Norėčiau ir tikiu, kad ateis tokia diena, kai mes turėsime rimtą, užaugintą tradiciją švęsti savo Valstybinę dieną kaip nors ypatingai. Dabar tokių datų turime tris: Vasario 16-oji, Kovo 11-oji ir Liepos 6-toji. Tai kaip čia išsirinkti? Kurią dieną kviesti visus valgyti kugelio/ žemaičių blynų/ cepelinų/ kastinio/ šaltibarščių? Arba dainuoti dainų, būtinai lietuviškų???
Mačiau ir Lietuvos Prezidentė mus ragina paminėti šią dieną kaip nors ypatingai. Taigi, klausiu jūsų – ką darysite šią dieną? Kaip paminėsite Lietuvos gimtadienį? Aš turiu keletą planų, nežinau ar įsigyvendins, bet pagalvojau, kad būtų smagu pakviesti draugus, pavalgydinti visus lietuviškai ir paskui dainuoti lietuviškas dainas. Kaip minėsite jūs? Pasidalinkite savo idėjomis… Gal vieni iš kitų išmoksime. Na, o šio savaitgalio valgiaraštis namų restoranui lai būna tautinis – lietuviškas.
Ką valgo tautiečiai pusryčiams? Aš siūlau paragauti tautinių salotų su varškės sūriu. Ir italai, ir graikai salotos lapus pagardinę savo kraštui būdingais ir mėgstamais sūriais (mocarela ir feta), patiekalą suskumba pavadinti itališkomis ir graikiškomis salotomis. Kuo mes, lietuviai, prastesni? Nepasiduokime – lietuviškas varškės sūris kuo puikiausiai tinka salotoms. Ne tik medų gardu ant jo tepti ir užkandant juoda duona bei užgeriant kvapnia arbata mėgautis.
Dar vienas puikus, ir pusryčiams, ir vakarienei tinkantis patiekalas – varškės apkepas. Šis yra su manų kruopomis.
Pietūs – rimtas reikalas. Ir jį pradėti reikėtų nuo sriubos. Jei norisi sotesnės, virkite prūsišką bulvienę su šonine. Šis receptas atkeliavo iš XVIII amžiaus ir tokią sriubą mėgo Rytų Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas II-asis.
Jei bulvės suplanuotos kitiems valgymams, išsivirkite kvapnios burokėlių ir obuolių sulčių sriubos.
OK. Sriubos pavalgėme, o kas toliau? Toliau balandėliai! Nors man jie yra vasarinio džiaugsmo patiekalas, niekas nedraudžia mėgautis kiaurus metus. Štai čia, balandėliai nuostabieji ir puikieji.
Koks tautinis valgiaraštis be silkės?! Pati skaniausia, paprasčiausia silkė su ilgai ir kruopščiai iškeptais svogūnais, grybais ir pomidorų padažu.
Jei lauksite svečių, išmėginkite ypatingai skanią silkę – pernai tai buvo mano silkė – favoritė. Ir dabar tokia yra.
Vakarienių šį ilgąjį šventinį savaitgalį taip pat bus trys. Tam vakarui, kai norėsis labai lietuviško ir labai naminio maisto, rinkitės bulvių pyragėlius su morkų įdaru ir grybų padažu.
Jei Vasario 16-tąją pasitiksite kartu su draugais, – išsivirkite cepelinų! Jei tądien būsite su gimine, tarkavimo-lipdymo darbus pasidalinkite ir nė nepastebėsite, kaip lėkštėse garuos visų mėgstami, tradiciniai cepelinai. Kokius mėgstate, su spirgučiais ir grietine? Su padažu? O gal keptus?
Nežinau, ar būna tortų vakarienės, bet esu tikra, kad galime pasitikti Lietuvos gimtadienį tortu, kuris ramiausiai gali vadintis karaliumi ar nacionaline vertybe. Štai čia tas torto „Medutis” receptas, sulaukęs mano laidoje neįtikėtino populiarumo ir ovacijų. Tiesą sakant, nesistebiu, na tikrai, tobulai skanus.
Jei torto nesinori, gal paragaukime spurgų? Ar apskritai būna žmonių, kurie nemėgtų varškės spurgų??? Aš tokių nepažįstu…
Skanaus ir praleiskime savaitgalį tautiškai nusiteikę.
Tobuli cepelinai su spirgučių padažu, į kurį dar įpilta kito padažo ale bešamelio (pienas+miltai).
Šį ilgąjį ir ir šventinį savaitgalį kepsiu Lauksmės pyragą
Pabūsiu nemandagi ir pasakysiu, kad mes nešvenčiame ir nepaminime šių dienų, nors ir vaikus auginame ir Lietuvą mylime, bet… mums asmeniškai malonesnės kitos šventės, kad ir paprasčiausias draugų susibūrimas jiems grįžus iš kokios nors kelionės ir pasidalijimas patirtais įspūdžiais…
Man, mano aplinkos žmonėms nepatinka tokios masinės-kolektyvinės-isteriškos… ir labai jau pabrėžtinai įkyriai brukamos šventės… neskanu…
Tai jokia isterija, tai mums, lietuviams, svarbios šventės, ugdykime naujas gražias tradicijas. Mes planuojame draugų būryje pasibūti ir sužaisti protmušį, kurio klausimai tik apie Lietuvą, jos istoriją, įvykius, žmones ir kitką 🙂 Turėtų būt smagu 🙂 Maistas – lengvi užkandžiai.
Didžiuokimės ir švęskime savaip 🙂
Vasario 16 švenčiame būtinai, ir akcentuojama labiau nei vasario 14-oji;) nors abiems šventėms yra proga išbandyti vis nauja Jūsų, Beata, receptą;) valentino dienai bus šokoladinis grietininis tortas, o valstybės dienai – Nepoleonas.
o valstybinių švenčių šventimas, iki isteriško, tai dar toli gražu (palyginus su JAV liepos 4 d., ar ne:). Mes mylim Lietuvą ir vaikus to mokom!
Sveiki, tai va, šokoladinis grietininis tortas – super! (ir kepiniu knygos)
Mes taip pat labai mylime Lietuvą, ir vaikus mokome mylėti savo tėvynę, bet… valstybės dienai skirti tortą Nepoleoną…?
:)) cia per „prancuziskas“ ar per paprastas?:) ar net- prastas?;)
Miela Beata, norėčiau paklausti, ar žadate būti šių metų knygų mugėje?
Pasakysiu atvirai, kol neturėjom vaikų, ši šventė nebuvo tokia svarbi. Tačiau dabar ir ypač šia savaitę, mus rytais iš miego kelia mažoji, trimetė, dainuodama: Lietuva Lietuva tu mums šventa… (Jietuva Jietuva tu mum senta 🙂 . Nuo sesės neatsilieka ir brolis (6 m.), jo mėgstamiausia daina: „Geltona spalva tai saulė, žalia tai laukų spalva….“ . Smagu, kad darželyje puoselėjama lietuvybė, tai didelis paskatinimas ir mums tėvams. Šiuo atveju vaikai mūsų mokytojai 🙂 o mes nuolankūs jų mokiniai 🙂
Pietums planuoju virti raugintų burokėlių sriubą (turiu gerai paraugintų, jau laikas jiems į sriubos puodą :), taip pat virsiu senovinę perlinių kruopų košę:
https://www.beatosvirtuve.lt/recipes/beatos-virtuve-perliniu-kruopu-kose/
išbandytas reikalas labai patiko mūsų šeimynai,
ir kepsim pyragą, tik dar neapsisprendėm kokį, ieškosim kažko lietuviško 🙂