Šįkart – apie labai moterišką (aišku, gali ir vyrai valgyti) ir labai įdomų produktą – tofu. Tofu – tai sūris, gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių, labai populiarus ir gerbiamas produktas Kinijoje ir Japonijoje, dar vegetarai jį labai mėgsta. Tokia savotiška rytietiška varškė, sakyčiau. Kodėl sakau, kad moteriškas? Nes šiame sūryje yra augalinių medžiagų, panašių į moteriškus hormonus, todėl, mielosios, valgydamos tofu padedame kūnui lieknėti ir šiaip, geriau atrodome. Toms, kurios nenori, kad kalorijos naktį sumažintų spintoje kabančius drabužius tofu taip pat turėtų patikti. Šis sūris – dietinis, 100 jo gramų teturi 73 kilokalorijas.
Bet kulinarai mėgsta tofu ne dėl to. Šis sūris labai smagiai prisitaiko prie visų produktų ir virėjo norų tiek savo skoniu, tiek forma. Tofu būna kietas ir minkštas. Minkštąjį tofu dar vadina šilkiniu, nes labai jau jis švelnus, net kremą primenantis, labai tinka sriuboms, padažams ir desertams. Kietajame tofu yra labai mažai drėgmės ir itin daug baltymo. Apskritai tofu yra praktiškai beskonis ir čia jo didysis pliusas: jis tinka beveik į visas salotas, desertuose jis tampa saldžiu, padažuose prisitaiko prie kitų ten esančių ingredientų. Žodžiu, toks chameleoniškas produktas, suteikiantis patiekalams tam tikrą konsistenciją.
Kur ir kaip tofu atsirado? Greičiausiai Kinijoje. Pasakojama, kad imperatoriaus virėjas norėjo palepinti valdovą ir į sojų piurė įdėjo druskos tirpalą, gautą garinant jūros vandenį. Įvyko cheminė reakcija ir gavosi pirmasis tofu, kuris taip patiko virėjui ir visiems rūmų gyventojams, kad netrukus tapo kultiniu visoje šalyje. Dar kurį laiką, kaip dažnai būna, naujasis produktas buvo laikomas delikatesu ir prieinamas tik turtingiesiems. Na, o po to jau ir visiems.
Tai ką reikia žinoti apie tofu?
Kaip ir kur laikyti?
Jeigu nusipirkote tofu vakuminiame įpakavime, jo nepraplėšę galite tofu laikyti šaldytuve kelias savaites. Jei tofu neįpakuotas (ar jeigu pasigaminote tofu namuose), – paimkite dubenėlį, dėkite į jį sūrį ir užpilkite kiek pasūdytu vandeniu. Kasdien keičiant vandenį taip paruoštą tofu šaldytuve galite laikyti apie savaitę. Tofu galima ir užšaldyti, tik nenustebkite, – kai jau atšildysite, jo konsistencija bus kiek kietesnė, primenanti mėsą, gali pasikeisti ir spalva, sūris bus geltonesnis. Buvęs užšaldytas sūris labai tinka marinavimui, kepimui fritiūrinėje ar ant keptuvės. Vis dėlto geriausia tofu sunaudoti šviežią, jo galima dėti praktiškai į visus patiekalus: troškinius, sriubas, desertus, padažus, tik prieš naudojant patariama nuplauti po tekančiu vandeniu, kad sūris kuo geriau sugertų kitų ingredientų kvapus ir skonius.
Pirkti tofu visai nebūtina. Tikrai nesunkiai ir nebrangiai pasigaminsite jo namuose. Štai čia paaiškinta ir surašyta, kaip pasidaryti naminį tofu. Dar ir rinktis galėsite, minšto, švelnaus norite, ar kietesnio, griliui tinkamo.
Yra veganiškas migdolų riešutų sūris, pasižiūrėkite jo receptą čia http://ozveris.net/2014/04/04/veganiskas-suris/
Arba va dar vienas veganiškas paprikos sūris, receptas randasi čia
https://www.livinn.lt/index.php?_route_=pati-sau-veganiskas-paprikos-%20suris
Veganiškas rūkytas ir prieskoniuotas sūris
http://www.kavalgoveganai.lt/2014/04/veganiskas-rukytas-ir-prieskoniuotas.html
Avinžirnių sūris- Burmese Style Tofu
http://www.netcooks.com/recipes/Salads/Burmese-Style.Tofu.html
Skanaus gaminant ir ragaujant sūrius be pieno ir sojos 🙂
Sveiki, ar yra receptas ka is sio surio galima pasigaminti ? (pvz kaip nuotraukoje)
Tokio klausimo mitybos specialistų klauskite, o ne Beatos. Gali būti tikrai, kad alergizuoja. Tofu sveika, bet tai vienas iš tų sojos produktų (sojos produktai, priklausomai nuo to, ar yra pasterizuoti ar ne, turi skirtingą poveikį organizmui), kurie skatina hormoninius pokyčius, taip kad saikingai.
Kaip idomiai, reiks pabandyti
Miela Beata, ar yra kazhkokia alternatyva sojos pupelem? Deja nuo sojos pieno man didele alergija. Keista, to nebuna net nuo karves pieno. Isgerus gurksneli sojos pieno ar suvalgius sojos jogurto pradeda labai stipriai grauzti gerkle. Tokio poveikio dar nebuvo nuo nei vieno produkto… Jei butu kokiu ideju kaip dar pasigaminti augalini „suri“ prasom dalintis! Aciu!