8241
Beatos virtuvė

Kūčios – stebuklas širdyje ir šventė ant stalo

(2)

Mano šaldytuvas, ir mano planuotės, ir mano galva – viskas kupina minčių, nuotaikų ir apmąstymų, ką gaminsiu Kūčioms ir Kalėdoms. Aišku, šiemet ir sau, ir jums į pagalbą išleidau žurnalą, kurio kodinis pavadinimas – Kalėdų pagalbininkas. Tai turiu pasakyti, kad rašytas žodis labai viską sustyguoja – paruošėme žurnalą ir patiems ramu pasidarė, nes jau tikrai gerokai aiškiau, ką, kada gaminti. Bet, žinoma, dar ateina tokių minčių, kad gal dar tą pagaminti, ar aną…

Tai štai, rytojaus laida bus kupina tokių idėjų, ką tradicinio, pamėgto ir ką naujo, įdomesnio patiekti Kūčių vakarą. Gal pradėsiu nuo tų tradicinių patiekalų. Pirmiausia senovinis patiekalas – kūčia. Pernai kūčią darė mano sesuo, o šiemet darysiu aš. Tik aš prie tų tradicinių virtų rugių, kviečių, avižų ir aguonų pieno, pridėsiu lazdynų riešutų, spanguolių (dėl saldžiarūgštumo). Labai sotu, labai paprasta ir toks ritualinis, sakyčiau, patiekalas, kurio reikia visai mažai.

Beatos virtuve_kucia

Kokios gi Kūčios be silkės? Mano Tomas netgi vadina Kūčias silkės švente, bet, aišku, jis neteisus. Vis dėlto, silkė – tikrai žinau, bus ant visų šalies stalų ir ją paruošti galima daugybe būdų. Tai, žinote, galite pabandyti ir pernai mano darytą silkę su pomidoru padažu ar labai skanią saldžiarūgštę, marinuotą su morkomis ir svogūnais, bet jei galite leisti silkinei pailsėti, siūlau rytoj pažiūrėti ir pasigaminti silkės interpretaciją su moliūgais, daržovėmis ir grybais. Šiam patiekalui labai tinka ir laiko gerokai sutaupys mano naujasis daržovingas, vasarą primenantis trintų pomidorų padažas, – „Daržo choras”. Skonio akordą čia sugroja ir poras bei džiovinti baravykai, bet ką aš čia pasakoju, rytoj viską pamatysite.

Beatos virtuve_ypatingai skani silke_kucios

Beatos virtuve_ypatingai skani silke_kucios

Man labai patinka, kai maistas yra gražus. Todėl parodysiu Skandinavijoje labai populiarų, greitą, skanų ir gražų lašišos sūdymo būdą. Užsisūdysite greituoju būdu, o burokėliai, lašišą apkabinę, duos jai nepakartojamą spalvą, pažadu, visi giminės klausinės, kas čia tai žuviai nutiko, kad tokia skani. Lašiša puikiai dera su paskrudinta naująja juoda „Beatos virtuvės” duona su sėklomis. Ne patiekalas, bet šventė lėkštėje!

Beatos virtuve_sudytas lasisa_gravlax_kucios

Beatos virtuve_sudytas lasisa_gravlax_kucios

Na, o tuomet į virtuvę įžengs jaunasis šefas ir tinklaraštininkas Martynas iš Kauno, kuris pats sukūrė patiekalą, beje, labai tinkamą Kūčių stalui. Jo pagaminti perliniai blyneliai su lašiša mane tikrai maloniai nustebino.

Beatos virtuve - mazieji virtuves sefai Martynas

Beatos virtuve - mazieji virtuves sefai Martynas

Na, o jei dar norisi idėjų, galime prisiminti Kūčių patiekalų iš ankstesnių mano laidų. Labai jaukus ir man asmeniškai vaikystę primenantis, esminis Kūčių patiekalas – virtinukai su aguonomis. Jei norisi kažko gražaus ir silkiniopasidarykite silkės vyniotinį – valgytojų aplodismentai garantuoti. Švenčių stalui puikiai tiks ir šventinė burokėlių mišrainė, mano vaikų auklės ir mūsų draugės Nijolės kūčiukai, spanguolių padažas, ne vienerius metus laurus skinanti Ritos kinilaw silkė arba silkės tortas, nors ir nelabai Kūčių tradicinis, nes su pieno produktais, bet kad ne mėsiškas, tai tikrai. Dar daugiau receptų rasite ir mano žurnale – jis ir skirtas tam, kad suplanuotumėte Kūčias ir Kalėdas kuo maloniau ir be jokio streso.

O svarbiausia, linkiu nepavargti ir nepamesti to gražaus jausmo, kuris visada įsliuogia į širdį, kai ruošiame šventę ir maistą, kurie sujungs ir nudžiugins artimiausius.

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Agnė parašė:

    Beata, Tu nuostabi :))

  2. Lidija parašė:

    mano autoritetas 😉

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.