Spausdinti

Milk jelly (pieno žėlė) – taip girdėjau per TV – kažkas apipūdino panakotą. Šiaip, itališkas išradimas ir labai gražus pavadinimas. Jei ateinat į restoraną ir ten parašyta: „grietinėlės žėlė su avietėmis”. Hmmm, ką galvojat? Nieko prabangaus turbūt, o jei parašyta: Panacota su šviežiomis avietėmis”? Kitas reikalas….

Šiaip, tai super lengvas ir super skanus desertas. Panakotos esmė yra pieno produktas, cukrus ir želatina. Variantų yra visokių: tik su grietinėle (rieboka), grietinėlė ir grietinė, grietinėlė su pienu, arba grietinėlė ir jogurtas… (dar galima ir coconut panacota padaryti, beje, bet gal vėliau kada nors apie tai) va, pastarasis derinukas man yra labiausia priimtinas. Jogurtas labai elegantiškai savo rūgštelę beveik paslepia minkštoje ir švelnioje grietinėlėje, bet vis dar kyšo jo ragiukai
Dar kitas beveik esminis dalykas yra vanilės lazdelė. Aš be jos neįsivaizduoju panakotos, bet jei nėra, tai ką jau padarysi…. 🙁
Labai skanu su šviežiomis uogomis.

Panakota

0
28
Porcijos
4 asm.

Reikės:

250 ml grietinėlės
250 ml natūralaus jogurto
2 kupinų šaukštų cukraus
2 želatinos lapelių
0,5 vanilės lazdelės
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Grietinėlę įpilti į nedidelį puodelį, įdėti cukrų. Vanilės lazdelę perpjauti per pusę išilgai, žodžiu, atidaryti jos vidų ir peilio galu išskobti minkštimą/sėklytes ir viską įmesti į grietinėlę. Ir vanilės ankštį ir minkštimą. Ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kad ištirptų cukrus, vanilė įsigertų į grietinėlę ir ji sušiltų, bet neužvirtų. Negalima užvirti.

2

uo tarpu želatinos lapelius įdėti į dubenėlį ir užpilti šaltu vandeniu, kad apsemtų. Po poros minučių želatina turėtų suminkštėti ir tokia visa minkšta ir suglebusi ir beveik nematoma pasidarys… tada ją ištraukite su delnu , nusunkite vandenį ir dėkite į užkaitintą grietinėlę. Pamaišykite su šaukštu, įsitikinkite, kad želatina ištirpo. (jei neturit lapeliais, ir naudojat grūdeliais, tai darykite, kaip parašyta ant įpakavimo – būna parašyta, kiek želatinos reikia sustingdyti litrui ar pusės litro kiekiui, jei grūdeliais, tai grūdelius truputį patirpinkite nedideliame kiekyje vandens ir tada dėti į beveik karštą grietinėlę ir pamaišyti, kol ištirps).

3

Vanilės ankštį išimkite (aš išdžiovinu ir dedu į cukrų), bet grūdelius palikite, paskui jie gražiai „išbers” juodais taškeliais panakotą.

4

Dabar belieka tik įmaišyti jogurtą, išpilstyti į indelius ir padėti į šaldytuvą. Geriausia palaukti per naktį, arba iš ryto pagaminti, o vakare valgyti…

5

Tradiciškai panakotą reikėtų išimti iš indelio, kuriame stingdėte (įmerkti į karštą vandenį trumpam labai).

Ingredientai
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveika Beata,
    noriu paklausti dėl želatinos lapelių, koks yra lapelio svoris gramais, nes LT man neteko matyti želatinos lapeliais. Yra smulki ir stambesnė želatina, taigi įdomu kiek jos reikėtų dėti? Ačiū:)

  2. Sveika Beata,
    noriu paklausti dėl želatinos lapelių, koks yra lapelio svoris gramais, nes LT man neteko matyti želatinos lapeliais. Yra smulki ir stambesnė želatina, taigi įdomu kiek jos reikėtų dėti? Ačiū:)

  3. Zelatina lapeliais labai puiki .Kartais jos galima nusipirkti dideleje RIMI ,arba vokiskuose tinkluose „Filips” ,ar Lenkijoje ,Vokietijoje.O jeigu jos nera ,tai 10gramu birios zelatinos atatinka 6lapeliams ,t.y tie kiekiai -500ml skyscio.

  4. Sveiki, ką daryti jei panna cotta stingdama išsisluoksniavo? Kodėl taip galėjo nutikti :/ ?

  5. Gaminu ir as, labai lengvas ir skanus desertas, bet Italijoje visada patiekiamas indelyje (kiek teko ragauti ir matyti), skaniausias su sokoladiniu uzpilu ir avietemis 🙂

  6. Mano babutė šį desertą gamino dar gūdžiais tarybiniais laikais iš grietinės. Ir vadino „paukščių pienu” (gi tikrų tų saldainių neįmanoma beveik būdavo gaut). Tik didžiosioms šventėms. Ot būdavo džiaugsmo! O va, pasirodo, koks čia mandras daiktas – panakota 🙂

  7. Mano babutė šį desertą gamino dar gūdžiais tarybiniais laikais iš grietinės. Ir vadino „paukščių pienu” (gi tikrų tų saldainių neįmanoma beveik būdavo gaut). Tik didžiosioms šventėms. Ot būdavo džiaugsmo! O va, pasirodo, koks čia mandras daiktas – panakota 🙂

  8. Laba diena, norėčiau paklausti kur Vilniuje galima nusipirkti Vanilės ankšties? Dėkoju už atsakymą 🙂

  9. Hmm, kadangi pana cotta daug rceptu darau truputi kitaip – Ikaitinamas pienas su cukrumu ir japonisku sezamu (skystis) tada isplakama grietinele. Daroma tai ranka, jokiu budu neperplakama. Tada idedu zelatinos i pieno ir sezamo mase, ipilu grietinele. Svarbiausia gerai ismaisyti kad nelyktu sezamo seklyciu. Tada idedu i ledo vona ir palieku pusei val. 🙂

  10. Nuotraukoje irgi išsisluoksniavusi ta panakota. o atsitinka taip todel- kad maisote piena su grietinele

Rašyti komentarą