8241
Beatos virtuvė

Karoliai iš ispaniškos Torres virtuvės

(3)

Aš sakau ir sakysiu – kas dieną mokomės. Vieni iš kitų, dalinamės ir tarpstam. Niekas negimė mokėdamas, ir nėra tokių, kurie viską žino. Visažinių, man kažkaip rodos, niekas nemėgsta, ypač tų, kurie pasipuikuoja. Aš labai daug ko nežinau ir visada esu pasiruošusi išmokti ir pasisemti, susirinkti ir nugnybti, ir visada leidžiu gyvenimui mane įkvėpti naujiems dalykams. Mano apetitas yra begalinis, todėl ne visada galiu aprėpti ir visur pabūti, bet nesigraužiu, jei ne visur spėju nosį įkišti – dar prieš akis pilna galimybių ir atradimų.

Tad kai mane pakvietė Vilniuje praėjusią savaitę nuaidėjusios Torres maisto ir vyno festivalio dienos metu į prašmatniausio viešbučio Vilniuje ir visoje Lietuvoje virtuvę sudalyvauti maisto pamokoje, tai aš tik pasitikrinau kalendoriuje, pamačiau laisvą ir, aišku, pasakiau – TAAAAAIPPP.

Torres vyr. virėjas ir mieloji someljė Marta Delfa.

01 - Torres vyr. vyrėjas ir mieloji someljė Marta Delfa_Beatos virtuvė

Aš šalia Martos atrodau kaip kokia milžinė, mažų mažiausiai buvusi krepšininkė. Bet nesuklyskite, Marta labai mažutė, o aš tą dieną avėjau batelius, truputėlį kilstelėjusius mane nuo mano įprastų 168 cm su batais ir 166 be batų….

02 - Marta Delfa_Beatos virtuvė

Kas dalyvavo?

Žinomi visuomenėje asmenys. Dalius Mertinas su žmona Laima, solidūs ir malonūs.

03 - Dalius Mertinas su žmona Laima_Beatos virtuvė

Algirdas Kaušpėdas ir jo žmona Vilija – akivaizdu, abu gurmanai ir kūrybingos virtuvės gerbėjai, ir išmanytojai.

04 - Algirdas Kaušpėdas ir jo žmona Vilija_Beatos virtuvė

Komunikabilusis Žygis naujai plika galva entuziastingai darinėjęs kalmarus.

05 - Žygis_Beatos virtuvė

Gražioji šokio pora Ineta Stasiulevičiūtė ir Deividas Meškauskas. Jis sakė, kad dabar labai daug gamina iš blogo… ha ha ha, tai kaip man, aišku, faina. Dar pasakojo, kur ko deda, o kur ko ne. Pvz. citrinos į čili troškinį jam nereikia, ir klausė, iš kur gauti rūkytos paprikos. (Jos yra turbūt daugumoje delikatesų parduotuvių. Nors pati nebuvau, bet girdėjau, kad atsidarė ispaniško maisto krautuvė, tai ten, garantuoju, bus, ir ne vienos rūšies. Tikrai yra Užupio krautuvėje, ir savo akim mačiau prieš keletą dienų Stiklių gatvėje Mamma Mia. Net neabejoju, kad senamiesčio krautuvėje senamiestyje Kėdainiuose taip pat turėtų būti.)

06 - Ineta Stasiulevičiūtė ir Deividas Meškauskas_Beatos virtuvė

Taigi, buvom virtuvėje. Užkandžiams tapas hitai: kumpio kroketai, bulvių tortilija  (bulvių omletas, net ir aš apie jį esu rašius), patupdyta ant pan tomate (duona su trintu pomidoru) ir bacalao su romesco. (Bacalao – sūdyta džiovinta menkė, romesco – klasikinis pomidorų, alyvuogių aliejaus ir migdolų padažas).

07 - užkandžiai_Beatos virtuvė

Toliau:

Pomidorų, duonos, česnakų sriuba. Koks pavadinimas??? Nežinau…

Man naujiena, aš tik su gaspaču pažįstama esu. Ši – labiau regioninė ir grynesnė, tai yra paprastesnė. Tiesa, pomidorai buvo, na, kaip ir būna dabar tokiu metų laiku.

Prie sriubos triūsė Laima Mertinienė labai nuoširdžiai. Rezultatas buvo puikus. Pabaigta su Parmos kumpio gabaliukais (stebėjomės, kaip čia dabar nebuvo galima gauti jamon, bet tai jau detalės, nėr čia ko kabinėtis) ir tarkuotu kietai virtu kiaušiniu bei šlakeliu alyvuogių aliejaus.

08 - sriuba_Beatos virtuvė

Pagrindiniam patiekalui – ispaniškas pasididžiavimas – paelija. Jų gali būti įvairiausių. Mes ruošėm su kalmarais ir krevetėm. Man teko svogūnų pjaustymas, Inetai paprikų, štai kaip ji jas patriotiškai supjaustė. (Ji manęs paklausė, kokius agregatus virtuvėje naudoju, paminėjau tarkelę šiaudeliais ir, aišku, aligatorių gerbiamą, kuris tuos paprikų kvadratėlius oi kaip greitai būtų įveikęs).

10 - paprika_Beatos virtuvė

09 - paelija_Beatos virtuvė

Aš pjausčiau svogūnus, tą dieną buvau su lęšiais. Valio, pjaustymas vyko be dramos ir ašarų. Buvo verdamas sultinys ir ruošiamas sofrito. O taip, buvo paslapčių ir detalių. Ir aš, tiesą sakant, esu užsidegusi pati paruošti kokią ispanišką kviestinę vakarienę. Kai tai padarysiu, tai ir aprašysiu nuodugniai paeliją jums, mielieji. O dabar tik mano apetitas buvo sužadintas.

11 - sultinys_Beatos virtuvė

Desertas buvo kaip kometa. Ir dar su mažulyte taurele desertinio vyno. Aš esu desertinio saldaus vyno gerbėja. Jo po ne daug ir tinkamo, geru laiku ir vietoje… Wow, gali net ir deserto nebūti. Taigi, desertui creme catalana su apelsino ir citrinos žievelės, ir cinamono aromatais, išvirtas kiaušininis kremas užkeptu karamelės sluoksneliu, kaip creme brulee… Oi, man creme brulee dažnai restoranuose yra nusaldinamas, šis dainavo, o ir tie aromatai. Kalėdos… Marta sakė, duos receptą, paprašysiu.

13 - desertas_Beatos virtuvė

Gera popietė buvo. Prisiminti galima ir keletą mano bloge esančių receptų iš ispaniškos temos ryžiai su chorizo ir krevetėmis a la paella, ispaniškas menkės ir chorizo troškinys, daržovių pyragas kaip tortilija, tortilija su aštriu pomidorų ir jalapenų pipirų padažu.

Na, jei yra kažkas seno, tai ir kažkas naujo, na beveik naujo – puikus kalakutienos su kuskusu ir daržovėmis receptas iš sekmadieno TV laidos šeimos pietums ar vakarienei. Skanaus.

Kalakutienos guliašas

Gero pirmadienio ir geros savaitės!

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. Mamukynas parašė:

    Skaniai padirbėta 😉

  2. Ieva parašė:

    Ta sriubytė vadinasi Salmorejo;)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.