Nežinau, kaip jūs, bet aš Aušrą pastebėjau labai seniai. Ji aktyvi Beatos virtuvės puslapio facebook’e dalyvė, stebėtoja, ir komentuotoja, kuri nevengia ir savo virtuviniais rezultatais pasidalinti. Tai ką, galvoju, reikia mesti meškerę ir bandyt sužvejot iš jos kokį nors receptą iš Amerikos, nes kaip žinia, Aušra gyvena  kažkur už jūrų marių, t.y. Atlanto. Na va, užmetėm ir gavom, ir dar su tokiu kaupu! Prašau, jūsų dėmesiui stulbinantis Aušros morkų pyragas. Gardaus savaitgalio… Beata.

Pirmiausiai noriu padėkoti Beatai už pakvietimą į Svečių skyrelį – jaučiuosi labai pagerbta ir pamaloninta. Beatos blogą skaitau šiek tiek daugiau nei metai. Pernai žiemą Andrius Užkalnis pareklamavo Beatos pirmąją knygą, o kartu – ir Beatos Virtuvę. Tada pirmą kartą atsiverčiau blogą ir vienu prisėdimu perskaičiau viską, kas ten buvo iki tol parašyta. Nuo to laiko tikriausiai nesu praleidusi nei vieno Beatos įrašo. Nepasakysiu nieko naujo čia pareikšdama, kad Beatos receptai puikūs, logiški, akivaizdu, kad daug kartų jos pačios išbandyti, todėl nereikia gaišti laiko (ir gadintis nervų) kažką naujo išradinėjant. Reikia tik viską daryti taip, kaip parašyta, ir viskas kuo puikiausiai pavyks, ne blogiau, nei nuotraukoje. Yra toks geras angliškas išsireiškimas: “No-Nonsense” (be nesąmonių), kuris, manau, ypač gerai nusako Beatos blogą, abi jos knygas ir visą jos kulinarinę-švietėjišką veiklą. Už tą “No-Nonsense” aš Beatą labiausiai myliu.

Štai tokia įžanga. O dabar  – apie pyragą! Kai ieškojau tinkamo recepto, norėjosi rasti kažką labai skanaus, paprasto, ką nesunku pagaminti ir kas kartu būtų tradiciška amerikietiška. Morkų pyragas, manau, atitinka visus šiuos reikalavimus – jis labai skanus, be galo paprastas, ir Amerikoje tikriausiai nėra nei vienos kavinukės, kepyklėlės ar užeigėlės, kur nebūtų galima gauti morkų pyrago. Mano šeimoje jis irgi labai mėgiamas, todėl kepu jį dažnai, įvairiausioms progoms ir šiaip be jokios progos. Morkų pyragas yra minkštas, tamsus, kvapnus ir drėgnas, ne per daug saldus; jis būtinai turi būti apteptas storu kremo sluoksniu ir tikrai yra labai labai skanus! Nepatikti jis gali nebent tiems, kas žūt būt stengiasi sulieknieti, skaičiuoja kalorijas ar kitaip gaišta laiką. Šitas pyragas ne joks ne “low fat” ar “low calorie” – jis riebus, kaloringas ir visaip kitaip nuodėmingas. Bet mes gi čia ne į kalorijų skaičiavimo būrelį visi susirinkom, ar ne? Čia juk blogas apie gerą maistą ir gerą gyvenimą!

Dar vienas morkų pyrago pliusas yra tas, kad jis be galo universalus. Šį kartą aš jį iškepiau per visą 9 x 13” skardą. Taip pat sėkmingai, naudojant tą patį receptą, galima iškepti gimtadienio tortą (labai skanų gimtadienio tortą!), arba krūvą mažų keksiukų (cupcakes). Tokio pyrago gabalą labai patogu pasiimti į darbą arba į mokyklą. Žodžiu, tai pyragas – universalas. Toks šiek tiek beatiškas no-nonsense kepinys visiems gyvenimo atvejams.

Yra labai daug morkų pyrago receptų. Aš esu išbandžiusi kelis, bet labiausiai man patinkantis yra iš www.kingarthurflour.com. Negaliu susilaikyti nepasakius bent poros gerų žodžių apie King Arthur Flour (K.A.F.) ir kokia tai nuostabi kompanija. Jų kepykla, parduotuvė ir kepėjų mokykla įsikūrę mažame Norwich kaimelyje Vermonto valstijoje, kur gyvena briedžiai, meškos, vilkai, ir kartais kur nekur galima sutikti vieną kitą žmogų. Kai gyvenau vos keli žingsniai nuo K.A.F., aš į tą kepyklą/parduotuvę eidavau kaip į psichologinę terapiją, gydančią nuo depresijos, galvos skausmo, blogos nuotaikos ir pan. K.A.F. pardavinėja miltus, gal kokio šimto įvairiausių rūšių, taip pat visokius sausus miksus, pačios aukščiausios kokybės prieskonius, virtuvinius įrankius ir rakandus, o kepykloje galima nusipirkti dar karštos duonos, visokiausių pyragų-pyragėlių, tortų, keksų, bandelių, sausainių, riestainių, … nebesiplėsiu. O svarbiausia – K.A.F. turi taip vadinamą “kepėjų pagalbos telefoną” (Baker’s Hotline), kuriuo galima skambinti ir dieną, ir naktį (esu skambinusi ir dieną, ir naktį), kai būtina su kuo nors išmanančiu pasitarti kepimo, virimo, ar šiaip kokiu svarbiu klausimu. Aš kol kas esu tvirtai įsitikinusi, kad tos moteriškės, kurios atsakinėja į K.A.F. pagalbos telefono skambučius, žino ir nusimano absoliučiai apie viską pasaulyje. Jos mane išgelbėjo ne kartą ir ne du iš visiskai beviltiškų avarinių situacijų, kaip kokios Superwomen. Todėl, reikalui esant, manau, galima joms drąsiai skambinti ir teirautis patarimo bet kokiu gyvenimišku klausimu.

Taigi, Morkų pyrago receptas (pagal King Arthur Flour).

Aušra

Komentarai
  1. Uzsimaniau i Amerika, i ta K.A.F. kepyklele/mokyklele/parduotuvele… Prisiziureciau ir valgyt nereiketu. 🙂

  2. Aciu,Ausra, uz puiku recepta. Pagal toki pati recepta ir as kepu morku pyraga. Tik ta recepta gavau is Skotijos kepeju. Visiems siulau kepti ir megautis. Labai skanu,labai paprasta ir tikrai tinka visiems gyvenimo atvejams.

  3. Ausra, o kiek riekeliu (more or less) is tokio kiekio iseitu? Kadangi turiu pamaitinti DAUG zmoniu, man labai aktualu. Kepciau nedvejodama dviguba kieki 🙂

  4. Morkų pyragas yra gėris. Man net keista, kaip jis niekaip neišpopuliarėja Lietuvoje, gaminamas iš tokių lietuviškų produktų. Matyt daugeliui lietuvių morkos visgi asocijuojasi su silke, sriuba ir česnaku ir išgirdus „morkų pyaragas” kyla asociacijos apie virtas morkas 🙂 Aš pirmą kartą morkų pyragą išbandžiau iš allrecipes.com išsirinkusi aukščiausią reitingą turintį receptą . Nenusivyliau. Svarbiausia, kad valgant sunku net įtarti, kad jis iš morkų, tad jei kas morkų ir nemėgstat, pyragą galit drąsiai kepti.

  5. Ačiū, ačiū, ačiū 🙂 Aš vis skersa žiūrėjau į britišką morkų pyragą (ragavau), bet šįkart – bandysiu :))

  6. Aš iki šiol niekaip nedrįsdavau kepti morkų pyrago, bet šį receptą būtinai ketinu išbandyti. Tik klausimėlis vienas – dėl paties recepto – kokio dydžio stiklinę Jūs naudojate ?
    Iš anksto dėkui už atsakymą.

  7. Aciu uz toki faina recepta, butinai isbandysiu! Tik norejau pasitikslinti, ar nurodyto kiekio uzteks 23 x 33 kepimo formai? Ar neiseis per plokscias? Gal geriau kepti mazesnej?..

  8. Vakar išbandžiau. Tai buvo mano pirmą kartą keptas morkų pyragas. Tikrai morkų net nesijaučia, o skonis pyrago tikrai įdomus, svarbiausia, kad jis ne sausas. Tik kitą kartą kepsiu žemoje formoje, nes dabar stačiakampėje pailgoje keksinėje gavosi storokas, norėtųsi plonesnio.Labai labai patiko, tikrai kepsiu dar. Ačiū už pasidalinimą receptuku.

  9. Ka tik issikepiau ir paragavau. Pyragas puikus, tik man 2 stiklines cukraus pasirode ryskiai per daug. Dejau viena su puse ir man per saldu…Bet, zinoma, cia skonio reikalas 🙂

  10. Man irgi per saldu visa pilna sudėtis: cukrus, razinos ir morkos, plius saldus kremas..Cukraus stiklinės pakanka..

  11. Hmmm…nuostabus receptas ir išbandytas tikrai jau ne kartą . Tik kremą darau kiek kitaip.Ištirpinu sviestą,įplaku sūrį t.t.. užpilu,palyginu ir vualia-skaniausias pyragas pasaulyje (po Beatos šokoladainio :))) ) . Tiesa, morkų pyragas labai gerai užsišaldo ir tuomet labai tinka tokiems gyvenimo atvejams kai užklumpa netikėtas svečias 😉 Ištrauktas iš šaldiklio man jis dar skanesnis..

  12. Aciu – ir mes kepem. Bet man kremas ziauriai saldus isejo – kita karta pudros maziau desiu. O siaip – super 🙂 labai geras. Ir dar mes viena is 2 pyragu perpjovem per puse (t.y. padarem 2 blynus) ir pertepem spanguoliu uogiene (t.y. trintom su cukrum spanguolem) ir tada kremu aptepem – pasaka 🙂

  13. Aciu uz recepta, pulsiu jau sian tikriausiai keptis, eisiu susiziureti produktus, maniskiai vyrai labai megsta pyragus, galiu kepti kiekviena diena, vis negana ir negana, is recepto tik gausiu isbraukti razinas:( (nes vyras nemegsta), o siaip labai jau noreju lengvo gero morku pyrago recepto vien del sunaus:) pasidalinsime ispudziais kai pyrago nebeliks:) Dekui:)

  14. oi kad skanu buvo, kirtom visa savaitgali:) spejom ir keksu recepta isbandyti:) ir jie nerealaus ir kitokio skonio, nei mama kepdavao iki siol:) labai aciu uz lengvus ir daug laiko nereikalaujancius receptus:) dziaugiuosi atradusi pagaliau JUS.

  15. Tikrai geras receptas,aš dažnai darau morkų sultis,tai po to įspaudas panaudojus šitam pyragui,tik aš dedu 1stikline cukraus ir dar vienos citrinos sultis,tai man jis būna visada gaivus.

Rašyti komentarą