8241
Beatos virtuvė

Obuolynų obuoliai obuoliausi…

(3)

Štai prasidėjo sezonas, ar jaučiate, kokie skanūs tie obuoliai? Koks jų gražumas ir skanumas? Štai mano Montė jau ir obuolių uogienės arba džemo privirus, ir sūrius gamina sau vieną po kito. Dabar jie džiūsta šiltnamyje, valgysime žiemą, kai vasarą geruoju minėsime.

Jei turite savo obuolių sodelį, kad ir vieną obelį, tai žinote, kaip jie nuožmiai krenta ir kaip kūdikiai iš karto reikalauja dėmesio. Jei tuoj nepulsi, žiūrėk, jau sukirmijo ar šonas supuvo. Tai kai prisivalgysite šviežių, obuolienių bus privirta ir sūriai išspausti, tai paprasčiausias ir greičiausias būdas yra iš jų kepti gardžius pyragus.

Oooo… Obuolių pyragų tema yra neišsemiama, o kadangi prasidėjo rugsėjis, tai skelbiu jį obuolių mėnesiu ir pradedu obuolių pyragu. Šis pyragas yra plokščias, su trapia sviestine tešla, ant viršaus – obuolių plonai pripjaustyta, cukraus ir cinamono gausiai pabarstyta, o dar ant viršaus – griliažo. Bet ne iš griliažinių saldainių, o namų gamybos (cukrus ištirpdytas ir užpiltas ant riešutų, tada viskas sumalta). Pyragas išeina ir be jo, arba galite pasinaudoti pirktiniu griliažu iš saldainių, tik šokoladą nugramdykite ir, sudėję į maišelį, plaktuku „prasieikite“, kad pasidarytų trupiniai. Galite kepti ir be griliažo, tik gausiai pabarstykite ruduoju cukrumi ir cinamonu.

Dabar trumpai apie tešlą: ji lengvai pagaminama, trapi ir neįnoringa, padaryta iš sviesto, trupučio cukraus, miltų (galima ir pilnagrūdžius ar speltos naudoti) ir „Vytauto“. Burbuluotas „Vytautas“ labai teigiamai viską veikia. Aš kažkada kepiau pyragą draugėms, po ranka „Vytauto“ buteliuką turėjau ir tik šliūkšt į tešlą vietoj paprasto vandens ar grietinės, ar kiaušinio su pienu. Rezultatas labai geras, todėl aš dažnai „Vytautą“ į tešlą pilu. Taigi, gamindami tešlą dirbam greitai, „Vytautą“ geriausia pilti šaltą, sviestą (jei neturite kombaino) sutarkuokite burokine tarka, bet jis būtinai turi būti šaltas.

Obuolius pjaustykite plonai, dėkite gražiai ir lygiai, ir cinamono negailėkite.

Receptas – čia.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. Agne parašė:

    mmm…koks skanumas! As esu prisiekusi obuoliu fane…o dar jeigu ziupsnelis cinamono ir vaniliniu ledu prie soto, tai is vis numirti galima! :))) Aciu, Beata! Sis receptas atrodo itin skaniai, ir nelabai sudetingas gamybos procesas. Reiks butinai pasigaminti! 🙂 Geros dienos!

  2. dovile parašė:

    Nu ryt jau bus isbandytas….bet kol kas man tas Vilmos obuoliu ir varskes pyragas pats paciausias….

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.