Mano bobutės laikais tai būtų buvę tiesiog neįmanoma: šviežios bulvės ir ridikėliai. Nu niekaip. Nes jei ridikėliai pradėdavo daržo sezoną, tai bulvės užbaigdavo. O dabar bulvės šviežios atvyksta labai anksti.

Aš jau ne kartą esu sakiusi, kad bulvių esu gerbėja. Ir nesuprantu tų, kurie atsisako bulvių, arba, dar blogiau, ant jų kaip nors negerai sako. Bulvė yra supersvarbi daržovė visoje Europos istorijoje. Jei ne bulvė, nieko nebūtų, na gal ir dramatiškai pasakiau, bet daug ko nebūtų… Ir bulvė maistiniu požiūriu yra daug pažangesnė nei daugelis produktų, ir tikrai pralenkia kviečius ir visokias ten bulkas… Aišku, reikėtų man pasikonsultuoti su Rimantu Stuku šiuo klausimu, bet kai ruošiant mano knygą susipažinau su veganų šeima, tai įdomaus pokalbio su jais metu sužinojau, kad bulvė yra jų mitybos ir jų vaikų mitybos pagrindas. Ir, kaip sakė jau ne vienerius metus tik augalinės kilmės maistu gyvenantis šeimos galva chirurgas  Darius: „Jei nori ką nors nuveikti, nusiraminti ir nekramsnoti kas dvi minutes, turi valgyti krakmolingą maistą, nes tai suteikia žmogui komforto ir pamaitina.” Tikrai taip.

Taigi valgykime daugiau bulvių ir mažiau mėsos. Nes, pvz., bulvės kokia nors forma ir šalia kalnelis daržovių yra, bent jau man, labai priimtina vakarienė. Ir vaikams kartais tą siūlau – bulvių košę ir salotas. Na nemanykite, kad sau draugiškai rupšnoja jie gražgarstes. Pagrindinės – morkos su obuoliais, agurkai su pomidorais.

O ką jūs manote apie bulves? Sakykite viską. O štai čia tikrai ir sočios, ir gardžios, ir traškios salotos su šauniu laiškinių česnakų ir jogurto padažu ir ridikėliais.

Komentarai
  1. Aš irgi labai gerbiu bulves ir įvairiomis formomis įtraukiu į šeimos valgiaraštį. O visus kažką griežtai kritikuojančius pasakymus stengiuosi vertinti savo galva – dėl maisto aplamai yra taip, kad klausydamas visų draudimų, gali neberasti ką valgyti. Dėl bulvių paisau tik vieno dalyko – tikiu, kad pavasariop bulvėse sumažėja naudingų medžiagų, tad nuo vasario, kovo, bulvių valgome kiek mažiau (bet valgome!), o jau kai prasideda šviežių sezonas… vėl kertam iš peties!

  2. Mano vyras tikriausiai numirtų, jei bulvės staiga imtų ir išnyktų. Valgome jas labai dažnai, tikrai nemanau, kad jos kažkoks blogis, suteikia sotumo, tinka ir prie karštų ir prie šaltų patiekalų. Bet kokiu atveju esu už subalansuotą mitybą, reikia visko, su saiku 🙂

  3. Kepta keptuvėje, kepta orkaitėje, virta, troškinta, įdaryta, košės pavidalu ar „ciela” bulvė mūsų namuose beveik kasdien.
    Nepakeičiamas garnyras ar pagrindinis patiekalas 🙂

  4. Aš dievinu bulves! Jos nuostabios ir iš jų galimą pagaminti viską 😀 Nežinau kaip galėčiau išgyventi be bulvių )))

Rašyti komentarą