8241
Beatos virtuvė

Kokteiliai, krosnys ir nauji receptai

(8)

Bet iš tiesų, kai pagalvojate apie tai, ką veiksite po trisdešimties ar kokių net keturiasdešimt metų, tai ar galvojate apie tai, ką vakar visi pamatėm??? Niekas negalvojat, ir jei pagalvojat, tai tikrai ne taip. Kad kai jums bus septyniasdešimt metų, stovėsit ant scenos kaip iš multiko ir būsite transliuojami tiesiogiai… Bet tai va, prašau, šitaip ėmė ir atsitiko Rusijos bobutėms – ir ką, sau šypsosi jos metaliniais dantim ir išgyvena popsiškiausią savo gyvenimo nuotykį. Į krosnį šauna pyragėlius ir dainuoja taip, kaip gali ir moka, bet iš visos širdies.  Kas pasakė, kad senatvė ne linksmumas???

Dar ir koks. Turiu pasakyt, kad visi nublanko: ir tie, kurie labai stengėsi demonstruot savo balsų galybę, ir tie, kurie nelabai,  o vedėjai fotogeniški, bet nejuokingai juokingi… Tas vaikinukas, kuriam aštuoniolika metų ir kuriam per prievartą užaugino barzdą, kad neatrodytų kaip piemenėlis prie raganų atlasinėmis suknelėmis, malonus, bet… Cha cha cha.. nesuprantu, kodėl visada per visas Eurovizijas yra šventai laikomasi vedėjų tradicijos kalbėti choru? „Euroooooooope stttttttaaaaaaaart vouuuuuuuuuuting now“… Anyway, kaip ten bebūtų, net pilvą susuko, kai uždainavo Albanija… O toliau visos tos gražios mergaitės iš Rumunijos ir Graikijos… Na tiek jau to, aš būsiu nepopuliari ir pasiliksiu su bobutėm… Žiūrėjom kartu su sutuoktiniu…: „this is not about the singing“… Vis tiek man Eurovizija patinka. Tai aš trumpai turiu pristatyti kokteilį, kurį pagaminau pirmojo pusfinalio proga. „Aperol“ yra mano praėjusiais metais atrastas aperityvas itališkas, truputį turi aidų su kampariu, susišaukia vienodom kartumo natom, tik saldesnis ir apelsininio gaivumo turi. Nežinau, ar yra LT tokio pirkti, bet manau, kad „Martini bitter“ galėtų keisti „Aperol“ arba, aišku, „Campari“ puikiai tiks. Taigi, jei žiemą aš šitą „Aperol“ geriu su proceso ir ledu, bet dabar gi Eurovizija, tai derinys toks atsitiko:

50 ml „Aperol“

1 mažo apelsino sultys

5 gabaliukai ledo ir

50-100 ml gazuoto vandens.

Na ir ką, puikus. Vieno pakanka tikrai, taigi, nepiktnaudžiaukite.

O sutuoktinis mano, kuris sako, kad virtuvėje aš iš jo visko išmokau (aha aha), pagamino tikrai neprastą vakarienę – tuno kepsnys su aštria salsa ant jo viršaus, plius kepti pipirai ir smidrai-šparagai. Man tikrai negaila pasidalinti, be to, tikrai liežuvį beveik prarijau, bet negaliu praryti, nes kaip aš dainuosiu su „Hump“, UK atstovu Eurovizijoje. (garbingo 75metų amžiaus šis legendinis atlikėjas yra beje) Nežinau, kaip jums, bet man jo daina labai patinka. Ir britų teliko vedėjai bando  supiršti anglų pagyvenusį džentelmeną su rusiškom bobutėm. Taigi, grįžkime prie smidrų, tuno steiko, keptų pipirų ir visos tos karūnos, kuri ant tuno…

Taigi, pradedam nuo to, kad reikės tuno, smidrų – t. y. šparagų žalių, kurie pakepami ant tos pačios keptuvės. Iš tikrųjų, čia galima sakyti iš esmės yra barbekiu patiekalas, nes viskas sėkmingai buvo gaminama ant bbq imitacijos – grilinės keptuvės. Daržovės gali būti keičiamos, pvz., šparagus labai sėkmingai galima pakeisti cukinijų juostelėmis. Darom viską tokia tvarka: pradžioj kepam paprikas, nes ilgiausiai užtrunka, pašlakstom jas aliejum, truputį patrinam šonus, kad blizgėtų kaip kremu išsitepusi ponia pliaže… Ir tada jau kepam ant tos grotelinės keptuvės, apsvilinam šonus, tada pašlakstom balzamiko actu, raudonėliu, pipirais ir druska, dedam  jas į orkaitę, kad toliau keptų sau po truputį. Tada pasidarom tas gėrybes, kurias dėsim ant tuno kepsnio. Dabar paslaptys čia yra trys: jalapeno marinuoti pipirai, saulėje džiovinti pomidorai (tie, kurie išbrinkinti/konservuoti aliejuje) ir geri marinuoti agurkėliai, traškūs ir tinkamo rūgštaus saldumo. Taigi, pradžioj pakepinam taip, kad pajuoduotų krašteliai, saują supjaustytų pomidorų (čia tam laužo efektui ir atostogų efektui pastiprinti, galima dar ‘YouTube“ susirasti jūros bangos mūšos garso takelį), tada jau prie tų pomidorų įmetam smulkiai supjaustytus jalapeno pipiriukus ir dar agurėkėlius smulkiai supjaustytus,.. Viską nugriebiam nuo keptuvės, dedam į lėkštutę ir galima į orkaitę, kad neatšaltų, tada greitai apkepam tuną. Tuną patepam aliejumi, pabarstom druska, pipirais ir trenkiam ant keptuvės. Kepam pilnu tempu kokias tris minutes, tada iš kitos pusės vėl tris minutes, priklausomai nuo storio, bet tuno nereikia perkepti, jis turėtų būt truputį ružavas ar net visai raudonas (mes pasirinkom tokį per vidurį variantą). Tada tuną pastumiat, pridedat šparagų, kad šalia keptų, ant viršaus uždedat visą prieš tai paruoštą džiovintų pomidorų, jalapeno ir agurkėlių kapotinį. Pašildot viską, taip pat ir lėkštes orkaitėje, tada traukiat, dedat pipirus, tuną, šparagus ir visą tą skanybę. Nors aš neapsimetu jokia vyno eksperte, bet leiskite pasidalinti labai įdomiu vynu Sauvignion blanc iš St Clair vynuogyno iš  Naujosios Zelandijos , bet su jalapeno pipiro skoniu. Netikit? Pabandykite. Kai vienam restorane aptikom, tai paskui internete išieškojom ir nusipirkom. Vertas dėmesio, ypač šalia tuno steiko su pipirais…

Laukiam ketvirtadienio ir, aišku, šeštadienio…

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (8)
Komentarai
  1. Popieriaus kerai parašė:

    Hmmmm, tuno kepsnio ir aš noriu, tik kažin kaip su šviežia jo mėsyte pas mus???
    Šparagų dabar europoje pats sezonas, gal greičiau jau net į pabaigą, pas mus jau irgi mačiau šviežių, reiks išbandyt pagrillint.
    P.S. būsiu taip pat nepopuliari – už bobuuuutes 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      aš manau kas puikiai tiktu vietoj tuno ir vištiena/ kalakutiena ar net kiauliena….

      • Popieriaus kerai parašė:

        žinoma, kad ir vištiena čia puikiai tiktų, bet tik kad atsibodo jau vištiena. O va tunas – bent jau man – nekasdienis produktas. O ir derinys – su šparagais – toks viliojantis. Vakar grilinom vištieną su pomidorais – jau kepti pomidorai su čiobreliais pabarstytais – hmmm… jaučiu puskilogramį suvalgyčiau jų 🙂

    • Jūratė parašė:

      Brangus pas mus šviežias tunas – kažkada IKI mačiau – 80 Lt/kg…
      O kaip UK? Turbūt visos šviežios žuvys pigiau?

  2. Dalia parašė:

    Žiūrėjau Euroviziją, ir labai gaila kad tokio kokteilio po ranka neturėjau 😉 smagiau būtų ,,žiūrėjasi“ ;)…nors Rusijos bobutės ir taip visai smagiai nuteikė, norėčiau būti senatvėj tokia gyvybinga :)….laukiam ketvirtadienio, laikom kumščius už Montvydą!Jei pateks į finalą, kepsiu tuno kepsnį tą proga;).

  3. Lapė patarėja parašė:

    Nori dar vienos tavo kokteilio variacijos? Mano draugai Italijoje daro taip: lygiomis dalimis Aperol, balto vyno ir gazuoto vandens, plius, žinoma, apelsino griežinėlis ir ledukai. Kokteilis, geriamas jau vidudienį, kai papusryčiavus susirenkami savaitgalio laikraščiai, dildės, nagų lako buteliukai ir cigaretės, ir išsidrebiama ant šezlongų terasoje prie vandens… 🙂

  4. Spygle parašė:

    Dievinu Aperol ir Campari ir kaip tik vakar gurksnojau Aperol Spritz, kaip gaila, kad namie yra visokiu stipriuju gerimu, isskyrus Aperol/Campari 🙂

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.