8241
Beatos virtuvė

Kriaušių pasaulyje: pyragas

(23)
 Iš tikrųjų, tai pastarąjį mėn tikrai pas mus buvo kriaušių pasaulyjeeeeeeeeeeeeeeeee….
Miela kaimynė turi vėlyvų kriaušių medį, – kriaušės didelės, stora oda, sunkios ir kietokos. Kaimynė pakvietė mane tų kriaušių susirinkt, motyvuodama: „aš sena, negaliu pasilenkt surinkt“, kriaušių rinkti ėjau du kartus, iš pirmo surinkimo viriau kriaušių ir spanguolių chutney, apie tai nerašysiu, nes abejoju, ar kas užsiims tokiais dalykais, dar viriau Jurgiui košę su bananais ir dar, ant tos pačios bangos, padariau kriaušių ir bananų ledus….
Antru užėjimu, kuris, berods, prieš savaitę buvo, dariau pyragą, receptas iš Eglės monkey dinner blogo. Na ką, pirmas „užėjimas“ pyragų buvo beveik taip, kaip parašyta pas Eglę, tik cinamono dėjau, sviesto daugiau ir vanilinio cukraus, antru „užėjimu“ vietoj citrinų dėjau apelsinų žievelę ir citrinų sultis, taip pat dalį miltų pakeičiau maltais lazdyno riešutais…. nors Eglės recepte parašyta, kiek tiksliai dėti kriaušių, aš jų nesvėriau, dėjau, berods, aštuonias dideles kriaušes… Kriaušių gerokai daugiau nei tešlos ir taip truputį įtartinai atrodė, ar nebus kriaušienė vietoj pyrago, bet iš tiesų tai rezultatas puikus, nes tarp tešlos ir keptų kriaušių beveik nebelieka skirtumo, nes viskas pavirsta į vieną super gerą skanų kriaušių pyragą. Dar kitas dalykas: aš kriaušes pjausčiau pjaustykle, o ne rankom, jos tada peršviečiamo beveik plonumo, gal dėl to jos taip puikiai pranyksta tešloje, o rezultatas sunkiai nusakomas…8 didokos kriaušės
250g cukraus
250g miltų
200g sviesto
2 citrinos žievelės ir sultys
4 kiaušiniai
2 arb šaukšteliai kepimo miltelių
1 šaukštas cinamono

sviestą minkštą išsukti su cukrum ir vis dėti po vieną kiaušinį ir toliau plakti, sukti, kiek sveikatos yra, ar mikseris kiek neša 🙂 geriausia, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros, nes tada geriau jie įsisuka į sviestą. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pora kartų persijoti. Citrinos žievelę ir sultis sudėti į sviesto kiaušinių masę, kartu su cinamonu ir vaniliniu cukrum, tada pridėti miltus, išmaišyti miltus, per daug nesitrankant, ramiai ir kriaušes sudėti, o kepa tai ilgokai dalykas visas – apie valandą, kokioje 180-190C orkaitėje. Aha, ir jei norisi, tai galima vietoj citrinos, apelsiną dėti, tai jis kažkokio naujumo priduoda…. žodžiu, visaip skanu…
p.s. oi, kiek visko pridariau ir prifotkinau, bet kažkaip sunku rasti laiko aprašyti…. savo parapijoje tuoj išgarsėsiu, kaip pyragų kepėja….:))) nešiau sekmadienį čia į vieną parapijiečių sueigą tokį torčiuką visai neblogą su avietėm…. kitą savaitę gal netgi kepsiu kokį tortą bažnyčios kalėdinei mugei, bus ten netgi toks cake competition (tortų konkursas!!!!), laimėt nenoriu, noriu tik pasirodyt kaip gera parpijietė/kepėja/dalyvė ir manau, kad reikės padaryt gerbiamą lietuvišką medaus, nes taip jau išeis, kad tortą turėsiu padaryt ketvirtadienį o mugė tik šeštadienį, ar išsilaikys gerbiamas medaus dvi dienas šaldytuve??? Nes noriu, kad lietuviškas tortauskas gerai pasirodytų angliškos bažnyčios kieme… gal kas kokių patarimų ir minčių šituo klausimu turi???

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (23)
Komentarai
  1. magnė parašė:

    belaukdama naujosios knygos radau šį receptą. Padauginau kriaušių ir gavosi panašiau į kriaušienę, bet per valandėlę nebeliko :DD

    • Daiva parašė:

      As irgi pabandziau sita pyraga, neturejau tiek daug kriausiu, tai idejau 5. Taip pat nedejau citrinos zieveles, nes labai nemegstu kepiniu su tokiais aromatais, abejojau del citrinu sulciu, bet is vienos citrinos ispaudziau. Ir rezuktatas tirkai geras. Mmmm… Skanumelis…galvoju kaip cia nesuvalgyti visko paciai vienai 😉

    • Marytė parašė:

      Ačiū. Linksmų Kalėdų! Geras pyraga.

  2. Lina parašė:

    Sitas receptukas jau keliauja i mano receptu knygute. Labai skanus pyragas 😉 tik dejau maziau cukraus ir citrinos pamazinau.

  3. katik isbandziau ta nuostabu receptuka,lb skanus,mmmmmm…….sekantis kartas bus su apelsinais isbandytas:“)aciu uz puikius receptukus:)*

  4. Jurga parašė:

    Ačiū už nuostabų receptą. Bandžiau ir su citrina ir su apelsinu. Man asmeniškai su apelsino žievelėmis ir sultimis skaniau. Šeima nepaprastai gyrė, sakė tikras „šedevras“. Tiesa, apelsinų žieveles pirkau jau pagimtas. Kriaušių nepadauginau. Supjausčiau plonai, iškepus dar matėsi plonos riekelės. Gavosi labai „elegantiškas“ pyragas. Super!

  5. Jadvyga parašė:

    Su citrina skanu, dėjau visa citriną sutarkuotą su viskuo, su žieve. Na o su apelsinais – ne tas, kažko trūksta. Esmė šio pyrago ir yra tas citrinos žievelių aitrumas ir rūgštumas.

  6. Zivile parašė:

    Liuks pyragiukas! Kepiau su apelsinais, labai patiko 🙂

  7. KitaPusė parašė:

    Kepiau pyragą, sunku pasakyti ar nesigavo, tačiau jis man asmeniškai nepatiko. žiūrėsim, kaip draugas rytoj jį įvertins 🙂

  8. indryt parašė:

    Labai nusivyliau siuo receptu 🙁 pyragas lyg ir iskepe bet nuo tiek daug ir taip smulkiai pjaustytu kriausiu gavosi taip lyg tesla valgytum
    🙁

  9. Agnė parašė:

    Ačiū, miela Beata, už receptą 🙂 kepu šį pyragą jau nebe pirmąkart. Paskutinį sykį kepiau su konservuotais persikais, nes neturėjau kriaušių, dėjau 50 g maźiau cukraus, puikiai gavosi taip pat. Tik aš kepu ilgiau uždengusi folija, nes man vidus lieka neiškepęs, tuomet maždaug po valandos nuimu foliją, pakepu dar 10 minučių ir tuomet užpilu sviesto, grietinėlės, cukraus, migdolų plokštelių ir apelsino žievelių cukatų mišinį (pakaitinu, kad sviestas ištirpęs būtų). Taip dar pakepu 20 minučių. Viršus gaunasi traškus 🙂 pasakiškas pyragas 🙂

  10. Milda parašė:

    Labai skanus pyragas! Aš dar pridėjau riešutų iš šokolado gabaliukų. Ačiū už receptą.

  11. Vaida parašė:

    Laaaabai skanu 🙂 Tiesa, naudojau minkštutes kriaušes, saugodama nuo sugedimo, kepiau 1h20 min – viršuje susidarė lyg karamelizuota plutelė, i viduj puikiai iškepė, buvo minkštas, drėgnas, gardus 🙂

  12. Gintautė parašė:

    Įmečiau kelis pasmulkintus šokolado gabaliukus, – maždaug apie 50 gramų. Tikrai nepamaišė!Receptas liuks 🙂

  13. cami parašė:

    Labai lengvai pagaminamas ir labai skanus 🙂 Kepiau jau n kartų ir visada puikiai pavyksta. Be ja jei neturiu kriaušių, vietoj jų puikiai tinka obuoliai (su jais gal net skaniau).

  14. Vaida parašė:

    Labuka bandysiu sendien ir as

  15. Sandra parašė:

    Kepiau pirma kart,gavos super!!! Dregnas, tirpsta burnoje. Kepiau apie 55min, 190 laipsniu orkaitej,be jokiu foliju dengimo, valandos neprireike. Dekuj uz puiku recepeteli!!!

  16. Rita parašė:

    Puikus piragas gavosi…gal kas bandet su obuoliais ta pati gamint???

  17. Erika parašė:

    Puikiai pavyko is pirmo bandymo.Tirpstantis burnoje skanestas.Dekoju uz recepta:)

  18. Dovilė parašė:

    Man nelabai patiko ta „šlapia“ pyrago konsistencija, tad antrą kartą kepdama supjaučiau 4 kriaušes, o ne 8 ir pamažinau cukraus iki 180 g (nes kriaušės be proto saldžios). Buvo pats tas 🙂 Pyragas buvo purus, nesukritęs ir jautėsi kriaušių gabalėliai (pjausčiau storiau). Cukraus sakyčiau dar mažiau reikėjo dėti 🙂 Kepsiu dar ir dar!

  19. Neringa parašė:

    Ne, man jis net ne drėgnas, o tiesiog riebalais imirkęs ir tikrai ne mano skonio

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.