8241
Beatos virtuvė

Odė lauro lapui ir aštrus jautienos troškinys

(4)

Lauro lapai. Kaip čia apie juos pradėti kalbėti be pakelto tono ir noro užsilipti jei ne ant marmurinio pjedestalo, tai bent jau ant virtuvės stalo… Mano nuomone, lauro lapai yra esminiai lietuviškos virtuvės prieskoniai. Druska, lauro lapas, kmynai, gvazdikėlis ir cinamonas – va štai tie prieskoniai, kurių visada buvo mūsų mamų ir močiučių virtuvės stalčiukuose. Dabar aš savo prieskonių stalčiuje galiu pasiklysti, bet lauro lapams ten vietos visada atsiras.

Aš jais skardos dugną iškloju, kai vištą, kalakutą ar kiaulienos kepsnį kepu, į sriubą(dažniausiai burokėlių) įmetu. Ir kai svogūnus karamelizuoju ar troškinį ruošiu jo nepamirštu, ir karšto vyno sezono be lauro lapo aš neįsivaizduoju. Užtat kai jau perku šį prieskonį, renkuosi atsakingai. Nes, atsiprašau, bet tie lapai, kuriuos pigiai dideliais maišais gali nusipirkti tik gadina lauro lapo vardą ir garbę – perdžiūvę, subyrėję ir labiau panašūs į pernykštį šieną… Visada su ilgesiu žiūriu į šiltuose kraštuose augančius įspūdingus lauro krūmus, šluotelę jų parsivežiau ir iš paskutinės kelionės į Portugaliją.  O Lietuvoje paprastai renkuosi „Kotanyi“ ženklo lauro lapus.  Nebandėt dar? Pabandykite – skirtumas akivaizdus. Visi „Kotanyi“ lauro lapeliai tokie lygūs ir gražūs, kad juos praktiškai galima ant atvirutės klijuoti ir į parodą nešt. Ir visas šis gėris sandariai pakeliuose užklijuotas, kad nei vienas brangus eterinio aliejaus lašas lauk neišlėktų.

Bet dabar grįžkime prie puodų… Lauro lapas privalomas tirštuose troškiniuose ir ši kartą aš noriu jums  pasiūlyti išbandyti savo mėgstamą receptą – jautienos troškinį su aitriosiomis paprikomis ir lauro lapais.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (4)
Komentarai
  1. PinkCity parašė:

    O ką daryti, kad lauro lapai gyvenimo, tfu, tai yra patiekalo neapkartintų? Man apkartina, tai dabar lioviausi juos naudojusi.

    • Giedrė parašė:

      Naudoti ne penkis, o tik vieną – du:) Mane mama labai seniai įspėjo, kad jų negalima „saujom“ naudoti, nes tada jie patiekalą pagadina. Bet man asmeniškai tai jokia sriuba ir joks troškinys be jų nepasigamina, atrodo, kad vos ne pagrindinio komponento tada trūksta:)
      o už reklamą tai ačiū, bent jau manęs tokie dalykai visai nepiktina, nes aš ir pati dažnai nervinuosi dėl tų perdžiūvusių ir plėmuotų, žodž, nekokybiškų lapų:) O dabar žinosiu, kurie yra kokybiški.

      • Alvilė parašė:

        Pritariu, man kaip tik į pabaigą, tai irgi galvojau kokius čia pirkti, kad normalius nusipirkti. Manęs irgi nei kiek nepiktina, o tik į naudą.

    • Natali parašė:

      Man lauro lapas taip pat suteikia nepakartojama skoni daznam patiekalui 🙂
      Nera tokio patiekalo, i kuri nebutu galima deti lauro lapo. Sis prieskonis – universalus.

      O kad patiekalas neapkarstu tai 1-2 lauro lapus i sriuba arba i troskini dedame kai iki patiekalo pasigaminimo laiko belieka apie 10 minuciu.

      Na o kai patiekala tiekiame i stala tai lauro lapus isimame.

      Sitaip elgiantis su lauro lapais patiekalu skonis visada bus puikus.

      Na o svarbiausia tai, kad lauro lapu nebutina eiti pirkti i parduotuve. Lauramedi puikiausiai galima auginti namie, jis neinoringas ir puosnus, ir tada visada po ranka turesite kvapniu, svieziu, aromatingu, sveiku lauro lapu.

      Na o musu mociutes ir mamos be Beatos isvardintu prieskoniu dar visada savo prieskoniu stalciukuose turedavo juoduju pipiru ir vanilinio cukraus.

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.