Spausdinti

Reikia kuo greičiausiai sudėti viską apie moliūgą, nes paskui bus jau nebemadinga ir vėlu 🙂 jau net šiandien buvo parduotuvėj didžiausia nuolaida ant moliūgėno…. aš jau nebepirkau, nes toks vaizdas, kad tik moliūgus ir valgom… arba saldžias bulves… jau tuoj valgytojai mano pradės reikalaut skundų ir skandalų knygos…

Į geriausių sriubų dešimtuką kartu su šaltibarščiais, burokėlių ir pomidorų sriuba, be abejo, privaloma įrašyti ir moliūgų sriubą. Vėlgi gaminimo būdų įvairiausių, aš iš vaikystės atsimenu puikią moliūgų sriubą su rimtais gabalėliais saldaus moliūgo, tais laikais apie trintas sriubas niekas net negirdėjo… dabar moliūgų sriubą dažniausia galima aptikti trintą ir labai paprastą, su vos vienu kitu svogūnu ir dar kokia daržove, kuri sultiny virė praturtinta.
Moliūgų sriuba gali būti labai lėkšta ir neįspūdinga, o gali būti taip iš kojų verčianti, kad nieko daugiau nesinorės…. bet net ir nelabai pavykusi moliūgo sriuba turi tokį, taip vadinamą šiltos antklodės efektą – jauku iš šilta jos pavalgius būna…

Moliūgų sriuba

0
110

Reikės:

1 vidutinio dydžio moliūgo (kaip vaikiško kamuoliuko)
2-3 svogūnų
4 skiltelių česnako
2 saliero stiebų
alyvuogių aliejaus
čiobrelio, šalavijo (jei yra)
pipirų, druskos
vištienos arba daržovių sultinio
grietinėles arba pieno
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Moliūgą nulupti, supjaustyti riekėmis, svogūną nulupti ir ketvirčiuoti, česnako skilteles nulupti, bet nepjaustyti. Tada moliūgą, svogūną, česnako skilteles, salierą sudėti į skardą, užpilti keletu šaukštu aliejaus, pabarstyt druska ir pipirais, čiobreliais, viską rankom sumaišyti ir dėti į karštą orkaitę, kepti apie valandą, kol suminkštės.

2

Tada jau visą iškepusį ir suminkštėjusį moliūgą, kartu su svogūnais ir salierais, ir česnakais, dėti į puodą, ir užpilti vištienos sultiniu tiek, kad apsemtų. Pavirti dešimt minučių, išimti salierą ir čiobrelio stagarus, tada belieka tik sriubą sutrinti su spec. mikseriu ir įpilti grietinėlės arba, jei sriuba tirštoka, įpilti pieno… užvirti ir valgyti.

3

O skrebučius tai dar lengviau padaryt. Duoną supjaustyti kvadratėliais, ištiesti skardoje, palaisyti alyvų aliejumi ir užtarkuoti parmezano, kepti orkaitėje, kai jau vienas šonas apskrus, tada pamaišyti, dar užtarkuoti parmezano ir baigti kepti.

Ingredientai
Patarimas

Aš visada ją virdavau per daug nežaisdama, bet va pastarąjį kartą, gavus patarimą iš Sauliaus ). Jis žmogus, mokslus baigęs ir knygą enciklopedinę apie virtuvės mokslą ir dalykus, kuri prie mano lovos guli ir mane spokso, jau du kartus perskaitęs, taigi, žino, ką sako. Žodžiu, gerb. moliūgą iškepiau orkaitėje prieš jam tampant sriuba. Rezultatas puikus, nes moliūgas kažkoks dar labiau susikoncentravęs ir sustiprėjęs sriuboje tampa… O kad jau visai būtų shik i blesk, dar padariau ir skrebučių su parmezanu

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Pagaliau. Uzsispyrusi sia sriuba gaminu 4a karta (nes grazi nuotrauka knygoje). Ir laikiausi recepturos, ir moliugas butternut, ir kvepia (kol zalias), bet nea – beskone ir beskone. Siandien ant savo butternut orkaiteje uzlasinau medaus ir – .. NOW we are talking. (Heaven… I’m in heaven,
    And my heart beats so that I can hardly speak, rimtai).
    Dabar jau tikrai atitinka nuotrauka ir ta patrauklu aprasyma (tiesa sakant, del kurio ir pirkau knyga.) Uch, kaip dziaugiuosi! O ta medu pasufleravo kiti Beatos receptai.
    Aciu Beata;
    Amzinai Tavo –
    P.S. atsiprasau, kad be LT raidziu, siuo metu negaliu. As rastinga, prisiekiu

  2. Netikėjau, kad man gausis, juolab, kad moliūgą gaminau pirmą kartą gyvenime (galit patikėti?).. Bet sriuba gavosi fantastiška! Tiesa, aš dariau dvigubą porciją ir pagal receptą išėjo 4 svogūnai. Iškepiau aš 4, bet į sriubą drįsau įdėti tik 2 🙂 Manau, kad 4 svogūnų man būtų per daug, juolab, kad ir taip gerai jautėsi jų skonis ( svogūnai vidutinio dydžio).
    Ir skrebučius dariau – tik neturėjau parmezano, tai suėjo paprastas fermentinis sūris ir gavosi super 🙂
    Ačiū už receptą!

  3. Tiesą pasakius,nelabai ir mėgau moliūgų sriubą….Man tas keistas saldumas,kažkokio skonio vis trūkdavo jose…tad pati niekad ir nesiryžau jos virti. Bet įbruko man mama savo išaugintą moliūgą..sako jau ekologiškesnio ir būti negalėjo:) Kadangi turiu dukrytę,tad nutariau paieškoti sriubos receptuko iš šios daržovės…Ir ką Jūs manote – ogi skaniausia, šilčiausia,aksominė sriubytė gavosi.Net negaliu patikėti,kad aš sukapojau diiiidžiausią dubenėlį sriubos… Tikrai ačiū už receptuką.

  4. Hm, gal aš čia viena nesusipratusi, bet ar reikia iš moliūgo pašalinti minkštimą su sėklomis? Kituose receptuose mini, kad reikia, o Beata tik nulupti parašiusi (gal čia savaime aišku?). Ar galite patikslinti? 🙂 Ačiū.

  5. Gavosi super 🙂 dariau irgi pirmą kartą, tik vietoj skrebučiu pas mane buvo svieste kepintos kretetes ir lukstentos moliugu seklos. Pakepinta prancuziska batona su sviestu ir zolelem pateikiau salia.

  6. Na ką.. gaminau, nors šiaip jau ne virtuvinė aš (man nepriklauso, vyras virėjas), sekėsi kaip ir neblogai… Bet kodėl niekas nesakėt, kad vienu momentu reikia labai saugotis: kai sublenderiuota sriuba pastatoma atgal ant ugnies ir iš šaldytuvo traukiamas pienas/grietinėlė, sriuba tampa tiesiog šaudančiu vulkanu! Žodžiu ji taškosi į visas puses, aš bandau puodą nuo ugnies patraukt, bet sriuba taip ir taikosi mane pašauti.. ir puodas slysta iš rankų.. krenta ant žemės išlaistydamas beveik visą sriubą! Sienos, grindys moliūginės.. Na, kitą kartą tai jau žinosiu =) Bet jūs visi kiti iš pirmo karto žinokit: reikia saugotis moliūginių vulkanų!=)

  7. tai va..pagaminau sia sriubyte gavosi viskas puikiai ir skaniai tik padauginau pipiru tai per astru nepataikiau :(((

  8. moliugu sriuba be grietineles ir imbiero – ne sriuba, o sutrintas troskinys.
    pameginkit pora gabaleliu imbiero idet, pavirt ir sutrint viska
    ir dar plaktos riebios grietineles ant virsaus ikrest (kad i sriuba grietineles pilama savaime aisku) – mmm…
    myliu moliuga

  9. Sveika Beata,
    Visu pirma dekoju uz puikius receptukus, esu nemazai ju isbandziusi, visi tikrai puikus:) Aciu!
    Noreciau paklausti, ar darzoves neprades skrusti, ar net degti orkaiteje, ar nereikia niekuo uzdengti, tarkim dangciu ar folija??? Labai aciu uz atsakyma:)

  10. Sveika , Beata katik pagaminau sia nuostabia moliugu sriubyte gavosi idialiai , lb dekoju uz recepta net nesitikejau tokio skonio.. o kadangi esame astresnio maisto gerbejai su vyru tai siektiek ibarsciau daugiau pipiru ir gavosi tokia macni aitri sriubyte !! tikrai gaminsiu dar karta !

  11. Sveika , Beata katik pagaminau sia nuostabia moliugu sriubyte gavosi idialiai , lb dekoju uz recepta net nesitikejau tokio skonio.. o kadangi esame astresnio maisto gerbejai su vyru tai siektiek ibarsciau daugiau pipiru ir gavosi tokia macni aitri sriubyte !! tikrai gaminsiu dar karta !

  12. dariau gal 10 karta, kaip visada super… as ne virtuvine… gaminu tik is interneto ir Beatos knygu. Sita sriuba vienintele kuria valgau trinta. Vienas vienintelis dalykas kuriuo ja papildziau gamindama 5 karta, tai darydama vistienos buljona, sublenderiuoti palieku puse vistienos file (krutineles) ir idedu sauksta ekologisko darzoviu sultinio. tada jokiu prieskoniu netruksta, sriuba tiesiog tobula 🙂

  13. Labai ačiū už skanų receptą,Jūsų receptai paprasti,bet ne prasti,man jie ptas tas,nes esu ne kokia virėja ,bet jų dėka tampu geresnė.:)))

  14. Labai ačiū už skanų receptą,Jūsų receptai paprasti,bet ne prasti,man jie ptas tas,nes esu ne kokia virėja ,bet jų dėka tampu geresnė.:)))

  15. Pries darant sita sriubyte, iskilo klausimelis del saliero.. Pararasyta, kad ji isgriebti.. Ir jei teisingai suprantu, isgriebus ju kartu su sriubyte netrinti? Ar kazka as maisau?

  16. Pries darant sita sriubyte, iskilo klausimelis del saliero.. Pararasyta, kad ji isgriebti.. Ir jei teisingai suprantu, isgriebus ju kartu su sriubyte netrinti? Ar kazka as maisau?

  17. O AS SIA JUSU SKANIA SRIUBA DAR PAPILDZIAU LESIAIS IR LENGVAI RYKYTA LASISA.IRGI SUPER SKONIS BUVO.NET DRAUGE ,KURI NEVALGO SRIUBU,SUSVEITE 2PORCIJAS.

  18. O AS SIA JUSU SKANIA SRIUBA DAR PAPILDZIAU LESIAIS IR LENGVAI RYKYTA LASISA.IRGI SUPER SKONIS BUVO.NET DRAUGE ,KURI NEVALGO SRIUBU,SUSVEITE 2PORCIJAS.

  19. As sita sriuba bandziau virti zepter puode, kadangi ten sriuba verdasi atvirkstiniu budu, pradzioj sudedam darzoves ir jas troskinam, kepam ir tik pacioj pabaigoj piliam sultini ir jo reikiama kieki,as paprasciausiai viska troskinau tam paciam puode, ir sriubyte gavosi tikrai labai skani 🙂 butu smagu daugiau rp kaip gaminti, su zepter 🙂 Aciu uz skanu moliugu sriubos receptuka 🙂

  20. As sita sriuba bandziau virti zepter puode, kadangi ten sriuba verdasi atvirkstiniu budu, pradzioj sudedam darzoves ir jas troskinam, kepam ir tik pacioj pabaigoj piliam sultini ir jo reikiama kieki,as paprasciausiai viska troskinau tam paciam puode, ir sriubyte gavosi tikrai labai skani 🙂 butu smagu daugiau rp kaip gaminti, su zepter 🙂 Aciu uz skanu moliugu sriubos receptuka 🙂

  21. Labai skaniai gavosi -aciu Beatai . Neturėjau vištienos ar daržovių sultinio, naudojau ekologiška jautienos. Grietinėle naudojau mažo riebumo 7 procentu Prisma prekybos centre pirkau suomiska, skani ir nebrangi.

  22. Gaminau du kartus. Gavosi nepakatojamai 🙂 antra karta vietoj grietineles ir pieno pyliau kokosu piena. Tobulai skanu 🙂

  23. Gaminau du kartus. Gavosi nepakatojamai 🙂 antra karta vietoj grietineles ir pieno pyliau kokosu piena. Tobulai skanu 🙂

  24. Ei, o aš tai viską apkepinu puode storu dugnu ir užpilu sultiniu. Bet, sakiau, įdomumo dėlei, mėginsiu skardoj kokį kartą…

  25. Ei, o aš tai viską apkepinu puode storu dugnu ir užpilu sultiniu. Bet, sakiau, įdomumo dėlei, mėginsiu skardoj kokį kartą…

  26. Labai ačiū už puikų receptą ;]
    Ką tik baigiau gaminti, labai skaniai gavosi, patiko tiek mamai, tiek tėčiui, tiek man pačiai ;]
    Tikrai verta gaišti nemažai laiko ir plauti kalną indų, nes sriuba super 🙂

  27. Labai ačiū už puikų receptą ;]
    Ką tik baigiau gaminti, labai skaniai gavosi, patiko tiek mamai, tiek tėčiui, tiek man pačiai ;]
    Tikrai verta gaišti nemažai laiko ir plauti kalną indų, nes sriuba super 🙂

  28. Buvau seniai nurasius moliugu sriuba, nes visada budavo per saldi, bet sioje greiciausiai salieras numusa ta salduma. Pridejau dar bulvyciu ir sumaliau su viskuo – salierais ir zolelem. Nereali sriuba, aciu 🙂

  29. Buvau seniai nurasius moliugu sriuba, nes visada budavo per saldi, bet sioje greiciausiai salieras numusa ta salduma. Pridejau dar bulvyciu ir sumaliau su viskuo – salierais ir zolelem. Nereali sriuba, aciu 🙂

  30. nepakartojamas skonis sriubos,labai paprasta pagaminti ir nereikia tiek laiko gaisti virtuveje…labai labai skani sriubyte,aciu uz puiku recepta

  31. nepakartojamas skonis sriubos,labai paprasta pagaminti ir nereikia tiek laiko gaisti virtuveje…labai labai skani sriubyte,aciu uz puiku recepta

  32. Gal galite patarkti kiek mazdaug kepti orkaiteje darzoves? Ir ar pora isimti kaip ir saliera? Ar sublenderiuoti kartu? Aciu!

  33. Gal galite patarkti kiek mazdaug kepti orkaiteje darzoves? Ir ar pora isimti kaip ir saliera? Ar sublenderiuoti kartu? Aciu!

  34. Labai labai skani sriuba, gal daržoves ir per ilgai palaikiau orkaitėje, bet galutinis rezultatas superinis!

  35. Nu ką… Kiek viriau moliūgų sriubyčių neteko taip apsivalgyt,kaip šios. Labai skani sriubytė! Įtraukta nuo šiol į mano „favorites”,kaip ir nuostabioji Beatos „Burokėlių sriubytė”..Kažkas pasakiško. 🙂

  36. Beata, aciu labai, superine sriuba! Sakyciau kitokia nei visos, labai savita, bet gera. Mano partneris italas, isrankus maistui, bet sriuba kirto net ausys linko:-)) dekui

  37. Labai skani sriubytė. aš savo nuožiūra dar morkos įdėjau. vėsiems orams-puiki šiluma kūnui:)

  38. Si sriuba stebuklinga! Maniskis vakar sake suvalge visa ir man nepaliko tam kad isvirciau dar 🙂 tiesa sakant laikui begant improvizuoju: viena karta imbiero idedu, kita karta kario, kai salta-ciliuko 🙂 su skrebuciais ivairiai… Kartais krutonais, kita karta skrudintas batonas su prieskoniniu sviestu (sviestas, cesnakas, ivarios zoleles), suris ir viska i orkaite kol suris issilydys, dar bandziau sluoksniuotos teslos kvadratelius aptepti plaktu kiausiniu, pabarstyti smulkintu cesnaku bei kmynais, ant virsaus surio ir i orkaite kol issipus 🙂 aciu Beata, uz pradzia fantazijoms 🙂

  39. o jeigu moliugas yra ne pjaustytas o isskaptuotas (juk galva reikalinga, kad su zvakute ant stalo pastatytume:) ) tada galima irgi tas smulkias drozles kepinti orkaiteje?

  40. Butinai reikia to saliero, nes viriau sia sriuba be ir su salieru, taigi su – fantastika! 🙂 Nesitikejau, kad taip gali subalansuoti ta moliugo salduma, jo tiesiog neliko. Super!

  41. Beata, kiek teko matyti, moliūgų sriubos receptų ne vienas ir ne du. Šis rexeptas geras ir sriuba gavosi skani, tik vietoj imbiero antrąjį kartą aš naudojau gerus kario prieskonius. Galima ir brokolius naudoti su jais irgi skanu. 🙂

  42. Sveiki, sakykit, Beata, ar šiai sriubai galima naudoti šaldytą moliūgą? Ar su juo skonis nebus prastesnis?

  43. Sveiki, sakykit, Beata, ar šiai sriubai galima naudoti šaldytą moliūgą? Ar su juo skonis nebus prastesnis?

  44. Sveiki, sakykit, Beata, ar šiai sriubai galima naudoti šaldytą moliūgą? Ar su juo skonis nebus prastesnis?

  45. Puikus receptas, tikrai labai geras skonis 🙂 tik aš bijodama, kad mano turimo moliugėno bus per mažai, dėjau papildomai porą bulvių ir porą morkų 🙂

  46. Puikus receptas, tikrai labai geras skonis 🙂 tik aš bijodama, kad mano turimo moliugėno bus per mažai, dėjau papildomai porą bulvių ir porą morkų 🙂

  47. Super sriuba, tuoj valgysim 🙂
    Aš dar šiek tiek kokosų pieno įpyliau, neatsispyriau kažką nuo savęs pridėti 😀
    Ai dar ant skrebučių muskato užtarkavau…
    Ačiū už receptą 🙂

  48. Stai del ko zmonems kumpiai auga :)) Receptas perkrautas. As esu uz gryna, lengva vegetariska moliugu sriuba.

  49. Laba diena, Norėjau pasiteirauti nežinau ar buvo klausta ar ne 🙂 bet norėjau paklausti jeigu gavosi truputį saldoka moliugų sriuba, ka tada daryti? Nes pas man ne vien tik moliugas dėjosi, bet ir morka, salieras, bulvė.

  50. ilgai dvejojau del moliugusriubos ir vakar pirma kart isbadziau. Nuostabi sriuba! Tik vietoj skrebuciu sudejau labai mazais gabaleliais isdalinta ir su paprikos milteliais kepta kalafiora! skanumelis 🙂

  51. Labas Beata,
    Labai noriu isvirti moliugu sriuba. Taciau, mano moliugas, kad nesuputu, buvo supjaustytas ir uzsaldytas gabaleliais. Ir klausimas tame ar saldyta moliuga dar kisti i orkaite ar jau nebe(manau, kad jis sutes atitirpes)? Aciu uz atsakyma!

  52. Sveiki, Beata,

    Dariau vakar šią Jūsų sriubą pagal receptą, gavosi tikrai skaniai, tačiau sriuba ne oranžinė, kaip Jūsų nuotraukoje, tačiau tokios blėkios, žalsvai gelsvos spalvos, na žodžiunė iš tolo nepanašu į oranžinę. Gal pienas galėjo turėti įtakos? Dėjau viską, kas parašyta, salierus išgriebiau. Moliūgą naudojau Didįjį (lot. Cucurbita maxima).

    Ačiū už patarimus!

  53. Dėkoju už puikią mintį visas daržoves su moliūgėliu pakepinti, anksčiau viską virdavau nekepus 🙂 tai skonis toks tikrai kitoks buvo 🙂 o dbr aš išvis mirštu kaip man skanu :)begalo dievinu moliūgą, o jau sriubos skanumas ,)

  54. Rudeni uzderejus moliugams nezinojau ka su jais daryti, bet radau si recepta… Dabar verdu sia sriuba ir megaujames jos skoniu visa seima. Labai gardu. Puodas greitai istusteja.

  55. Laba diena,

    O galima vietoj čiobrelio naudoti kitas žoleles pavyzdžiui kalendrą arba raudonėlį, ar tai nepagadins skonio?

    Ačiū už atsakymą.

Rašyti komentarą