8241
Beatos virtuvė

Minerva: Neužduotieji klausimai apie parfumeriją

(9)

Jau daugelį metų parfumerija yra geriausiai kvepianti mano pasaulio dalis: gilinuosi į parfumerijos istoriją, išbandau įvairius kvepalus, nagrinėju parfumerijos ypatybes ir poveikį žmogui, o apie visa tai rašau „Minervos blog‘as: Įkvėpimai“ tinklaraštyje, kartais parfumerines istorijas pasakodama gyvai įvairių parfumerinių renginių metu. Po kiekvieno parfumerinio renginio sulaukiu pačių įvairiausių klausimų parfumerijos tema – nuo bene dažniausio klausimo, kaip išsirinkti ar kur Lietuvoje pirkti originalius kvepalus, iki taip pat dažno klausimo, kaip kvepalų pagalba tapti seksualiai patraukliu, paprastai užduodamo asmenine žinute. Savo nuožiūra atrinkau tris itin retai užduodamus ar apskritai neužduodamus klausimus, kurie apima tris aktualias parfumerijos sritis, ir atsakymus į juos pateikiu Jūsų dėmesiui.

Rimante Minerva

1. Koks yra kvepalų galiojimo laikas?

Šis klausimas, didelei mano nuostabai, nė karto nebuvo užduotas per visus parfumerinės veiklos metus. Kai kurie gamintojai ant kvepalų pakuotės nurodo 18-36 mėnesių galiojimo terminą, tačiau tai yra tik rekomendacija – kvepalus sugadinti galima ir per keletą mėnesių, lygiai taip pat puikios būklės kvepalus galima išsaugoti ištisus dešimtmečius. Jeigu kvepalus, tarsi filmuose matytose gražiose scenose iš miegamojo kambario, laikysite šiltai ant apšviesto stalelio prie veidrodžio, ant palangės ar lentynos, nereikia stebėtis, kad jau po keleto mėnesių jie pakeis spalvą ir tiesiog suges (naudoti nebetinkami kvepalai patamsėja, tampa drumsti, pasikeičia jų aromatas – išryškėja visiems senstelėjusiems kvepalams būdingas nemalonus aliejinis kvapas). Apskritai, norint ilgai išlaikyti kvepalus nepasenusius, reikia juos laikyti kaip prabangų kolekcinį alkoholį – dėžutėje, tamsiai, vėsiai, be didesnių temperatūros svyravimų: taip juos galima išsaugoti daugelį metų, jeigu tik yra toks poreikis. Ypač sėkmingai galima išlaikyti tikrų kvepalų (angl. k. pure parfum) koncentracijos kvepalus – sėkmės atveju, galima išsaugoti net ir savo vestuvinius kvepalus anūkės vestuvėms.

2. Kiek apskritai reikia turėti kvepalų?

Mano įsitikinimu, kvepalai tikrai nėra būtinoji kūno priežiūros priemonė, kad juos būtinai reikėtų turėti – finansinio nestabilumo laikotarpiu nesikvėpinau apskritai ir dėl to tikrai nesijaučiau blogai, tačiau jeigu aplinkybės palankios, šis klausimas išties gali tapti aktualiu. Visada sakau, kad patys laimingiausi parfumerine prasme yra tie žmonės, kurie turi savo „parašinius“ (angl. k. signature) kvepalus – jie yra ištikimi vieniems kvepalams, kuriems pasibaigus, tiesiog nusiperka kitą jų buteliuką ir visada jaučiasi pasiutusiai gerai kvepiantys. Visiems kitiems, kurie neturi „parašinių“ kvepalų, kyla tikras galvosūkis nustatant poreikių ir parfumerinio saiko ribas – kartais tai tampa ištisų kolekcijų, atradimų ir nusivylimų priežastimi. Bandydama racionaliai sau atsakyti į klausimą apie kvepalų kiekį, aš sau iškelčiau tris klausimus, kodėl aš kvėpinuosi, prie ko derinu savo kvepalus ir ko aš tikiuosi – kokio įspūdžio ar poveikio laukiu iš savo kvepalų. Sąžiningi atsakymai į šiuos klausimus net ir ištisas kvepalų spintas paprastai sumažina iki keleto kvepalų buteliukų, kurių užtenka visoms nuotaikoms, visoms progoms ir visiems poreikiams patenkinti bent jau trumpuoju laikotarpiu.

3. Nuo ko pradėti norint tapti parfumerijos žinovu?

Visiems tiems, kuriuos domina parfumerijos pasaulis plačiau nei tik palankiausios mėgstamų kvepalų kainos paieškos, aš siūlyčiau visų pirma užsukti į virtuvę, nes būtent virtuvė yra pati tikriausia uoslės ugdymo ir parfumerinių tyrimų laboratorija. Didžioji dalis prieskonių, vaisių, prieskoninių augalų, sutinkamų mūsų virtuvėse, aptinkami ir kvepalų sudėtyje, todėl norint išlavinti uoslę, reikia pradėti nuo paprasčiausio maisto uostymo: kuo kvepia kuminas, cinamonas, gvazdikėliai, skirtingi citrusiniai vaisiai ar šalavijas? Kaip suvokiame užuodžiamo kvapo aromatinę temperatūrą? – šiltas kvapas ar šaltas kvapas? Kokių prieskonių aromatai Jūsų nosiai dera tarpusavyje, o kokio prieskonio dėl jo aromato į savo virtuvę apskritai neįsileistumėte? Kokias asociacijas ir vaizdinius sukelia vieno ar kito augalo ar prieskonio aromatas?

Gaminant maistą jo kvapo uostymo niekaip neišvengsi, taigi, į užuodžiamus kvapus pažiūrėjus šiek tiek analitiškiau, galiausiai pastebėsite, kad ir kvepalų aromatinėje kompozicijoje atpažįstate šiuos kvapus ir jų sukeliamas nuotaikas, o tai – kelionės į įdomųjį parfumerijos pasaulį pradžių pradžia. Svarbi virtuvės ir parfumerijos suderinamumo taisyklė: česnakas ir parfumerijai jautri uoslė yra nesuderinama, taigi, nevertinkite kvapų ir nesirinkite naujų kvepalų suvalgę česnako ar kvėpavę česnako garais – česnakas bent pusdieniui iškreipia uoslę ir šiek tiek pakeičia kūno kvapą, lygiai tokia pati taisyklė galioja ir vartojamų stiprių vaistų atveju.

Įkvepiančių atradimų!

Rimantė

www.minervosblogas.lt

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (9)
Komentarai
  1. Jūratė parašė:

    Sveika Rimante, nuostabus straipsniukas, gal norėtumei apie tai publikuoti ir mūsų tinklalapyje http://www.klaustukai.lt ?

    Jūratė

    • Rimantė parašė:

      Sveiki,

      Dėkui už pagyrimus! Šis tekstas yra skirtas svečiavimuisi „Beatos virtuvėje“, taigi, kitur publikuojamas jis nebus, tačiau mielai pasidomėsiu, kuo galiu būti naudinga „klaustukai.lt“.

  2. Blogo skaitytoja parašė:

    Labai patiko straipsniukas. Is karto ilindau i Minervos bloga – kodel as anksciau apie ji nezinojau?????? Tikra atgaiva sielai…

  3. Jolanta parašė:

    Kokia pasikeitusi! Ilgus metus nematyta! Trumpi plaukai Tau tinka labiau 😉

  4. Gabija parašė:

    Kaip įdomu, bet norisi daugiau, daugiau, kaip tam drakoniukui šokolado fabrike. Ypač — apie kelionę į parfumerijos pasaulį. Gal galima tęsti?:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.