8241
Beatos virtuvė

Lašiša švediškai arba Gravad lax

(3)

Taigi dabar apie lašišą. Vienu sakiniu ar viena pastraipa čia niekaip neapsieisime. Ar pradėti nuo to, kad kai sirgau ir galėjau gulėti atmerktomis akimis, skaičiau kažkokį moteriškių žurnalą, kuriame labai išgirta buvo lašiša kaip priešnuodis senatvei ir raukšlėms. Bet ar gi mums tai aktualu??? Jokiu būdu ne…

Lašišos suvalgoma tonomis Kalėdoms artėjant ir net neabejoju, kad vienas kitas gabaliukas ir ant jūsų stalo rymos… Aš niekaip neapsieinu be visokių skanumų su rūkyta lašiša. Geriausias pasaulio sumuštinis: juoda duona, sviestas, jei pageidaujate, tada plonas sluoksnelis krienų ir lašiša – riebi, skani, rūkyta arba sūdyta.

Dabar apie namų sąlygomis sūdytą lašišą, kitaip tariant, švedišku metodu sūdytą, taip vadinamą, Gravad lax. Kaip žinia, šis būdas prieš Kalėdas labai prisimenamas ir visi žurnalai tuoj prisipildo receptų. Jų yra įvairiausių. Aš šiokį tokį receptų tyrimą aptikau. Štai gražuolė Nigella į receptą stikliuką džino šliūkšteli ir šiaip internete yra ne vienas receptas… Net ir devyndarbis Gordon Ramsey šio mėnesio BBC Good Food siūlo savo būdą tokiai lašišai padaryti. Žinoma, gerb. Gordonas autoritetas, bet man didesnis autoritetas yra mano bičiulė-mama, su kuria susitinkame vaikų užsiėmimuose. Amanda – ji labai juokinga ir smagi, iš Naujosios Zelandijos, buvusi šefė – dabar trijų vaikų mama. Tai mes aptarėme Kalėdinės virtuvės aktualijas ir ji sakė, kad būtiniausiai darys Gravad lax… „Dead easy“, – sako ji man. Vienodomis dalimis sumaišai druską ir rudą cukrų, krapus uždedi ant lašišos ir viskas. Paskui dar padažą padarai: medus, actas, garstyčios ir aliejus. „Don’t use posh one, cheap vegetable one will do…“

Na tai gal ir užteks? Ar supratote, kaip pagaminti???

Jei norėsite atlikti tyrimą ir kitus receptus pasklaidyti, tai pamatysite, kad vieni receptai siūlo naudoti daugiau druskos, kiti vienodai, treti dar siūlo įdėti kokių prieskonių, pvz., kalendros grūdelių. Tie, kurie labai mandri, tai burokėlius tarkuoja, kad viršus būtų raudonas ir t. t. Štai palyginimui gerbiamas Gordon tai nuima lašišai odą ir deda daugiau druskos nei cukraus. Paskui vėlgi skiriasi druskos kiekiai ir panašiai.

Dabar apie patį Gravad lax – tai švediškas nacionalinis dalykas, bet paplitęs ir kitose Skandinavijos šalyse, kaip kokie balandėliai po Rytų Europą… Aš čia neperpasakosiu, kas nori pasiskaitys daugiau.

Aš savo Gravad lax dariau remdamasi 2 šaltiniais: švediška receptų knyga, kurią man paskolino mano draugė švedė Lotta, ir Amanda. Bet šiaip intuicija ir smalsumas padeda.

Dabar apie mano lašišą.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. receptukas - super parašė:

    laba, dekoju uz si preceptuka.deka jo tapau labai laukiama sveciuose, aisku su lasisa.visi tik ir praso ja padaryti.bandem ir su krapais ir be, sveciai balsavo :).buvo smagu ziureti kai uzvire diskusija del lasisos:), visi su savo argumentais :).receptukas nesudetingas, bet zuvyte fantastiska.ACIU 🙂

  2. kamilelape parašė:

    Ačiū, Beata, labai patiko išsamus lašišos marinavimo receptas:} Žuvelė jau šaldytuve ilsisi. laukiu rezultato…

  3. Rimas parašė:

    Tokiu pačiu būdu marinuoju lašišą rukymui. 50/50 stambios frakcijos druska ir rudas cukrus, juodi pipirai nesmulkinti, ir daug, daug krapų. Reikia nepamiršt pašlakstyti viskiu. Uždengti ir prispausti, šaldytuve parą laiko. Geras receptukas.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.