8241
Beatos virtuvė

Manų kruopų reabilitacija

(1)

Nežinau, kaip jūs, bet jei aš negaluoju, tai paprastai arba nieko nenoriu, arba noriu sulčių, arba tokių sunkiai suprantamų patiekalų, pavyzdžiui, manų košė. Apie manų košę galima būtų ilgai pasikalbėti, nes visa mano karta užaugo maitinama ja nuo kūdikystės, pereinant prie darželio, su alaviniais šaukštais uogiene, arba cukrumi ir sviesto balute, ir, aišku, neatsiejama luobele ant jos. Jei plėvelė ant šilto pieno stiklinės daugeliui yra vienas mažiausiai romantiškų prisiminimų, tai manų košės skūrelė nebuvo tokia jau įkyri.

Tiesa, manų košės skeptikai neretai grūmoja pirštu: oi, manų kruopos, nieko ten maistingo ir vertingo, nieko ten dėmesio verto, geriau jau grikių užvalgyti. O taip, tikrai, jei jau leisimės į mikroelementų lenteles, bet pasakykite, kas atims iš manų košės tą nepakartojamą švelnumą, minkštumą ir vaikystės prisiminimą? Niekas… Ir tegul net nedrįsta artintis, nes manų košė stovi vienvaldė. Bent jau mano prisiminimuose. Nors, tiesą sakant, tai nebuvo mano mėgstamiausias vaikystės patiekalas, ko negalėčiau pasakyti apie chrestomatinius saldainius „Meška šiaurėje“.

Taigi, manų kruopos – kas čia per dalykas? Tai yra kietojo kviečio šerdelė, tai, kas lieka numalus kvietį. Kruopos labai gerai brinksta ir priima drėgmę. Jei norite išsivirti be gumulų, tai nuolat maišykite ir pilkite kruopas į šaltą pieną, tada jau kaitinkite nuolat maišydami ir viskas – net nemirktelėjus bus vientisa ir maloni košelė.

Manų kruopos taip pat puikiai veikia kaip tirštintojas, ir visi kaip susitarę jas deda į varškės apkepą, o kodėl? Net patys nežino. Manų kruopos labai populiarios Vidurio Azijos virtuvėje. Jie tokius tirpstančius burnoje sausainukus su manų kruopomis gamina… Bet ne apie sausainius ši daina, o apie apkepą, kuris švelnus ir lengvas, standus, bet oro kupinas, ir truputį labiau iškilmingas nei paprasta manų košė. Šis apkepas – mano vasaros atradimas, kai reikėjo pagalvoti, kaip gi čia tuos obuolius dar panaudoti. Pradėjau galvoti apie manų košę su keptais obuoliais, o paskui pamaniau, o kodėl gi kiaušinių nepakvietus viskam suteikti formą? Va štai ir rezultatas: manų kruopų ir obuolių apkepas.

 

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (1)
Komentarai
  1. Simona parašė:

    Nevalgome manu del ju nemaistingumo. Bet yra spelta manai, kur kas vertingesni 🙂 Puikai tiks ir siam apkepui.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.