėlį, tas virsta tąsia cukrine mase ir surakina dantis 😀

  13. SOS!!! Vieną kartą morengas gavosi puikiai, bet kiti kartai, deja, nesėkmingi. Vis išsiskiria skystis, paskutinį kartą netgi nemažai… O išplaktas baltymas buvo puikus, standi masė, buvau suformavusi nuostabų morengą su keterom ir kitais gražumais. Kaip išvengti to skysčio išsiskyrimo?

Rašyti komentarą