Mano turbūt pirmas normalus kulinarinis atsiminimas yra kepta višta, kai buvau vaikas ir tikėjau karaliais, kurie verkia ir priverkia upes, kurios atplukdo paskui jų pražuvusias dukteris… tai sakydavau, kad jei bučiau karalienė, tai valgyčiau tik keptos vištos odelę… ir kur protas vaiko buvo??? aišku ir dabar skanu, bet užtai kaip nesveika.. viskas, kas skanu yra nesveika, tai nieko čia nepadarysi – toks jau gyvenimas….

vištą išsikepti galima visaip, garantuoju, kad net turbūt kokia nors knyga buvo išleista šita tema. Visi turbūt turi savo firminį receptą. Man labai skanu višta ant bbq, bet tada ją reikia ištiesti ir gerai išmarinuoti. Kažkada teko valgyti keptą vištą šokolade (visa buvo apvoliota karčiu, juodu becukriu šokoladu)…. čia mexikietiškam restorane amerikėj tokį stebuklą teko sutikti, tai gal dėl to, kad buvom su drauge jaunos ir nepatyrę, bet šitoks kulinarinis vojažas mums įspūdžio nepaliko, ir vištą teko nuvalyti nuo to šokolado…
Su gerai ir paprastai iškepta višta niekada neprašausi ir visiem įtiksi… Aš paprastai kepu arba lietuviškai – t.y su kmynais arba itališkai – t.y. su rozmarinu ir citrina. Dabar plačiau apie lietuvišką variantą. Žodžiu imam nemenka vištelę (manoji buvo neveik poros kg), ištrinam druska ir pipirais, tada į grūstuvę (jei tokios nėra, tai su peiliu teks sukapot,) dedu galvą česnako (nuluptas ir padalintas skiltelėm česnakas turi būti), kmynų, kuokštą čiobrelių ir tris šaukštus alyvuogių aliejaus, viską gerai sutrinu, bet ne iki košės… šita makalyne ištrinu vištą, nepamirštam ištrint ir vištos vidaus, bei, lengvai pakėlus odą nuo krūtinėlės, ištrinti prieskoniais ir aliejumi mėsą po oda. į vištos kiaurymę įdedu svogūną ir lauro lapų.
viskas, dabar reikia kepti. man patinka, kai višta būna labai labai gerai iškepus, kai mėsa beveik krenta nuo kaulų, o odelė yra gražiai apskrudus. taigi kepu 200C orkaitėje apie 2 valandas. Vištą vieną kartą apverčiu, kad vienodai apskrustų ir maždaug du – tris kartus nupilu į atskirą indą išbėgusį skystį, (iš jo vėliau pasidaryt padažą galima puikų, jei skystį paliksit, tai višta šus, o ne skrus).
Kai višta jau pašauta į orkaitę, galima pasirūpinti bulvėm, aš ėmiau nedidukes šviežias bulvytes, ir jas supjausčiau. Dabar šitas supjaustymas kai iškepa atrodo labai smagiai, ir truputi užima laiko, bet tikrai ne daug. Tiesiog atsargiai įpjauti bulves maždaug 3-4mm storio juostelėm, bet ne iki galo,kad būtų lengviau tai padaryt ir nesupjaustyti jų griežinėliais, galima bulvę įsidėti į šaukštą, tada šaukšto įdubimas apsaugo bulvę nuo galutinio įpjovimo. bulves apšlakstyti riebalais (aliejum), druska, pipirais ir kepti orkaitėje kartu su višta (bet atskiroje skardoje) bulvėms užteks valandos ir 20 minučių.

 

Komentarai
  1. Bandziau taip bulviu issikept, negavosi :DDD antra karta gal pavyks, kol kas mano kulinariniai sugebejimai tarp arbatos ir keptos duonos, todel dar reik praktikos biski :DD bet taip skaniai atrodo.. reikia zmonos ieskot

  2. Šiaip, niekad nekomentuoju, bet šįkart neatsilaikiau..
    Bulvytės fantastiškos!! Visas genialumas paprastume 🙂 ir ta technika su šaukštu TOBULA!!
    Ačiū, už tradicinio recepto žvilgsnį kitaip!!

  3. Puikiai pavyko, ačiū! Retro bulvės labai gražiai atrodo – ir toliau jas gaminsiu 🙂 O kaip su tuo padažu iš vištos „nuopilo” bekepant? 🙂 Nežinau ką ir kaip su juo daryti…

  4. sveiki, kaip tik galvoju kepti vista kaledoms- vis nekasdieniska ir skanu. norejau paklausti ar nesudegs virsus vistos jei bus ideta tik i skarda ir nepridengta folija?
    beje, koki karsta garnyra rekomenduotumet prie sios vistienos

  5. Super vištytė gavosi!!!!Kepiau ir Kalėdom vėl ruošiu kepti!Pasaka!Kaip gerai kai gali receptuką gerą gauti iš interneto.O Beatos virtuvė superinė!Tiek daug galima pasimokyti.Smagu,kad Jūs esat!.:)

  6. pagal Jūsų receptą kepiau antį įdaryta perlinėmis kruopomis ir džiovintais vaisiais. Noriu paklausti ar šis įdaras tiktų ir vištai? Ačiū.

  7. Sveiki, noriu siandiena iskepti vistyte, bet gal galite patarti kokia programa orkaiteje rinktis geriausia? As pati tai visada karsto oro programoje viska kepu, bet gal jusu nuomone reiktu koki kita buda?

  8. Norėjau paklausti dėl aliejaus. Patikrinus aliejaus „smoke oil” alyvuogių aliejaus Extra virgint yra 160C arba 190C. Yra tik Extra Virgin High Quality Oil, kuris gali būti naudojamas didesnėje, nei 200C temperatūroje. Gal žinote kur tokį gauti Lietuvoje? Kokius aliejus patartumėte naudoti kepant 200C temperatūroje? Ačiū už paprastą receptą. Šiandien bandysiu kepti vištą pirmą kartą gyvenime. 🙂

  9. Sveiki,
    Sakykite, o kiek mazdaug reiketu laiko kepti namine vista, kuri sveria apie 3.5-4 kg.? Galbut ir temperatura turetu buti mazesne. Aciu uz atsakyma. 🙂

  10. Mano bus pirmoji višta 🙂 kiek reikia druskos ir pipirų,kad ne per sūri gautųsi?
    Manoji 3kg, mažesneje temperatūroje kepti? Ilgiau? ačiū!

  11. Ką tik gaminau vištieną pagal šį receptą. Tikrai labai skanu buvo. Taip pat iškepiau ir bulvių, nors pjaustant naudojau šaukštą, kai kurios bulvės vis tiek persipjovė pusiau. Likau tikrai patenkinta, vyras taip pat buvo sužavėtas tokiu kulinariniu šedevru, gaminsiu dar kartą 🙂

Rašyti komentarą